Naplata preko PayPala u Srbiji ipak u sivoj zoni

Dve nedelje PayPala navodi nas da verujemo da je tu da ostane. Šta je ono što treba da znamo da bismo mogli da naplaćujemo preko ovog sistema i koliko zalazimo u "sivu" zonu?

Stigao je PayPal, izgleda ovoga puta stvarno ili barem za sada stvarno. Otvara se tržište za primanje uplata iz inostranstva na efikasniji, jeftiniji način i uz manje administativnih prepreka.

Da li je tako zaista? Koliko je sve legalno ili je i dalje “polulegalno” — nije crno više nego je možda sada samo sivo? Ušli smo iz crne sfere normalnog poslovanja u njenu svetliju nijansu. Da li je zaista tako pokušaću da odgovorim u nastavku teksta.

Napokon radi! Sada možemo da naplaćujemo preko njega! Banke će morati da popuste sada! Dolazi konkurencija! Reči su koje sam čuo na društvenim mreža i u svom okruženju. Nažalost nije sve 100% tačno.

Proces naplate i prebacivanje novca

Banke su dobile indirektnog konkurenta pošto da bismo koristili novac ili naplatili njime moramo ga prebaciti u te iste banke. Da bi se to desilo, moraćemo bankama da obezbedimo čuveni papir koji je dokaz o osnovu priliva sredstava iz inostranstva (jer novac sa PayPala leže na naš devizni račun, a to je obavezno za sve devizne prilive).

Naravno, banka će insistirati na pečatu, ali će na kraju verovatno popustiti i dozvoliti da se potvrda transakcije pošalje e-poštom.

Tek nakon toga novac će leći na naš devizni račun (rok je 24h od prijema dopisa) — tačnije na našu partiju deviznog računa visa kartice (ovo je verovatno samo privremeno, ubrzo će biti omogućeno regularno na devizni račun).

Da bismo novac koristili u Srbiji neophodan sledeći korak je prebacivanje novca u dinare (po kursu banke), jer je to  jedino važeće sredstvo plaćanja u Srbiji. Ukoliko novac želite da koristite u inostranstvu (preciznije, za plaćanja u inostranstvu), onda ovaj korak nije obavezan.

Šta je ostalo isto?

Rezident rezidentu prema zakonu o deviznom poslovanju i dalje može isključivo da plaća u dinarima tj. domaća fizička i pravna lica međusobno moraju da vrše transakcije u dinarima. Te kao i pre PayPala, tako i sada ostaje nemogućnost plaćanja u domaćem prometu. Dakle, ako imate biznis koji je primarno okrenut na domaće tržište, dolazak PayPala vam neće olakšati situaciju — naprotiv, može da vam stvori probleme usled nezakonite naplate.

S druge strane, ovo se trenutno ne prati, pa je pitanje kako će se dokazati da je to urađeno putem PayPala. To je ona siva zona.

Ovo je problem koji se svakako može rešiti, jer npr. na aukcijskim prodajama (poput ebaya npr.) vi ne znate odakle je vaš kupac/prodavac i da li kupovinom preko PayPala možete potencijalno da prekršite zakon.

Ovaj problem neće se rešiti ni stupanjem na snagu novog Zakona o platnim uslugama, kojim se prepoznaje e-novac (kao što je PayPal), ali i dalje onemogućava plaćanje u bilo kojoj valuti sem dinara.

Prema novom Zakonu e-novac  može biti osnovan ovde i u domaćem vlasništvu i donosi mogućnosti razvoja novih načina plaćanja.Ono što je i ovim zakonima možda propušteno su kriptovalute kao što je Bitcoin.

paypal-srbija

I ova novina, ma koliko dobra vest bila, je kao i svaka druga — i dalje nedefinisana sa malo (da ne kažem skoro ni malo) slučaja iz prakse. 2011. godine je doneto mišljenje ministarstva finansija da tadašnji Moneybooker (sada Skrill) može da se koristi pri slanju novca i pri naplati, ali da bi se novac koristio za dalja plaćanja mora se prvo prebaciti na devizni račun, i pre sledećeg plaćanja ovom platformom mora se opet nazad uplatiti.

U ove 4 godine nismo dobili nikakvo drugačije uputstvo i verovatno će se isto tako postupati i u slučaju PayPala. Ovo konkretno znači dupliranje administracije. To znači da ukoliko se, ne daj Bože, preračunamo ili dobijemo popust dok je novac novac već uplaćen na PayPal račun moramo ga vratiti na devizni. I opet predati dokaz o osnovu priliva sredstava na devizni. I opet biroktratija.

Sve ovo i još mnogo toga pojaviće se kao problem i onda se naknadno dolaziti do rešenja. Naredne nedelje u posebnom tekstu obradićemo pitanje poreza i dažbina na iznose koji se primaju preko PayPala, a verovatno će se pojaviti još dosta tema koje treba obraditi i razmotriti.

Svakako sve ovo nas ne treba obeshrabriti da koristimo PayPal, ali nas treba pripremiti na borbu sa biroktratijom i naravno nemojte odustati ma šta da se dogodi, pošto je #ft1p sastavni deo našeg poslovnog života.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Milan Trbojević

Unesite termine za pretragu