170 miliona dinara za program prekvalifikacije u IT sektor — novi krug obuka do kraja godine

Pilot faza projekta je privedena kraju, a do kraja godine će biti organizovana obuka za još 900 polaznika.

Na osnovu istraživanja objavljenog u febuaru od strane Infostuda i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je potvrdilo potrebu domaće IT industrije za developerima pokrenut je pilot projekat prekvalifikacija u ovaj sektor. Plan je bio da se, nakon inicijalnih 100 polaznika, u program uključi još njih 900 do kraja godine, pod pretpostavkom da se pilot pokaže kao uspešan.

Prva faza je privedena kraju, a sada su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odlučili da izdvoje sredstva za podršku programu koji ima za cilj da poveća broj junior developera i smanji nezaposlenost. Tim povodom je ministar Zoran Đorđević saopštio da će Ministarstvo do kraja 2017. uložiti dodatnih 170 miliona dinara za prekvalifikaciju u IT sektor i dodao:

Zoran DjordjevicU budžetu za 2018. godinu, plan nam je da pored opredeljivanja sredstava za osposobljavanje IT stručnjaka, omogućimo prekvalifikaciju i za neka druga zanimanja koja su aktuelna i za koje postoji tražnja na tržištu rada.

Kurs programskog jezika Java koji je u okviru pilot projekta počeo u aprilu na FON-u završilo je 23 polaznika, a sada ih očekuje polaganje testa za Oracle Java sertifikat. Pored njih, ostali polaznici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu će do kraja meseca takođe da završe svoje kurseve. U Beogradu njih 15 pohađa kurs Application Programming, a deset Web Development, u Novom Sadu je 24 odslušalo Java kurs, a isti kurs u Nišu posećuje njih 12, dok se 13 obučava za .NET.

Do kraja godine će biti pokrenut novi krug obuka, kada ćemo imati više informacija o tome u kojim će gradovima one biti organizovane i koje škole će vršiti obuku.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Sanja Vatić

Unesite termine za pretragu