40+ VC fondova se udružilo sa ciljem veće podrške preduzetnicama

Preko 40 VC kompanija zajedno sa organizacijom 200Bn Club preduzima proaktivne korake ka smanjenju rodne nejednakosti.

Startit
09/08/2022

Istraživanja sprovedena od strane International Data Corporation (IDC) pokazuju da je tokom 2021. godine uloženo više od 100 milijardi evra u evropske startape, što je rekordan rast investicija na Venture Capital sceni u Evropi. Ipak, startapi koje su osnovale žene obezbeđuju najniži udeo investicija u EU, iako generišu dvostruko više prihoda po uloženom dolaru u poređenju sa kompanijama čiji su osnivači muškarci. Međutim, početkom godine, organizacija 200Bn Club je pokrenula program za preduzetnice, nastojeći da smanji rodnu nejednakost koja je prisutna kada je u pitanju prikupljanje VC investicija.

Dr Amber Gadar (Ghaddar) i Bridžet Grinvud pokrenule su 200Bn Club u Londonu uz podršku preko 40 VC kompanija. Kako je Gadar istakla u nekoliko intervjua, ova organizacija je formirana „od strane osnivačica za osnivačice”, kako bi pružila podršku preduzetnicama kroz program mentorstva u trajanju od 12 nedelja. Takođe, na sajtu pomenute organizacije je navedeno da je 200Bn Club, uz pomaganje ženama da pokrenu svoj biznis, usmeren i na isticanje i pružanje platforme već uspešnim osnivačicama. 

„Kao preduzetnice, imamo iskustva iz prve ruke u prevazilaženju prepreka u procesu prikupljanja sredstava. Iako je networking važan, bez novca za početak, cela priča je besmislena. Zato uz pomoć naših korporativnih partnera, ovim programom podržavamo žene da promene postojeće paradigme u okviru finansiranja privatnog kapitala”, naglasila je Dr Amber Gadar.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu, u inicijativu su uključene 43 VC kompanije, a sam program se sastoji iz dve faze („deal flow” i „pitch”) tokom kojih preduzetnice imaju prilike da unaprede svoje prezentacione veštine, prodajne i marketinške strategije, kao i veštine pregovaranja. Takođe, učesnice imaju priliku da čuju povratne informacije od VC investitora o tome šta da unaprede kako bi dobile investiciju, kroz nedeljne vežbe pitch-a. Ukoliko ne uspeju da dobiju sredstva za svoje biznise do kraja programa, obezbeđena im je dodatna obuka.

Na ovaj način, osnivačicama je omogućeno da se direktno umrežavaju sa predstavnicima VC firmi koje zajedno imaju 900 milijardi funti pod upravljanjem, a koji su spremni da investiraju, dok sa druge strane, predstavnici tih VC kompanija imaju lakši pristup talentima. Neke od poznatijih Venture Capital kompanija koje učestvuju u programu su: HSBC Ventures, Molten Ventures, Ada Ventures, Albion VC, AngelsDen, Angular Ventures, Anthemis, Astia, Balderton Capital, Beringea, Fin Venture Capital, Forward Partners, Frontline Ventures, Illuminate Financial, Insight Partners, LDP Ventures, MMC Ventures, Playfair Capital, Point Nine Capital i druge.

Edel Koen, investitorka iz firme Molten Ventures, navela je da partnerstvom sa 200Bn Clubom VC kompanije oblikuju novu generaciju žena lidera.

“Kao Venture Capital kompanija, mi smo u privilegovanoj poziciji da realizujemo investicije koje imaju stvarni uticaj na svet u kome živimo. Međutim, verujem da možemo učiniti više da pronađemo i ulažemo u osnivače koji odražavaju naše raznoliko društvo. Rešavanje problema nedovoljne zastupljenosti žena ne samo da ima poslovnog smisla, već će i omogućiti sledećoj generaciji osnivača da sebe vide u današnjim tehnološkim liderima”, istakla je Koen.

Kako osnivačice organizacije 200Bn Club ističu, preduzimanjem proaktivnih koraka ka izjednačavanju uslova za žene, nastoje da ostvare svoj krajnji cilj, to jest da doprinesu privredi Ujedinjenog Kraljevstva sa 200 milijardi funti, koliko se procenjuje da bi rast bio ukoliko se poveća investiranje u žensko preduzetništvo.

 

*Izradu ovog teksta finansirao je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj – inovacije.gov.rs.

Startit

Objavio/la članak.

utorak, 9. Avgust, 2022.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