Forbes je upravo objavio trideset i peti po redu godišnji spisak milijardera sveta. Ovogodišnji spisak oborio je rekord — na njemu se nalazi 2.755 milijardera, više nego ikada ranije, i čak 660 više nego prošle godine.

Na spisku su se našla 493 nova milijardera, a čak 86 odsto milijardera je bogatije nego prošle godine. Među novopridošlima se nalaze naslednici preminulih bogataša, ali i suosnivačica Bumble-a Vitni Vulf — najmlađa milijarderka koja je sama stvorila svoje bogatstvo, kao i najmlađi samoostvareni milijarder Ostin Rasel iz kompanije Luminar.

Džef Bezos ostao je na prvom mestu, sa 177 milijardi dolara, i porastom od 64 milijarde, dok je Ilon Mask najviše skočio zahvaljujući porastu vrednosti Tesle od neverovatnih 705 odsto, te je stekao 126,4 milijarde dolara i osvojio drugo mesto sa 151 milijardom ukupnog bogatstva. Na trećem mestu ponovo se nalazi Bernar Arno, Bil Gejts na četvrtom, Zakerberg na petom, Bafet na šestom, itd.

Iako Sjedinjene Države i dalje imaju najveći broj milijardera (724), približava im se Kina (698), i Peking je danas dom više milijardera nego Njujork. Ukupno bogatstvo svih milijardera Azije veće je od bogatstva svih američkih milijardera (4,7 naspram 4,4 triliona dolara).

Od važnih trendova trebalo bi istaći da 106 milijardera sa spiska imaju manje od 40 godina, i da je među njima dve trećine samoostvarenih (prema Forbes-u, to znači da nisu naslednici bogatstava i ne razvijaju prethodno bogatstvo). U odnosu na 2001. kada je udeo samoostvarenih milijardera bio 49 odsto, sada oni na celom spisku učestvuju sa oko 72 odsto.

Među novim milijarderima ističu se oni koji se bave kriptovalutama, SPAC-ovima, kovid milijarderi, što se uglavnom slaže sa našom prethodnom analizom, gde smo ustanovili da među 20 najbogatijih mlađih američkih milijardera postoji veliki broj inženjera.