Veštačka inteligencija koja se koristila za identifikaciju različitih peciva u japanskim pekarama sada se koristi za proučavanje ćelija karcinoma. AI, poznat kao BakeryScan, napravio je Hisaši Kambe, osnivač kompanije Brain.

BakeryScan pruža pomoć lokalnim pekarama obavljajući osnovne zadatke poput razlikovanja peciva koje mušterija izabere, a prema Brain-u, to može smanjiti potrebu za obukom zaposlenih i učiniti postupak naplate higijenskijim. Sada je osnovna tehnologija BakeryScan-a, duboko učenje za prepoznavanje predmeta, okrenuta proučavanju veličine jezgra ćelija kako bi se pronašlo prisustvo raka kod ljudi. Za ćelije karcinoma, Kambe je za The New Yorker rekao da novi sistem, nazvan AI Scan, trenutno ima stopu tačnosti od 99 procenata. 

AI Scan zumira pojedinačne ćelije raka i izdvaja ih među bezbroj drugih ćelija na celom dijapozitivu mikroskopa. Ovo omogućava lekarima da razlikuju ćelije raka od onih koje to još uvek nisu. Da bi ovaj sistem prepoznavanja ćelija bolje funkcionisao u bolnicama, Kambe sada pokušava da poboljša svoj AI kako bi omogućio proučavanje grupe ćelija umesto samo jedne, što bi moglo uštedeti dragoceno vreme. 

BakeryScan je sada, između ostalog, prilagođen i za razlikovanje tableta u bolnicama, navodi The New Yorker. Ovaj razvoj svedoči o potencijalu i sve široj primeni tehnologija veštačke inteligencije, koje već menjaju SEO i koriste se za restauraciju starih snimaka. Od juna će u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu početi sa radom Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, pisao je Startit Dnevnik, koji će se baviti istraživanjima u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Kako pokazuje i ova priča, ali i, recimo, činjenica da se veštačka inteligencija koristi i za izradu lekova, AI ima potencijal i da spase ljudske živote.