Šta ako padnete Test samostalnosti, a koristite ekonomske mere Vlade? 

Preduzetnicima još nije najjasnije kako funkcioniše Test samostalnosti, a ekonomske mere Vlade su unele dodatnu zabunu. Šta se desi kada se ove dve nedoumice srpske privrede sretnu? 

Petar Paunović
29/05/2020

Primena Testa samostalnosti počela je šest dana pre nego što je u Srbiji zvanično otkriven prvi slučaj infekcije COVID-19. Brojna udruženja su tražila da se njegova primena odloži, ali u tome nisu uspeli. Produžen je samo rok za olakšice poslodavcima koji zapošljavanju preduzetnike, a paušalci koji ne planiraju promenu statusa, mogli su da se prijave za neku od vladinih mera za spas privrede od uticaja pandemije.

Pojava tih mera je sigurno nekim privrednicima donela olakšanje, ali s njim i brojna pitanja i nedoumice. Jedno od tih pitanja bilo je i šta će se desiti ako preduzetnik iskoristi mere Vlade, a potom padne Test samostalnosti. 

Postoji samo jedan uslov – ne optuštaj više od 10% zaposlenih

U samoj Uredbi o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima nije bilo nikakvih naznaka da su ove dve stvari povezane. Kao jedini uslov da ne izgubite pravo na korišćenje mera navedeno je da ne smete da otpustite više od 10 odsto zaposlenih. To je za Startit Dnevnik potvrdilo i Ministarstvo finansija.

Uredbom se ne predviđa gubitak prava na direktna davanja i fiskalne pogodnosti zbog toga što se celokupan ili deo prihoda preduzetnika oporezuje kao drugi prihod, jer su za takav poreski tretman navedenih prihoda ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o porezu na dohodak građana.

To znači da padanjem Testa samoslatnosti morate da platite određene poreze, ali što se ekonomskih mera tiče potrebno je da ih dobro izračunate, jer mogu skupo da vas koštaju

 

 

 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 29. Maj, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije