Nakon 12 godina čekanja: App Store stiže u Srbiju

Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je i Srbija.

Petar Paunović
23/03/2020

Kako je objavila Netokracija, potvrda ove informacije pojavila se u poslednjem blog postu namenjenom developerima. U njemu su obavešteni programere iz zemalja koje do sada nisu imale AppStore naloge da podrška za lokalizovanu prodavnicu uskoro stiže. Na spisku od 155 lokalnih AppStore prodavnica se našla i Srbija, nakon dugog niza godina lobiranja i sa strane države i sa organizacija koje su bile u direktnom dodiru sa predstavnicima kompanije, pre svega Serbian Entrepreneursa.

Šta je do sada bio problem?

Kako je Startit Dnevnik već pisao, dugo su developeri iz Srbije morali da navode da su iz Međunarodnih voda, ili da se snalaze na drugačije načine. Razlog je bio taj što u Apple univerzumu Srbije nije bilo, te su postojali problemi pri registraciji domaćih programera i autentifikaciji njihovih naloga. Ta situacija je blago izmenjena sredinom 2017, kada je Apple uveo srpski pozivni broj, pa je nalog putem njega mogao da se verifikuje.

Najveći problem nepostojanja lokalne AppStore prodavnice imali su programeri lokalno orijentisanih aplikacija. Prilikom njihove kupovine je korisnik trebalo da navede stranu državu, što je pojačavalo već ukorenjeno nepoverenje u internet plaćanje. Kako je to bio jedan od uzroka lošije monetizacije, to je obeshrabrivalo developere da prave aplikacije namenjene domaćem tržištu. To znači da ovaj dolazak nije važan samo za kreatore aplikacija, već i za domaće korisnike.

Šta sada treba da urade?

Netokracija piše i o pravilima koja se tiču poslovanja u okviru novih prodavnica:

Da biste dozvolili da se vaša aplikacija pojavljuje u ovim novim državama, vlasnik članskog naloga prvo mora da prihvati ažurirani Ugovor o licenci za program (Program License Agreement) tako što će se prijaviti na svoj nalog na web lokaciji Apple Developer. Ako imate ugovor o plaćenim aplikacijama (Paid Applications Agreement), vlasnik računa takođe će morati da prihvati ovaj ažurirani ugovor u App Store Connect-u.

Zatim možete da potvrdite potvrdni okvir „Nove zemlje ili regioni“ u odeljku „Cene i dostupnost“ na stranici sa informacijama o aplikaciji da biste automatski učinili vašu aplikaciju dostupnom u svim novim državama.

Ukoliko ispunite navedene uslove, nakon 10. aprila će se vaše aplikacije pojaviti u ovoj prodavnici.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 23. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Marko Tr

sreda, 25. Mart, 2020.

Mi i Vanuatu, svaka cast naprednoj srpskoj privredi i IT sektoru kad su nas ovako daleko dogurali! Afghanistan Gabon Cote d’Ivoire Georgia Maldives Serbia Bosnia and Herzegovina Cameroon Iraq Kosovo Libya Montenegro Morocco Mozambique Myanmar Nauru Rwanda Tonga Zambia Vanuatu