U Beogradu su se ovog četvrtka održale tri konferencije iz oblasti tehnologija i startapa. ReCaP je konferencija koja kroz niz programa i Bootcamp služi povezivanju startapa iz regiona sa ekspertima i investitorima iz sveta. WORLD.MINDS simpozijum okuplja 400 svetskih lidera u inovacijama, nauci, tehnologiji, ekonomiji, umetnosti, medicini i drugim oblastima. Iako je dostupna samo onima sa pozivnicama, značajan deo IT zajednici bio je danas na ovom događaju. Pored ova dva događaja, održava se i Smart City SEE19.

Sigurno je da određeni broj zainteresovanih nije imao dilemu oko toga na kom događaju će provesti dan. Međutim, postoje i oni koji će morati da naprave izbor i da propuste nešto na šta bi sigurno otišli da se održava u drugom terminu.

Postavlja se pitanje da li je ovoliki broj paralelnih događaja odraz zdravlja srpskog tech i startup ekosistema ili možda sugeriše nešto drugo? Kontaktirali smo organizatore ovih događaja da nam kažu svoje mišljenje.

Gaia Montelatici, suosnivač Impact Hub-a, koji je organizator ReCaP-a je rekla da je svesna da se u Beogradu paralelno održavaju i druge konferencije, ali da je to ponekad teško izbeći.

ReCap je veliki događaj koji traje dva dana i ima preko 30 predavača. Zbog toga se organizuje tokom cele godine i prirodno je da dođe do nekih preklapanja.  Činjenica je da jako različite organizacije u ekosistemu imaju različite logike intervencija i da je svaka od njih vrlo dragocena za ljude u ekosistemu. Zbog toga nam je žao što su se poklapanja dogodila, ali mislim da to svedoči da se startap ekosistem u Srbiji rapidno razvija.

Mislim da je neophodno da prođe još neko vreme, da se čitav ekosistem dalje razvija, kako bi se njegovi akteri uskladili. ImpactHub je otvoren i jedva čeka da na tu temu razgovara. Oni koji će imati najveću korist od toga su svakako startapi.

Pitali smo i šta misle o ideji da se uvede posebni organ koji će pomoći da se ekosistem organizuje i tako usklade svi događaji.

Mi smo stalno u kontaktu sa ljudima iz ekosistema. Često na događajima imamo iste učesnike, viđamo se po raznim događajima, a na nekim i učestvujemo zajedno. ImpactHub je za svaku intervenciju koja će pomoći da se eskosistem brže razvija u globalnom smislu.

Naš predlog svim organizacijama ekosistema dok smo organizovali ReCaP je bio da svi zajedno, kao “enablis organizacije” za rast startapa u ekosistemu izaberemo najbolje iz Srbije i stanemo iza takvih startapa i da ih predstavimo na ReCaPu kako bismo ubrzali njihov put do kapitala.

Smatramo da je to najbolji način kako bismo se i za dalje uskladili. Idealno bismo stvarali tim sa predstavnicima svake organizacije, odredili prioritete za startap rast u Srbiji i takve prioritete adresirali ekosistemski na ReCaP. Na taj način bismo demonstrirali jačinu i rastuće potencijale  našeg ekosistema. ReCaP je u ovom trenutku organizovan od strane ImpactHub-a, ali je ekosistemski događaj i naša vizija da svi akteri učestvuju u ReCaP-u.

Za vikend će se održati i sedmo izdanje PHP konferencije.

Na pitanje kakvo je njihovo mišljenje o paralelnim konferencijama, Nemanja Čedomirović, organizator ove konferencije je rekao da današnji slučaj nije usamljen.

Za vikend, paralelno sa našom konferencijom, održava se i Machine Learning konferencija u Subotici. S jedne strane je to super što se tiče industrije i zajednice. Mislim da treba da ima sve više događaja i da ih je i dalje malo, iako u ovakvim situacijama deluje da ih je mnogo.

Druga strana novčića, kako mi se čini, je da su neki ljudi pomislili da mogu da organizuju događaje kako bi zaradili, iako to baš nije uvek slučaj. Zbog toga se pojavljuju i neki događaji koji možda ne bi trebalo da postoje, a smatram da ne bi trebalo da izgubimo iz vida kvalitet zarad kvantiteta.

Nemanji smo takođe postavili pitanje o uvođenju “trećeg lica” koje bi pomoglo u efikasnijoj organizaciji našeg ekosistema.

Do sada nisam razmišljao o tome, ali mislim da može da bude zanimljiva ideja. Moglo bi da postoji neko telo koje bi vršilo kontrolu kvaliteta, koje bi nadgledalo i davalo sugestije.

Pitanje koje ostaje otvoreno za diskusiju je svakako da li bi usklađivanjem ovih događaja zajednica mogla da ima više koristi, kao i da li bi u jednom trenutku eko sistem mogao biti prezasićen?