„Konačno možemo da prestanemo da lažemo gde živimo” i drugi utisci programera o uvođenju App Store

Šta dolazak ove prodavnice aplikacija znači za lokalne developere, ali i korisnike, pitali smo domaće kreatore aplikacija za App Store. 

Tomislav Jelesijević
25/03/2020

Vest da nakon 12 godina čekanja App Store stiže u Srbiju pokrenula je pitanja o značaju takvog dolaska, kako za korisnike, tako i za developere. Ko jednu od najvećih prednosti Aleksandar Vacić, vlasnik Radiant Tap-a, koji kreira iPad i iPhone aplikacije, ističe mogućnost postavljanja urednika u lokalnu prodavnicu. 

„Velika je verovatnoća je da će on promovisati aplikacije domaćih developera kao one koje su pogodne za taj region. Samim tim, aplikacije lokalnog karaktera će postati profitabilnije i biće mnogo jednostavnije objaviti sezonske aplikacije. Primer bi bile aplikacije sa promocijama koje su validne samo u lokalnim krugovima. Biće mnogo jednostavnije da se dopre do ljudi.”

Jednostavnija i brža potvrda verodostojnosti aplikacije

Uz to će sada moći da se objavljuju brojne aplikacije, za koje je potrebna akreditacija države, odnosno sada je jednostavnije da se dobije potvrda verodostojnosti, ukazuje Vacić. 

„Primera radi, ako bi bolnica želela da objavi set saveta protiv korona virusa ne bi mogla da učini zato što nema dokumenta da je institucija. Mnogo manje vremena će biti potrebno da se dokaže kredibilnost i neće se trošiti vreme na ubeđivanje App Review tima gde su rasprostranjeni korisnici aplikacije. Do sada je taj proces umeo da potraje i po nekoliko nedelja, zbog toga što su bili registrovani u drugim prodavnicama. Od sada se neće trošiti vreme, pošto postoji prodavnica na teritoriji države gde akreditacija važi.”

Domaći developeri mogu da impresioniraju domaće korisnike

S dolasakom app prodavnice bi trebalo da dođu i novi korisnici, veruje Nemanja Divjak iz kompanije Tummy Games, koja stoji iza igrica s milionima korisnika, poput Pancake Art koja je prevedena na devet jezika i loklizovana u mnogim državama. 

„Pretpostavljam da će Apple prevesti sve proizvode i platforme na srpski jezik, a to je dodatna pogodnost za korisnike koji ne govore engleski jezik. Postojaće prodavnica i rangiranje igara na srpskom tržištu. To podrazumeva još jedno tržište gde ćemo moći da vidimo najtraženije igre sa našom valutom. Rangiranje može da dovede do veće potražnje srpskih igara, jer će ih veći broj korisnika primetiti. Preduslov je da se inostrane firme ne takmiče sa svojim proizvodima na srpskom tržištu. U takvim okolnostima pruža se prilika domaćih developera da impresioniraju domaće korisnike”. 

Kada je njegov tim pre četiri godine otvorio Developer Account jedini problem im je bila naplata ukoliko se pojavi kartica iz Srbije, jer su korisnici morali da navode neke druge države, pa su banke, ali i sam App Store to znali da odbiju. Kada nije mogla da prođe inicijalno, onda su u kontaktu s nadležnima to radili manuelno. 

Pojednosavljanje procesa i dodatne pogodnsti

Većih problema u dosadašnjem poslovanju nije imao ni Danilo Vladušić, iOS developer kompanije Robotico. Saglasan je da će dolazak App Store-a pojednostaviti pojedine procese i veruje da će mnoge sfere poslovanja imati značajne pogodnosti. 

„Ljudi iz Srbije će moći lakše da otvaraju nalog i koriste kartice iz Srbije. Pošto uglavnom pravim aplikacije za strane klijente do sada nisam imao većih problema. Prvi nalog sam otvorio tokom Work&Travel razmene i registrovao se putem američkog App Store-a. U prethodnom periodu sam proces registracije je bio malo teži i tražio je dosta dovijanja. Sve je to dosta popravljeno i do sada, ali verujem da će dolaskom u Srbiju biti još jednostavnije.”

Sva tri sagovornika saglasna su da ovo za sada nije suštinska promena, ali će pojednostaviti, ubrzati i olakšati rad. Nemanja Divjak zaključuje da je Apple ovim potezom potvrdio da je Srbija dobro tržište s pretpostavkom da bismo u bliskoj budućnosti mogli očekivati i povoljnije cene njihovih proizvoda na našem tržištu. 

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

sreda, 25. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Neven

sreda, 25. Mart, 2020.

Pre 5 godina sam kontaktirao vladu Srbije u vezi play stora za developere iz Srbije.Uputili su me na Narodnu Banku i kontaktirao sam ih .Razgovarao sam sa zamenikom guvernera i objasnio sta znaci ta mogucnost.Pre ovoga kontaktirao sam Google gde su mi rekli da nivou drzave treba da se sredi sve.Eto proslo je 5 godina od toga.Razlog je bio moje 4 aplikacije za koje sam morao da otvorim account u Sjedinjenim drzavama.Pre 5 godina bio sam usamljeni developer koji se borio sam .