Nakon 12 godina čekanja: App Store stiže u Srbiju

Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je i Srbija.

Kako je objavila Netokracija, potvrda ove informacije pojavila se u poslednjem blog postu namenjenom developerima. U njemu su obavešteni programere iz zemalja koje do sada nisu imale AppStore naloge da podrška za lokalizovanu prodavnicu uskoro stiže. Na spisku od 155 lokalnih AppStore prodavnica se našla i Srbija, nakon dugog niza godina lobiranja i sa strane države i sa organizacija koje su bile u direktnom dodiru sa predstavnicima kompanije, pre svega Serbian Entrepreneursa.

Šta je do sada bio problem?

Kako je Startit Dnevnik već pisao, dugo su developeri iz Srbije morali da navode da su iz Međunarodnih voda, ili da se snalaze na drugačije načine. Razlog je bio taj što u Apple univerzumu Srbije nije bilo, te su postojali problemi pri registraciji domaćih programera i autentifikaciji njihovih naloga. Ta situacija je blago izmenjena sredinom 2017, kada je Apple uveo srpski pozivni broj, pa je nalog putem njega mogao da se verifikuje.

Najveći problem nepostojanja lokalne AppStore prodavnice imali su programeri lokalno orijentisanih aplikacija. Prilikom njihove kupovine je korisnik trebalo da navede stranu državu, što je pojačavalo već ukorenjeno nepoverenje u internet plaćanje. Kako je to bio jedan od uzroka lošije monetizacije, to je obeshrabrivalo developere da prave aplikacije namenjene domaćem tržištu. To znači da ovaj dolazak nije važan samo za kreatore aplikacija, već i za domaće korisnike.

Šta sada treba da urade?

Netokracija piše i o pravilima koja se tiču poslovanja u okviru novih prodavnica:

Da biste dozvolili da se vaša aplikacija pojavljuje u ovim novim državama, vlasnik članskog naloga prvo mora da prihvati ažurirani Ugovor o licenci za program (Program License Agreement) tako što će se prijaviti na svoj nalog na web lokaciji Apple Developer. Ako imate ugovor o plaćenim aplikacijama (Paid Applications Agreement), vlasnik računa takođe će morati da prihvati ovaj ažurirani ugovor u App Store Connect-u.

Zatim možete da potvrdite potvrdni okvir „Nove zemlje ili regioni“ u odeljku „Cene i dostupnost“ na stranici sa informacijama o aplikaciji da biste automatski učinili vašu aplikaciju dostupnom u svim novim državama.

Ukoliko ispunite navedene uslove, nakon 10. aprila će se vaše aplikacije pojaviti u ovoj prodavnici.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Petar Paunović

 • Wednesday, 25. March 2020.

  Mi i Vanuatu, svaka cast naprednoj srpskoj privredi i IT sektoru kad su nas ovako daleko dogurali!

  Afghanistan
  Gabon
  Cote d’Ivoire
  Georgia
  Maldives
  Serbia
  Bosnia and Herzegovina
  Cameroon
  Iraq
  Kosovo
  Libya
  Montenegro
  Morocco
  Mozambique
  Myanmar
  Nauru
  Rwanda
  Tonga
  Zambia
  Vanuatu

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu