170 miliona dinara za program prekvalifikacije u IT sektor — novi krug obuka do kraja godine

Pilot faza projekta je privedena kraju, a do kraja godine će biti organizovana obuka za još 900 polaznika.

Sanja Vatić - 16. Avgust, 2017.

Na osnovu istraživanja objavljenog u febuaru od strane Infostuda i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je potvrdilo potrebu domaće IT industrije za developerima pokrenut je pilot projekat prekvalifikacija u ovaj sektor. Plan je bio da se, nakon inicijalnih 100 polaznika, u program uključi još njih 900 do kraja godine, pod pretpostavkom da se pilot pokaže kao uspešan.

Prva faza je privedena kraju, a sada su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odlučili da izdvoje sredstva za podršku programu koji ima za cilj da poveća broj junior developera i smanji nezaposlenost. Tim povodom je ministar Zoran Đorđević saopštio da će Ministarstvo do kraja 2017. uložiti dodatnih 170 miliona dinara za prekvalifikaciju u IT sektor i dodao:

Zoran DjordjevicU budžetu za 2018. godinu, plan nam je da pored opredeljivanja sredstava za osposobljavanje IT stručnjaka, omogućimo prekvalifikaciju i za neka druga zanimanja koja su aktuelna i za koje postoji tražnja na tržištu rada.

Kurs programskog jezika Java koji je u okviru pilot projekta počeo u aprilu na FON-u završilo je 23 polaznika, a sada ih očekuje polaganje testa za Oracle Java sertifikat. Pored njih, ostali polaznici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu će do kraja meseca takođe da završe svoje kurseve. U Beogradu njih 15 pohađa kurs Application Programming, a deset Web Development, u Novom Sadu je 24 odslušalo Java kurs, a isti kurs u Nišu posećuje njih 12, dok se 13 obučava za .NET.

Do kraja godine će biti pokrenut novi krug obuka, kada ćemo imati više informacija o tome u kojim će gradovima one biti organizovane i koje škole će vršiti obuku.