Rumunski ministar za investicije i evropske projekte u izjavi za HotNews Live rekao je prošle nedelje da se Vlada Rumunije neće odreći poreskog zakonodavstva koje predviđa da postoji izuzeće od poreza na zarade za IT stručnjake. Pretprošle godine raspravljalo se o ukidanju ovog zakona koji je na snazi više od deceniju i po, a glavni argument bio je da je rumunska IT industrija dovoljno zrela i jaka da istrpi ekonomske udare.

Istom prilikom, ministar je dodao da je ovo važna industrija za državu i da joj je potrebna takva konkurentska prednost. Poreski podsticaji učinili su rumunsku IT industriju konkurentnom i održavaju je, u trci sa drugim zemljama koje programerima nude nulti porez na zaradu, kao što su Ukrajina, Poljska i Belorusija. Sa druge strane, cilj ovog zakona je i da pospeši inovaciju i održivi razvoj, koji će zadržati IT stručnjake u zemlji.

Prošle godine rumunski startapi uzeli su više od 30 miliona evra investicija. Poređenja radi, u Srbiji je uloženo 21,3 miliona evra. Rumunija ima tri jednoroga, obim investicija u tamošnje startape je prošle godine porastao za 6 odsto, a broj investicija je duplo veći. Otuda, ne čudi stav i ove rumunske vlade da se sa nultim porezom na zarade IT stručnjaka bori sa konkurentima, među kojima je i Hrvatska.

Pored toga, u Rumuniji u poslednjih pet godina postoji i povećano interesovanje za podsticaje za istraživanje i razvoj. Zaposleni u tom sektoru takođe mogu biti oslobođeni poreza na zarade, mada su uslovi nešto različiti u poređenju sa podsticajima za IT stručnjake. Tačnije, postoji odbitak poreza na dobit za 50 odsto opravdanih troškova istraživanja i razvoja, što znači da se plaća oko 7 do 8 odsto nižeg poreza na dobit. 

Regulisani su i frilenseri — u Rumuniji se frilenseri registruju i sa svojim poslodavcima sklapaju ugovore. To mogu da čine kroz ugovore za ovlašćeno fizičko lice, što bi kod nas bilo najsličnije obavezama koje imaju preduzetnici, ili da sklope ugovor o autorskim pravima. Porez na dohodak frilensera u Rumuniji iznosi 16 odsto.

Iako je IT i startap ekosistem u Rumuniji znatno ojačao tokom poslednjih nekoliko godina, a posebno prošle, deluje da tamošnja vlada smatra da treba nastaviti sa naporima da učini zemlju što konkurentnijom i privlačnijom za IT stručnjake. Posebno imajući u vidu da su ključne industrije u Rumuniji sajber bezbednost, korporativni softver i fintech — sektori koji su tokom poslednjih godinu dana u značajnoj ekspanziji.