U prethodnoj godini zabeležen rast VC investicija u američke startape koje predvode žene

Prema novim istraživanjima, iako američkom VC scenom i dalje pretežno dominiraju muškarci, nastojanja da se ublaži rodna nejednakost daju rezultate.

Startit
30/08/2022

Iako se osnivačice startapa suočavaju sa brojnim preprekama i izazovima kada je u pitanju pristup kapitalu za pokretanje i razvoj poslovanja, najnoviji rezultati istraživanja VC investicija u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da je na tom planu ostvaren napredak. Naime, osnivački timovi startapa koji se sastoje isključivo od žena dobili su 6,9 milijardi dolara VC investicija, što je skok u odnosu na 2020. kada je taj broj iznosio 3,3 milijarde, navedeno je u izveštaju PitchBook Data.

Ovo istraživanje, pod nazivom „All In: Female Founders in US VC Ecosystem”, takođe ističe da se desio pomak kada su u pitanju mešoviti timovi. Naime, takvi timovi su 2021. godine dobili 47 milijardi dolara VC investicija, dok su tokom 2020. prikupili 19 milijardi dolara.

Prema pomenutom izveštaju, isključivo ženski osnivački timovi su tokom 2021. primili 2,1% od ukupnog iznosa VC investicija u SAD, što je blagi porast u odnosu na 2020. godinu, kada je taj broj iznosio 2%. Isto tako, mešoviti timovi su dobili 14% svih preduzetničkih ulaganja 2021, što predstavlja skok u poređenju sa 12% u 2020. godini.

Kako je zaključeno u PitchBook Data izveštaju, deluje da se ovaj pozitivan trend nastavlja i u 2022. godini. Američke VC kompanije su već u prva tri meseca ove godine investirale 980 miliona dolara u startape sa ženskim osnivačkim timovima, dok su takvi timovi, kako je istaknuto, pre deset godina, za celu 2012. godinu obezbedili 759 miliona dolara.

Sa druge strane, evropska startap scena je tokom 2021. godine uopšteno posmatrajući zabeležila veliki rast kada su u pitanju VC ulaganja, odnosno više od 100 milijardi evra je investirano u startape. Uprkos tome, kompanije koje predvode žene i dalje obezbeđuju mnogo manji broj investicija od onih koje predvode muškarci, pokazuje izveštaj European Women in VC.

Kako se navodi u pomenutom istraživanju, startapi predvođeni od strane isključivo ženskih timova uspeli su tokom 2021. da prikupe samo 2% raspoloživog VC kapitala, što predstavlja pad u odnosu na 2020. kada je taj iznos bio 3%. Ipak, mešoviti timovi su zabeležili mali skok kada je u pitanju prikupljanje investicija, sa 8% na 9%.

Generalna sekretarka Evropske investicione banke Marjut Falkstedt istakla je da navedeni rezultati ukazuju na to da je stvaranje jedne inkluzivne budućnosti koja se zasniva na idejama i inovacijama veoma daleko.

„Verujem da je vreme da se ova situacija promeni, jednom zauvek. Ovaj izveštaj otkriva teške istine o nedostatku kapitala usmerenom prema preduzetnicama i fondovima koje vode žene, pri čemu predstavljene brojke ukazuju na ogroman neiskorišćen potencijal”, zaključila je Falkstedt.

 

*Izradu ovog teksta finansirao je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj – inovacije.gov.rs.

Startit

Objavio/la članak.

utorak, 30. Avgust, 2022.

IT Industrija

🔥 Najčitanije