Nova faza prekvalifikacija za IT sektor počinje u septembru — planirana mesta za 775 polaznika

Ovaj ciklus će biti organizovan u deset gradova širom Srbije.

Sanja Vatić - 13. Jun, 2018.

Nakon sprovedenog pilot projekta, pokretanja druge faze i obećanja da će ove godine uložiti 170 miliona dinara u program prekvalifikacije u IT sektor, Vlada je saopštila da nastavlja ovu inicijativu.

U okviru sledeće faze koja startuje u septembru planirana su mesta za 775 polaznika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Kragujevcu, Čačku, Užicu i Novom Pazaru, a već je otvoren i poziv za institucije koje su zainteresovane da izvode obuku. Uslov za izvođače je da imaju sporazume o saradnji sa IT kompanijama kako bi, kao i u prethodnim fazama prekvalifikacija, i u okviru ove bili u mogućnosti da obezbede stručnu praksu za polaznike.

U planu je da polaznici savladaju osnove programskih jezika Java, JavaScript, PHP ili .Net framework, uz upoznavanje sa ostalim programskim jezicima i bazama podataka.

Kako se još navodi u saopštenju, prvi ciklus prekvalifikacija prošlo je 100 polaznika, od čega se 30 zaposlilo na programerskim pozicijama u IT industriji sa prosečnom platom od 45.000 dinara. Druga runda projekta je još u toku, a kako kažu, za većinu od 700 polaznika je obezbeđena praksa.