Paušalci, za poreska rešenja sa poreskom osnovicom uvećanom za >10%, uložite žalbu

Ako ste među onim paušalcima koji su ovih dana dobili nepropisno uvećana poreska rešenja, ne paničite.

Sanja Vatić - 27. Novembar, 2017.

Uprkos obećanju da se poreska osnovica za paušalce neće uvećati više od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, nekim preduzetnicima stigla su preliminarna rešenja u kojima je ona veća za više od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Koliko smo uspeli da saznamo ova rešenja su počela da stižu početkom meseca, a posebno su bili uznemireni preduzetnici iz Novog Sada. Neki od njih oglasili su se na Twitteru:

Uvećanje jeste bilo očekivano s obzirom na to da su mnogi IT preduzetnici iz takozvane treće grupe delatnosti sada prebačeni u petu. Prebacivanje iz jedne u drugu grupu (kao i povećanje prosečne zarade u pojedinim opštinama) uticalo je na obračunavanje poreza po većoj osnovici. Problem je u tome što ono nije sprovedeno u skladu sa izmenjenim kriterijumima kojima je definisano da uvećanje neće biti više od deset odsto u odnosu na godinu pre.

Dodatnu paniku izazvalo je i to što je Uredbom definisano da razliku koji paušalci treba da isplate potrebno izmiriti u roku od 15 dana.

Povodom problema na Twitteru se oglasila i premijerka odgovorivši na prethodni tvit kako će rešenja biti smanjena uz žalbu čak i ako je prošao rok od 15 dana:

Odnosno, ovim je očigledno nepoštovanje Uredbe Vlade Srbije od strane Poreske uprave dobilo epilog na Twitteru.

Po svemu sudeći, novosadskim preduzetnicima će i bez žalbi stići nova, umanjena rešenja, sa uvećanjem do propisanih 10 odsto.

U pokušaju da saznamo da li je bilo problema sa rešenjima u drugim gradovima, pitali smo poreskog savetnika Milana Trbojevića da li mu se neko ovih dana javio sa problematičnim uvećanjem poreza. Njemu se do danas obratio samo jedan preduzetnik sa Novog Beograda kome je porez uvećan za više od deset odsto. Prema njegovim rečima, i ovaj slučaj je rešen tako što su se čuli sa poreskom inspetorkom i sada klijent očekuje novo rešenje.

Dakle, ukoliko spadate u paušalce koji su dobili rešenja koja nisu u skladu sa Uredbom, možete i treba da se žalite Poreskoj upravi. Pri tome rok za žalbu od 15 dana neće važiti, a stići će vam ispravljena rešenja.


Pogledaj još i:

Posle tri godine stižu poreska rešenja paušalcima — Vlada izmenila kriterijume

Kada stižu poreska rešenja, ko je sve u 5. grupi i odgovori na druga pitanja povodom dopune Uredbe o paušalnom oporezivanju

Paušalni porez više nije najbolja opcija, ali zato su tu alternative