Sve više žena na tehničkim i seniorskim pozicijama, ukazuju globalna istraživanja

Iako brojne prepreke za žene preduzetnice i dalje postoje, nekoliko novih istraživanja ukazuje da je ostvaren napredak na globalnom nivou u pogledu rodne neravnopravnosti u poslovnoj sferi.

Startit
19/09/2022

Broj preduzetnica se iz godine u godinu povećava, međutim, mnoge od njih se i dalje suočavaju sa velikim preprekama i izazovima prilikom pokretanja i razvijanja sopstvenog biznisa. Ipak, tokom prethodne dve godine uočen je pozitivan trend kada je u pitanju zastupljenost žena na višim i vodećim funkcijama u svetu biznisa. U nastavku teksta biće prikazani statistički podaci, prikupljeni iz različitih studija, koji oslikavaju trenutno stanje ženskog preduzetništva u svetu.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija

Prema izveštaju koji je objavila kompanija Gusto, žene i pripadnice latino populacije, crnkinje i Amerikanke azijskog porekla prednjače u stvaranju novih poslova u Sjedinjenim Državama. Naime, skoro polovinu startapa u toku 2021. formirale su žene, što je značajno povećanje u odnosu na 28% žena koje su započele svoje biznise 2019. godine. Isto tako, kada su u pitanju pripadnice manjina među osnivačicama, broj se utrostručio sa 3% 2019. na 9% 2021. godine.

Kako se takođe navodi, više od 5,4 miliona novih preduzeća je otvoreno tokom prethodne godine, premašivši rekord iz 2020. od 4,4 miliona uprkos tome što je zemlja bila pogođena pandemijom. 

Slično kao u Sjedinjenim Državama, podaci izneti od strane kompanije GoDaddy pokazuju da je situacija uzrokovana korona virusom doprinela razvoju preduzetništva u Velikoj Britaniji, gde sve više žena i pripadnica etničkih manjina pokreću mikro-preduzeća, odnosno kompanije sa manje od 10 zaposlenih. 

Istraživanje pomenute organizacije, objavljeno pod nazivom Venture Foward, koje obuhvata podatke o 2,3 miliona malih kompanija, otkriva da žene u Velikoj Britaniji predvode 40% mikro-preduzeća formiranih u periodu od 2020. do ove godine. Ovaj podatak isto predstavlja korak napred, budući da je tokom 2018. i 2019. taj iznos bio 32%.

Zemlje u razvoju

Kada su u pitanju manje razvijene zemlje, situacija je u prethodnom periodu bila identična, to jest žensko preduzetništvo je dosta napredovalo. Kako navodi Svetska banka u svom istraživanju Female Entrepreneurship Resource Point, između 8 i 10 miliona malih i srednjih preduzeća u zemljama trećeg sveta ima najmanje jednu vlasnicu.

Izvan poljoprivrednog sektora, oko trećina žena bavi se neformalnim radom. Drugim rečima, samozaposlene su i to najčešće kod kuće, dok im je poslovanje manjeg obima i fokusirano na oblasti kao što su maloprodaja i pružanje usluga. Naime, rad od kuće pomaže ženama da zadovolje „konkurentne zahteve svog vremena”, budući da obavljaju „nesrazmeran udeo kućnih poslova i obaveza brige o deci”. Međutim, socijalne norme su takođe faktor. U društvima u kojima se od žena očekuje da ostanu kod kuće ili u kojima je putovanje opasno, one nemaju drugog izbora osim da vode takve vrste biznisa.

Takođe, prema podacima Svetske Banke, među najčešćim preprekama sa kojima se preduzetnice suočavaju u nerazvijenim zemljama nalazi se i nedostatak kapitala, odnosno manjak pristupa finansijskim sredstvima, i/ili pravne nejednakosti, kao što su npr. ograničenja posedovanja ili upravljanja imovinom.

Položaj žena u poslovnoj sferi na svetskom nivou

U izveštaju Global Gender Gap Report 2022, Svetski ekonomski forum ističe da su žene tokom pandemije izgubile mnogo više radnih sati u odnosu na muškarce, to jest da su zbog odgovornosti za brigu i školovanje dece kod kuće, imale manje prostora i mogućnosti za rad. Uz to, žene su bile više pogođene gubitkom posla u sektorima kao što su ugostiteljstvo i maloprodaja. Kao rezultat toga, opalo je učešće žena u radnoj snazi u 146 zemalja sa 60,1% 2021. godine na 51,7% 2022.

Ipak, zabeležen je pozitivan trend kada je u pitanju zarada. Kako se navodi u pomenutom izveštaju, žene u proseku zarađuju 2% više nego 2021. godine, dok muškarci dobijaju 1,8% manje nego prošle godine. U istraživanju se takođe procenjuje da će biti potrebna 151 godina da se u potpunosti eliminiše rodni jaz u poslovnom svetu, što je veliko poboljšanje u odnosu na prošlogodišnje procene da će biti neophodno 260.

Global Gender Gap Report 2022 sugeriše i da se dešava pozitivna promena kada su u pitanju funkcije koje žene preuzimaju u kompanijama. Naime, podaci pokazuju da se broj žena u tehničkim ulogama povećao za 6,7%, te da ima 5,4% više žena na višim, zakonodavnim i menadžerskim/rukovodećim pozicijama. Kako Svetski ekonomski forum ističe, najveći broj žena na seniorskim pozicijama nalazi se u zapadnoafričkoj državi Togo (70,1%), dok je odmah iza Belorusija (70%). Sa druge strane, u ovom pogledu žene su najmanje zastupljenje u Pakistanu (4,5%).

 

*Izradu ovog teksta finansirao je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj – inovacije.gov.rs.

Startit

Objavio/la članak.

ponedeljak, 19. Septembar, 2022.

IT Industrija

🔥 Najčitanije