Naplata preko PayPala u Srbiji ipak u sivoj zoni

Dve nedelje PayPala navodi nas da verujemo da je tu da ostane. Šta je ono što treba da znamo da bismo mogli da naplaćujemo preko ovog sistema i koliko zalazimo u "sivu" zonu?

Stigao je PayPal, izgleda ovoga puta stvarno ili barem za sada stvarno. Otvara se tržište za primanje uplata iz inostranstva na efikasniji, jeftiniji način i uz manje administativnih prepreka.

Da li je tako zaista? Koliko je sve legalno ili je i dalje “polulegalno” — nije crno više nego je možda sada samo sivo? Ušli smo iz crne sfere normalnog poslovanja u njenu svetliju nijansu. Da li je zaista tako pokušaću da odgovorim u nastavku teksta.

Napokon radi! Sada možemo da naplaćujemo preko njega! Banke će morati da popuste sada! Dolazi konkurencija! Reči su koje sam čuo na društvenim mreža i u svom okruženju. Nažalost nije sve 100% tačno.

Proces naplate i prebacivanje novca

Banke su dobile indirektnog konkurenta pošto da bismo koristili novac ili naplatili njime moramo ga prebaciti u te iste banke. Da bi se to desilo, moraćemo bankama da obezbedimo čuveni papir koji je dokaz o osnovu priliva sredstava iz inostranstva (jer novac sa PayPala leže na naš devizni račun, a to je obavezno za sve devizne prilive).

Naravno, banka će insistirati na pečatu, ali će na kraju verovatno popustiti i dozvoliti da se potvrda transakcije pošalje e-poštom.

Tek nakon toga novac će leći na naš devizni račun (rok je 24h od prijema dopisa) — tačnije na našu partiju deviznog računa visa kartice (ovo je verovatno samo privremeno, ubrzo će biti omogućeno regularno na devizni račun).

Da bismo novac koristili u Srbiji neophodan sledeći korak je prebacivanje novca u dinare (po kursu banke), jer je to  jedino važeće sredstvo plaćanja u Srbiji. Ukoliko novac želite da koristite u inostranstvu (preciznije, za plaćanja u inostranstvu), onda ovaj korak nije obavezan.

Šta je ostalo isto?

Rezident rezidentu prema zakonu o deviznom poslovanju i dalje može isključivo da plaća u dinarima tj. domaća fizička i pravna lica međusobno moraju da vrše transakcije u dinarima. Te kao i pre PayPala, tako i sada ostaje nemogućnost plaćanja u domaćem prometu. Dakle, ako imate biznis koji je primarno okrenut na domaće tržište, dolazak PayPala vam neće olakšati situaciju — naprotiv, može da vam stvori probleme usled nezakonite naplate.

S druge strane, ovo se trenutno ne prati, pa je pitanje kako će se dokazati da je to urađeno putem PayPala. To je ona siva zona.

Ovo je problem koji se svakako može rešiti, jer npr. na aukcijskim prodajama (poput ebaya npr.) vi ne znate odakle je vaš kupac/prodavac i da li kupovinom preko PayPala možete potencijalno da prekršite zakon.

Ovaj problem neće se rešiti ni stupanjem na snagu novog Zakona o platnim uslugama, kojim se prepoznaje e-novac (kao što je PayPal), ali i dalje onemogućava plaćanje u bilo kojoj valuti sem dinara.

Prema novom Zakonu e-novac  može biti osnovan ovde i u domaćem vlasništvu i donosi mogućnosti razvoja novih načina plaćanja.Ono što je i ovim zakonima možda propušteno su kriptovalute kao što je Bitcoin.

paypal-srbija

I ova novina, ma koliko dobra vest bila, je kao i svaka druga — i dalje nedefinisana sa malo (da ne kažem skoro ni malo) slučaja iz prakse. 2011. godine je doneto mišljenje ministarstva finansija da tadašnji Moneybooker (sada Skrill) može da se koristi pri slanju novca i pri naplati, ali da bi se novac koristio za dalja plaćanja mora se prvo prebaciti na devizni račun, i pre sledećeg plaćanja ovom platformom mora se opet nazad uplatiti.

