Program prekvalifikacije u IT sektor za još 900 polaznika — prijave otvorene do 5. novembra

IT sektoru nedostaje između 15.000 i 20.000 programera, a država ovim programom želi da započne rešavanje tog problema.

Nakon uspešno završene pilot faze programa prekvalifikacije koju je pohađalo 100 polaznika, juče je otpočeta druga faza u kojoj će biti obučeno još 900 ljudi. Program realizuje Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo zajedno sa Kancelarijom Vlade za IT i eUpravu.

Cilj projekta je da se obučavanjem junior developera zadovolje potrebe domaće IT industrije, utvrđene zajedničkim istraživanjem Infostuda i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Prijave za drugu fazu projekta su otvorene juče i trajaće do 5. novembra.

Šta nas očekuje u drugoj fazi?

Program podrazumeva 250 časova obuka i još 160 časova prakse, dok je još 250 časova predviđeno za samostalni rad polaznika.

Izbor učesnika je podeljen u dve faze. Prvu fazu odabira sprovodi nezavisna agencija koja će biti izabrana na tender. Prva faza će se zasnivati na konkurentnom testiranju veština putem onlajn.

Svi koji su se prijavili u pilot fazi projekta moraju da ponove prijavu ako žele da učestvuju u drugoj fazi projekta.

Prva faza testiranja će biti sprovedena sredinom novembra.

Druga faza testiranja će obuhvatiti 2.000 najbolje rangiranih kandidata, koje će biti dodatno testirani ili intervjuisani od strane izvođača obuka.

Kriterijumi koje kandidati treba da ispune kako bi učestvovali u testiranju:

 • da su državljani Republike Srbije
 • da nisu mlađi od 18 godina
 • da imaju završenu srednju školu
 • da imaju maksimalno ostvarenih 120 ESPB bodova i da nisu trenutno upisani na III ili IV godinu u visokoškolskoj ustanovi na IT smeru (minimum 20% položenih predmeta je iz oblasti računarske tehnike, računarskih nauka, softverskog inženjerstva i informatike)
 • da nisu trenutno zaposleni niti su radili duže od šest meseci na IT poziciji u bilo kojoj kompaniji
 • da su spremni da pohađaju praksu nakon završene obuke u trajanju od 160 sati

U prvoj fazi, obuke su vršile četiri škole u tri grada, Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Za sada još uvek nije objavljena informacija u kojim će se gradovima vršiti obuka u ovoj fazi. Trenutno je otvoren i poziv za kompanije koje su zainteresovane da vrše testiranje kandidata.

Troškovi obuke iznose 100 evra i uplaćuju se izvođaču.

Prijava

Konkurs je otvoren do 5. novembra u 23h, a prijave se vrše na sajtu itobuke.rs.


Pogledajte još i:

Kako i odakle samostalno učiti programiranje

3 sajta na kojima možete naučiti da programirate, zaraditi novac i dobiti posao developera

Zašto smo odlučili da pokrenemo sajt za besplatno učenje WordPressa i da razvijamo lokalne WP zajednice

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Nevenka Rangelov

 • Monday, 30. October 2017.

  Koliko vidim, program prekfaligikacije je podržan od strane naše IT zajednice. Da li bi ste vi meni mogli da objasnite, šta ja da radim nakon završenih studija, kada se većina tih pomenutih 15 – 20 000 mesta popune sa tim express nazovi “junior“ developerima. Dakle državi trebaju priobučeni, a ne inžinjeri koji su 4+ godina proveli na studijama? Zaista ne razumem. Trebali bi se stideti ovog programa, a ne promovisati ga!

 • Wednesday, 1. November 2017.

  Ovo je još jedna prevara jer kurs ne vredi ni tih 100€, a kamoli 1500€! Za 100€ će ljudi bolje proći učeći sami sa Udemy.com kursevima. https://medium.com/bitersen/prekvalifikacija-u-it-za-po%C4%8Detnike-829dda8eacec

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu