Prekinute PHP obuke koje izvodi Code Academy u okviru programa prekvalifikacija

Nacionalna služba za zapošljavanje raskinula je ugovor sa konzorcijumom iza Comtrade-ovog Code Academy-a uz objašnjenje da ova kompanija nije ispoštovala uslove tendera koji se tiču kvalifikacija predavača.

Sanja Vatić - 10. Novembar, 2018.

Prošle nedelje je u Beogradu obustavljena PHP obuka u okviru druge faze IT prekvalifikacija koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, a koju izvodi Comtrade-ov Code Academy. Kako saznajemo od izvođača, kao glavni razlog za ovakav ishod Nacionalna služba za zapošljavanje navela je nepoštovanje uslova tendera koji predviđa da ukoliko dođe do zamene predavača on ili ona mora da ima iste ili više kvalifikacije od svog prethodnika.

Pošto su obuke prekinute, polaznicima je ponuđeno raskidanje ugovora i besplatan upis na komercijalni kurs ove škole, a da pri tome niko nije preuzeo odgovornost za izneverena očekivanja prekvalifikanata.

Od početka prošle godine, kada je na predlog ministarskog saveta za IT kojim je predsedavala Ana Brnabić pokrenut pilot projekat prekvalifikacija u IT sektoru, održao se i prvi krug obuka, započelo se sa drugim, a pre nekoliko dana su otvorene prijave i za treći.  

Međutim, za razliku od prethodnih i narednog kruga, drugi je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje jer je obuka prvi put bila namenjena isključivo nezaposlenim licima. Kako se radi o državnoj instituciji, izvođači obuke birani su putem javne nabavke što je imalo problematičan ishod.

Obustavljanje obuke

Javna nabavka usluga izvođenja IT obuka rezultirala je time da je od pet ponuđača za šest vrsta obuka u Beogradu samo dva dobilo ugovor — Link Group za Javu i grupa ponuđača koju je predvodio Code Academy (uz Informatiku AD, Institut za nuklearne nauke Vinča i Seminare SEE) za veb-aplikacije, front-end, JavaScript, PHP i .NET.

Osim javne nabavke Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodila je i konkurs za polaznike i izvršila prvu fazu selekcije kandidata. Drugu fazu su realizovali izvođači.

Prijavljeni kandidati su prošli dva kruga selekcije posle čega su oni sa najboljim rezultatima upućeni na izvođače obuka. Same obuke su počele u septembru, a kako iz Code Academy-a kažu, za sve kurseve koje se održavaju kod njih bilo je predviđeno da traju šest meseci. U tom periodu planirano je održavanje 400 časova za grupe od po 25 učesnika.

Međutm, samo mesec dana pošto je program prekvalifikacija počeo, deo plana je propao. Za sve tri grupe polaznika koji su krenuli na obuku iz PHP-a nastava je obustavljena, a prve vesti o tome pojavile su se na internetu u vidu tvitova i postova na forumu Ana.rs.

Iz njih je očigledno da je polaznicima PHP kursa saopšteno da je Nacionalna služba za zapošljavanje raskinula ugovor sa Code Academy-em uz objašnjenje da ova kompanija nije ispoštovala uslove tendera — u okviru ponude bili su navedeni predavači određenih kvalifikacija, ali ih je izvođač zamenio predavačima koji nemaju iste ili više kvalifikacije.

U konkursnoj dokumentaciji tražena minimalna kvalifikacija za predavača na ovim kursevima je četvorogodišnje visoko obrazovanje, kao i da predavač ima minimum dve godine iskustva ili kao programer ili kao predavač u oblasti IT-ja.

Zbog nastale situacije zatražili smo komentare od Code Academy-a, odakle nam je rečeno da se radi o neprihvatanju njihove molbe za zamenu predavača:

Nacionalna služba za zapošljavanje nije prihvatila našu molbu da na lotu obuka za PHP jednog od predavača zamenimo, iako smatramo da kvalitativno zadovoljava uslove javne nabavke, kako po godinama radnog staža tako i po visokom obrazovanju koje ima.

Zamenu smo bili prinuđeni da tražimo jer zbog odlaska u inostranstvo i privatnih obaveza inicijalni predavač nije mogao da odgovori visokim standardima posvećenosti polaznicima, na kojima insistiramo. Zamenski predavač je bio profesor iz naših formalnih škola.

