Juče je na predlog ministarskog saveta za IT kojim predsedava Ana Brnabić pokrenut pilot projekat prekvalifikacija u IT sektoru. Projekat je pokrenulo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa domaćom IT zajednicom.

Prva faza programa obuhvata 100 polaznika, a plan je da ih do kraja godine bude još 900, ukoliko se pilot pokaže kao uspešan.

Cilj projekta je da se obučavanjem junior developera zadovolje potrebe domaće IT industrije, utvrđene zajedničkim istraživanjem Infostuda i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Prijave za prekvalifikaciju su otvorene juče i trajaće 2 nedelje.

Kriterijumi

Kriterijumi koje kandidati treba da ispune kako bi učestvovali u testiranju:

Potencijalni kandidati će biti rangirani na osnovu postignutih rezultata na testu sposobnosti i potencijala. Kandidati će moći da biraju organizatora obuke koju će pohađati, pri čemu će oni sa boljim rezultatima imati prednost pri izboru.

U pilot fazi će svaki organizator obuke imati do 25 polaznika, a plan je da ih kasnije bude do 100 po organizatoru. Programi obuke počinju u aprilu i trajaće između dva i četiri meseca, a imena škola koje će držati obuke biće poznata u martu.

Maksimalan iznos stipendije za svakog polaznika je 1500 evra, uz 100 evra participacije koju prilažu polaznici.

Prijave

Kandidati se mogu prijaviti za program prekvalifikacije putem sajta www.itobuke.rs, najkasnije do 4. marta u ponoć.