Ima već skoro godinu dana kako je naplata putem PayPala omogućena za pravna i privatna lica iz Srbije uz jedno ograničenje — rezidenti Srbije ne mogu međusobno da vrše transakcije.

Ovo pravilo znači da domaća kompanija sa svojom onlajn prodajom može da bude u prekršaju ako do nje dođe rezident naše zemlje i kupi proizvod/uslugu putem PayPala. Pored toga, znači i da domaće kompanije ne mogu da grade lokalne biznise oslanjajući se na PayPal (a alternativa procesiranja kartica nije bajka).

Problem leži u Zakonu o deviznom poslovanju koji onemogućava transakcije u stranim valutama između rezidenata (izuzetak predstavljaju samo transakcije u nekretninama).

Međutim, kada je PayPal u pitanju, ovo pravilo država ne može da kontroliše zato što PayPal ne pruža informacije o rezidenciji platioca.

Informacije o izvršitelju plaćanja koje PayPal omogućava su: ime i prezime, mejl adresa, svrha plaćanja, datum i iznos uplate i zemlja registracije.

Ovi podaci nisu dovoljni da se utvrdi rezidentura.

Čak i ukoliko korisnik unosi svoje druge podatke (ulogujući se ili unoseći detalje za pošiljku), rezidentura onoga koji plaća nije nedvojbeno utvrdljiva, jer ne znamo čiju karticu koristi u pozadini za plaćanja (možda tetke iz Austrije).

Kako izgleda u praksi?

U skladu sa ovom temom, dobili smo i izjavu Vuka Guberinića, osnivača Car:go aplikacije, alternative taksistima i prve domaće aplikacije koja koristi PayPal za plaćanja.

Vuk-Guberinic-SPEA-CargoCar:Go app kao ultra moderno rešenje za naručivanje vožnje od prvog dana koristi PayPal za instant transakciju na mobilnom telefonu. Dakle, nema keša, kusura, provlačenja kartice, sve je na next next next! Što se same integracije tiče njihov API je dosta jasan i predviđen za laku mobilnu integraciju.

Što se tiče sigurnosti pri online kupovini i samom iskustvu u njoj, mislim da je PayPal upravo zbog toga i popularan servis širom sveta. Našim korisnicima omogućavamo da u nekoliko klikova mogu da poruče vožnju i plate Car:Go kreditom koji su prethodno kupili putem PayPal-a. Ovo bukvalno znači da čak i ako nemaju svoj PayPal nalog ljudi mogu da se voze ako im neko uplati kredit.

Kako nam Vuk kaže, i sam način na koji se transakcije putem PayPala obavljaju je i dalje prilično nepoznat našim državnim službenicima:

Vuk-Guberinic-SPEA-CargoDok je za korisnike beskrajno jednostavno za korišćenje, nama kao firmi ostaje da novac sa PayPal-a prebacimo na devizni, pa na dinarski račun. Samo prebacivanje je jednostavno i nakon 36 sati novac je dostupan na računu.

Nivo komplikacije uvodi objašnjavanje procesa nadležnima u državnim ustanovama. Podsetio bih sve da je danas tehnologija ta koja diktira tempo i način života i kako vreme prolazi sve više ćemo se oslanjati na nove načine plaćanja, vožnje, komunikacije…

Iako smo o problemu sa deviznim zakonom pisali čim je Srbija došla na PayPal, ne možemo, a da ne spomenemo ponovo. Ovim je omogućeno da novac izlazi iz zemlje, ali ne i da se njime trguje unutar nje. To je prilično apsurdno za zemlju u kojoj se svaki iole skuplji proizvod reklamira u evrima.

Ovaj tekst vam ne govori da možete u skladu sa Zakonom da trgujete u devizama sa drugim rezidentima, već samo uočava rupu u mehanizmu provere i samim tim apsurda pravila. Možda je vreme da promenimo Zakon?