Iako se ne slažu sa odlukom NZS-a, iz kompanije naglašavaju da poštuju odluku i da su je sproveli u delo, uz sve posledice koje su definisane tenderskom dokumentacijom.

Ovim povodom obratili smo se i Vladi Republike Srbije i saznali da Nacionalna služa za zapošljavanje ima pravo jednostranog raskida ugovora i neisplaćivanja sredstava ako se utvrdi da izvođač krši neke od odredaba ugovora. A da li se obuke realizuju u skladu sa ugovorom propisanim kriterijumima utvrđuje se tako što službenici NSZ-a odlaze u najavljene i nenajavljene posete školama.

Po pitanju obustavljanja nastave za PHP iz Vlade napominju da se sve obuke sprovde po stogim kriterijumima, kao i da kvalitet obuka i znanje s kojim ih polaznici završavaju imaju prioritet.

Kabinet predsednice Vlade zbog toga izražava žaljenje zbog nedavnog raskida ugovora sa jednim konzorcijumom, u vezi sa organizovanjem obuka za 75 polaznika trećeg kruga IT prekvalifikacija u Beogradu. Istovremeno, u potpunosti podržavamo odluku Nacionalne službe za zapošljavanje, da raskine ugovor zbog neispunjavanja odredbi u vezi sa predloženim predavačima, jer je primarni cilj zaštita interesa polaznika IT prekvalifikacija.

Šta će biti sa polaznicima?

Osim razloga zbog kog je prekinuta obuka, postavljeno je i pitanje šta će biti sa 75 nezaposlenih koji su potpisali ugovore sa NZS-om. Tim povodom iz Vlade nismo dobili ni jedan komentar osim obećanja da će uslediti nastavak obuke:

Svi polaznici obuka PHP imaju zagarantovano mesto na novom kursu prekvalfiikacija koji će početi u februaru 2019. godine. Potrebno je da u međuvremenu Nacionalna služba za zapošljavanje sprovede javnu nabavku.

Code Academy je takođe rešio da na svoj način izađe u susret onima kojima je sada prekinuta obuka tako što je PHP polznicima ponudio besplatno pohađanje jednog od svojih komercijalnih kurseva:

Na nivou kompanije smo doneli odluku da o našem trošku i u našoj organizaciji u narednih tri-četiri meseca, dok se ne organizuje nova PHP obuka za ove polaznike, ponudimo obuku za FrontEnd, gde će imati priliku da nauče HTML, JavaScript, CSS. Ovo znanje koje steknu kod nas moći će jednog dana kao PHP stručnjaci da iskoriste kao dodatnu vrednost. Osim toga što će kod nas ove tehnologije učiti besplatno, jedina razlika za polaznike je ta što nismo u mogućnosti i nemamo zakonski osnov da onima koji nisu iz Beograda plaćamo prevoz.

Međutim, prevoz nije jedini problem. Osim što su neki polaznici bili izloženi trošku kupovine karata i eventualnom zakupljivanju stanova za vreme trajanja obuke, svima su izneverena očekivanja, što se može videti iz njihovih mnogobrojnih komentara na Twitteru i onlajn forumima. Pri tome ne treba izgubiti iz vida ni da se radi o nezaposlenima kojima je obećavanjem IT obuke ulivena doza nade da će naći posao, samo da bi do sledeće javne nabavke bili vraćeni na margine tržišta rada.

Povrh toga, ovakvim potezima poljuljano je poverenje i u ostale obuke koje izvodi Comtrade. Posebno u svetlu toga da je s ovom kompanijom (bilo kao vođom ili članom konzorcijuma) ugovoreno ukupno 15 od 19 obuka u trenutnom krugu prekvalifikacija — već pomenutih pet u Beogradu, po dve u Novom Sadu i Nišu, i po jedna u Subotici, Zrenjaninu, Valjevu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Užicu.

Imajući ovo na umu, pohvalno je to što je obuka obustavljena kada se ispostavilo da je Comtrade prekršio ugovor. U isto vreme, ostavljen je prostor da se zapitamo da li je do ovoga moralo da dođe i ima li načina da se u budućnosti izbegnu propusti zbog kojih na kraju pate i sami polaznici i cela ideja o prekvalifikacijama.

Drugim rečima, čak i ako se ne radi o zlim namerama, stvara se utisak da u samom procesu poveravanja i izvođenja obuka ima prostora za unapređenje. Pratite nas i dalje jer ćemo se u narednom periodu baviti javnom nabavkom i njenim posledicama.