PayPal je danas ponovo omogućio naplatu putem ovog servisa, što bi moglo da znači da korisnici iz Srbije od danas mogu da uživaju u njegovom punom kapacitetu. Međutim kako smo se pre par meseci susreli sa sličnom situacijom i nakon 3 dana saznali da PayPal je greškom proradio u Srbiji, bolje sačekati i zvanično obaveštenje.

U septembru prošle godine PayPal je na svom zvaničnom sajtu uvrstio Srbiju među zemlje u kojima će ovaj servis biti celokupno omogućen od 8. oktobra, ali smo ubrzo uvideli da za to još uvek ne postoje odgovarajući uslovi.

Na mrežama su korisnici primetili ovu opciju, a mi smo je istestirali i zaista funkcioniše.

Ukoliko se ispostavi da ovo nije greška i da nastavi da funkcioniše, moglo bi biti veoma dobra vest za domaći preduzetnički ekosistem, jer su se mnogi naši startapi registrovali u drugim zemljama upravo zbog onemogućenosti primanja naplata putem PayPala.

IMG_1468

Šta ćemo moći sa PayPalom

PayPal u Srbiji je počeo da posluje u aprilu 2013. godine, a u julu ove godine omogućeno je da rezidenti preko tog servisa vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine robe i usluga sa nerezidentima, a ako ovo nije zakasnela prvo-aprilska moša, mogli bismo konačno da imamo i kompletne usluge – odnosno i primanje novca među rezidentima.

Prema PayPalovom sajtu (od oktobra 2014.) putem svojih PayPal naloga stanovnici Srbije moći će da:

Korisnik PayPal naloga ne treba da uradi ništa dodatno kako bi aktivirao ovu opciju, saopšteno je iz PayPala. Oni koji budu želeli da je deaktiviraju, potrebno je da putem ovog linka pošalju besplatan zahtev za zatvaranje naloga.

Da li su prethodni nedostaci sada uklonjeni?

Prošlog oktobra smo se bavili razlozima o nefunkcionisanju PayPala u Srbiji i pretpostavili da problem leži u transakcijama u stranim devizama među rezidentima Srbije, što je kažnjivo zakonom.

Za oktobar ove godine najavljen je novi Zakon o platnim uslugama među kojima je po prvi put definisan e-novac (u šta spada i PayPal), ali počeće da funkcioniše tek od oktobra 2015. godine. S druge strane, kako PayPal i NBS već neko vreme pregovaraju, moguće da je neki sporazum pronađen i da ćemo uskoro i zvanično saznati šta je po sredi.

Za detaljnije tadašnje tumačenje i razvoj prošlogodišnje situacije, možete pročitati ovaj tekst.