U ove 4 godine nismo dobili nikakvo drugačije uputstvo i verovatno će se isto tako postupati i u slučaju PayPala. Ovo konkretno znači dupliranje administracije. To znači da ukoliko se, ne daj Bože, preračunamo ili dobijemo popust dok je novac novac već uplaćen na PayPal račun moramo ga vratiti na devizni. I opet predati dokaz o osnovu priliva sredstava na devizni. I opet biroktratija.

Sve ovo i još mnogo toga pojaviće se kao problem i onda se naknadno dolaziti do rešenja. Naredne nedelje u posebnom tekstu obradićemo pitanje poreza i dažbina na iznose koji se primaju preko PayPala, a verovatno će se pojaviti još dosta tema koje treba obraditi i razmotriti.

Svakako sve ovo nas ne treba obeshrabriti da koristimo PayPal, ali nas treba pripremiti na borbu sa biroktratijom i naravno nemojte odustati ma šta da se dogodi, pošto je #ft1p sastavni deo našeg poslovnog života.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Milan Trbojević

 • Wednesday, 29. April 2015.

  Slazem se da mnoge stvari nisu resene ili su polovično rešene, ali na tu birokratiju smo mi, koji radimo “na belo”, već odavno navikli. Ko radi na crno, ionako nema razlike, osim ako sam ne obračunava i plaća porez za svaki prihod, što sumnjam da iko radi.

  Ono što mene trenutno frustrira je da, kako stvari stoje, fizička lica bez problema mogu da povuku novac sa PP na privatne devizne račune, pod uslovom da imaju Visa karticu, a konkretno, pravna lica (preduzetnici) klijenti Raiffeisen banke, za sada nemaju način da to urade, ni crno ni belo ni zeleno. Kada sam ih pitao, rekli su da će biti objavljeno na njihovom “portalu”. Eto, prođe već par nedelja od tad. Doduše, ne znam kako stoje stvari sa drugim bankama.

  Dalje imamo potencijalni problem fakturisanja. Voleo bih kad bi neko mogao zasigurno da kaže da li se fakturiše zbirno svako povlačenje (PayPalu), ili ćemo fakturisati svaku malu uplatu ponaosob, što bi bilo van pameti u nekim slučajevima.

  Sve u svemu, društvene mreže su pune analiza i saveta vezanih za one koji rade na crno, jer uskoro više neće moći, ako je verovati najavama, a o registrovanim preduzetnicima nema ni reči. Da li smo svi ispali budale? Osim što smo za sve ove godine državi dali otprilike osrednji stan u prestonici i što se borimo sa nelojalnom konkurencijom koja nema troškova poslovanja, da li je moguće da ćemo opet izvisiti?

 • Wednesday, 29. April 2015.

  Naslov uopšte ne korespondira sa sadržajem teksta. Zašto je PP u sivoj zoni ako mogu slobodno da vršim naplatu iz inostranstva? Ovde nema nikakve sive zone i to je jasno podvučeno. Plaćanje između rezidenata nije u sivoj nego u crnoj zoni. Jasno je da novi Zakon o platnim uslugama traži licencu u Srbiji, kao što je to slučaj svuda u EU jer ti niko neće dozvoliti da se baviš bankarskim uslugama (uslugama plaćanja) u jednoj zemlji iz Singapura (gde je sedište PP) u Evropi, bio to e-money ili tradicionalni bankarski način plaćanja. Mišljenje MF nije relevantno jer je u 2012. godini izmenjen Zakon o deviznom poslovanju gde nisu propisana nikakva ograničenja oko povlačenja novca na račun, a PayPal nije uveo opcije receive sa automatic transfer to banking account, kao što je slučaj u nekim zemljama u okruženju. Malo više činjenica ne bi manjkalo u ovom tekstu.

 • Wednesday, 29. April 2015.

  “Naravno, banka će insistirati na pečatu, ali će na kraju verovatno popustiti i dozvoliti da se potvrda transakcije pošalje e-poštom.”

  U intesi sve moze preko maila.

 • Wednesday, 29. April 2015.

  Treba svako da podnese u Estoniji prijavu za E-Citizenship koja valjda kosta 50 EUR i onda se moze sve tamo obaviti bez ikakvih cimanja

 • Wednesday, 29. April 2015.

  Не знам како је са Раифаизен банком, али Интеса тражи печат па онда скенирате можда је сада другачије. Што се тиче сиве зоне око Пеј Пала наведен је случај шта се дешава када неко на еБају купи где не знате ко је купац и може да се испостави да је резидент. Мишљење је то и ту остају слабо разјашњење ствари ово је једино шта се може узети у обзир без обзира што је мењан закон. Свакако мишљење министарства није релаватно у односу на закон, али ће се све тек одвијати по мени.

 • Wednesday, 29. April 2015.

  U Intesi sada nije potreban pečat, već mejl, to je i moje iskustvo.
  Drugo, preporučujem onima koji prodaju preko ebay-a da stave disclaimer kod shipping-a da ne isporučuju u Srbiju, ako je u pitanju aukcija (koja je ipak egzotičan primer) time će zaštititi sebe od svakog oblika odgovornosti da je rezident prodao i naplatio preko PayPal-a rezidentu. To važi i za one koji bilo šta prodaju neposredno peeko svojih sajtova: disclaimer. O tome se već govorilo u javnosti. Opet kažem, ne treba širiti zabunu oko dozvoljenosti ovog servisa, o tome smo dobili i potvrdu nadležnih, već biti pozitivan iskoristiti momentum i ne kukati.

 • Wednesday, 29. April 2015.

  Da li postoji neka online blokada prilikom koriscenja primljene uplate iz inostranstva na PayPal racun?
  Npr.klijent uplati novac,legne na PayPal i ja ga odmah koristim za online kupovinu?
  I tako da izbegnem prenosenje na devizni racun banke i tu papirologiju,provere,gubljenje vremena,…
  Posto mi nije jasno da li banka,drzava,…,ima kompletan uvid u PayPal-ov online racun ili samo prilikom prevlacenja na neki konkretan devizni racun banke i podizanje novca kasnije uzivo na salteru npr.

  Ovaj korak mi nije najjasniji:
  “papir koji je dokaz o osnovu priliva sredstava iz inostranstva (jer novac sa PayPala leže na naš devizni račun, a to je obavezno za sve devizne prilive).”
  Dakle ako ne zelim prebacivati novac sa PayPala na devizni racun,nego ga odmah trosim online,ne moram ni dokazivati njegovo poreklo?

  hvala

 • Wednesday, 29. April 2015.

  Što se toliko brinete i komplikujete? U Bosni i Hercegovini već dugo bez problema radi PayPal. Još je kod nas mnogo veća birokratija i gori sistem. Jedina mana je što je potrebno čekati 30 dana da bi mogli novac koristiti od dana kad vam neko pošalje, tj. kad primite novac na paypal. Tek nakon tog perioda ga možete odmah koristiti., Doduše, nekad njihov korisnički servis odmah dopusti da prebacite novac na vaš račun u banku ako im pošaljete mejl. Ne znam hoće li tako biti i u Srbiji. A kod nas, bar meni, banka nikad nije tražila da im bilo kakav papir pošaljem kao dokaz priliva sredstava. Jer preko paypala može i prijatelj da vam pošalje, i članovi porodice, a može i kupac ako ste nešto prodali ili firma za koju radite. U svakom slučaju, meni niko nikad nije nešto tražio. Nije ni bilo pitanja u banci za bilo kakvu transakciju sa paypalom.

 • Thursday, 30. April 2015.

  Odlicno sto dobijamo ovde razna iskustva — ja sam upozorio sta moze da se dogodi, sto naravno ne mora da znaci. Po meni ogranicavanje placanja rezidenata samo dinarima je kocenje privredne aktivnosti.
  Naravno pojavice se i misljenje da moze samo preko Pay Pal-a da se funkcionise odnosno da ne mora novac da se prebaci na devizni. Moj zakljucak je prema starom misljenju ministarstva, koje kaze da mora, ali mislim da ce se to tek urediti.
  Naravno postavlja se pitanje kako ce se kontrolosati Pay Pal od strane nase drzava — odgovor je: ne znamo cekamo da vidimo, naravno to ostavlja prostor koji je podlozan nekim nedozvoljenim radnjama po nasim propisima i trenutnim misljenjima. Naravno sve ovo ne treba da obeshrabri nekoga da radi i naplacuje putem ovog servisa.

 • Thursday, 30. April 2015.

  Interesantan tekst.

  Koliko sam shvatio, zapravo je najveci problem razmena novca izmedju dva rezidenta republike Srbije?

  Dakle ukoliko ja odlucim da uplatim neki novac Peri, Ziki, Miki ili obrnuto – zapravo krsim zakon, jer to nije transakacija koja je podrzana nasim zakonima?

  Mene zanima, kako se to kontrolise uopste? Da li je PP upoznat sa tim zakonskim aktom, pa u skladu sa tim, moze da sankcionise naloge, ili se PP ne mesa u to, nego prepusta kontrolu nasim institucijama? Ukoliko kontrolu vrse nase institucije, kako to rade?

 • Saturday, 2. May 2015.

  @Be
  Ne komplikuje niko nista nego ljudi razmenjuju iskustva i pokusavaju da se informisu jer za to nisu u stanju na odgovarajucim mestima.
  Neko ima cesci priliv novca,neko veci,zeli da otvori firmu,pa zeli i da zna na cemu je.
  Ne znaci da svako zeli da izbegne obaveze,porez,…,ali mora da zna pravila igre.

  To sto si ti radio,kako si prolazio i kakva si iskustva imao u Bosni,je vrlo relativno jer ste imali PayPal mnogo pre Srbije,a opet se vracam na ono,koliko novca prebacujes,koliko cesto,…
  Meni su trazili vrlo konkretne informacije par puta prilikom prijema novca iz inostranstva,i izjavu i dokaze porekla,i kad je poklon bio u pitanju i kad je posao.
  Tako da drzimo se ipak nekih konkretnih informacija ako ih imamo,a ne,meni nisu,nece ni tebi.

 • Saturday, 2. May 2015.

  Када не пренесете прилив са Пеј Пала на девизни не морате доказитиви основ прилива. Проблем остаје када 2 резидента послују преко Пеј Пала међусобно НБС контролише девизне приливе али по садашњим информација не знамо да ли некако контролише Пеј Пал мишљења сам да га не контролише нити да ће га контолисати, али увек остаје резерва. Занима ме да ли сте код Интесе само послати документ који није печатиран пошто је код мене у 10 случајева то било немогуће? Ако сте успели то са Интесом молим Вас преко странице Књишког мољца контактирајте ме на е-пошту и са ким то комуницирате у Интеси да би то решили онда за све. Пеј Пала функционише али будите свесни својих пореских обавезе пошто ће вероватно моћи да прође, али ако дође до тога да Вас ухвате да знате шта сте згрешили.

 • Tuesday, 5. May 2015.

  Pozdrav, Књишки мољац ФТ1П , ja sam u Intesi i planiram aktivirati paypal, da li ste nesto resili ? da li se na paypal moze primati i slati novac? Ja sam povezao visa card sa paypal-om, sada treba samo da verifikujem.. sta jos treba ? Mozete me kontaktirati na email. Pozdrav!

 • Tuesday, 5. May 2015.

  Поштовани,

  Нисам пробао трансакције нити нажалост још увек знам неки сличај случај најбоље је да их контактирате директно и питате по мени се поставља проблем што сви ћуте. Када примите уплату на девизни морате доказати основ пријема и од кога је да ли је физичко или правно лице, домаће или страно не знам како је то решено. Можете ме директно увезати у маил у комуникацији са Интесом да видимо шта ће рећи. Е-пошта је на kancelarija@knjigovdstvo-knjiskimoljac.rs Срдачан поздрав

 • Tuesday, 5. May 2015.

  Ja sam primio uplatu na paypal 23.04.2015, podneo sam zahtev za prenos na visa electron u intesi 24.04.2015, paypal mi je uzeo 4€ provizije, pare su mi legle 25.04.2015 na avista devizni racun koji je vezan za visa electron karticu, otisao sam u banku i podigao na salteru 260€.
  Osim licne karte niko mi nista nije trazio niti me sta pitao.
  Mislim da nece biti automatsko prebacivanje sa balansa na visa karticu bez provizije pocetkom meseca kao u Bosni, vec ce morati na zahtev uz 4€ provizije kao u Hrvatskoj ali ce se zato moci koristiti i novac sa balansa za kupovinu, sto u Bosni nije moguce.

 • Wednesday, 6. May 2015.

  То је сјајна вест зоране можете ли ме некако контактирати на горе наведену е-пошту да Вас нешто питам и да проверим да ли је то био само почетни збун банке или ће тако бити стално. Ја сам веома сумњичав тј ово ћутање државе ми се не свиђа.

 • Friday, 26. June 2015.

  Ima tu nekoliko stvari iz Zakona o Platnim Uslugama koje nece stimati prema zakonu o ZPPPA poreska admin. Prvo PP ce da regilise samo svoj status kao lokalno registrovano pravno lice i sebe ce da pokrije u svom poslovanju. Problem su korisnici PP kartica, fizicka lica. Oni moraju da plate porez na dobit na svaki prihod koji budu stekli preko interneta a kroz novi platni sitem eNovcem koji krece sa ovim zakonom NBS. Well, ne mislim da je trgovina robom po svom obimu toliko veliki deo ove online trgovine koliko su veliki deo usluge i trgovina uslugama, gde imate online igrice, online kladjenja, web marketing, addson etc… Tu nema dodatnih troskova koji opterecuju trgovinu, kao kada neku robu treba i fizicki dostaviti bilo gde sto podrazumeva jos lica i troskova do krajnje realizacije. Motiv Poreske drzave je da trenutno cuti i tolerise ne placanje poreza na dobit u online transakcijama, kako ne bi gusila to mlado trziste, sve dok ono ne naraste do njihovih apetita, a onda ce pojuriti sve online trgovce i pozvati se na transakcije na koje nikada nisu placali porez kao sada na ove do 50eur. koje su nevidljive u sistemu PUprave. Postoji jos jedan osnov po kome PU moze da rebne svako fizicko lice koje trguje robom ili uslugama, a to je da ono nema status pravnog lica ili preduzetnika da bi to moglo regularno da radi i ostvaruje prihod, na koji ce da plati 10% poreza na dobit, i legalno ga iskaze, i od toga sebi uplati penziono, socijalno i radni staz, tj. da mu ovaj sadasnji dodatni prihod koji pravi na netu, sutra moze postati i osnovni posao kojim se bavi, pruzanjem usluga na globalnom nivou i od cega sasvim lepo zivi. Recimo da su ugrozeni svi oni klinci koji vrte virtuelne poene na Nordeusovom inralistu, jer nemaju status preduzetnika da bi mogli i da zaradjuju na tome, no no, fizicka lica to ne smeju da rade, zakon kaze da to nije legalno. PU ce da nadje nacina da trag o svim transakcijama zabelezi i da im bane na adresu sa listingom, i zatrazi naplatu poreza, u suprotnom pleni licnu imovinu, i usput naplati kaznu i za nelegano sticanje prihoda. E sad ima jedna dobra strana, par detalja u zakonu koje neko zna da procita, pa sam ja tako pribavio jednu specificnu licencu (posle godinu dana rata sa gradom Bgd da mi je izdaju, i da zakon kaze bas to sto u njoj i pise) koja je dovoljna da na osnovu mog punomocja, pokrijem sva fizicka lica u Srbiji, a i izvan nje, uz slicne licence, bilo gde u svetu, kojom je svako fizicko lice u statusu preduzetnika, koji regularno trguje preko svog mPaymenta i mobilnog telefona sa nasom aplikacijom ili bilo kojom drugom, gde god da mu se pojave eValute ili poeni, kripto valute etc… A dobra fora ;-) Elem, to znaci da ova licenca moze da resi i problem lica koja zele da voze Uber taksi ili svoj sopstveni auto i da fizickim licima naplate voznju, a da nikakve veze nemaju za taksi uslugama ili renta car izdavaocima vozila. To je pravno legitimni status, koji moze da pomogne ne samo Uber taksiju na bilo kom trzistu, vec i delatnostima pruzanja bilo kojih usluga ili prodaje robe koja ima regularan ulaz. Vec smo pokrili Bgd, i to znaci, da sada u ovom trenutku ja mogu da vam dam punomocje da izadjete na ulicu i prodajete robu sa svog auta bilo kome, cak niste u obavezi ni da izdajete fiskalni racun. Bitno je da imate regularan ulaz za robu. Zato je ove iz grada zabolela glava od mene i mog zahteva, pa dok sam im objasnio i prosao sve zalbene postupke i upravni sud, dotle ih je bilo tesko ubediti da pravilno citaju zakon a ne da imaju tabu teme sta zakon kaze da moze a sta da ne moze. Dakle, predlog za K.Moljca, let’s do it, steta da tolika deca nastradaju zbog navlakuse poreske uprave, kada legalno mogu da rade i zarade, i izmire porez drzavi, pa i tolike potencijalne uber ili car:go vozace bi smo obradovali, nema razloga da ih neko plasi da je to zabranjena delatnost, kada nije, ja sam dobio prvu zvanicnu dozolu za pruzanje usluga (i prodaju roba) od strane fizickog lica kojem ja izdam punomocje, uz koriscenje njegovog sopstvenog vozila, a da to lice ne mora imati svojstvo trgovca, vec je dovoljna moja licenca, mislim i elektronska licenca sa QR codom, je dovoljna da objasnite komunalnom policajcu, komunalnom ili trzisnom inspektoru, da ste legalan prodavac, ili prevoznik, kao i da legalno mozete da pruzate i usluge masaze po tudjim gajbama ili u svojim kolima… uuups, neko je pomislio da je prostitucija zabranjena ? ja cu vam dokazati da nije jer tako pise u zakonu, a i tako stecen prihod i zarada od te izvrsene usluge, moze da bude lagalna plata, jbga, i drzava ima koristi od toga, obzirom da danas nema nikakve koristi, pa cak i sve one kvazi trgovce Oriflame, Amway, Herbalife koji to sada rade kao fizicka lica sto je protiv zakonito, ovim elektronskim punomocjem mogu da relaksiram straha od inspekcija i kontrola, a i njihovim MLM organizatorima ce da svane, i nema potrebe da to prebacuju na pojedinacne prodavce. I jos jedna stvar koja je ukazana u vezi pocetka primene ovog zakona NBS o platnom prometu eNovcem, sa njim se otvara mogucnost da PP u formi eNovca, kroz neograniceni broj sitnih transakcija do 50eur. moze i fakticki da iznese sav novac iz Srbije, sto je ozbiljan problem za ovu drzavu, to je bilo receno i u NBS na jednoj javnoj diskusiji o ovom zakonu, ali prezenterka i pisci zakona nisu nista odgovorili ostali su zabezeknuti, ponavljam, ooooozbiljan problem po finansijsku stabilnost zemlje, ako joj se iznese toliki novac preko PP. sa druge strane, ako fizicka lica pokrijemo sa ovom nasom licencom, prakticno smo im dali status preduzetnika, i mogucnost da u Srbiju uvuku milijarde u eNovcu, i da porez od toga ostane u Srbiji. Nije svejedno, da li postoji rupa kroz koju ce da iscuri sav novac ove zemlje, ili licenca da se u ovu zemlju uvuku milijarde eura tudjeg eNovca. Let’s do it. p.s K.Moljac, zovem i dolazim na casicu razgovora na ovu temu ;-)

 • Friday, 26. June 2015.

  Биће ми драго да поразговарамо на ову тему и видимо шта је то ту могуће урадити.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu