Država odvaja 1,5 miliona € za promociju ženskog preduzetništva i inovacija

Od 5 do 23 miliona dinara po projektu.

Petar Paunović
03/02/2021

Za podršku inovacijama u ženskom preduzetništvu i promociju značaja inovacija Vlada Srbije je izdvojila 170 miliona dinara, skoro 1,5 miliona evra. Novac je namenjen lokalnim samoupravama i organizacijama koje žele da u saradnji s njima nastupe na konkursu. 

Od ukupnog iznosa, 100 miliona će otići za podršku inovacijama u ženskom preduzetništvu, gde će svaki projekat moći da dobije najviše 23 miliona dinara. 

Prema podacima iz Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. godine, osnivači, vlasnici i rukovodioci malih i srednjih preduzeća u Srbiji većinom su muškarci (77,9 odsto), dok su žene najčešće vlasnice radnji (34,3 odsto) i srednjih privrednih društava (22,1 odsto), navodi Nova ekonomija

Cilj je da se stvori povoljniji poslovni ambijent za preduzetnice, a sredstva se mogu koristiti za promovisanje značaja ženskog preduzetništva, kao i za programe obuka i mentorstva. 

Posebnom uredbom Vlada Srbije odredila je 70 miliona dinara za popularizciju inovacionog preduzetništva. Taj novac je namenjen organizacijama i lokalnim samoupravama za projekte koji promovišu inovacije i inovaciono preduzetništvo.

U zavisnosti od samog projekta, razlikuje se i maksimalni iznos sredstava po projektu: 

Realizacijom ovog programa Srbija nastoji da podstakne građane, a posebno mlade, da razmišljaju kao preduzetnici. Naglasak je, kako se objašnjava, na jačanju lokalnih i regionalnih inicijativa. Kada konkurs bude raspisan, sve informacije će biti na sajtu inovacije.gov.rs.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 3. Februar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije