Paušalni porez više nije najbolja opcija, ali zato su tu alternative

Nakon nedavnih dešavanja oko novih rešenja za paušalno oporezivanje ovim tekstom želim da vam predstavim alternative ovom načinu oporezivanja. Paušalni porez koji je nekada bio najidealnije rešenje za oporezivanje, više to nije. Ovakav oblik oporezivanja u nekim slučajevima može da se desi da bude i najskuplje moguće rešenje (zavisi od obima i vrste posla). Kao

Milan Trbojević
30/09/2014

Nakon nedavnih dešavanja oko novih rešenja za paušalno oporezivanje ovim tekstom želim da vam predstavim alternative ovom načinu oporezivanja. Paušalni porez koji je nekada bio najidealnije rešenje za oporezivanje, više to nije.

Ovakav oblik oporezivanja u nekim slučajevima može da se desi da bude i najskuplje moguće rešenje (zavisi od obima i vrste posla). Kao što smo u prethodnom tekstu opisali, često zavisi od samog poreskog službenika.  Postoji nekoliko alternativa koje ću ukratko pokušati da opišem.

Počnimo od prvog, vođenje poslovnih knjiga je jedan od načina da izbegnete previsoki paušalni porez. U ovom slučaju oporezovani ste porezom na dohodak građana i porez na vašu dobit (razlika između prihoda i rashoda) iznosi 10% Doprinose sami birate koliko ćete plaćati. Može plaćati oko nešto malo više 8.200,00 (trenutno najniže moguće) ili plaćati nešto više od 147.000,00 dinara (trenutno najviše) ili nešto između. Prednost u odnosu na paušal je što Vam to niko ne nameće kao kod paušalnog oporezivanje nego je to stvar Vašeg izbora, ali je mana to što morate da vodite knjige, što je trošak za sebe.

Važno je naći osobu koja razume vaš biznis i potrebe, a te cene ne moraju biti visoke. Primera radi, kod mene, u Knjigovodstvu Knjiški moljac za početak i ne obimna knjiženja cena iznosi od 20 do 30 evra mesečno.

I-have-some-paperwork-to-do

Preregistracija u doo je druga opcija koja može biti iz razloga smanjenja poreskih obaveza i za nju trebate uraditi promenu pravne forme. U situaciji prelaska u društvo sa ograničenom odgovornošću, sve poslovne obaveze „firme“ sa sebe prenosite na Vašu “firmu”. Način oporezivanja je takav da porez na dobit plaćate 15%, ali se plaća i porez na podizanje te dobiti koji je još 15%, što vam je nepovoljniji oblik oporezivanja od prvog. Doprinose možete plaćati na iste iznosa kao kod prve alternative i izbor je takođe Vaš.

Postoji i mogućnost da u periodima gde nemate posla privremeno odjavite delatnost tzv „zamrzavanje“. Tokom perioda zamrzavanje Vaše poreske obaveze miruju i u tom periodu nećete imati dodatnih poreskih obaveza .

Kada je trenutak za promenu?

Za sve ove alternative naravno postoje i određeni rokovi. Treba da znate i da ne možete naknadno birati oblik oporezivanja, već to morate uraditi unapred.

Što se tiče prve alternative postoje 2 roka. Prvi rok je do 15.decembar tekuće godine da se prijavite na isplatu lične zarade preduzetnika i do 31.januara 2015 godine da se odličite za vođenje poslovnih knjiga. Lična zarade nije obavezna možete i biti na samooporezivanju koje ćete predvideti u poreskoj prijavi, a na kraju godine platiti razliku zavisno od poslovnog rezultata.

Samooporezivanje je placanje poreza gde Vasa dobit odredjuje osnovica na koju ce se platiti doprinosi i porez. Primera radi ako je dobit 300.000 dinara 10% je ukupan porez koji ce se platiti u toj godini i on je 30.000 dinara i to je ujedno i osnovica na koju ce racunati mesecni iznos doprinosa(PIO 26%, zdravstveno 10,3% i nezaposlenost 1,5%).

Prebacivanje u DOO se može uraditi u bilo koje doba godine, kao i treća i to sve možete obaviti u Agenciji za privredne registre koja je za to nadležna. Po dobijanju rešenja u drugom slučaju morate napraviti novi pečat, promeniti podatke u banci i podneti poresku prijavu u roku od 15 dana Poreskoj upravi. Treća alternativa podrazumeva da nakon donošenja rešenja izjavu o mirovanju poreski obaveza u periodu „zamrzavanja“ i rešenje podnesete Poreskoj upravi.

Izbor je na Vama naravno pored ovih postoje još neke mogućnosti kao što je na primer promena šifre delatnosti biranjem one koja ne može biti paušalno oporezovana, ali ih ne spominjem jer ne deluju kao dugoročno rešenje.

Naravno, kao i do sada, ako imate pitanja i sugestije, slobodno pišite u komentarima, veoma ću rado odgovoriti.

Milan Trbojević

Objavio/la članak.

utorak, 30. Septembar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

milan

nedelja, 22. Decembar, 2019.

sta je savet za otvaranje auto-skole da li d.o.o ili ?

Milan Trbojevic

četvrtak, 21. Novembar, 2019.

Poštovana Marina, što se tiče šifre delatnosti preko nje možete raditi edukaciju i savetovanje. Što se tiče oblika firma koji je najbolji potrebno je više podataka, preporuka je da na youtube ukucate Vodič za osnivanje firmam i pogledajte taj video kako bi videli više o svim oblicima i videli koji Vama najviše odgovara.

Marina

sreda, 20. Novembar, 2019.

Postovani Milane, razmisljam da registrujem delatnost pod sifrom 85.59.Nutricionista sam po struci a cilj bi bila edukacija i savetovanje. Sta mogu da ocekujem po pitanju obaveza i preporucite mi nacin usmerenja jer sam totalni laik po ovom pitanju :)...hvala unapred

Milan Trbojevic

utorak, 20. Avgust, 2019.

Dušice, Možda bolje da krenete sa preduzetnikom pošto se može zamznuti i lakše ugasiti ako posao ne krene. Naravno tada odgovarate i ličnom imovinom. Mesečno nemate doprinose imaćete troškove knjigovođe i troškove poreza na dobiti kada bude bilo dobiti.

Milan Trbojevic

utorak, 20. Avgust, 2019.

Draga Saro, nažalost mogu to da urade i da traže da se registruje firma i nema drugog načina da to uradite.

Dusica

nedelja, 23. Jun, 2019.

Postovani, molim Vas za misljenje oko otvaranja tur. Agencije, sifra 7911. Da li je po Vama bolje biti preduzetnik sa licnom zaradom ili doo? Takodje napominjem da sam 6 meseci na evidenciji Nzs-a i da planiram da iskoristim olaksice koje poreska uprava daje za nove preduzetnike. Da li u tom slucaju imam jos neke mesecne troskove s obzirom da ne placam poreze i doprinose?

Sara

petak, 10. Maj, 2019.

Poštovani, prodajem na E-bay polovnu garderobu kao fizičko lice. U zadnje vreme se prodaja ubrzala (cene niske), iako je sve to mali obim prodaje. Desilo se dva tri puta po 10-ak paketa da sam poslala ( kao gift, prešporučeno) i zvali su Poštu iz carine rekavši da je to prodaja i da smem da šaljem samo jedan paket dnevno a pitanje i taj jedan da se ne vrati. I da moram da registrujemi firmu i plaćam porez. Da li smeju da mi zabrane slanje? Uplata ide preko PayPal naloga. Zbunjena sam i ne znam šta je najpametnije da uradim? Žalosno mi je nekako sve to. Nije to tolika zarada i obim da se isplati imati firmu. Molim Vas za predlog ili smernice u kom pravcu da radim i razmišljam? Hvala najiskrenije, jako bi mi značilo.

Milan Trbojevic

sreda, 20. Mart, 2019.

Poštovani, Dragane, Preduzetnik sa ličnom zaradom je oblik koji je pogodan za vas.

Dragan

subota, 16. Mart, 2019.

Postovani, Registrovan sam kao pausalac sa sifrom 7022. Mesecno fakturisem platu 2500 EUR I fakturisem troskove od 2000 EUR. Treba da mi se povecaju plata I troskovi I godisnji prihodi ce biti veci od 6 milliona RSD. U koji oblik je najbolje da se preregistrujem? Hvala I srdacan pozdrav Dragan

Ivan V

utorak, 9. Oktobar, 2018.

Imam doo firmu 6201 i stizu mi uplate inopartnera, knjigovodja mi kaze da za svaku deviznu doznaku (red velicine 2000 eur) Banka Inteza naplacuje neku proviziju od 50 ili 60 evra, da li je to normalno ili knjigovodja malko lagi :)

IvanZ

sreda, 21. Februar, 2018.

Zaboravih da napisem da sam unapred veoma zahvalan na budućem odgovoru

IvanZ

sreda, 21. Februar, 2018.

Poštovani gospodine Milane, prvo da vam se zahvalim za rad i sve vaše tekstove jer sam tu pronašao odgovore na mnoga pitanja koja su me interesovala. Molim Vas za savet i pomoć. Naime u velikoj sam dilemi oko otvaranja preduzetničke radnje opa vas molim da mi odgovorite na sledeća pitanja. Otvorio bi preduzetničku radnju šifra delatnosti 9604 salon za masažu u opštini zvezdara. Očekivana zarada mesečno kada se plate troškovi zakupa i režija bila bi 30000 dinara. U radnji bi radila moja supruga koja je strani državljanin. Da li mi se uopšte isplati da ja otvaram preduzetničku radnju? ili je bolje da moja supruga otvori na svoje ime? Da li stranac uopšte može otvoriti preduzetničku radnju u Srbiji? Da li mi se isplati više da budem paušalno oporezovan ili neka druga varijanta obzirom da promet neće biti velik? Napominjem da sam ja lično već zaposlen u drugoj firmi preko koje mi se uplaćuju porezi i doprinosi.

Milan Trbojević

ponedeljak, 5. Februar, 2018.

Mia možeš kucati na googlu iznos paušalnog poreza ft1p i na mom blogu ćeš naći tabelu sa iznosima za određene šifre koje sam dobio anketom blog je ft1p.rs. Možeš slobodno da pogledaš tamo ima dosta šifara. Hvala

Mia

ponedeljak, 5. Februar, 2018.

Postovani Milane, planiram da otvorim firmu na Savskom vencu i razlisljam o sifri delatnosti 8211, 8299 ili 7022. Koliki bi bio porez u tim slucajevima, ukoliko bi mesecni prihod bio 800-900e? Hvala najlepse

Milan Trbojević

subota, 3. Februar, 2018.

Suncice iskreno ne znam tačno možda je 15.000, a možda 20.000 din najbolje da kontaktirate poresku tamo i pitate ih direktno.

Suncica

utorak, 30. Januar, 2018.

Hvala na odgovoru.Posto iznos nije mali(300eur), koliki bi pausalni porez(okvirno) bio za istu delatnost (7022) ali na opstini Grocka?

Milan Trbojević

ponedeljak, 29. Januar, 2018.

Zavisi baš od prihoda pošto na NBG će paušalni porez biti oko 300e, a to je najjednostavnije i zavisno od prihoda možda i najjeftinije.

Suncica

četvrtak, 25. Januar, 2018.

Postovani,htela bih da otvorim firmu sa sifrom delatnosti 7022 (bavicu se konsultantskim uslugama).Sediste na Novom Beogradu.Mesecne prihode ne mogu tacno predvideti (sada) ali ce varirati od 800eur do 3000eur.Koji oblik oporezivanja je najjeftiniji? Da li preduzetnik koji vodi prosto ili dvojno knjigovodstvo treba da pravda racunima podizanje novca (ili to vazi samo za doo)?

Milan Trbojević

ponedeljak, 22. Januar, 2018.

Paušalno oporezivanje preporučujem u ovom slučaju.

Andrija

petak, 19. Januar, 2018.

Poštovani, odličan tekst. Imam konkretno pitanje. Nameravam da otvorim firmu za izradu web sajtova u Srbiji, koja bi isključivo poslovala sa stranim klijentima. Očekivani mesečni prihod 1000-1500e. Koji oblik oporezivanja preporučujete? Hvala unapred

Milan Trbojević

sreda, 27. Decembar, 2017.

Možete prodavati fizičkim licima zbog šifre ne znam da li tačno možete bez fiskalne kase, ali taj promet morate prikazati u KPO. Za fiskalnu kasu kucajte koje su delatnosti oslobođenje fiskalne kase i ako ima tu vaše delantosti onda možete bez fiskalne kase. Pazar tj gotovinu koju dobije od fizičkih lica uplaćuje u roku od 7 dana na račun.

Milan Trbojević

sreda, 27. Decembar, 2017.

Majo, Neće biti dodatni porez, ali ograničenje je 150.000 din dnevno i preko toga je moguća provera i s obzirom da ste paušalac ništa se neće dogodi čak i da bude provera.

Milan Trbojević

sreda, 27. Decembar, 2017.

Petar Mitić, Što se tiče NBG to jeste skupa opština za paušal za razvoj softvera delatnost je 6201 i NBG ide okvirno oko 33-35k dinara mesečno.

Milan Trbojević

sreda, 27. Decembar, 2017.

Mirjana svakako bi trebalo krenuti od toga šta organizovati predlažem da na youtube ukucate otvaranje firme i naćićete 2 moja webinara od preko 1h i tu možete saznati dosta koristih informacija.

Mirjana

petak, 22. Decembar, 2017.

Poštovani, želim otvoriti kafić i treba mi objašnjenje kako da krenem sa realizacijom t.j.odakle prvo krenuti.

Petar Miletić

nedelja, 3. Decembar, 2017.

Poštovani, U 2018. planiram da prihodujem 30,000.00€ razvijajući softver za domaće klijente. Koji vid agencije i sa kojom šifrom delatnosti mi savetujete da otvorim? Kolike mesečne namete mogu da očekujem, na koju poresku osnovicu. Sedište agencije bi bilo na Novom Beogradu.

Maja

četvrtak, 30. Novembar, 2017.

Poštovani, u slučaju da sam izvršila prenos sa firminog računa na lični u iznosu od 200.000 dinara, šta znači da će takva transakcija biti proverena? Da li to znači da će biti uračunat dodatni porez? Inače, ja sam paušalno oporezovana. Pozdrav!

Pedja

četvrtak, 23. Novembar, 2017.

Poštovani, posedujem plastičarsku radnju,paušalac. Proizvodim samo jedan proizvod od plastike koji prodajem trgovinama preko racuna. Da li ja mogu isti proizvod prodavati fizičkim licima u mojoj radnji bez fiskalne kase unosom prometa u KPO? Da li bi morao da izdajem gotovinski blok račun ili to nije potrebno?Kako bi ja tu gotovinu od fizičkih lica uplatio na svoj račun radi kupovine sirovine za taj proizvod? Hvala unapred.Pozdrav.

Milan Trbojević

utorak, 7. Novembar, 2017.

Marijana, može to uraditi paušalac ali ako on bude obavljaju prodaju tj trgovinu neće više moći da bude paušalac.

Marijna

ponedeljak, 6. Novembar, 2017.

Postovani,firma je registrovana kao preduzetnik,pausalac.Otvorila mi se mogucnost uvoza neke robe,koju bih dalje prodavala. Da li ja kao preduzetnik-pausalac to mogu ?

Milan Trbojević

sreda, 1. Novembar, 2017.

Možete biti paušalac i izabrati šifru neku koje je obrada drveta ili predmeta od drveta. Paušalca možete da zamrzanete i tada nemate plaćanja doprinosa. Što se mesečnog iznosa tiče okvirno je 200e ali ne znam tačno probajte da tražite iznos paušala ima statistika na drugim sajtovima.

Ljilja

nedelja, 29. Oktobar, 2017.

Postovani, suprug i ja smo redovno zaposleni, ali vec 2-3 godine pravimo kuci neke predmete od drveta i prodajemo preko interneta( oglasa). Hteli bi smo da otvorimo neku firmu, kako bi smo nase proizvode mogli da ponudimo i nekim trgovinama , suvenirnicama , za dalju prodaju. Da li bi bilo dobro da budemo pausalci i da izaberemo delatnost iz prve grupe-drvo modelarstvo. Posla ima jedno 5-6 meseci godisnje, zimi , uglavnom ne. Da li je i kao pausalac moguce zamrznuti poslovanje. Inace smo iz Novog Sada, firmu bi smo otvorili na sina i njemu placal doprinose. Da li znate koliko bi to bilo otprilike mesecno?

Milan Trbojević

ponedeljak, 2. Oktobar, 2017.

Nažalost ne znam koliko je tačno iznos paušala ono što je sada jeste malo skuplje nego prethodnih godina i uglavnom su rešenja na 30.000 din ukupno mesečno. Tek kada dobijete rešenje znaćete koliko je tačno iznos.

Milica

petak, 29. Septembar, 2017.

Milane molim Vas za pomoć oko izračunavanja osnovice za paušal. Šifra delatnosti za preduzetnika bi bila 7112 inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje objekat na zvezdari, bez zaposlenih,mesto mirjevo?Ili za istu šifru delatnosti samo za mesto leštane grocka? Unapred hvala Unapred hvala.

Milan Trbojević

četvrtak, 31. Avgust, 2017.

Danijela, Ako ste već koristili imate do 5 godina staža da niste koristili naknadu možete dobiti 3 meseca.

Milan Trbojević

četvrtak, 31. Avgust, 2017.

Jedino šta mogu da Vam kažem za ovu situaciju je da budete uporni za ono što ste u pravo, a to je da dobijete novac u devizama. To što je nešto specifično i nije često ne znači da ne može. Tražite im sve napismeno i vidite da im advokat pošalje nešto napismeno pa da vidite šta će da se dogodi.

Danijela

četvrtak, 31. Avgust, 2017.

Koristila sam naknadu 2013-te godine na osnovu tehnoloskog viska 6 meseci,2015- te otvorila agenciju i 2 godine poslovala sa njom i sada planiram da je zatvorim.

Andjelko

sreda, 30. Avgust, 2017.

Postovani Milane, Malo skrecem sa teme, ali zamolicu Vas za savet. Naime, moze li ogranak strane firme vec registrovan i posluje u Srbiji primiti novac na svoj devizni racun u devizama (EUR) od prodaje svoje nepokretnosti (stana) trecem licu, pomenuta nekretnina je u vlasnistvu matice. Pojasnjenje: Ogranak firme se ne tretira kao zasebno pravno lice vec iskljucivo radi za racun i po nalogu matice, pa kao takav i ne moze biti vlasnik nepokretnosti u Srbiji. Matica je uredno i u skladu sa zakonom ugovorom o kupoprodaji overenim kod Notara prodala nepokretnost fizickom licu, fizicko lice ima devizni racun sa dogovorenim iznosom u EUR u istoj banci kao i sam Ogranak, ali banka tvrdi da se ova transkcije ne moze uraditi u devizama. Ogranak poseduje devizni i dinarski racun i ima zakonsko pravo da prima uplate u devizama , a deo njegove delatnost je u APR-u takodje registrovan i prilagodjen ovakvim i slicnim radnjama. Problem je sto drzava ne dozvoljava da se devizni iznos od ove prodaje sa racuna kupca direktno prebaci na racum matice u inostranstvu, dok banka ne moze ili ne sme prebaciti novac na devizni racun ogranka, kojeg inace iz meni nelogicnih razloga tretiraju kao odvojeno pravno lice sa razlicitim PIBOM i mat. brojem (iako to on pravno gledano nije). Jedina solucija koju banka mozda moze odraditi je uplata u dinarima, a sto u nastaloj situaciji nije financiski najisplativija solucija. Unapred hvala.

Milan Trbojević

nedelja, 27. Avgust, 2017.

Danijela, Može za radni staž od 17 godine ako nikad nije kostio naknadu do sada ostvaruje 9 meseci naknadu.

Danijela

četvrtak, 24. Avgust, 2017.

Postovani Milane, da li neko ko posluje kao preduzetnik 2 godine,a koristio je sredstva NSZ-a za samozaposljavanje i bio u obavezi da posluje 12 meseci, moze da ostvari naknadu od NSZ ako ugasi Agenciju i ako je odgovor potvrdan koliko dugo ostvaruje to pravo na ukupan radni staz od 17 godina?

Jelena

petak, 4. Avgust, 2017.

Hvala puno!

Milan Trbojević

petak, 4. Avgust, 2017.

Najbolje je u ovom slučaju ići na paušalca i posle godinu dana možete lako da ga zamrznete ili ugasite. Sabiraće se Vaša plata i iznos koji dobije po rešenju od poreske uprave ne i ukupan prihod koji ostvarite sa paušalcem.

Jelena

četvrtak, 3. Avgust, 2017.

Milane, sjajan i koristan tekst i diskusija! Ja vam se takodje obracam u vezi sa savetom sta bi najbolje resenje za mene. Planiram da se bavim konsultatnskim uslugama ( sifra delatnosti 7022). Planirani prihod oko 2000 eur mesecno. Inace sam stalno zaposlena i ovo je dodatna delatnost koju bih obavljala subotom. Zanima me: 1) da li je pausalac najbolja opcija za mene ( naravno ukoliko budem prijavljena van Beograda)? 2) da li ce se moji prihodi od stalnog posla sabirati sa prihodima dodante delatnosti kada na kraju godine budem placala porez na dohodak gradjana? Ono sto je takodje bitno je da se konsultantskim uslugama se ne bih bavila vise od godinu dana. Unapred hvala!

četvrtak, 20. Jul, 2017.

Ako je doo 11000 + knjige 6000, to je 17.000 a pausalac oko 20000 dinara, pa to je tu negde ako dobro razmislam?

četvrtak, 20. Jul, 2017.

Da li je pausalac onda otprilike duplo skuplji? Hvala

lela

četvrtak, 20. Jul, 2017.

Interesuje me, koliko ce me iznosti ako otvorim firmu kao pausalac a koliko kao doo. Ynam prednsoti pausalca. Molersko farbarska firma, veternik opstina. Hvala

četvrtak, 20. Jul, 2017.

Opet ja. Koliko otprile je mesecno doo a koliko pausalac?Hvala mnogo

Danijela

četvrtak, 20. Jul, 2017.

Dobar dan.Molim za pomoc. Otvaramfirmu koja će se baviti molersko farbarskim radovima. Ne znam da li da budem doo ili pausalac. Sta mi ej bolje. Kolike su bi obaveze kao doo a kolie kao pausalac. Znam prednosti pausalca , ali me interesuje koliko cu emseno placati obaveze. Delatnost moleraj, opstina Veternik.

Milan Trbojević

petak, 30. Jun, 2017.

Višnja, Možete da pružate usluge štampe pošto šifra delatnosti ostala štampa spada pod paušal. Uvoz možete da raditi i kao preduzentik. Preduzetnika možete imati samo jednog na sebe morali bi u tom slučaju da otvorite doo.

Milan Trbojević

petak, 30. Jun, 2017.

Mrav, Mogu to da urade oni ništa ne povećavaju u tom slučaju nego tek tada sa zakašnjenjem izdaju prvo rešenje, nažalost. Zavisi od troškova ako možete da pravdate troškove možete da pređete na ličnu zaradu nažalost nije jednostavan odgovor.

mrav

petak, 30. Jun, 2017.

Postovani, imam otvorenu agenciju za racunarsko programiranje u Novom Sadu i placam fiksni pausalni porez svakog meseca. Nisam jos uvek dobio zvanicno resenje od poreske, ali su izvrsili proracun poreza koji bi trebao mesecno da placam. Ova procena je inicijalno bila oko ~24.000 i redovno sam je placao duze od godinu dana. Nezvanicno sam saznao da je porez skocio na ~40.000 i da cu mozda morati retroaktivno da doplatim 16000 razlike za par meseci unazad. Od nekoliko kolega, koji su u istoj prici, sam cuo da je i njima povecan pausalni porez. Pitanja: - Da li u poreskoj mogu retroaktivno da mi povecaju porez za par meseci unazad (mislim da je pocelo od pocetka godine do sada, znaci 6 meseci) ako nisam dobio resenje u medjuvremenu? - Ako uzmemo da je ovo povecanje regularno i mesecna primanja da su oko 2200eu. Da li se isplati nastaviti pausalno oporezivanje ili bi trebalo naci alternativni nacin, tipa vodjenje knjiga? DOO mi deluje i dalje kao losa opcija za nasu struku, mozda ako bi se imalo brdo zaposlenih radnika, mada ni onda nisam siguran. Inace, svaka cast na tekstu i komentarima, ima dosta korisnih informacija. :)

Visnja

četvrtak, 29. Jun, 2017.

Jos jedno pitanje. Ako u buducnosti se prosirim na delatnost koja podrazumeva PDV obavezu, da li je pametno da otvorim jos jednu preduzetnicku radnju koja bi bila u PDv-u a postojecu zadrzim u pausalu?

Visnja

četvrtak, 29. Jun, 2017.

Zahvaljujem na korisnim informacijama. Pretezna delatnost mi je 8559, pausalac. Imam nameru da za prosirenje svoje buduce delatnosti uvezem printer za pruzanje usluga stampe. Dva pitanja - da li mogu da izvrsim uvoz kao preduzetnik i da li za pruzanje stamparskih usluga mogu da zadrzim pausalni nacim placanja poreza, naravno ako se drzim 6 miliona?

Milan Trbojević

sreda, 7. Jun, 2017.

Ako u kalendarskoj godine ne prelazi 6 miliona i u poslednjih 12 meseci ne pređe 8 miliona što je uslov za PDV onda možete idalje biti paušalac. Oba uslova se gledaju ako se jedan pređe ne možete biti više paušalac.

Milan Trbojević

sreda, 7. Jun, 2017.

Vlado, Za programiranje je okvirno oko 200 evra, a možeš kod mene na blogu na ft1p.rs da nađeš listu iznos paušalni porez i tu ima dosta detalja ankete je na uzorku oko 200 ljudi.

Milan Trbojević

sreda, 7. Jun, 2017.

Ivane, Možete to da otvorite preporučujem da nađete na youtube webinarijum kanal i da našete snimak kako otvoriti firmu možda i kada kucate on izlazi među prvima i pogledate uslove snimak je preko 1h i pun je koristih informacija.

Milan Trbojević

sreda, 7. Jun, 2017.

Marija, Možete kao preduzentik može šifra 9602, preporuka onda za ličnu zarada i onda ćete plaćati oko 8000 din mesečno obaveze prema državi plus 10% porez na dobiti koliko je bude bilo.

Saša

sreda, 31. Maj, 2017.

Poštovani, imam nedoumicu oko paušalnog oporezivanja u slučaju kada se granica od 6.000.000 premaši u poslednjih 12 meseci (znači ne u kalendarskoj godini), a bude manja od 8.000.000 koliko je uslov za PDV. Da li se mora tada preći u vođenje knjiga ili se može ostati u paušalu sve dok je promet u kalendarskoj godini manji od 6.000.000?

Vlada

nedelja, 14. Maj, 2017.

Pozdrav svima i hvala na izuzetnom tekstu i odgovorima. Da li neko ima informaciju koliko su otprilike paušalni doprinosi na beogradskim opštinama sa većim osnovicama? U pitanju bi bila delatnost Programiranje.

Ivan

nedelja, 30. April, 2017.

Postovani,bavim se renoviranjem enterijera-zavrsnim radovima u gradjevinarstvu i dosta klijenata gubim jer nemam registrovanu firmu.Da li bih mogao da otvorim firmu kao PRIVATNI PREDUZETNIK-osstali zavrsni radovi,kakva je procedura i uslovi?Da li imate neki savet?Unapred zahvalan

Marija

sreda, 26. April, 2017.

Postovanje, Molim Vas da me posavetujete kako je najbolje da postupim. Imam zasnovan stalni radni odnos u jednoj fabrici ( plata "minimalac"). Zelela bih da registrujem dodatnu delatnost ( kozmeticke usluge ). Da li da se registrujem kao preduzetnicka radnja ili ima bolja opcija ? Da li pored sifre delatnosti 9602 treba da navedem jos nesto ( planiram da se bavim iskljucivo kozmetickim uslugama ). Na koji vid poreza da se obavezem ? Moja pretpostavka je da ce mi maksimalan promet na mesecnom nivou biti do 50. 000 din ( zarada bi bila oko 30.000 kada se odbiju rezije za lokal i ulozen materijal ). Mozete li orijentaciono da mi kazete koliko bi morala da placam za pio i ostale doprinose,koliko bi mi iznosio porez (zivim na opstini Cukarica )? Da li mogu da prijavim kao dodatni rad na pola radnog vremena ( radila bih posle podne i vikendom uglavnom ) ?

Milan Trbojevic

četvrtak, 13. April, 2017.

Ako je autoperionica u pitanju morate preći na vođenje knjiga i posedovati fikslanu kasu.

Nikola

utorak, 11. April, 2017.

Imam registrovanu firmu za ostale usluzne aktivnosti i podrske poslovanju. Sada bih pored tog posla otvorio i auto perionicu. E sada firma mi je pausalno oporezovana, da li bih sa auto perionicom morao da imam i fiskalnu kasu i da li bi mi trebao racunovodja ili bih mogao da nastavim da vodim svepreko fiskalne kase i kpo knjige? S postovanjem Nikola

Milan Trbojevic

utorak, 11. April, 2017.

Strahinja, Ako angazujete fizicko lice morate platiti poreze i doprinose koji idu zavisno od ugovora koji je potpisa sa izvodjacem. Inspekcija ce svakako traziti koji su izvodjaci angazovani i kako su placeni.

Milan Trbojevic

utorak, 11. April, 2017.

Strahinja, Porezi i doprinosi za tu delatnost pausalno su bili oko 18.000 a posto nisu stigla nova resenje ne znam da li ce tako biti i ove godine.

Milan Trbojevic

utorak, 11. April, 2017.

Nina, Za stvarno oporezivanje ce Vam trebati fiskalna kasa.

Milan Trbojevic

utorak, 11. April, 2017.

Vlado, Hvala na pitanju takav slucaj nigde nije zabranjen posto ste vi od samog sebe primili novac tako da ne brinite sto se toga tice e sada zbog sigurnosti sa novim slucajem koji razne inspekcije mogu razno tumaciti mozete ici u banku gde Vam to legne na devizni.

Milan Trbojevic

utorak, 11. April, 2017.

Nikola, To za porez preko 40% se pominje kada nemaš firmu i kada si fizičko lice. Što se ovoga tiče jako je teško reći šta je najbolje rešenje možda je za početak bolje da ideš na ličnu zaradu ali ako zarada počne da ti prelazi 1000e mesečno više će ti se isplatiti paušalni porez.

Strahinja

ponedeljak, 10. April, 2017.

Poštovani Milane, Imam preduzetničku agenciju sa rešenjem o paušalnom oporezivanju, šifra delatnosti agencije 9002. Agencija se pretešno bavi kulturnim događajima, muzičkim koncertima i slično. U opisanim poslovima ugovorno-formalno postoje dve strane, poslodavac i finansijer, sa jedne strane, i agencija koja ima obavezu angažovanja izvođača, sa druge strane. Treča, najčešće neformalna strana, su sami izvođači. Prilikom fakturisanja i naplate realizovane usluge, da li isti novac koji podižemo u gotovini moramo pravdati u slučaju poreske inspekcije? Kao paušalna preduzetnička agencija u 99% slučajeva radimo sa kešom/gotovinom, i izvođačima (najčešće muzičarima) novac kao prikriveni honorar dajemo na ruke. U slučaju poreske inspekcije, da li podignuti novac moramo na bilo koji način formalno pravdati (koji dajemo izvođačima), ili čitavu situaciju možemo jednostavno podvesti pod materijalne troškove organizacije, i tako uveriti inspekciju o korektnom trošenju novčanih sredstava? Situacija je specifična, jer u praksi treća, neformalna strana, realizuje aktivnost, a za bilo kakav proverljivi honorar potrebni su ugovori i plaćanje dodatnih poreza i doprinosa, što izvođači najčešće žele da izbegnu.

Strahinja

četvrtak, 30. Mart, 2017.

Pozdrav, Hteo bih da otvorim pausalno radnju na opstini Palilula , sifra delatnosti 9524 , usluzno bi se bavio popravkom namestaja . Nemam objekat u kojem bi radio vec usluzno po pozivu. Zanima me da li mi se isplati otvaranje firme i koliko bi me izasao porez i doprinosi za tu delatnost na opstini palilula ? Hvala

Nina

ponedeljak, 27. Mart, 2017.

Poštovanje, želela bih da otvorim servis računara ali ne želim da budem paušalno oporezivan nego stvarno. Sada me interesuje da li za to može da ide šifra 95.11 i da ne koristim fiskalnu kasu. Kao paušalcu znam da ne treba fiskalna kasa, ali ne znam za stvarno oporezivanje. Hvala

Vlada

subota, 25. Mart, 2017.

Poštovanje, imam pitanje u vezi povlačenja novca sa PayPal-a. Nedavno sam registrovao firmu za pružanje konsultantskih usluga stranim kompanijama i sredstva koja zaradim prodajom tih usluga povlačim preko PayPal-a. Od svoje banke sam tražio Visa karticu vezanu za devizni račun kako bih novčana sredstva povlačio na svoj devizni račun. Medjutim od banke sam dobio odgovor da to nije moguće i dobio sam Visa karticu koja je vezana za moj tekući račun pa mi sredstva koja povučem sa PayPal-a umesto na devizni stižu na dinarski tekući račun. Verovatno već znate da se PayPal ne može povezati direktno sa bankovnim računom već samo sa Visa karticom preko koje se povlače sredstva. Interesuje me da li sam u prekršaju s obzirom da mi sredstva stižu direktno na tekući račun, a ne na devizni? Hvala vam unapred

NIKOLA

sreda, 15. Mart, 2017.

Poštovani, Uskoro treba da pocnem da prodajem aplikacije na App Store. To je za Apple uredjaje. Uplate bi bile minimalne,od 0.99 do 9.99€. Mene sada zanima ,da li da otvorim paušalni firmu ili kako? Jer tu bi zarada varirala mjesecna. Bilo bi jedan mjesec 100,drugi 300,cetvrti 20,peti 1000. Sada na kakav način ići sa porezom? I zašto se cesto pominje da porez bude preko 40%. Nezaposlen sam. Student. Hvala. Pozdrav.

Milan Trbojević

sreda, 1. Mart, 2017.

Nema donje granice tako da i na 1000 din morate da to platite.

Dejan

sreda, 1. Mart, 2017.

Poštovani, par pitanja. 1) Da li postoji neka prednost da mi strana firma kao freelenceru uplaćuje novac kao fizičkom licu, u odnosu na to da mi uplati kao Preduzetniku (bez obzira paušalac ili knjigaš). 2) Nema dovoljno informacija na internetu, čini mi se da se samooporezivanje vrši po sličnoj formuli kao za radnika DOOa, ali još nepovoljnije? 3) Da li, kao fizičko lice koje ima ugovor sa firmom u inostranstvu za stalno i radi samooporezivanje imam pravo na radni staž i na zdravstvenu zaštitu? Hvala.

Milan Trbojević

utorak, 28. Februar, 2017.

Slobo kao paušalac odprilike oko 24.000 din bi iznosili svi porezi i doprinosi, kao preduzetnik koji vodi knjige oko 11.000 din su svi doprinosi i PDV zavisno koliko ga bude + 10% porez na dobit, kod doo je slično oko 13.000-14.000 din su minimalni doprinosi + 15% porez na dobiti i ako si u PDV-u + PDV. Prednost paušalaca u odnosu na ove ostale što samo kod njega možeš slobodno da podižeš novac sa računa.

Leli

subota, 25. Februar, 2017.

A da li ima i tu nekog minimalca ili slicno ili mogu da se prijavim da primam, recimo 1000 dinara mesecno i na taj iznos da platim 550 dinara doprinose?

Milan Trbojević

četvrtak, 23. Februar, 2017.

Ne važi to je izmenjeno zakonom o radu, ugovor o dopunskom radu može i to je ugovor na koji se od neto iznosa plaća oko 55% državi za sve doprinose i poreze.

Milan Trbojević

četvrtak, 23. Februar, 2017.

Morate imati fiskalnu kasu, nemažete biti paušalac za radnika imate obavezu na minimalne doprinose oko 14.000 din tj ide i manje pošto je 130 din sat pa zavisi od radnih sati koliko koji mesec ima.

Snezana A.

četvrtak, 23. Februar, 2017.

Veliki pozdrav! Prvi put sam citav sve ovde napisano, i odlicno je i za svaku pohvalu. Volela bih ako mozete da mi odgovorite na neka pitanja i dileme. Cerka radi na jednoj pumpi ,ugovor o radu, koji se produzava na 3 mececa.Sada hocu da prijavim na nju vulkanizersku radnju, kao dopunsku delatnost. Takodje moram da prijavim i jednog radnika, jer ona sigurno nece taj posao da radi,jer je zensko. Da li moze da bude pausalac, kakve su obaveze prema radniku, da li mora da ima fiskalnu kasu, i koju vrstu racuna je u obavezi da izdaje korisnicima nasih usluga, da bi bilo sve regularno kod inspekcijskih sluzbi. Hvala unapred na datim informacijama, pozdrav.

Leli

sreda, 22. Februar, 2017.

A da li još uvek važi onaj zakon, da može bez prijavljivanja uži članovi porodice da rade, naravno bez naknade? Ako ne važi, kako bi ona mene mogla da prijavi i koliko bi plaćala doprinose za mene, s obzirom da sam u radnom odnosu i da imam puno radno vreme. Čuo sam nešto za ugovor o dopunskom radu, pa da li to igra neku ulogu u svemu ovome? Pozdrav.

Milan Trbojević

sreda, 22. Februar, 2017.

Bolje bi bilo na nju sada je birou otvorio konkurse za subvecije pa možda može da konkuriše za nešto od toga. Možete obeje raditi samo je bitno da oboje budete prijavljeni.

Leli

sreda, 22. Februar, 2017.

Pozdrav Milane, prvo da te pohvalim za sve ove iscrpne odgovore i veoma lepo razjašnjene probleme ... Planiramo žena i ja otvaranje turističke agencije.Znam da nam treba fiskalna kasa, da moramo da budemo samooporezivi i koliko sam shvatio bolje je da bude sa isplatom ličnog dohotka na minimalac. Pošto sam ja već zaposlen sa punim radnim vremenom, a žena je na zavodu, da li je bolje da registrujemo ageniciju na nju ili mene? Radili bi oboje u toj agenciji, ako je to uopšte zakonski moguće, pošto ja već imam stalan posao sa punim radnim vremenom (nisam ograničem ugovorom o radu za obavljanje ostalih poslova). I još jedno pitanje, kako bi mogli da dobijemo neke subvencije od države na osnovu samozapošljavanja? Hvala unapred

Sloba

nedelja, 19. Februar, 2017.

I da zaboravio sam da napisem firma bi bila na teritoriji opstine Rakovica...

Sloba

nedelja, 19. Februar, 2017.

Postovanje, hocu da otvorim metalostrugarsku "radnju" koja ce se odnositi na kooperaciju sa firmama koje imaju potrebe za metalostrugarom, kao i za vrsenje usluga gradjanima. Takodje prijavio bi se za nepovratna sredstva koje dodeljuje Nacionalna sluzba za zaposljavanje u iznosu od 180 000din jer sam na njihovoj evidenciji. Interesuje me koliki bi bilo mesecni namet na minimalac ako bi ja bio jedini zaposleni, i ako mozete da mi napisete koliko bi mi iznosili doprinosi kroz sve 3 kategorije (kao pausalac, preduzetnik u pdv-u i kao d.o.o). Predvidjam da bi imao godisnju zaradu oko 1 000 000 din. Pozdrav i hvala :)

Milan Trbojević

ponedeljak, 6. Februar, 2017.

Lazare hvala na komentaru mislim da sam ti odgovorio već negde verovanto na ft1p na facebooku ali svakako možeš da overiš KPO mada ti predlažem da je vodiš u elektronski i neoveravaš je.

Milan Trbojević

ponedeljak, 6. Februar, 2017.

Ako prodju propisani iznos jesu obavezni ali ako imaš samo paušalce i nikakve druge prihode sa strane ne možeš da uđeš u godišnji porez.

Vlada

ponedeljak, 6. Februar, 2017.

Hvala Milane na iscrpnim informacijama. Procitao sam ovaj i ostale tvoje tekstove koje si objavio, ali nigde nisam uspeo da pronadjem odgovor na sledece pitanje: Da li su preduzetnici paušalci i knjigaši dužni da obračunaju i plate godišnji porez na dohodak gradjana kada predju propisani godisnji limit? Hvala!

Lazar

subota, 4. Februar, 2017.

Postovani Milane, sve pohvale za tekst i odgovore. Pausalac sam i nisam overio KPO pre upisivanja nekoliko faktura. Sta bi trebalo sada da uradim da bih imao overnu knjigu zajedno sa vec upisanim fakturama? Da li je moguce da overim praznu KPO i prenesem do sada upisane fakture? Unapred hvala!

Milan Trbojević

četvrtak, 12. Januar, 2017.

Ukoliko to ne uradite možete biti prekšajno gonjeni, a zavisno od iznosa i krivično.

Ana

sreda, 11. Januar, 2017.

I da napomenem, ne vodim knjige niti uplaćujem pazare na račun, poslujem isključivo sa kešom.

Ana

sreda, 11. Januar, 2017.

Paušalac sam već više od 30 godina, Zabavni i tematski parkovi, rad isključivo na terenu. Kada imam sreće i u sezoni "ubodem" dobre lokacije, prelazim limit za paušalno oporezivanje ponekad i po tri puta. Naravno, ne prijavljujem PDV, pa me zanima da li bih bila optužena za teško krivično delo kada bi se to kojim slučajem otkrilo. Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Milan Trbojević

četvrtak, 22. Decembar, 2016.

Peđa proverite još jednom da li je osnovica 41.000 din ili su ukupni porezi i doprinosi 41.000 din ako je drugi slučaj da je to ukupan iznos poreza i doprinosa imate 15 dana za zalbu koja Vam može pomoći i do 31.01.2017 možete preći na samooporezivanje.

Milan Trbojević

četvrtak, 22. Decembar, 2016.

U bilo kom slučaju kada nešto duguje mogu si naplatiti iz lične imovine nije bitno da li je dug za neku kaznu, poreza i li dugujete nekoj firmi u praksi se ređe dešava da naplaćuju iz lične imovine prodajom ali nije to nemoguće da se uradi.

nina

subota, 17. Decembar, 2016.

nina-Milane , sta tacno podrazumeva ti. prakticno neogranicena odgovornost kod preduzetnika -pausalca,znam da odgfovara svom svojom imovinom koja mu je u posedu i pre i posle zatvaranja posla, ali interesujeme u kojim slucajevima prekrsaja ,kakva su iskustva u praksi ,hvala.

Peđa

utorak, 13. Decembar, 2016.

Poštovani, Preduzetnik sam paušalac od jula ove godine - Ostale zabavne i rekreativne delatnosti šifra 9329. Upravo sam dobio Rešenje Poreske uprave za zaduženje PIO, ZDR, NEZAP i POREZ na oko 41,000,00 dinara na mesečnom nivou. Prilikom prijave i registracije firme inspektor u Poreskoj upravi mi je na osnovu "sličnih" preduzetnika predvideo sve doprinose i porez na 26.400,00 dinara što sam je do 15 u mesecu redovno izmirivao. Da li je moguće da je inspektor pogrešio u proceni čak 50%? Pošto je kraj godine i ističu rokovi za promene načina oporezivanja, šta je najbolje uraditi? Pozdrav

Milan Trbojević

ponedeljak, 12. Decembar, 2016.

Milane, pogledajte mail sećam se da sam poslao tabelu sa iznosima paušalnog poreza na različim opština ali svakako može biti jeftinije ako je sedište van Beograda.

Milan Trbojević

ponedeljak, 12. Decembar, 2016.

Sam sebi prebacijuješ novac bez ikakvih problema to ti je u rangu podizanja gotovine i nemaš nikakvih posledica samo se drži dnevnog limita od 150.000 din. Nakon 30 dana trebaš da budeš paušalac tako da slobodno ako si predao u roku od 15 dana zahtev i tvoja šifra može da bude paušalno oporezovana nemaš problema.

Imba

ponedeljak, 12. Decembar, 2016.

Poštovani, Nedavno sam otvorio radnju kao paušalac za programiranje i sada imam neke nedoumice, koje baš niko ne može sa sigurnošću da mi objasni. Nemam druge zaposlene osim sebe. Da li ja kao paušalac mogu sa računa svoje radnje da prebacim neka sredstva na svoj privatni račun bez ikakvih posledica od strane poreske uprave? Pre svega mislim prvo, da li mogu da dobijem neke kazne sa njihove strane, da li će me možda više kontrolisati i da li će to uticati na povećanje paušala sledeće godine (ili to isključivo zavisi od ukupnih prihoda). Svestan sam činjenice da drugom fizičkom licu ne smem da prebacim, jer bih onda morao da platim doprinose za isto, ali šta, ako se račun radnje (osnivač) i račun fizičkog lica vode na isti JMBG? Da li treba da sebe "nekako" onda da prijavim? Inale, rešenje mi još nije stiglo, tako da ne znam da li treba sa isplatom da sačekam 30 dana, jer se tada po automatizmu smatra da je paušalno oporezivanje odobreno od strane PU?

Milan

nedelja, 11. Decembar, 2016.

Poštovani imenjace, pre svega svaka cast na tesktu, strpljenju i odgovorima. Sada imam pitanje za Vas, bavim se zavrsnim radovima u gradjevini, tacnije uslugama vezanim za parket i keramiku. Trebalo bi da otvorim firmu i vecina mi predlaze pausalno oporezivanje (zbog prednosti koje ovo oporezivanje nosi sa sobom), ali porez je previsok sa obzirom da zivim u Beograd ( iz priča sa ostalima sam saznao da ide od 28 000 pa naviše ) a moja mesečna zarada bi bila oko 600 eura mesecno prosek ( neki mesec bi bilo 2000 eura, a neki bez prihoda ). Takodje jedan prijatelj mi je predlozio da se odjavim iz BGa i prijavim u drugom gradu ( imam mogucnost za to ) gde on "provereno'' zna da je porez za pausalca 8 000 dinara. E sad moje pitanje je da li je stvarno moguca tolika razlika u porezu ( u pitanju je mali gradic na zapadu Sbije ) i koji je po Vasem misljenju najbolja opcija u mom slucaju ? Takodje moram uzeti u obzir i povremeno zatvaranje ( zato sto je ovo sezonski posao ). Hvala unapred

Milan Trbojević

sreda, 23. Novembar, 2016.

Moguće je samo sređivanje one prostorije koja se korsiti za poslovne svrhe, a ako je preduzetnik koji je paušalno oporezovan onda se može podići novac i time to plaćati.

Maksa

sreda, 23. Novembar, 2016.

Postovanje, na koji nacin je moguce i da li je uopste moguce finansirati izgradnju kuce preko preduzetnicke firme, ako se samo jedna soba u kuci koristi kao kancelarija? Hvala unapred.

Milan Trbojević

utorak, 22. Novembar, 2016.

Možete tako obavljati i u tom trenutku možete samo prometini pretežnu delatnost.

Ana

ponedeljak, 21. Novembar, 2016.

Poštovanje, Milane, i hvala što odgovarate na pitanja vrlo detaljno i angažovano. Zanima me šta se dešava ukoliko ste knjigaš sa isplatom lične zarade i obavljate dve nesrodne delatnosti, jednu sa kasom i fizičkim licima i jednu preko računa naplaćujete od firmi sa kojima sarađujete. Šta se dešava ukoliko u nekom periodu prevagne zarada od sporedne delatnosti? Da li je to ikakav problem ukoliko i dalje uredno svi prihodi od obe delatnosti završavaju na računu firme i porez se plaća i sve dažbine namiruju?

Milan Trbojević

ponedeljak, 7. Novembar, 2016.

Zavisi od opštine gde će biti sedište, a sa sigurnošću jedino da pitate inspektora na toj opštine koliko bi iznosilo.

Jelena

nedelja, 6. Novembar, 2016.

Zdravo Imam nameru da se registrujem kao preduzetnik, ali me zanima da li neko može sa sigurnošću da mi kaže da li sledeće delatnosti mogu biti paušalno oporezovane: 8211 - Kombinovane kancelarijsko administrativne usluge 7112 - Inžinjerske delatnosti i tehničko savetovanje Hvala unapred

Milan Trbojević

četvrtak, 3. Novembar, 2016.

Zakonski ne morate ali se prektično dešava da neke opštine traže se svake godine obavlja paušal.

Jovan

sreda, 2. Novembar, 2016.

Zdravo svima, Zanima me da li ako jednom utvrde i dobijem resenje o pausalnom oporezivanju moram da predajem svake godine zahtev, U clanu 42 zakon o porezu na dohodak gradjana kaze da: - Preduzetnik kome je utvrđeno pravo na paušalno oporezivanje, ovaj način oporezivanja koristi dok se ne utvrdi da su prestali razlozi za paušalno oporezivanje, odnosno da izmenjeni uslovi isključuju pravo na paušalno oporezivanje. To mi nije jasno. Hvala unapred

Milan Trbojević

utorak, 1. Novembar, 2016.

Ana ako nema poslovođu tada radnja treba da bude zamrznuta i onda država ispalćuje te doprinose i poreza Vi nemate nikakav trošak prema državi.

Milan Trbojević

utorak, 1. Novembar, 2016.

Stići će Vam sve odjednom i tada morate da platite sve pa i zdravstveno. Nije obavezno ali ja preporučujem podnošenje pošto kako koja opština to traži ili ne.

Boris

ponedeljak, 31. Oktobar, 2016.

Postovani Milane, ne bih da ponavljam pohvale i lepe reci, ljudi su vas vec pohvalili. Mene zanima nekoliko stvari. Otvorio sam u Zemunu za sifru delatnosti 6201 pre godinu i po dana preduzetnicku radnju i opredelio se za pausalni porez. Jos uvek nisam dobio jasno resenje za iznos pausalnog mesecnog poreza. Inspektor me je savetovao da cekam resenje i odvajam novac. Da li vam je poznato okvirno koliko porez mogu dobiti, i da li cu dobiti sve odjednom? Da li je obavezno platiti zdravstveno osiguranje retroaktivno iako nije korisceno (nemam otvorenu zdrav. knjizicu) ? Da li je obavezno podnosenje zahteva za pausalni porez i za narednu godinu ili se podrazumeva da nastavljam isto i u narednoj godini? Unapred hvala.

Milan Trbojević

ponedeljak, 31. Oktobar, 2016.

Otkup od fizičkih lica je problematičan pošto nije tačno zakonski regulisan, a može ići preko otkupnog lista ili kao komision suština je u tome da inspektor to može različito tumačiti.

Ana T.

nedelja, 30. Oktobar, 2016.

Milane, poštovanje. Imam pitanje za vas: Koliko razumem preduzetnica (knjigaš sa isplatom lične zarade, bez zaposlenih) koja otvori trudničko bolovanje ima pravo na naknadu zarade 100% tromesečni prosek a za porodiljsko 100% šestomesečni, i to joj uplaćuje država ako sam dobro razumela. Moje pitanje glasi - ko u tom periodu plaća porez i doprinose ako se delatnost ne obavlja, dakle nije prebačena na poslovođu? Koje su uopšte finansijske obaveze jedne preduzetnice na trudničkom i porodiljskom bolovanju? I da li jedino knjigaš sa isplatom lične zarade ima pravo na tu naknadu? Bila bih vam zahvalna na odgovoru.

Buvljak

sreda, 26. Oktobar, 2016.

Milane, pre svega svaka čast na jasnim odgovorima. Pročitao sam sva pitanja i odgovore, i sve sam razumeo i opredelio se za vođenje knjiga i ličnu zaradu, ali imam pitanje druge vrste - na jednom mestu spomenuli ste da "otkup od fizičkih lica nije tako jednostavan". Ja planiram da se bavim prodajom preko stranih internet sajtova, a prodavao bih robu koju kupujem od fizičkih lica, dosta puta i na pijacama i buvljaku (knjige, ukrasne predmete i slično). Interesuje me kako uopšte da napravim "ulaz" u takvim slučajevima i da li uopšte može tako nešto...? Hvala unapred!

Milan Trbojević

ponedeljak, 17. Oktobar, 2016.

Nepostoji mogućnost zamrzavanja doo.

Vladan

subota, 15. Oktobar, 2016.

Gospodine Milane da li imate neki e mail gde Vas mogu kontaktirati privatno u vezi par saveta vezanih za firmu?Nisam u mogucnosti da angazujem pravnika pa bi Vam bio veoma zahvalan da mi pomognete ili uputite na nekoga ko bi mogao pravno da me posavetuje. Hvala Vam najlepse!

Vladan

subota, 15. Oktobar, 2016.

Da li postoji mogucnost zamrzavanja DOO firme? Hvala Vam.

Milan Trbojević

subota, 15. Oktobar, 2016.

Doo svakog meseca mora radio ne radio da uplaćuje doprinose što je oko 9000 din bez poreza na zarade. Kada zatvarate morate isplatite sve poreze i doprinose državi i likvidaija tj zatvranje doo traje minimum 120 dana.

Vladan

subota, 15. Oktobar, 2016.

Intrresuje me kolika su mesecne obaveze ili po kom obliku se obracunava porez za DOO firmu Peivredno drustvo za zastitu imovine i objekata.Nisam upucen u opste a na nagovor kuma sam preuzeo tu firmu od njegovog prijatelja.Firma je bila bez zaduzenja to znam sigurno.Firma radi od marta 2016 na moje ime.Interesuje me kolika zaduzenja za porez mogu da budu, firma nije u PDV-u neprelazi 6 mil dinara promet godisnje.I koja je procedura za gasenje firme da li moram da izmirim sav porez pa tek onda da ugasim firmu ili mogu da je zamrznem.Neupucen sam pa nezamerite na mozda suvisnim pitanjima, neophodan mi je odgovor jer sa kumom nisam u najboljim odnosima a pecat firme je kod njega.Pomazite molim Vas!Hvala

Milan Trbojević

ponedeljak, 10. Oktobar, 2016.

Do 15 decembra trebati podneti zahtev za ličnu zaradu i od 01.01.2017 možete voditi dvojno knjigovodstvo.

Milan Trbojević

ponedeljak, 10. Oktobar, 2016.

Ako ste paušalno oporezovani nemate fiskalnu kasu, ali zavisi od prihoda da li je bolje paušalno svakako je najjednostavnije paušalno.

Velja

nedelja, 9. Oktobar, 2016.

Kako najbrze i najlakse preci sa pausalnog na dvojno vodjenje knjiga? Da li promenom delatnosti ili odredjivanjem isplate licnog dohotka u decembru? Kakva je procedura za to? Hvala unapred na odgovoru.

Goga

petak, 7. Oktobar, 2016.

Postovani,planiram otvaranje estetskog studia pod sifrom 9604,zanima me koji je najbolji nacin placanja poreza,i da li ako pausalno placam porez moram imati fiskalnu kasu?

Milan Trbojević

nedelja, 18. Septembar, 2016.

Ukoliko otvorite marketinšku agenciju zbog same delatnosti ne možete biti paušalac, a ako bi vodili knjige troškovi su 10.000 din fiksno mesečno plus 10% porez na dobit.

Aleksandar

petak, 16. Septembar, 2016.

Postovani Milane, molio bih vas za savet. Ovako, u radnom sam odnosu i zelim da otvorim (registrujem) marketinsku agenciju, cini mi se da je sifra 7311. Obavljao bih marketinske usluge u vidu promocija na terenu za klijenta iz inostranstva. Interesuje me da li mogu biti pausalac i koliki bi mi bili troskovi mesecni ? Takodje, uplate bih primao u visini oko 1000 do 2000 eura, svakog 3. meseca u proseku. Neznam koje reselnje mi je najpovoljnije s obzirom da bih imao samo 1 klijenta.

Milan Trbojević

četvrtak, 8. Septembar, 2016.

Marko hvala na pitanju kontaktijte me slobodno lično na mail pošto je pitanje baš opširno pa ćemo se čuti.

Milan Trbojević

četvrtak, 8. Septembar, 2016.

Siniša imaš odgovor na drugom tekstu slobodno ostavi komentar samo na jednom redovno odgovaram nekad brže nekad sporije ali se trudim da svima odgoovrim :D

Sinisa

sreda, 7. Septembar, 2016.

Imam firmu za uredjenje okoline. Usluge uredjenja. Knjigas sam i interesuje me koliko mesecno moram troskova da prilazem? I da li sledece godine da predjem u pausalce?

Marko

sreda, 7. Septembar, 2016.

Poštovani, Nalazim se u jednoj dosta specifičnoj situaciji, pa nisam uspeo da pronadjem u komentarima nesto slično kako bih mogao da bar odokativno shvatim koja opcija bi bila najpametnija. Imam prijatelja u Emiratima koji je zainteresovan za otvaranje firme/poslovnice u Srbiji. Tamo je registrovan kao pravno lice i ima firmu koja posluje na tim prostorima. Firma koju bi ovde otvarao ne bi ostvarivala nikakav direktan prihod od klijenata, već bi samo bila u obavezi da isplati plate zaposlenima, kojih bi u pocetku bilo desetak. Zanima me koja opcija je najpametnija za tako nesto i koji su odokativni troskovi u priči. Sto se tice mogucnosti za otvaranje firme, kao i papirologije, svaka opcija dolazi u obzir - kako otvaranje samostalne firme na njegovo ime (kao nerezidenta Srbije), ili otvaranje poslovnice postojeće firme iz Emirata, tako i otvaranje samostalne firme na ime rezidenta Srbije. Hvala!

Milan Trbojević

četvrtak, 25. Avgust, 2016.

Dok je overena knjižica možete da imate zdravstveno osiguranje, a ukoliko ističe onda morate plaćati doprinose komplet i ako ste zamrznuti da bi mogli da overavate knjižice.

Danijela

sreda, 24. Avgust, 2016.

Postovani Milane, kako onda ostvarujem pravo na socijalno osiguranje(zdravstvena knjizica) mene i deteta?

Milan Trbojević

petak, 19. Avgust, 2016.

Zamrzavanje se radi u APR i nema obaveza za plaćanje doprinosa i samo za to treba obavestiti i poresku.

Danijela

petak, 19. Avgust, 2016.

Postovani Milane, poslovala sam sa Agencijom za konsultantske usluge godinu dana,medjutim nisam se dovoljno posvetila poslu i dok bolje na razradim strategiju poslovanja planiram da zamrznem poslovanje Agencije. Recite mi molim Vas koji je najkraci put za ostvarivanje istog,kao i koje su moje mesecne obaveze(ako ih ima) u tom slucaju. Unapred hvala !!!!!!!!!!

Milan Trbojević

četvrtak, 18. Avgust, 2016.

Možeš i odjednom ali se takve transakcije proveravaju pa je po meni bolje podizati po 150.000 din.

Zabrinuta

četvrtak, 18. Avgust, 2016.

Pozdrav Milane, nadam se da mi mozete pomoci. Naime, pausalno sam oporezovana, ne prelazim godisnji limit. Htela bih da podignem vecu sumu sa racuna firme (nekih 2 miliona dinara). Pitanje: da li to mogu odjednom odlaskom u banku ili bi bilo potrebno da dnevno podizem do 150.000? Da li banke u tom slucaju salju dojavu Poreskoj odnosno da li neko moze da mi pravi problem? Unapred sam zahvalna na odgovoru.

Milan Trbojević

četvrtak, 4. Avgust, 2016.

Pošto nisu još stigla rešenja za paušal, a čini mi se da će biti povećanja ne znam da li pre ići na paušal što bi Vam pre svakako savetovao. Kada nemate poslata možete da zamznete firmu ali ako imate prihod 2000 mesečno onda će biti da paušal bude bolja opcija, a ako imate 1000 evra onda je lična zarada oblik koji bi preporučio.

Vesna

četvrtak, 4. Avgust, 2016.

Planiram da osnujem centar za edukaciju (šifra ostalo obrazovanje)a u stalnom sam radnom odnosu. Vrednost ugovorenog posla na mesecnom nivou bi se kretala izmedju 1000 i 2000 evra kad ima posla ali moguće i da nekim mesecima ne bude posla. Registrovala bih se kao preduzetnik. Koji vid oporezivanja mi predlažete?

Milan Trbojević

utorak, 2. Avgust, 2016.

Tako je kada se pređe 6 miliona onda se mora prijaviti to poreska i počinju da se vode knjige i drugačije se oporezuje i mora se pravdati potrošen novac.

Milan Trbojević

utorak, 2. Avgust, 2016.

Tanja što se tiče isporuke pravnim licima ako su firme oni koji plaćaju onda nije potrebna fiskalna kasa, ako su to fizička lica onda je potrebna kasa. Što se tiče oblika verovatno će najbolji biti preduzetnik sa isplatom lične zarade. Za vozača zavisi da li je on još negde prijavljen i da li je to sa privremenim povremenim najbolji oblik pošto to isto košta kao i ugovor o radu.

6201

utorak, 26. Jul, 2016.

Ako se predje limit od 6 miliona kao pausalac a manje je od 8m, da li to znaci da se prelazi u sistem kada mora da se pravdaju svi potroseni novci. Hvala

Tanja

subota, 23. Jul, 2016.

Konačno sam pronašla nekog koga mogu pitati ono što me zaista interesuje. Naime planiram da otvorim kuhinju gde će se spremati topli obroci za firme i biće dostavljani istima.Da li sam u obavezi da imam fiskalnu kasu, i koji bi po vama bio najbolji oblik oporezivanja? Vozača bih prijavila na povremene i privremene poslove, s obzirom da je to posao od najviše 2-3 sata dnevno. Kakve bi bile moje obaveze na ime njegovih doprinosa. Hvala unapred!

Milan Trbojević

četvrtak, 14. Jul, 2016.

Ukoliko je na drugoj adresi radite doregistraciju tj registraciju izdvojeog mesta. Ako ostanete paušalac neće Vam biti potrebna fiskalna kasa i to morate prijaviti poreskoj upravi i to će uticati na povećanje paušalnog poreza.

Biljana Nis

sreda, 13. Jul, 2016.

Postovani Ivane, imam nedoumice u vezi sa doregistrovanjem radnje kod APRa, tj. registracijom izdvojenog mesta. Naime ja sam preduzetnik sa sifrom delatnosti: istrazivanje, razvoj i obrazovanje odraslih u oblasti inzenjerske informatike. Pausalac sam i ne vodim nikakve poslovne knjige, niti predajem godisnje neki obrazac poreskoj upravi. Do pre 7-8 godina sam nosila svake godine ukupan prihod iz banke a sada mi kazu da ni to ne treba. Nemam knjigovodju pa nemam koga ni da pitam da li je to u redu ili ne. Prihod mi se krece oko 4.000.000 godisnje. Sada bih da doregistrujem izdvojeno mesto sa sifrom delatnosti: 9604 - Nega i odrzavanje tela i sama cu obavljati tu delatnost, nece biti drugih zaposlenih. Da li treba da prijavim ovu promenu poreskoj upravi i kako ce ona uticati na moje poresko resenje. Da li ce mi sad trebati fiskalna kasa koju nikad nisam imala do sad jer sam radila iskljucivo sa pravnim licima. Napominjem da u ovom trenutku nisam sigurna da li cu tu dodatnu delatnost obavljati tokom cele godine ili ne, zavisi od prihoda. Unapred hvala.

Milan Trbojević

subota, 9. Jul, 2016.

Možeš samo podizati kao prebacivanje gotovine npr pod šifrom 266 i nemaš dodatni porez,a limit je 150.000 din dnevno.

Radoznalko

petak, 8. Jul, 2016.

Pozdrav Milane. Zaista odličan članak. Imam jedno pitanje. Kao paušalac koji osnov da navedem kada prebacujem novac sa računa firme na moj račun koji imam u istoj banci kao privatno lice? Da li u tom slučaju postoji limit kao za podizanje gotovine i da li treba na to da platim neki još neki porez?

Milan Trbojević

petak, 1. Jul, 2016.

To se reguliše ugovor o dvostukom oporezivanju i tu se definiše čega se može osloboditi ali doprinosi se regulišu posebnim ugovorom a to imamo samo malim brojem zemalja tako da se to ne može izbeći.

Milan Trbojević

petak, 1. Jul, 2016.

Frizer koji nije paušalac treba da ima fiskalnu kasu, a koji jeste paušalac ne treba tako da će Vam kasa do kraja godine trebati.

Milan Trbojević

četvrtak, 30. Jun, 2016.

Ono što je bilo 2014 trebai bi iznositi oko 17.000 dinara ali sada kada budu dolazila nova rešenje očekuju se povećanja pa ne bih znao tačno koliko će to biti ali ovo je nešto okvirno

Frizer sem

sreda, 29. Jun, 2016.

Jer sam citala ako ne predjem godisnji limit od osam miliona dinara nisam u sistemu pdva. Tako da mislim da netreba fiskalna kasa,,

Zoro

sreda, 29. Jun, 2016.

Ako fizicko lice radi sa pravnim licem iz drzave sa kojom Republika Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, da li je lice oslobodjeno placanja poreza? Kako se to regulise?

Frizer sem

sreda, 29. Jun, 2016.

Otvoila sam frizerski salon dali moram imati fiskalnu kasu posto sam zakasnila sa predajom zahteva za pausalce rekli su mi na jesen da predam zahtev

Diana

sreda, 29. Jun, 2016.

dobila sam sredstva za samozaposljavanje od NZS danas sam predala prijavu za registraciju firme pod sifrom 9609 ostale nepomenute usluge bavicu se aranziranjem i dekoraciom cvecem odabrala sam pausalno oporezivanje ....na opstini Mladenovac zanima me koliki ce mi biti mesecni izdatci hvala unapred

Milan Trbojević

subota, 25. Jun, 2016.

Izdajete fakturu kao i svaku drugu i ona se knjiži samo je dostavite svom knjigovođi i on će znati gde da je knjiži.

Mima

petak, 24. Jun, 2016.

Hvala na odgovoru. Na koji nacin se to fakturise i prikazuje kroz knjige? Kontaktiracemo i naseg knjigovodju, naravno, ali smo iz malog mesta gde se malo ljudi bavi internet marketingom.

Milan Trbojević

petak, 24. Jun, 2016.

Možete primati uplate bez problema od Amazona na svoj devizni.

Mima

petak, 24. Jun, 2016.

Imam registrovanu radnju, prodajem robu za zene - marame, ogrlice i slicno, a moj suprug zeli da pokrene Amazon affiliate sajt. Da li mogu da primam uplate od Amazona na devizni racun svoje radnje?

Milan Trbojević

ponedeljak, 20. Jun, 2016.

Što se tiče oglašavanje potrebno je da se ima deklaracija tj sada više, ali vi izdaje prostor pa se preko Googla drugi oglašavaju, a da li doo ili preduzetnik zavisi od više faktora. Uglavnom se ljudi odlučuju za preduzetnika zbog jednostavnosti.

Mile

nedelja, 19. Jun, 2016.

Planiram da pokrenem sajtove sa Google Adsense, pa me zanima pod kojom sifrom da registrujem firmu? Da li kao d.o.o. ili kao preduzetnik? Citam po internetu da je potrebno imati neke deklaracije svakog oglasivaca, o cemu se tu radi?

Milan Trbojević

utorak, 14. Jun, 2016.

Ukoliko šijete i sami od kupljenog materijala pravite leptir mašne morate i materijalno da vodite zavisi od troškova i prihoda da li je bolje da idete prema ostvarenoj dobiti.

Lile

ponedeljak, 13. Jun, 2016.

Dobila sam sredsta preko NSZ za proizvodnju leptir masni, ali ja hocu da vrsim i usluge sivenja i prepravki. Sifra bi bila 1419 da bi ispostovala dodelu sredstava, dali je bolje biti pausalno opotrzivznje ili ne. Kako sam razumela od vasih saveta a sve sam procitala da je bolje porez od ostvarene dobiti.Mora li ako nisam pausal da knjizim materijalno knjigovodstvo.I mogu li bez obzira na sifru delatnosti da se bavim samo usluzgama sivenja a leptir masne da prodajem preko interneta

Milan Trbojević

ponedeljak, 13. Jun, 2016.

Ukoliko je predat završi gde se vidi da nema dobiti nema ni obaveze plaćanja.

Milan

nedelja, 12. Jun, 2016.

Poštovani Milane, otvorio sam preduzetničku radnju pre nekoliko meseci, šifra delatnosti 8299 (ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju). Poreskoj upravi sam podneo obrazac PPDG-1 (knjigovodja mi inače kaže da ovaj obrazac više ne važi, ali je njihova greška u poreskoj upravi što su ga prihvatili). U prvoj godini sam procenio rashode značajno većim od prihoda (što je i realno, teško je u prvoj godini imati dobit), poreski inspektor mi je sve prihvatio i odlučio se za vodjenje knjiga.. Pošto mi je dobit 0, knjigovodja mi kaže da nemam obavezu ništa da plaćam tokom ove prve godine. Želeo bih samo da proverim da li je to tačno? Srdačan pozdrav

Gavra

utorak, 31. Maj, 2016.

Hvala na odgovoru Milane. Svako dobro želim.

Milan Trbojević

utorak, 31. Maj, 2016.

Pored toga što ste podneli APR podnesite i poreskoj upravi imate 15 dana od otvaranja. Prijava na socijalno se radi u PIO fondu. Znam da u APR podnosite ali se često dešava da poreska to ne priznaje još uvek pa da ne bi bilo problema podnesite i njima. Naravno da možete da raditi bez obzira što još rešenje niste dobili.

Gavra

ponedeljak, 30. Maj, 2016.

I još jedno pitanje. U rešenju iz APR mi piše da ODMAH podnesem jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje. Gde, šta, kome ....

Gavra

ponedeljak, 30. Maj, 2016.

Otvorio sam agenciju pre nekoliko dana sa šifrom delatnosti rač.programiranje. Interesuje me da li pored prijave koju sam predao APR-u treba da podnesem i poseban zahtev za paušalno oporezivanje. Mislim, u prijavi sam naveo već da želim paušalno oporezivanje ali mi nije sasvim jasno kada i gde bi trebalo da mi stigne rešenje od poreske. Rešenje i PIB sam dobio, napravio pečat i overio OP, otvorio račun u banci i sve po redu. Sa obzirom da mi je račun u banci aktivan i treba da naplatim neke poslove da li smem to da uradim pre nego što mi stigne rešenje o načinu oporezivanja i kako da podignem novac sa računa. Izvinjavam se ako smaram noob pitanjima ali ovo sa preduzetništvom je gore od programiranja... bar da ima neke logike... :)

Milan Trbojević

četvrtak, 26. Maj, 2016.

I po meni je bolje biti knjigaš u Vaš delatnosti opet zavisi od visine prihoda i troškova ali pre bih Vam i ja preporučio knjigaša.

Natasa

sreda, 25. Maj, 2016.

Postovani,planiram da registrujem frizerski salon za pse,sve vec postoji i radim ali sada hocu da se registrujem sifra (9609) da li je bolje biti pausalac ili kako mi predlaze knjigovodja knjigas Smederevo Hvala najlepse pozdrav

Milan Trbojević

sreda, 25. Maj, 2016.

JD pošto rešenja nisu dugo izdata tj kasne godinu ipo dana ne bih smeo ništa da prognoziram pošto je baš neizvesno šta će biti.

jd

sreda, 25. Maj, 2016.

Postovani, otvorila sam preduzetnicku randnju sa sifrom delatnosti 1520 - proizvodnja obuce. Bavim se proizvodnjom patofnica za bebe i radim kod kuce. prijavila sam se za pausalno oporezivanje, ali jos nisam dobila resenje o porezu. Mozete li mi reci koliki porez mogu da ocekujem otprilike za svoju delatnost? Sve olaksavajuce okolnosti za smanjenje poreza sam navela u prijavi. Opstina na kojoj je prijavljena radnja je Novi Beograd. Hvala unapred i pozdrav

Milan Trbojević

utorak, 24. Maj, 2016.

Ružice, vođenje knjiga je jedan model koji ima 2 opcije samooporezivanje i ličnu zaradu. Kod samooporezivanje doprinosi zavise od dobiti, a kod lične zarade samo određute doprinose. Hvala na komplimentu

Milan Trbojević

utorak, 24. Maj, 2016.

Ukoliko je prodaja nekog dela onda ne može ni paušal to je nešto drugo i tada treba fiskalna kasa. Otkup od fizičkog lica nije lako urađen i ne može se tako otkupljivati i tako lako prodavati.

Aca

utorak, 24. Maj, 2016.

Postovani, Hvala na odgovoru. Da li ukoliko izvrsim uslugu servisa fizickom licu ne moram da izdajem fiskalni racun ali ako je i ugradnja nekog dela i prodaja onda moram ? I kako se resava otkup necega od fizickog lica? Da li moram da pravim uguvor da bi sebe zastitio od prevare, ako je roba ukradena i slicno? Hvala

Milan Trbojević

ponedeljak, 23. Maj, 2016.

Kao knjigas minimalni troskovi su oko 10.000-11.000 din, a kao pausalac 20.000-24.000 ili manje zavisi gde je sediste. Delatnost je oslobodjena fiskalne kase ako ste pausalac oglašavanje ne može biti paušalno tako da sve to zajedno možete raditi ako ste knjigaš.

Ružica Dj. J.

subota, 21. Maj, 2016.

Molim Vas da mi objasnite kakva je razlika između vodjenja poslovnih knjiga i samooporezivanja. Koliko sam razumela u prvom slučaju doprinose sami određujemo, a u drugom se osnovica određuje prema porezu na dobit na godišnjem nivou. Da li je samooporezivanje u stvari samo varijanta vođenja poslovnih knjiga i kakva je suštinska razlika između ova dva načina kad je plaćanje doprinosa u pitanju? Slažem se da je ovo jedan od najpitkijih tekstova koje sam pročitala na ovu temu. Hvala. Ružica Dj. J.

Aca

petak, 20. Maj, 2016.

Postovani, Prethodno pitanje je ustvari samo deo, prethodni tekst sam slucajno izbrisao pa se izvinjavam. Naime, kao i vecinu me interesuje da li pausal ili knjigas. Da li fiskalna ili ne. Otvorio bi servis racunara ali bi uz to ako je moguce stavio i uslugu izrade sajtova i oglasavanje preko interneta. Da li je moguce sve to raditi zajedno i da li mi za to treba fiskalna kasa. Servis bi radio fizickim licima a usluge firmama. Da li mogu/smem da otkupljujem pokvarene ili polovne delove od fizickih lica i sta mi je za to potrebno? I nastavak je ono iznad, Hvala

Aca

petak, 20. Maj, 2016.

Jos jedno, koji su ukupni mesecni troskovi kao knjigas i sta sve tu ulazi (porez,doprinosi,zdravstveno,...)? Koja je minimalna plata na koju mogu da budem prijavljen i sta se desava ako u toku meseca nemam zaradu u visini plate? Hvala

Milan Trbojević

sreda, 18. Maj, 2016.

Postoji mogućnost isplate i dnevnica i putnih troškova to je moguće.

Marjan

utorak, 17. Maj, 2016.

Zanima me šta sve mogu po Zakonu kao preduzetnik koji nije paušalno oporezovan. Npr, mogu li pravdati podizanje novca sa računa dnevnicama u zemlji? Npr. ispisem sebi 20 putnih naloga i podignem na ime toga 20*2201=44020 din, a da me niko zbog toga ne ganja? Ili npr. da opredelim sebi isplatu puntog troška do visine neoporezovog iznosa?

Makadam

četvrtak, 5. Maj, 2016.

Poštovani Milane, molim za savet :) Naime, danas bejah u lokalnoj poreskoj, kažu mi da za šifru delatnosti 7022 paušalni iznosi 34000 hiljade, što je previše za mene u ovom trenutku. Budući da je to pretežna delatnost, a sekundarne prevođenje i marketing (u principu radiću sa javnim ustanovama i organizacijama po širokom dijapazonu usluga), šta mogu staviti kao pretežnu delatnost a da smanjim paušalni i da li podrazumevani prihod od najmanje 51% od pretežne delatnosti može da se koriguje onim što će se fakturisati? Da li recimo mogu da prijavim delatnost izvođenje muzičkih I DRUGIH programa, budući da su ovde prevashodno u pitanju izrada programa u oblasti kulture i razvoja- konkretno pisanje projekata i strategija za pribavljanje novca za iste od stranih i domaćih donatora? I da li poslovno ime može sadržati, pored pretežne i naziv sejkundarne i tercijalne delatnosti? Hvala puno unapred:)

Nikola

četvrtak, 28. April, 2016.

Hvala MIlane. Svakako bih ovlastio poslovođu za takve slučajeve.

Milan Trbojević

četvrtak, 28. April, 2016.

Nikola paušalno bi bilo sasvim ok ali svakako će trebati neko da budu u Srbiji da može da odnese nešto poreskoj i preda papire za odrzavanje i poresku prijavu.

Milan Trbojević

četvrtak, 28. April, 2016.

Dragana nemate izbora paušalno ne možete tako da Vam preporučujem isplatu lične zarade.

Milan Trbojević

četvrtak, 28. April, 2016.

Paušalno oporezivanje je jedno, a lična zarada nešto drugo. Kod paušalnog podižete novac bez prevdanja.

orifbg

četvrtak, 28. April, 2016.

Dobro jutro zanima me ako idem na pausalno oporezivanje bez isplate licne zarade kako podizem novac sa racuna?Da li moram pravdat podizanje gotovine

Dragana

četvrtak, 28. April, 2016.

Dobro jutro otvorila sam prodavnicu zdrave hrane,nisam u PDV zanima me sta mi je bolje da idem na isplatu zarade ili pausalno sta bi bila vasa preporuka hvala unapred Dragana

Nikola

sreda, 27. April, 2016.

Veliki pozdrav! Imam nekoliko pitanja vezanih za preduzetništvo, nadam se da možete da mi malo pomognete. Naime, 2012. godine sam napustio Srbiju i od tada mi je radnja "smrznuta". Sada želim ponovo da je aktiviram iz razloga što pored mog stalnog posla imam sve više zahteva za freelance angažmanima, kako iz Srbije tako i iz sveta. Takođe bih promenio sadašnju šifru delatnosti 90.02 u 59.12. Očekivani prihod na mesečnom nivou procenjujem da bi bio u proseku 1500 eura. Pre "zamrzavanja" radnje bio sam paušalac a sada vidim da se dosta toga promenilo po pitanju poreza i propisa. Radnja je registrovana na moju porodičnu kuću. Koji model preduzeća i poresku opciju bi ste mi preporučili, imajući u vidu da nisam u Srbiji i da bih vodio finansije isključivo kroz online banking? Veliko hvala.

Milan Trbojević

ponedeljak, 25. April, 2016.

Nema na čemu Vesna možda i niste nego se meni čini da sam na isto pitanje već odgovarao možda ne ovde nego na mom blogu. Svakako znajte da kada se odlučite za jedan oblik poreza on se može menjati samo jednom godišnje ne može u toku godine.

Vesna

ponedeljak, 25. April, 2016.

Dragi Milane, hvala, vam puno na izdvojenom vremenu i savetu za opciju lične zarade! Nadam se da mi je zaključak dobar, da za početak, dok ne krenu prihodi moram pravilno da upravljam subvencijom i rashodima i to bi jedino u slučaju lične zarade bile poznate cifre. Izvinjavam se, ako sam ponovila pitanje u vezi plaćanja razlike doprinosa kod samooporezivanja, pregledaću ponovo sve odgovore.

Milan Trbojević

ponedeljak, 25. April, 2016.

Draga Vesna koliko mi se čini da sam na isto ili možda slično pitanje već negde odgovorio. Lična zarada će Vam biti obaveza prema državi ali ukoliko počnu prihodi moraćete da pravdate podizanje novca što se takođe može rešiti tako je neka moja preporuka lična zarada.

Vesna

petak, 22. April, 2016.

Poštovani Milane, Konkurisala sam za subvenciju za samozapošljavanje i dok čekam odgovor dvoumim se između paušala i vođenja knjiga. U primeru koji ste dali za samooporezivanje, nije mi jasno da li to znači da se kod obračuna stvarne dobiti na kraju godine plaća samo još 10% poreza na razliku ili se na tu razliku plaćaju i doprinosi za period unazad (pored već uplaćenih na osnovicu od 30.000 iz primera). Sudeći da je obaveza kod odobrene subvencije da su plaćene obaveze po osnovu javnih prihoda najmanje godinu dana, da su poslovi neizvesni, a da ne znam koji se troškovi uopšte priznaju, jer se radi od kuće i kod korisnika (delatnost bi bila 7022), koja je opcija najbolja (paušal, samooporezivanje ili lična zarada). Hvala unapred.

Milan Trbojević

sreda, 20. April, 2016.

Ukoliko je taj iznos možete podneti kao ličnu zaradu što će Vam biti na najnižoj osnovici negde oko 10 hiljada dinara mesečno.

Milan Trbojević

ponedeljak, 11. April, 2016.

Preduzetnik se moze zamrzavati koji god oblik poreza da izaberes samo se razliku procedura kada zamrzavas sa poreskom.

Milan Trbojević

ponedeljak, 11. April, 2016.

Ne trebati ugovor mada u praksi inspekcija moze da trazi neopravdano pa tako da mozes da ga sklopis.

David

nedelja, 10. April, 2016.

Pozdrav, Imam sledecu situaciju: programer sam i trebam da naplatim neke poslove i treba mi firma za to. Da li mogu da otvorim firmu, i da je ubrzo posle naplate zamrznem i po potrebi odmrznem i zamrznem? Da li ukoliko otvorim firmu za dizajn/programiranje mogu da biram izmedju pausalnog oporezivanja i poreza na dobit? Da li moze da zamrzne firma koja se pausalno oporezuje?

Milan

četvrtak, 7. April, 2016.

Postovani, Kao preduzetnik pausalac, kad saljem fakturu za usluge (poslodavcu preduzetnickoj radnji), u mom slucaju (ja sam 9001 izvodjacka umetnost), da li trebam i kakav ugovor pravim sa poslodavcem. Sta se tu desava sa porezima?

Milan Trbojević

utorak, 5. April, 2016.

Nema na cemu Ana :D

Ana

utorak, 5. April, 2016.

Hvala puno :)

Milan Trbojević

utorak, 5. April, 2016.

Najpovoljni opcija bi bila licna zarada preduzetnika. Morate preko racuna uplatiti doprinose za licnu zaradu, a mozete uplatiti pozajmicu. Kada je mirovanje mogu i doprinosi da Vam miruju, a knjizica Vam vazi do kada je overena ukoliko hocete da je imate stalno morate da placati sve doprinose. Stanje mirovanje ne treba da bude duze od 2 godine u kontinuitetu.

Vesna

ponedeljak, 4. April, 2016.

Poštovani, nameravam da podnesem zahtev za dodelu subvencije za samozapošljavanje, a šifra delatnosti bi bila 1392 -proizvodnja gotovih tekstilnih proizvoda osim odeće (kućni tekstil). Da li mi savetujete paušalno oporezivanje ili da vodim knjige. Zvala sam poresku upravu danas i rekli su mi da bi obaveza za paušal bila 25000 din mesečno, jer proizvodnja spada u IV kategoriju.

Ana

subota, 2. April, 2016.

Dobar dan, interesuje me šta mislite, o sledećoj situaciji: ako se na opštini Zvezdara prijavim kao prevodilac, ne bih imala zaposlene, imala bih neredovne prihode koji u proseku ne bi prelazili 300 evra mesečno (ako i toliko), koji je najpovoljniji način oporezivanja? Takođe me interesuje da li je moguće opštom uplatnicom uplatiti porez i doprinose u onim mesecima kada nema prometa na računu? I šta se dešava u stanju mirovanja - da li staž i dalje teče i zdravstvena knjižica i dalje važi, da li postoji neki rok koliko preduzeće treba da radi pre nego što se stavi u mirovanje?

Vlada

petak, 1. April, 2016.

Pa valjda je njihov posao da primete :D

Milan Trbojević

petak, 1. April, 2016.

Caka je u tome sto su imali sreće da ih niko nije primetio.

Vlada

petak, 1. April, 2016.

I nisu imali nikakve probleme.

Vlada

petak, 1. April, 2016.

Hvala na odgovoru. :D Znam dosta slucajeva gde su ljudi bili i direktori i vlasnici firme i placali su sebi 2h? Pa mi nije jasno sta je caka. :D

Milan Trbojević

četvrtak, 31. Mart, 2016.

Može ukoliko je negde prijavljen na ostalih 6h dnevno inače to neće imati koristi pošto će svakako morati na minimalne doprinose da plaća radio 2, 3 i 8h dnevno.

Vlada

četvrtak, 31. Mart, 2016.

Da li vlasnik, ujedno i direktor DOO, jedini zaposleni u DOO, moze da bude prijavljen na 2 h dnevno ?

Milan Trbojević

nedelja, 27. Mart, 2016.

Možeš pozvati APR da ti i oni potvrde na sajtu Agencija za privredne registre možeš naći na broj i zaista je javljaju na telefon.

Milan Trbojević

nedelja, 27. Mart, 2016.

Koliko je meni poznato ne. Nisam u ovo 100% siguran ali mislim da ne treba.

Milja

petak, 25. Mart, 2016.

Postovani, zelim da se bavim delatnoscu 7220. Da li mi je za tu delatnost potrebna prethodna dozvola? Da li je u tom slucaju moguce i bolje biti pausalac?

Milan Trbojević

četvrtak, 17. Mart, 2016.

Poštovani najniža moguća opcija je samooporezivanje ako nemate aktivnosti tako da je bilo bolje da to izabere nažalost to ne možete menjati u toku godine nego tek na kraju za narednu.

Zaklina

sreda, 16. Mart, 2016.

Postovani Milane, u dilemi sam da li sam izabrala pravi nacin oporezivanja. Ove godine registrovala sam preduzetnicku radnju za obavljanje poslova stecajnog upravnika (sifra 6910). Izabrala sam pausalno oporezivanje, i iznos poreza i doprinosa iznosi oko 15.000. Ovi poslovi su specificni po tome sto se predmet dodeljuje preko privrednog suda, a stecajevi se ne otvaraju svaki dan, pa moze da se desi da se na angazovanje ceka mesecima, pa i godinama... Da li je bolja opcija bila samooporezivanje? Pirot je u pitanju. Hvala mnogo unapred!

Milan Trbojević

četvrtak, 10. Mart, 2016.

U KPO knjizi se upisuje iznos sa fakture, a od pausalca se nigde troskovi ne prikazuju. Dinarski iznos na dan kada je faktura napravljena tj na dan sa fakture po srednjem kursu Naradne banke Srbije.

Milorad

ponedeljak, 7. Mart, 2016.

Poštovani Milane, zamolio bih Vas da mi pomognete da rešim sledeće nedoumice. Radim sa inostranstvom i na računu mi je leglo manje para nego što piše na fakturi zbog troškova transakcije koje je naplatila inostrana banka. Da li u KPO knjigu upisujem iznos sa faktore ili realni iznos koji mi je legao na račun nakon umanjenja zbog troškova transakcije? Takođe, da li se u KPO knjigu upisuje iznos u dinarima koji se računa po srednjem kursu na dan izdavanja fakture ili na dan kad je novac legao na račun? Hvala unapred!

Milan Trbojević

sreda, 2. Mart, 2016.

Za preduzetnike jeste mislio sam da je doo.

Danijela

sreda, 2. Mart, 2016.

Milane,zar nije za preduzetnike koji vode knjige po sistemu prostog knjigovodstva rok do 15-og i da se predaje u Poreskom?

Milan Trbojević

sreda, 2. Mart, 2016.

Zavrsni predajte što pre pošto je rok bio 29.2 i uplatiti dodatne 3000 din zbog kašnjenja. Ako je takvo stvarno stanje i da dođe inspekcija nemate se šta bojati pogotovu ako je sve u redu.

Danijela

sreda, 2. Mart, 2016.

Postovani Milane, u izradi sam zavrsnog racuna za 2015-tu. Nisam imala nikakav promet u nepunih 5 meseci u predhodnoj godini,sem troskova,doprinosi,komunalije,struja,telefoni...i sve je placano preko racuna. Moj gubitak za 2015 iznosi 95.000 dinara, napominjem da nisam izdala ni jednu fakturu. Svi me sada savetuju da ne prikazujem gubitak,jer ce mi u suprotnom doci inspekcija. Puno puta ste mi pomogli sa savetima,molim Vas da mi date smernice i posavetujete sta mi je ciniti.

Milan Trbojević

utorak, 1. Mart, 2016.

U onoj godini u kojoj si izdao fakturu u toj godini se to racuna, a priliv moze da ide u sledecu.

Guru

utorak, 1. Mart, 2016.

Znaci sve je OK dok sam po KPO ispod 6 miliona ukupnog priliva u kalendarskoj godini?

Milan Trbojević

ponedeljak, 29. Februar, 2016.

KPO je bitna i ona je glavna i samo se racuna prihod, a ne priliv nego poreska uzima ne znam kojim slucajem kao reper promet pa se posle to dokazuje KPO knjigom.

Guru

ponedeljak, 29. Februar, 2016.

U kojoj godini se racuna promet (zbog limita od 6 miliona) ako je preduzetnik pausalac fakturisao nesto u 2015-oj godini, a uplata je stigla u 2016-oj? Da li KPO ima neku ulogu u tome?

Guru

subota, 27. Februar, 2016.

Rekao si da se limit od 6 miliona za pausalce odnosi na kalendarsku godinu i to mi je jasno. Medjutim, sta se dogadja kada fakturises u 2015-oj, a uplata ti stigne u 2016-oj godini? Za koju se to godinu racuna? Hvala

Milan Trbojević

subota, 27. Februar, 2016.

U tom slucaju vam nije neophodna fiskalna kasa, a ni prostor poseban.

Milan Trbojević

subota, 27. Februar, 2016.

U tom slucaju vam nije neophodna fiskalna kasa, a ni prostor poseban.

Jelena

četvrtak, 25. Februar, 2016.

Postovani,nameravam da konkurisem za dodelu subvencije kod NSZ.Htela sam da se bavim edukacijom Autogenog treninga i ostalih tehnika za smanjenje stresa.Da li bi mogla to da registrujem kao preduzetnik pod sifrom 8559 ostalo obrazovanje? Da li mi je u tom slucaju potrebna fiskalna kasa i obavezan poslovni prostor?

Milan Trbojević

sreda, 24. Februar, 2016.

Jeco ne znam tacne procente. Ukoliko se to koristi samo kao adrese za sediste, a ne kao npr kancelarija, prostorija za rad... u tom slucaju ne morate prebaciti.

Jeca

sreda, 24. Februar, 2016.

Колико је скупље, нпр. струја и инфостан (процентуално)? Друго питање је, ако послови могу да се раде од куће, нпр. не треба им физичка локација, да ли самим тим предузетници не морају да пребацују стан са стамбеног на пословни простор? Нпр. то је мислим случај са пословима преко рачунара, јер рачунар може да се користи и у парку, и у кафићу итд.

Milan Trbojević

sreda, 24. Februar, 2016.

Što se tiče fiskalne kase nema obavezu kao što ste verovatno i sami pročitali. Komunali će biti skuplje i trebate ih prijaviti da koristite prostor ne više kao stambeni nego kao poslovni prostor.

Jeca

utorak, 23. Februar, 2016.

Поштовање господине Милане, ако неко има мини студио за вежбање (нпр. организује пилатес у свом стану), да ли ће комуналије за стан бити скупље (власник стана је до сад био физичко лице, а као предузетник је постао правно) и да ли да користи паушални систем опорезивања или вођење књига (и да ли вођење књига подразумева поседовање фискалне касе)? Ово је шифра делатности 93 за коју не постоји обавеза имања фискалне касе (издавање рачуна)? Поздрав

Milan Trbojević

petak, 19. Februar, 2016.

Ako je poslovanje sa pravnim licima nije potrebno imati fiskalnu kasu.

Nenad

petak, 19. Februar, 2016.

Postovanje,planiram otvaranje preduzetnicke radnje pod sifrom 9511 (popravka racunara i periferne opreme)da li moram da imam fiskalnu kasu ako izaberem vodjenje knjiga umesto pausala?Poslovanje bi bilo iskljucivo sa pravnim licima.

Milan Trbojević

četvrtak, 18. Februar, 2016.

Razlika je u nacinu poslovanja ako naplacujes oglasni prostor tj tako to definises to je oglasavanje, a ukoliko dajes prostor na svom web portalu onda je delatnost veb portala. Sustinski isto, a tako razlicito :D

Никола

sreda, 17. Februar, 2016.

Милане, поштовање, а како се уопште прави разлика, то да ли је неко корисник веб портала или је у питању оглашавање?:) Шта је конкретно Etsy, примера ради? Наравно пре бих ишао на место трговцу на веб порталу (да свако ради свој посао), него на оглашавање, ако је то могуће раздвојити. Хвала!!

Milan Trbojević

utorak, 16. Februar, 2016.

Ana najbolja opcija zavisi od prihoda i rashoda bio to edukativni centar ili frizer pre bi isao frizer pausalno moze biti sigurno 20.000 din i vise u Beogradu ali nema obavezu fiskalne kase. Ako vodite knjige moze da ide oko 10.000-11.000 din mesecno imate obavezu fiskalne kase i mora se voditi racuna o troskovi i podizanje sa racuna mora da se pravda.

Milan Trbojević

utorak, 16. Februar, 2016.

Nikola to po meni najvise zavisi od modela naplate npr da li si ti posrednik u trgovini i naplata ide preko tebe pa je tvoja delatnost u tom slucaju trgovina ili ti npr naplacujes samo mesno na veb portalu pa je to delatnost veb portala ili npr naplacujes to kao oglasavanje pa je to delatnost reklamnih agencija. Trgovina i reklamne agencije ne mogu biti pausalne i moras voditi knjige.

Ana

ponedeljak, 15. Februar, 2016.

Postovani planiram da otvorim kozmeticki salon i u sklopu salona da odrzavam obuke i izdajem sertifikate. Koja mi je najbolja opcija? Pausalno ili kao preduzetnik? Ili postoji neka treca opcija, npr.kao edukativni centar? I zanima me da li sam u obavezi da imam fiskalnu kasu ako kozmeticki salon prijavim pausalno? Pozdrav i hvala unapred :)

Никола

ponedeljak, 15. Februar, 2016.

Добар дан Милане, поштовање, ако желим да урадим веб продавницу, коју потом месечно користи неки трговац за пласман своје робе, јел то спада под делатност веб портала или пак е.трговине и/или оглашавања, па је у зависности од тога потребна регистрација предузетника (са или без књига) или доо? Захваљујем се.

Milan Trbojević

ponedeljak, 15. Februar, 2016.

Ukoliko prodaje putem interneta tj saljete brzom postom niste u obavezi da izdajete fiskalne racune fizickim licima niti da imate fiskalnu kasu.

Djijac

ponedeljak, 15. Februar, 2016.

Pozdrav za sve, Otvorio sam pre par dana zanatsku radnju iz radnog odnos i oporezovan sam paušalno, 2219 proizvodnja delova od gume. Imam prve porudžbine i mahom su sve fizička lica koja su me kontaktirala preko internet sajta, tako da me interesuje da li sam i njima u obavezi da izdajem fakture kao i za firme sto se izdaju jer svu robu šaljem kurirskim službama po Srbiji?! Hvala unapred

Milan Trbojević

petak, 5. Februar, 2016.

Hvala na pohvalama Igore. Oni jesu obveznici ali ima se ne računa tako za godišnji porez nego samo ono što dobiju porešenju tako da samo paušalac ne može da to plati ako ima samo paušal. Što se tiče prenos na privatni račun to je isto kao da ste podigli gotovinu i po bilo kojom od te 3 šifre. Nije to povezano ovo je odgovor na 3 pitanje.

Igor

četvrtak, 4. Februar, 2016.

Poštovani, na prvom mestu moram da Vas pohvalim na trudu, strpljenju i znanju. Svaka čast. Pitanje: 1. Da li su preduzetnici paušalci obveznici godišnjeg poreza na dohodak građana? Limit je oko 2 miliona, a granica za paušal je 6 miliona pa je vrlo lako da neko "upadne" u taj opseg ako se ispostavi da paušalci jesu obveznici. 2. Da li paušalci mogu da prenose novac sa poslovnog na privatni račun i koju šifru koristiti (241-ostala neoporeziva primanja, 266-isplata gotovine ili 289-transakcija po nalogu građana)? Često čujem kako to ne sme, ali niko da kaže zašto ne sme - ako sam paušalac, plaćanjem paušalnog poreza sam regulisao sve obaveze i valjda mogu da radim sa novcem šta hoću... 3. Povezano sa pitanjima 1. i 2. Da li bi se prebacivanjem sa poslovnog na privatni mogla preći granica za godišnji porez na dohodak građana?

Saša

četvrtak, 28. Januar, 2016.

hvala puno!

Milan Trbojević

četvrtak, 28. Januar, 2016.

Nemate zakonsko ograničenje koliko puta možete da zamrznete radnju ono što zakonski stoji da je godišnji limit 6 miliona tako da se ne smanjuje limit, ali u praksi neke poreske uprave tumače kao vi samo srazmeran deo radu.

Saša

sreda, 27. Januar, 2016.

Poštovani, molim Vas za par informacija koje nisam uspeo da pronađem na drugim mestima. Da li postoje neka ograničenja koliko puta u toku godine preduzetnik paušalac može da privremeno odjavi (prijavi) obavljanje delatnosti i drugo kako se računa godišnji limit u slučaju prekida delatnosti. Primer, ako je u toku 2015. godine, preduzetnik 6 meseci radio i 6 meseci bio u statusu mirovanja, da li to znači da mu je za 2015. godinu limit umesto 6.000.000 sada 3.000.000? Hvala Vam unapred na odgovoru, srdačan pozdrav

Milan Trbojević

sreda, 27. Januar, 2016.

Zavisi od konkretnih prihoda sustinski predviljiviji oblik je isplata licne zarade i vodjenje knjiga i tada imate fiskalnu kasu. Ne predvljiviji oblik je pausalno mozete podizati novac zavisno od prihdo i rashoda i jedan i drugi oblik moze biti isplativ.

sandra

utorak, 26. Januar, 2016.

Postovani Pre otvaranju frizerskog salona gde sam vlasnik i jedini zaposlen kakvo vodjenje poslovanja predlazete

Milan Trbojević

ponedeljak, 25. Januar, 2016.

Braco ako je porez placen to moze podici i naravno na ono sto je predvidjeno i placeno se moze podici.

Braca

nedelja, 24. Januar, 2016.

Samo da se nadovezen na jedan od prethodnih postova "Предузетник предвиђа колика ће му бити добит и самим тим када предвиди добит мора месечно плаћати 10% порез од самосталне делатности без обзира да ли се одлучио за исплату личне зараде." Da li moguce podizati mesecno iznos licne zarade preduzetnika (dobiti) za koju je placen porez u iznosu od 10% predvidjene doboti?

Mirko

ponedeljak, 18. Januar, 2016.

Hvala puno na odgovoru!

Milan Trbojević

ponedeljak, 18. Januar, 2016.

Dragi Mirko to je sve stvar dogovora sa knjigovođom šta su sve poslovi i od toga zavisi cena usluga barem je tako kod nas. Kod isplate lične zarade svakako svakog meseca imate obavezu plaćanja doprinosa bez obzira da li imate prihode.

Mirko

petak, 15. Januar, 2016.

Postovani, Interesuje me uloga knjigovodje u opciji samooporezivanje sa isplatom licne zarade. 1. Da li knjigovodja svakoga meseca vrsi obracun zarade, cak i u mesecu kada nema prihoda? 2. Da li licno mogu da izdajem fakture bez knjigovodje? 3. Dakle, interesuju me konkretne aktivnosti knjigovodje u ovoj opciji samooporezivanja sa isplatom licne zarade. Puno hvala na pomoci!

Milan Trbojević

sreda, 13. Januar, 2016.

Dragi Zorane Vi ćete birati jednu šifru delatnosti prema onom šifarniku u baviti se svim drugim delatnostima za koje ne treba posebna dozvola tako da slobodno izaberite šifru koja objednjiju popravku uređeja za domaćinstvo npr ili neku drugu koja najvećim delom pokriva to što ćete vi raditi.

Zoran

utorak, 12. Januar, 2016.

Postovani otvaram elektro servis ali sam u nedoumici koju sifru da stavim.Pretrazujuci sifre nisam nasao sifru za sve sto bih mogao da popravljam.Primera radi poravljao bih belu tehniku,kucne aparate,racunare,elektro instalacije,brodoinstalacije,proizvodne masine i alate.rucne elektricne alate,i.t.d.Imam dugogodisnje iskustvo pa sam se sretao sa svim oblastima elektrotehnike.Kako da to sada objedinim u jedan servis.Unapred hvala

Milan Trbojević

ponedeljak, 11. Januar, 2016.

MIna za prvo pitanje i jedno i drugo je ok i da prebacis na licni i da platis sa poslovnog racuna. Poreze mozes da placas sa licnog racuna, Sto se tice obnove pausala to neko trazi neko ne ja iz prakse podnosim da ne bi doslo do toga trebaloje i ako mozda nije trebalo podnoses i onda ne mogu da kazu to niste uradili.

Mina

sreda, 6. Januar, 2016.

Zdravo Milane, Imam nekoliko pitanja koja nisu vezana za ovu temu. Odgovori koje sam našla na više foruma su me samo još više zbunili. 1. Da li preduzetnici koji su paušalno oporezovani mogu da vrše plaćanja ličnih troškova i računa (npr. struja, infostan i sl.) sa poslovnog računa bez ikakvog pravdanja? Ili je ipak potrebno sredstva prethodno prebaciti na privatni račun? Ja sam dosad obično tako radila, koristeći e-banking uslugu uz šifru 290. Vidim da neki savetuju šifru 266. 2. Da li mogu porez i doprinose da plaćam sa privatnog računa u slučaju da, recimo, nemam sredstava na poslovnom računu? 3. Da li je preduzetnik kojem je prethodno odobren zahtev za paušalno oporezivanje u obavezi da podnosi novi zahtev svake iduće godine? Pročitala sam nedavno u nekoliko novina da to nije potrebno ukoliko se uslovi za paušalno oporezivanje nisu promenili. Unapred hvala na odgovoru. Ujedno bih vam poželela srećan Božić i sve najbolje u predstojećoj godini :)

Milan Trbojević

sreda, 6. Januar, 2016.

Nema na čemu :D

suzana

utorak, 5. Januar, 2016.

hvala:)

Milan Trbojević

utorak, 5. Januar, 2016.

Ne bih to znao da odredim ili pitajte nekoga u Nišu ko to plaća koliko uopšte plaća to ili ono što je još bolje je da idetu u poresku pa njih da pitate koliko bi to bilo.

suzana

ponedeljak, 4. Januar, 2016.

hvala puno na odgovoru,samo jos jedno pitanje.Ako bi bila na pausalu koliko bi placala otprilike porez i doprinose za radionicu za umetnicko zanatsko stvaralastvo to bi bilo pod sifrom 92310, imam 54.g. i zivim u Nisu ....jos jednom hvala i sve najbolje u novoj godini.

Milan Trbojević

ponedeljak, 4. Januar, 2016.

Što se tiče oblika tu zavisi najviše od prihoda može biti možda ok da ako imate planiran prihod veći prihod tj dobiti može biti različitih opcija šta je tu najbolje. Ako ste paušalni što se tiče šifre delatnosti konkretna sifra za to nije oslobođena, ali prodaju putem internata ili pošte jeste oslobođenja bez obzira na delatnost. U vašem slučaju ako to prodajete putem interneta možete bez fiskalne kase.

Milan Trbojević

ponedeljak, 4. Januar, 2016.

Dizajner kod paušala se ne uzimaju u obzir troškovi samo su prihodi značajni.

Suzana

ponedeljak, 4. Januar, 2016.

Postovani Milane,zelim otvoriti radionicu za rucnu izradu nakita (od razlicitih materijala)i popravku nakita.Zanima me, da li moram da imam fiskalnu kasu i koji oblik oporezivanja je najbolji.Hvala unapred na odgovoru

Dizajner

nedelja, 3. Januar, 2016.

Poštovani, oduševljen sam vašim tumačenjem poreske obaveze za paušalce sa prihodom preko 6.000.0000. Molim Vas da mi objasnite koji troškovi se mogu priznati za umanjenje prihoda i kada se vrši obračun, mesečno, polugodišnje ili na kraju godine?

Milan Trbojević

utorak, 29. Decembar, 2015.

Ukoliko je kafic onda je po meni opet zavisi od dobiti ali najpredviljviji nacin je isplata licne zarade Smiljo.

Milan Trbojević

utorak, 29. Decembar, 2015.

Nemanja preporuka oblika oporezivanja zavisi od prihoda i rashoda mozda pauslana opcija bude ok i zbog te mogucnosti da podizete novac bez pravdanja, ali je moguce da zbog troskova se vise isplati da vodite knjige.

Smiljana Radak

ponedeljak, 28. Decembar, 2015.

Sin mi uzima u zakup kafic sa prijateljem.Imace fiskalnu kasu, registrovace se kao preduzetnik koji vodi poslovne knjige..pitanje je sta se vise isplati, isplata licne zarade, samooporezivanje ili pausal?Imate li predlog koji je najisplativiji nacin da drugi bude prijavljen s obzirom da preduzetnik moze biti samo jedan? Hvala unapred na odgovoru

Немања

subota, 26. Decembar, 2015.

Поздрав.Информације су веома корисне.Хоћу да отворим радњу за превоз робе и путника у земљи и иностранству,са седиштем у Пироту.Имам један путнички комби (9 седишта,по категоризацији је путнички ауто) и један теретни испод 3,5 тона.Такође бих убацио и путнички аутомобил у понуду.Шта препоручујете?Хвала унапред.

Milan Trbojević

petak, 25. Decembar, 2015.

Za to će Vam biti potrebna fiskalna kasa, a da li biti paušalac ili ne najviše zavisi od prihoda, troškova i dobiti konkretne.

pitač

sreda, 23. Decembar, 2015.

Svaka čast na tekstu i strpljenju za nas manje upućene. Ukoliko nije problem molio bih vas za Vaš savet. Naime želim da otvorim igraonicu sa konzolama(znači ne dečiju igraonicu), ali ja sam u stalnom radnom odnosu, a u igraonici bi pored zaposlenog nekad radio i ja. U pitanju je grad od 60 000stanovnika. Da li mi je bolje da budem paušalac ili ne, i ukoliko sam paušalac da li mi treba fiskalna kasa? Hvala unapred

Milan Trbojević

utorak, 22. Decembar, 2015.

Nema na čemu! :D

Mirko

utorak, 22. Decembar, 2015.

Hvala! :)

Milan Trbojević

ponedeljak, 21. Decembar, 2015.

Isplata dobiti pišete i to je sve samo na izvodu da se vidi da je dobit plaćena.

Mirko

ponedeljak, 21. Decembar, 2015.

Hvala puno! Pa ispada da je ova solucija mozda i bolja od pausala. Za jos samo jedan odgovor vas molim i ostavljm vas na miru :) Sta bi se pisalo na nalozima za podizanje tog novca preostalog novca , recimo 80.000 manje 8.000 za porez ? Da li nesto kao materijalna dobit? Samo da finansiska sutra ne dolazi u kontrolu i pravi probleme oko legitimne stvari...

Milan Trbojević

ponedeljak, 21. Decembar, 2015.

Tako je u ovom slučaju npr kada dižete 80.000 morate platiti 8000 din poreza i slobodno podižete 80.000 din.

Mirko

ponedeljak, 21. Decembar, 2015.

Ok hvala. Da li se moze podizati novac pored isplate licne zarade ukoliko se plati porez na taj iznos?? Npr. ako za ovaj mesec zaradim 100.000 dinara, a licna zarada je odredjena na minimalac (negde oko 21.000), da li to znaci da je na preostalu sumu od oko 80.000 samo potrebno platiti porez od 10% i slobodno podici sa racuna. Dakle, interesuje me da li se odredjeni iznos novca pored licne zarade, nakon uplate poreza za taj iznos, moze slobodno podizati sa racuna bez pravdanja troskova.

Milan Trbojević

ponedeljak, 21. Decembar, 2015.

Kada se ide na samooporezivanje i isplatu licne zarade onda mozete podizati dobit unapred sa 10% poreza. Unapred predvidjate moje misljenje je da i pored toga sto ste predvideli mozete preko toga podizati sa 10% posto tada nista ne stetite drzavu.

Mirko

petak, 18. Decembar, 2015.

Postovani Milane, Interesuje me podizanje novca ukoliko je radnja na samooporezivanju. Jasno mi je da se placa 10% poreza prilikom podizanja, ali ne znam da li se to racuna prema mesecnoj zaradi ili godisnjoj. Da li mogu npr. na kraju svakog meseca podizati novac koji je tog meseca legao na racun uz 10% odbitka na porez. Neko pominje da se unapred za celu godinu odredjuje ocekivana dobit, ali to podrazumeva prorocke sposobnosti preduzetnika koje, nazalost, ne posedujem:)

Milan Trbojević

sreda, 16. Decembar, 2015.

U 2016 morate voditi knjige i predavati završni račun, a u 2017 ukoliko u 2016 imate promet manji od 6 miliona možete biti paušalac. Menjaju se uplatni računi i iznosi i imate rok do kraja januara da podnesete prijavu za vođenje knjiga.

Dzoni

utorak, 15. Decembar, 2015.

Postovani, pre svega cestitke na odlicno obradjenoj temi. Imao bih jedno konkretno pitanje. Obzirom da sam u tekucoj godini bio pausalac, a promet je bio veci od 6000000 ( nisam prekoracio 8 mil i nisam usao u sistem pdv-a) jasno mi je da mi je za ovu godinu neophodan knjigovodja. E sada, pretpostavljam da iz gore procitanih komentra ja za ovu godinu placam porez na dobit. Da li su jos neke korekcije u odnosu na klasicne pausalce potrebne? I ono sto me najvise interesuje, a to je DA LI U NAREDNOJ GODINI OPET MOGU BITI PAUSALAC I STA MI JE ZA TO EVENTUALNO POTREBNO? To me zanima iskljucivo zbog podizanja gotovine sa racuna. Unapred hvala

Milan Trbojević

nedelja, 13. Decembar, 2015.

Ljubomire možete primati uplate iz inostranstva i pored deviznog računa trebate samo da imate podatke od banke koje dobijate o ibanu i swift kako bi neko mogao da Vam uplati na devizni račun novac i to je sve.

Milan Trbojević

nedelja, 13. Decembar, 2015.

Što se šifre tiče ja ne bih birao ovu šifru u skladu sa onim što ste mi opisali pre bih birao šifru priprema dokumentacije pogledajte takvu šifru i klasifikaciji delatnosti gde su ustvariti slične administrativne usluge pošto ne znam da postoji nešto sličnije ovome što ste mi opisali.

Spomenka

sreda, 9. Decembar, 2015.

Dobila sam obaveštenje o odobrenju subvencije . U opisu biznis plana navela sam da ću se baviti uslužnim delatnostima kućne dostave namirnica, dostavljanje dokumentacije drugim licima , dostavljanje reklamnog materijala, uslugama vezanim za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, kao i ostalim administrativno -logističkim poslovima. Da li se ovo može klasifikovati pod šifrom 82.99 jer ništa drugo nisam pronašla što bi odgovaralo opisu delatnosti, a bila sam u Poreskoj upravi. Pošto u NSZ insistiraju da šifra bude u skladu sa biznis planom, bar delimično kompatibilna molim Vas da mi odgovorite da li sam odabrala odgovarajuću šifru? Takođe me zanima koji način oporezivanja preporučujete, kao i da li moja buduća preduzetnička delatnost može imati ime Agencija za kućnu dostavu, registraciju poljoprivrednih gazdinstava i druge administrativne usluge? Jednostavno da mi razjasnite nedoumicu da li je ime preduzetničke delatnosti vezano za šifru?

Spomenka

sreda, 9. Decembar, 2015.

Poštovani, Dobila sam obaveštenje o odobrenju subvencije . U opisu biznis plana navela sam da ću se baviti uslužnim delatnostima kućne dostave namirnica, dostavljanje dokumentacije drugim licima , dostavljanje reklamnog materijala, uslugama vezanim za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, kao i ostalim administrativno -logističkim poslovima. Da li se ovo može klasifikovati pod šifrom 82.99 jer ništa drugo nisam pronašla što bi odgovaralo opisu delatnosti, a bila sam u Poreskoj upravi. Pošto u NSZ insistiraju da šifra bude u skladu sa biznis planom, bar delimično kompatibilna molim Vas da mi odgovorite da li sam odabrala odgovarajuću šifru? Takođe me zanima koji način oporezivanja preporučujete, kao i da li moja buduća preduzetnička delatnost može imati ime Agencija za kućnu dostavu, registraciju poljoprivrednih gazdinstava i druge administrativne usluge? Jednostavno da mi razjasnite nedoumicu da li je ime preduzetničke delatnosti vezano za šifru?

Ljubomir Milinović

utorak, 8. Decembar, 2015.

Potreban mi je savet. Kao preduzetnik - paušalac, da li mogu da primim uplatu iz inostranstva. Ako može, kako to funkcioniše? Šta treba od papira da obezbedim, osim deviznog računa, to znam da moram da otvaram.

Milan Trbojević

utorak, 8. Decembar, 2015.

Nije potrebna fiskalna kasa u tom slučaju Almire.

Milan Trbojević

utorak, 8. Decembar, 2015.

Hvala na komplimentima. Do 8 miliona prihoda koji se ostvaruju u Srbiji Vi niste u PDV-u, a u napomeni pišete preduzetnik nije u sistemu PDV-a. Porez na dobit kod preduzetnika je 10% na dobitak tj ako je prihod veći od rashoda. Na ličnu zaradu možete preći ako projektujete da ćete imati veću dobit i da će neće biti samo rashoda.

Almir

utorak, 8. Decembar, 2015.

Poštovani Milane, registrovao sam grafički studio sa šifrom delatnosti 7410, pre mesec dana pa me interesuje da li mi je potrebna fiskalna kasa, Ne radim uopšte sa fizičkim licima. Klijenti su mi isključivo pravna lica. Unapred hvala na odgovoru.

Danijela

utorak, 8. Decembar, 2015.

Zaboravila sam jos jedno (cetvrto pitanje). Da li da se do 15-og prijavim na licnu zaradu preduzetnika ili da ostanem na istom? Molim Vas za poredjenje istih !!!!

Danijela

utorak, 8. Decembar, 2015.

Milane,molim Vas za konsultaciju i zahvaljujem se unapred na neiscrpnim odgovorima koji nam puuuuno pomazu. Zahvaljujuci Vama sam se odlucila za samooporezivanje bez isplate licne zarade,sto se pokazalo kao odlican prvi korak. Od avgusta meseca do danas sam imala samo rashode,bez prihoda(ni jednu fakturu nisam izdala,niti sam pocela sa radom,jos uvek sam u postupku izrade sajta i pripremnih radnji). Prvo pitanje je da li pri fakturisanju prikazujem PDV ili sam oslobodjena istog? Ako sam oslobodjena PDV-a,sta navodim u napomeni? Kako da izracunam porez na dobit i koliko iznosi isti?

Milan Trbojević

četvrtak, 26. Novembar, 2015.

Slobodane moj predlog u Vašem slučaju je bi bio da vodite knjige sa isplatom lične zarade.

Milan Trbojević

utorak, 24. Novembar, 2015.

Milena Vaš kolega Vam je ispravno rekao pošto on plaća na najnižu osnovicu za doprinose, a ne na najnižu osnovicu plate koja važi za zaposlene kako Vam knjigovođa kaže. Tako da bih ja poslušao kolegu prešao na ličnu zaradu rok da to budete u 2016 je 15.12.2015 do kada morate podneti zahtev i sa 01.01.2016 radite isplatu lične zarade koja može biti 12.000 din.

Милан Трбојевић

utorak, 24. Novembar, 2015.

U slučaju da radite ovu isplate lične zarade onda su obaveze prema državi tih 12.000 din npr i 10% na razliku između prihoda i rashoda i to jeste najpredvidljiviji mogući način oporezivanja. Paušal koji je registrovan u manje razvijenim mesti je isto ok rešenje, a što se tiče podizanja novca ograničenje dnevno je 150.000 din i to je sve.

Ena

subota, 21. Novembar, 2015.

Svaka čast i na tekstu i na svim odgovorima! S obzirom da sam u potpunosti "operisana" od razumevanja ove teme, volela bih da mi kažete da li sam sve dobro razumela i dopunite/ispravite... Pružala bih usluge (marketing, dizajn, konsalting) domaćim pravim licima. Ako bi bilo moguće, u budućnosti i inostranim (firme ili portali tipa upwork). U početku realni mesečni prihodi oko 80.000-150.000 rsd ( kasnije max do 6.000.000 rsd godišnje). Ukoliko bih sebi odredila minimalnu platu i za to imala mesečni namet oko 12.000 rsd, platila vaše usluge oko 3.000 rsdmesečno, sav priliv podizala kao dobit i plaćala 10%poreza; u tom scenariju bih uz max godišnji priliv od 6.000.000 rsd godišnje, moj mesečni trošak iznosio 65.000 rsd, a na mesečni priliv od 80.000 rsd bi mi trošak bio 23.000 rsd. Te namete bih mogla dodatno da smanjim pravdanjem troškova. Ovaj model bi se zvao isplata lične zarade i samooporezivanje? S obzirom na Vaš članak o određivanju paušalnog poreza i činjenicu da sam iz Beograda, ovaj model mi se čini sigurnijim od paušala. Šta Vi mislite? Alternativno, ukoliko bih otvorila firmu u nekoj manjoj opštini/selu u Srbiji gde je prosečna neto plata prošle godine iznosila oko 35.000 rsd, paušal bi mi bio povoljniji? Da li kod paušala postoji neki limit u podizanju i trošenju novca? Unapred zahvalna, Ena

Милан Трбојевић

sreda, 18. Novembar, 2015.

Rok za plaćanje je 15 dana od datuma dobijanja rešenja, a neće izdati još rešenje idite do vašeg referenta u poreskoj i probajte da dobijete informaciju koliko će biti rešenje pošto je rok za obnovu paušala 30.11 tj do kraja ovog meseca. Naravno moje preporuka je da ako ne dobijete konkretnu informaciu pokušate da se dogovorite sa referentom da podnesete paušalni zahtev, a ako vidite da je preveliki da poništite to u januaru i podnesete zahtev za vođenje knjiga. Ovo nije zakonsko rešenje ali probajte na ljudsku reč da se tako dogovorite ako može naravno.

Danijela

sreda, 18. Novembar, 2015.

Poštovani, registrovala sam radnju (grafički dizajn je - šifra 7410) i prijavila se za paušal. To je bilo u avgustu ove godine. Rešenje još uvek čekam. Da li postoji neki rok do kada treba da mi stigne rešenje, jer bih - tek kada vidim koliki je paušal - odlučila da li i sledeće godine da budem paušalac ili da idem na prosto knjigovodstvo. I do kada je rok za isplatu celokupnog paušala za ovu godinu kada mi stigne rešenje. Hvala.

Милан Трбојевић

utorak, 17. Novembar, 2015.

Ne bih tako olako znao reći koliko bi iznosio porez za delatnost 2223 pogledajte tekst http://startit.rs/resavamo-misteriju-kako-da-izracunate-pausalni-porez-onoliko-koliko-je-moguce/

Милан Трбојевић

utorak, 17. Novembar, 2015.

Za kučne ljubimce koliko ja znam nema šifre, ali možete stvati pod kozmetički i frizerski saloni. Ne vodi se KEPU samo KPO možda je bolje da vodite knjige, ali u tom slučaju morate imate fiskalnu kasu.

Milos

ponedeljak, 16. Novembar, 2015.

Postovani, interesuje me koliki bi pausalni porez bio za preteznu delatnost 2223? Unapred zahvalan

Milena

nedelja, 15. Novembar, 2015.

Postovanje, Provedoh dan na Internetu u nadi da cu sama doci do odgovora, medjutim bez uspeha. Vlasnik sam stomatoloske ordinacije, jedini sam zaposleni, radim oko 5 godina kao pausalac. U poslednjih godinu dana obim posla je smanjen i prinudjena sam da povucem neke defanzivne poteze. Razgovarala sam sa kolegom iz Beograda (isto je jedini zaposleni u svojoj ordinaciji), on je na licnoj zaradi preduzetnika, na minimalcu i mesecne dazbine su mu oko 12 hiljada, bez poreza na dobit. Moja knjigovodja mi kaze da ako bih ja presla na licnu zaradu preduzetnika, sa minimalcem bi mi ove dazbine bile oko 17 hiljada. Po njenim recima, dazbine se drugacije racunaju posto sam ujedno i vlasnik (preduzetnik), tj ovo kako je prijavljen kolega po njenim recima nije u redu i on ce se kasnije zbog toga naci u problemu. Da li mozete da mi pojasnite ovu situaciju, tj da li je mozda bilo nekih promena propisa poslednjih godina koje moja knjigovodja nije otpratila? Ovo poslednje pitam jer mi je kolega rekao da njegov knjigovodja vodi solidan broj ordinacija i da ne sumnja u njega. Ocigledno je da ce mi biti potrebne konsultacije sa drugim knjigovodjom, a mozda i promena knjigovodje, samo bih zelela da budem sigurna da imam osnova za tako nesto.

Ljiljana

ponedeljak, 9. Novembar, 2015.

Da li neko zna na koju se sifru delatnosti vodi Salon za negu kucnih ljubimaca? I da li bi ovaj salon bio obavezan da vodi KEPU, jer je rec samo o uslugama, ili samo KPO? I s obzirom da je u tom poslu zarada relativno mala, da li je dobro biti pausalac ili voditi knjige? U Novom Sadu zivim i tu biih radila. Hvala unapred.

Милан Трбојевић

nedelja, 8. Novembar, 2015.

Hvala na komplimentu puno mi znaci i nisu sve moje zasluge ja sam samo napisao, a startit ekipa odrzava ovaj sajt.

Branko

subota, 7. Novembar, 2015.

Puno hvala, i zaista super stvar radis ovde. Mislim da ne postoji bolji sajt za pitanja ovog tipa.

Милан Трбојевић

subota, 7. Novembar, 2015.

Vi samo placate tih 24.000 din i to placate do 6 miliona godisnje dobiti ili do sledeceg resenja koje ce doci sledece godine, ali tih 6-7000e nece praviti neku vasu dobit na koju placate 10%.

branko

petak, 6. Novembar, 2015.

Citam i samo jedna stvar me zanima. Pocetnik sam i pausalac. Placam mesecno 24.000 i to je sve. Do kraja godine treba da mi stigne uplata od 6-7.000e Da li to znaci da cu Ja morati na kraju godine da platim 10% na tu dobit? Ili normalno nastaviti da placam svojih 24.000 i da li ce taj priliv novca uticati na odredjivanje mog poreza za sledecu godinu. Puno vam hvala.

Милан Трбојевић

utorak, 3. Novembar, 2015.

Nema na čemu.

Jasmina

utorak, 3. Novembar, 2015.

Poštovani Milane, hvala na odgovoru.

Милан Трбојевић

ponedeljak, 2. Novembar, 2015.

Može izdati račun fizičkom licu samo ako je to česta pojava može ih izdavati bez fiskalne kase samo u slučaju da je usluga obavljena online tj putem interneta što je svakako u IT većinski.

Jasmina

nedelja, 1. Novembar, 2015.

Poštovani, da li paušalac, koji vodi samo knjigu KPO,i bavi sa IT, može da izda fakturu fizičkom licu, i da mu to fiz.lice uplati na račun?

Милан Трбојевић

sreda, 21. Oktobar, 2015.

Slažem se apsolutno sa tim onda kada imamo konkretan slučaj lakše je praviti kalkulaciju i neophodno je.

v.

sreda, 21. Oktobar, 2015.

Par stvari koje brzo postaju ocigledne, ali pocetnicima mozda i ne bas: Kod obaveznog vodjenja knjiga je zapravo u INTERESU preduzetnika da svoje troskove i opravda, jer tako umanjuje dobit na koju placa porez. Pausalcu je zivot u tom smislu laksi, ali ukoliko biznis ima tendenciju rasta, vodjenje knjiga postaje neminovnost, a pravdanje troskova jednostavno prelazi u naviku koja i ne opterecuje previse. Za konacnu odluku je svakako potrebna ozbiljna kalkulacija i definitivno strucna pomoc.

Милан Трбојевић

sreda, 21. Oktobar, 2015.

Kalkulacije zavise od dosta faktura tako da nije realno prikazati ih osim od slučaja do slučaja pošto možda vi imate više troškova nego neko drugi pa samim tim ne možemo to tačno odrediti. Svakako se slažem da bi bilo lepo imati tačne kalkulacije i jedino me je vodilo da ne dođe zbog zabune zato nije stavljena tačna kalkulacija.

v.

sreda, 21. Oktobar, 2015.

Kome je to vazno, verovatno je i sam vec izracunao, ali je naslov ipak malo prejak. Nedostaje jedna ograda: 'mozda'. U komentarima se takodje vidi da 10% dobiti moze biti vise od pausalne cifre i bilo bi lepo da je to negde spomenuto. Obzirom da je ciljna grupa IT, smatram da bi vecina rado videla transparentnu kalkulaciju u nekoliko granicnih slucajeva.

Biljana

petak, 9. Oktobar, 2015.

Hvala Vam puno na savetima i objašnjenjima.

Милан Трбојевић

petak, 9. Oktobar, 2015.

Pauslno bi bila dobra opcija u ovom slucaju. Ne odljučuju tu banka to možete podizati za dnevnice za službeno putovanja što je ograničeno sada na 15 evra dnevno za sve zemlje u inostrantsvu.

Biljana

petak, 9. Oktobar, 2015.

Zahvaljujem se na pomoći. Delatnost kojom bih se bavila su konsultantske usluge (7022), očekivani prihod na mesečnom nivou bi bio negde oko 1500€. Kako mogu da odredim koliko € može ostati nekonvertovano? Da li postoji neki račun po kojem se to određuje ili to odlučuje banka? Unapred se zahvaljujem.

Милан Трбојевић

petak, 9. Oktobar, 2015.

Opcija može biti dobra naravno zavisi od visine prihoda i rashoda, ali može biti dobra opcija. Evre morate konvertovati u dinare pa onda podizati i jedan deo možete podići u evrima. Za preduzetnika morate otvarati nove račune i devizne i dinarske koji su na firmu.

Biljana

petak, 9. Oktobar, 2015.

Poštovani, planiram da se registrujem kao preduzetnik-paušalac, pošto kompanija sa kojom bih poslovala od mene zahteva fakturu. Zanima me: 1) da li je ovo dobra opcija? 2) pošto bi mi uplate u € stizale na devizni račun, da li mogu da podignem eure u banci ili moram sumu da konvertujem u dinare da bih je podigla? 3) da li moram da otvaram novi račun u banci ili je uplata moguća na moj lični devizni račun koji je već otvoren? Hvala unapred.

Милан Трбојевић

četvrtak, 1. Oktobar, 2015.

U APR samo otvarate preduzetnika da vodite knjige i isplaćujete ličnu zaradu posle birate to se određuje kod poreske uprave. Tako Vi morate svakog meseca tj zakonski bi treba u roku od 10 dana od dana nastanka promene (fakutre, izvoda iz banke, pazara...)

Anqelika

sreda, 30. Septembar, 2015.

preduzetnik*

Anqelika

sreda, 30. Septembar, 2015.

Hvala Vam na odgovoru. Sto znaci kada idem u APR da prijavim salon kao preduzetnih koji sam vodi knjige i sam isplacuje licnu zaradu? I jos jedno pitanje, kada budem vodila sama knjige, da li na kraju svakog meseca treba knjige da se knjize? Hvala!!!

Милан Трбојевић

ponedeljak, 28. Septembar, 2015.

Anqelika, moja preporuka je da vodite knjige i isplacujete licnu zaradu posto su tada najnizi troskovi.

Милан Трбојевић

ponedeljak, 28. Septembar, 2015.

Igore, limit za pausal je 6 mil u jednoj kalendanrskoj godinu.

Igor

nedelja, 27. Septembar, 2015.

Postovani imam gradjevinsku firmu otvorio sam je u maju 2015 god. Pausalac sam, od maja do sad sam napravio promet od 4.000.000 dinara dali sam presao limit posto mi nije jasno ovo do kraja kalendarske godine. Unapred hvala

Anqelika

nedelja, 27. Septembar, 2015.

Postovanje, Ovim putem sam htela da se informisem i da postavim par pitanja. Planiram da otvorim kozmeticki salon u Novom Sadu. Poslovni prostor je 15m2, nalazi se na Detelinari, u blizini Sajma. Prethodna vlasnica koja je drzala kozmeticki salon, takodje i vlasnica poslovnog prostora ima prijavljenu delatnost. (U salonu je ostavila police i paravan.) Posto nemam upisanom radnog iskustva, samo 4 godine iskustva na crno po drugim salonima, prakticno krecem od same 'nule', mene zanima otvaranje salona. Da li je dobro biti pausalac, da li sam voditi knjige ili koje je najbolje resenje?! Zarada na mesecno nivou bi se kretala oko 30 000 - 40 000 dinara, s obzirom da u krugu postoje vec tri kozmeticka salona. (Zarada ce kasnije varirati, barem se nadam vecoj.) Da li je dobro salon da prijavim kao preduzetnik koji sam vodi knjige ili sam uplacuje licnu zaradu, ili ipak kao pausalac?! Gde su porezi i sva placanja najpovoljnija, s obzirom da cu placati kiriju i dazbine, a sa druge strane da mi ne treba fiskalna kasa?! I da mi neko kaze kad prijavim salon i izaberem nacim poslovanja, gde je obavezan knjigovodja, a gde ne?! Hvala Vam unapred na odgovoru! Pozdrav

Nikola

sreda, 23. Septembar, 2015.

Postovani Hvala na prethodnom odgovoru. Imam jos par pitanja za Vas. Ja cu onda u tom slucaju ,ako odaberem preduzetnika sa knjigovodjstvom morati sve da prikazujem kroz racune, ja ne bih trebao da imam rashode , nego ce mi placati po ucinku. Kako ce se tu onda obracunavati porez na dobit, kad nema kupovine repromaterijala nego samo uplata, i to od jedne firme? I da li u zavisnosti od visine plate ja placam i doprinose? Napominjem , nekad nece biti priliva pa necu moci da pustim ni minimalac, a nekad mozda i 100 000.

Милан Трбојевић

sreda, 23. Septembar, 2015.

Goran Вама с обзиром да је трговина није дозвољено да будете паушално опорезовани и обавезни сте имати фискалну касу. Код вођења књига имате 2 начина опорезивање и препорука је да се одлучите за исплату личне зараде где Ви сами одређујте колико ће Вам бити зарада и може ићи на најнижу основицу и само да плаћате 10% пореза на добит ако је имате.

Милан Трбојевић

sreda, 23. Septembar, 2015.

Sone ценовна разлика је што паушал буде око 20 хиљада динара месечно порези и доприноси, а исплата личне зараде код вођења књига је око 11, 12 хиљада динара месечно.

Милан Трбојевић

sreda, 23. Septembar, 2015.

Поштовани, Ако изаберете паушални порез на крају године не постоји никакав додатни намет поред пореза и доприноса. Дешава се често да не кажем увек када Вам стигне ново решење које је увек увећано макар за 10% сваке године и стигне тек 7, 8 месеци од почетка године да имате разлику за плаћање. Моја препорука је да у овом случају изаберете предузетника који води књиге и исплаћује личну зараду где сами себи одређујете плату и плаћате 10% порез на добит ако је има. Предност тога је да је много предвидљивија и нема толико осцилација као паушал пошто сами утичета на ниво пореза док код паушала није то случај.

Nikola

ponedeljak, 21. Septembar, 2015.

Poštovani, U radnom sam odnosu u državnoj firmi. U pregovorima sam sa jednom privatnom firmom da za njih vršim neke dodatne zanatske usluge, i to bih trebalo da ozvaničim otvaranjem svoje zanatske radnje kako bih mogao lakše da naplaćujem usluge od njih. Da li je bolje biti paušalac ili ne ,s obzirom na to da će se prihodi kretati od 40 000 do maximalno 100 000 din na mesečnom nivou, a nekad ih možda neće ni biti. Da li pored paušalnog poreza i pio doprinosa koji su mesečna obaveza postoje još neki dodatni porezi na kraju godine?

|Goran

ponedeljak, 21. Septembar, 2015.

Postovani, zaposlen sam i u stalnom radno odnosu. Hteo bih pored stalnog zaposlenja da krenem sa privatnim poslom u pitanju je specijalizovana prodavnica voca i povrca i preradjevina od istih proizvoda. Planiram da iznajmim lokal na teritoriji Beograda, s'obzirom da sam pocetnik da li je pametnije krenuti kao pausalac ili pak rad sa fiskalnom kasom? I nasta bih trebao da obratim paznju kada odlucujem koji nacin oporezivanja mi se vise isplati? Unapred hvala.

sone

ponedeljak, 21. Septembar, 2015.

Postovani, Otvorio sam firmu,tj elektroinstalatersku radnju, pre toga su mi prosle subvemcije kod NSZ. Treba da se odlucim sada ili za pausal ili knjigovodstvo, zanima me cenovna razlika za ovu delatnos. Sifra delatnosti je 4321.

Милан Трбојевић

nedelja, 6. Septembar, 2015.

У првој опцији или правдате новац или подижете уз плаћање од 10% колико је порез "добит" предузетника. И свакако ако пређете на прву опцију идите и на опцију исплате личне зараде где само одређујете колика Вам је плата.

Pedja

nedelja, 6. Septembar, 2015.

Hvala na brzom odgovoru. Opcija sa PDV-om mi ne odgovara jer radim i sa domacim klijentima. Da li u slucaju opcije 1, tj. vodjenje knjiga ali ne i prelazak u PDV omogucuje da mogu kao i do sada da podizem novac u banci bez posebnog pravdanja?

Милан Трбојевић

subota, 5. Septembar, 2015.

Друга и трећа опција Вам исто доносе у смислу трошкова, ако Вам неће ништа шкодити код клијената можете то урадити. Зависно ако радите са иностранством можемо Вам бити исплативо да уђете у ПДВ и да можете да враћате ПДВ, а ПДВ се не обрачунава на услуге коју се везане за инострантсво.

Pedja

subota, 5. Septembar, 2015.

Postovani, imam preduzetnicku radnju vec 2 godine, sifra Racunarsko programiranje. Primakao sam se limitu od 6 miliona, tako da uskoro treba da odaberem sta cu od sledecih opcija da uradim (ako su uopste izvodljive). Za to mi treba Vas savet: 1. Da predjem na vodjenje knjiga, i da pazim da ne predjem 8 miliona do kraja godine. U ovoj opciji me najvise zanima da li i dalje mogu da podizem novac u banci bez polaganja racuna. 2. Da prestanem da primam uplate do kraja godine, i da registrujem drugu preduzetnicku radnju na kolegu, gde cemo prebaciti poslovanje, i tako ostanem u pausalu. 3. Da ugasim preduzetnicku radnju, i da otvorim novu, isto na svoje ime, sa istom delatnoscu. Da li je ovo zakonski mogu da uradim? Hvala unapred.

Slobodan

ponedeljak, 31. Avgust, 2015.

Bavim se dizajnom, pripremom za stampu i malo digitalnom stampom. Interesuje me koja sifra delatnosti mi najvise odgovara. (7311?) i koji je najjeftiniji nacin registracije firme (pausalac, knjigas...) po pitanju poreza i rashoda. Napominjem da bih firmu otvarao iz radnog odnosa i da bi se posao obavljao iz stana na racunaru. Opstina Rakovica. Mesecni promet na racunu bi bio oko 30-ak hiljada dinara. koliki bi to mesecni troskovi bili? Hvala unapred

Милан Трбојевић

nedelja, 30. Avgust, 2015.

Нема на чему!

Danijela

subota, 29. Avgust, 2015.

Hvala puno !!!!

Милан Трбојевић

subota, 29. Avgust, 2015.

Као то сам Вам горе рекао за Вашу делатност није Вам потребна КЕПУ књигу само ПК-1 и ПК-2 књига и само њих водите. 15. март 2016 Вам је рок за предају завршног рачуна за 2015 и то предајете само пореској управи.

Danijela

subota, 29. Avgust, 2015.

Odlucila sam se za samooporezivanje bez isplate licne zarade , sa mogucnoscu da to mogu da promenim 15 decembra,nemam fiskalnu kasu , I planiram sama da vodim knjige. U poreskom sam pitala koje knjige sam u obavezi da vodim I oni su mi rekli samo KEPU knjigu,zato me zanima Vase misljenje. Koje knjige sam u obavezi da vodim I koja je razlika izmedju KEPU I PK1 I PK2 knjige?

Милан Трбојевић

subota, 29. Avgust, 2015.

Ако је самоопорезивање без исплате личне зараде можете водити просто или двојно књиговодство. Ако водите просто води се ПК-1 и ПК-2 књига и на крају године предајете завршни рачун.

Danijela

subota, 29. Avgust, 2015.

Ne,predala sam na samooporezivanje,rad od kuce I poslovanje samo sa pravnim licima. Koje knjige u tom slucaju vodim?

Милан Трбојевић

petak, 28. Avgust, 2015.

Ако сте предали да буде паушално опорезовани само КПО књигу и то је све што Вам треба КЕПУ нисте обавезни

Danijela

petak, 28. Avgust, 2015.

Milane,uradila sam sve kao sto ste mi rekli,u poreskom su mi samo uzeli kopiju resenja i rekli da nema potrebe da podnosim novu prijavu.Pecat sam promenila i banci podnela novi depo karton. Recite mi sada koje knjige treba da vodim kao agencija za konsultantske i dr.usluge,da li samo KEPU knjigu?

Милан Трбојевић

četvrtak, 27. Avgust, 2015.

Морате променити печат, картон депонованих потписа односно да промените то у банци и поднесете ново решење пореској.

Danijela

sreda, 26. Avgust, 2015.

Postovani Milane,ponovo ja sa svojim problemom.Da podsetim ukratko,odobrili su mi biznis plan u NSZ,registrovala sam se kao preduzetnik sa sifrom 8211,kako sve kod nas ne moze biti jednostavno,u NZS prilikom potpisivanja ugovora su trazili da promenim sifru delatnosti na 7022,sto sam ja I uradila I donela im novo resenje,medjutim mene sada zanima da li sam ja u obavezi sada da menjam I ostala dokumenta: OP obrazac,karton deponovanih potpisa,ugovor sa bankom,poresku prijavu, I pecat,obzirom da sam u prvobitnom slucaju bila registrovana kao agencija za administrativne I druge usluge,a u novom agencija za konsultantske I druge usluge? Naziv je ostao isti,PIB isti,maticni broj je takodje nepromenjen.

Милан Трбојевић

utorak, 25. Avgust, 2015.

Предузетник може бити само један нажалост, а ако њега пријавите имаће обавезу за њега око 12.000 динара месечно за обрачунату плату и Ваш паушални порез за себе.

Predrag

ponedeljak, 24. Avgust, 2015.

Da li bi ja i kolege mogli da budemo suvlasnici ili kakav vec oblik udruzivanja je moguc za firmu koja bi imala pausalni porez tako da radimo legalno pored svojih redovnih poslova u firmama i koje bi doprinose morali da placamo u tom slucaju?

Милан Трбојевић

ponedeljak, 24. Avgust, 2015.

Ово што сте испричали је наравно технички могуће, а законски недозвољено (наравно ако се за то зна) пошто би у том случају колеге морале да буду у радном односу код вас.

Predrag

nedelja, 23. Avgust, 2015.

Postovani, imam agenciju koja je privremeno odjavljena 2006. godine zbog nemanja posla a kao pausalac sam imao stalne mesecne obaveze. Radim puno radno vreme u jednoj firmi preko koje mi se uplacuju svi doprinosi. Od pre tri godine sam i sudski vestak gde mi kao fizickom licu sud odbija od uplacenih sredstava 36% na ime poreza i doprinosa. Aktivirao bih ponovo agenciju stim sto bi je preregistrovao u sifru 69.10 (ostali pravni poslovi) ali posto nemam cesta vestacenja ne bi mi se isplatila zbog redovnih mesecnih obaveza. Mogu li otvoriti na ime firme vise racuna u banci i da jos neke kolege vestaci koji su u istoj situaciji kao ja svoje usluge naplacuju preko moje agencije. Tako bih mogao da pokrijem redovne mesecne obaveze agencije a i vestacke nagrade ne bi bile umanjivane za znacajan iznos. Posto bih bio pausalac svi bi mogli da podizu svoj novac bez pravdanja a firma bi redovno placala svoje obaveze prema drzavi.

Милан Трбојевић

sreda, 19. Avgust, 2015.

Нема на чему. ;Д

Danijela

sreda, 19. Avgust, 2015.

Hvala puno :-)

Милан Трбојевић

sreda, 19. Avgust, 2015.

Ако мислите да ће имати могући приход боље је да се одличите за личну зараду, а можете се одлучити и на самоопорезивање и до краја године да буде тако, а рок да се после одлучите за личну зараду у 2016. години Вам је 15. децембар 2015. ако почну приходи онда ћете у 2016. моћи да идете на исплату личне зараде.

Danijela

utorak, 18. Avgust, 2015.

Sutra idem u poresko,na sta bi ste se Vi odlucili da ste na mom mestu? Od Vas sam jedine iscrpme informacije dobila,i na ovom forumu iscitala a svi se nesto prave ludi I obavijaju velom tajne kompletnu pricu. Bitno mi je Vase misljenje,hvala !!!!!!!

Милан Трбојевић

utorak, 18. Avgust, 2015.

Можете ићи на тај начин и Ваше месечно обавезе ако су на минимални доприносима на сличном истом нивоу као и код личне зараде. Проблем може да буде ако Вам ипак крене посао па направите добит може бити да направите већу добит и платите више пореза. Постоји и могућност плаћања пореза и доприноса без исплате личне зараде то је на минималну основицу.

Danijela

utorak, 18. Avgust, 2015.

Postovani,opet ja sa svojim problemom,danas sam bila u poreskom Zemun,rekla sam im da raspolazem sa 160.000,oo na godisnjem nivou za poreze I doprinose,da u sledecih godinu dana ne ocekujem dobit,vec razradjivanje posla,i da hocu da se opredelim za licnu zaradu preduzetnika. Poreznik mi ne savetuje isto jer po njemu bih svaki mesec morala da imam novac na racunu za isplatu licnog dohotka,a ako ne planiram dobit u min.prvih 6 meseci do godinu dana ,cinim prekrsaj I da sam u obavezi da placam doprinose,poreze kao I licni dohodak sa racuna svaki mesec.Preporucuje mi da idem na oporezivanje na minimalac I da u tom slucaju nemam obavezu isplate licnog dohotka. Sta mi vi savetijete I kolike su moje mesecne obaveze u tom slucaju na mesecnom nivou? Unapred hvala !!!!!!!!!!!!

Милан Трбојевић

sreda, 12. Avgust, 2015.

Oстаје Вам или да идете на суд ако желите бити паушално опорезовани што није посебно, а остатак новца можете подићи тако што ћете платити 10% на порез на добит и подићи остали новац и то можете урадити унапред.

Zoran

ponedeljak, 10. Avgust, 2015.

Postovani, sta biste savetovali u sledecoj situaciji. Krajem 2014. supruga je registrovala Agenciju za organizaciju rada i poslove prodaje, sifra delatnosti 8299. Radi u ime jedne firme poslove u maloprodajnom objektu, kao trafika u lokalu trznog centra i za svoj rad ostvaruje odredjeni procenat zarade. Ta zarada se jednom mesecno uplacuje na racun i to je jedini promet novca na racunu. Znaci, radi u tudjem prostoru, nista od robe nije njeno, nije njena fiskalna kasa i sve racune placa firma sa kojom ima Ugovor o poslovnoj saradnji. Problem nastaje kada PU odbija zahtev za pausalno oporezivanje i sada kada isplati zarade za dve radnice, nema nacina da podigne ostatak novca sa racuna, negde otprilike 60.000 din. Preko 20 agencija sa ovom sifrom delatnosti su pausalci, a nju je odbila i drugostepena komisija u Novom Sadu bez nekog obrazlozenja vec citiranjem 4 clana iz Zakona ko ne moze biti pausalac. Kljuc je u dokazivanju da se Agencija ne bavi trgovinom vec uslugom za drugo pravno lice

Милан Трбојевић

petak, 7. Avgust, 2015.

Битно је да ли је конкретна делатност ослобођења касе и да ли радите са физичким лицима ако радите само са правним лицима и то преко рачуна онда не морате имати фискалну касу.

Danijela

petak, 7. Avgust, 2015.

A ako poslujem samo preko racuna,tacnije ako mi placaju usluge preko racuna,da li u tom slucaju imam obavezu fiskalne kase?

Милан Трбојевић

četvrtak, 6. Avgust, 2015.

Када се одлучите за личну зараду онда нисте паушално опорезовани у том случају водите књиге и ако радите са физичким лицима онда морате имати фискалну касу. Месечно обавезе у том сличају за порезе и доприносе су око 10.000 динара и ако имате добит 10% за порез од добити.

Danijela

sreda, 5. Avgust, 2015.

Da li u slucaju licna zarada preduzetnika moram da vodim knjige ili da budem pausalac sa licnom zaradom preduzetnika ,u koliko tako nesto uopste postoji,da li moram da posedujem fiskalnu kasu ? Puno pitanja,ali za nas "neupucene" su sve ovo Spanska sela. Hvala unapred !!!!!!!!!!!!!!

Danijela

sreda, 5. Avgust, 2015.

Kolike su mi ukupne obaveze u tom slucaju za poreze I doprinose na mesecnom nivou ? Pojasnite mi malo termin " licna zarada preduzetnika" .

Милан Трбојевић

sreda, 5. Avgust, 2015.

Датум решења је и датум отпочињања делатности, а има и истакнуто на решење пише тачно датум делатности. Мој предлог је лична зарада предузетника.

Danijela

sreda, 5. Avgust, 2015.

Postovani, molim Vas za sugestiju,ostvariila sam pravo na subvenciju za samozaposljavanje od NSZ u iznosu od 160.000,00,registrovala sam se u APR-u kao Agencija za administrativne I druge usluge ,sifra delatnosti 8211.Svrha registracije je uplacivanje doprinosa,posto radim u firmi vec godinu I osam meseci,naravno neprijavljena.Resenje iz APR-a mi je stiglo juce,sta mi savetujete,kakav vid oporezivanja,obzirom da ne ocekujem nikakvo poslovanje sledecih godinu dana,vec da napravim sajt,i da pokusam da razradim posao pomocu njega.Resenje mi je stiglo sa jucerasnjim datumom.Da li se datum sa resenja o registraciji racuna kao datum otpocinjanja delatnosti?Pausal ili PDV obveznik ,obzirom da se delatnost obavlja u stanu,da sam na teritoriji opstine Zemun,da imam 45 godina,i da raspolazem sumom od 160.000,00 za sve poreze I doprinose na period od godinu dana koliko sam u obavezi da obavljam delatnost?

Милан Трбојевић

ponedeljak, 3. Avgust, 2015.

Код исплате личне зараде препоручујем најнижу основицу у којој све укупно порезе, доприносе и плату исплатите 23000 око 13.130 дин плата остало порези и доприноси. Остало подижете на основу трошкова које имете нпр ако сте регистровани у стану трошкове режије (струја, вода) имате закуп аутомобила трошкове горива и још неке страви које могу да буду и за приватну употребу али се могу провући као трошак фирме зависно од ситуације и свега. Ако не можете подизати више на основу тога све остало можете подизати са 10% пореза.

Jelena

nedelja, 2. Avgust, 2015.

Imam firmu i nisam na pausalu, ali ni na isplati licne zarade. U pitanju je agencija za konsalting i radim samo za jednog klijenta, te nemam dodatnih troskova firme. Na ovu opciju sam se odlucila jer sam imala dosta neisplacenih pozajmica osnivaca od ranije. Medjutim, kako ih vise nema a na licnu zaradu preduzetnika se ne mogu prijaviti do iduce godine, zanima me sta mi preporucujete. Na koji nacin mogu podici zaradjeni novac sa racuna firme? Takodje, prilikom prelaska na LZP iduce godine, da li je bolje prijaviti se na minimalni iznos, ili na iznos koji cu biti u mogucnosti da isplatim? Da li se to odredjuje samo jednom prilikom prijave ili svakog meseca za prethodni mesec. Posebno me zanima koje sve troskove mogu da knjizim i u kojim iznosima (prevoz, koriscenje sopstvenog automobila, dnevnice za sluzbena putovanja, paketici za decu, komunalije, racunari i sl - ovo su neke informacije koje sam pronasla, ali vidim da se na nekim stranicama provlaci informacija da ne vaze za preduzetnike). Osim mene nema zaposlenih u agenciji, mesecni prihodi su mi oko 60-70000 i osim poreza, doprinosa i knjigovodje (oko 14000 mesecno) nemam drugih troskova.

Milan Trbojevic

četvrtak, 30. Jul, 2015.

Za ovu delatnost i ovaj nivo prihoda ne bi preporucio pausalno oporezivanje posto su poceli da donose visoka resenja za ovu delatnost, a inace je bilo oko 20.000 din, a kada bi ste vodili knjige i isplacivali licnu zaradu oko 16.000 din i manje od toga bi mogli da Vam budu mesecni troskovi prema drzavi za poreze i doprinose.

Aleksandar

četvrtak, 30. Jul, 2015.

Postovanje,imam nameru da otvorim tv i audio servis,za popravku televizora ,popravku i ugradnju auto hi fi uredjaja,pa me konkretno zanima koji vid oporezivanja bi mi preporucili obzirom da ocekujem zaradio od 500 do 700 eura na mesecnom nivou.Delatnos bih obavljao na terenu ili kod kuce,sa samo jednim zaposlenim tj.ja.Koliko bi iznosili troskovi pausalnog oporezivanja za ovu vrstu delatnosti?Hvala unapred.

Књишки мољац ФТ1П

petak, 10. Jul, 2015.

Зависи највише од општине до општине углавно се креће од 18.000-22.000 динара месечно.

Tvrtko

četvrtak, 9. Jul, 2015.

Postovani, nameravam da se bavim konsaltingom. Ocekujem primanja na mesecnom nivou oko 2000 EUR, uplate kako od domacih tako i stranih kompanija. Troskovi moje vreme (kao najkrupniji) i gorivo za automobil. Koliko treba da odvojim za sve obaveze drzavi na mesecnom nivou kao pausalac koji ne vodi knjige? Hvala unapred

Књишки мољац ФТ1П

sreda, 8. Jul, 2015.

Драги Саша, можете вршити увоз и преко стр тј предузетника, што се тиче царинских дажбина не знам тачно за те врсте производа најбоље је да контактирате неког шпедитера.

SASA

sreda, 8. Jul, 2015.

Postovani , nameravam da se bavim uvozon prehrabenih proizvoda i to , makeroni, spageti , salse, pirinac, ragu . Dali mogu vrsiti uvoz perko stzr, ili moram doo?, dali ima posebnih carinskih dazbina?, TRAZIM EKONOMICNOG KNJIGOVODJU ,ALI SPREMNOG , BEOGRAD.

Књишки мољац ФТ1П

utorak, 30. Jun, 2015.

Имају право али је 5 године рок застаревања доприноса, а 10 година је апсолутна застарелост тако да могу уназад да Вам толико обрачунају. Добра ствар је што се то ређе дешава, али не бих препоручио да у будућности буде исто тако.

Nemanja

utorak, 30. Jun, 2015.

Jos jedno pitanje. Da li drzava ima pravo da pregleda sve moje transakcije kao fizikog lica unazad tih 7 god. i da mi zakuca na vrata i trazi neku ogromnu sumu da platim po osnovu zarada kojih sam imao? Da se ne zezamo, to je dosta novca i ako placamo 50% kao sto kazu, to bi bilo par desetina hiljada evra duga drzavi. ODAKLE MI TE PARE.

Књишки мољац ФТ1П

utorak, 30. Jun, 2015.

Можете користити ПП и Скрил само је битно да то хоће банка да Вам омогући знам случај да је код Интесе легла уплата са ПП. Што се тиче подизања новца са рачуна наравна да можете да подигнете. Ако сте платили порез на добит који плаћају књигаши од 10% можете да подигнете без плаћања или ако није плаћан онда при плаћању само платите 10% и остатак новца подигнете. Банка узима провизију одприлике 0,5% зависно како која банка.

Nemanja

ponedeljak, 29. Jun, 2015.

Postovani, dizajner sam po struci i radim kao freelancer od 2008 godine. 2011god sam registrovao firmu i po savetu kucnog prijatelja koji je knjigovodja, registrovao sam se kao knjigas kako bih placao porez samo na osnovu onoga sto zaradim. Firma je jos uvek registrovana. Kada sam registrovao firmu i poceo da radim, naisao sam na probleme primanja novca iz inostranstva. Mnogi stranci nisu zeleli da mi placaju direktno na racun firme, jer sam trazio njihove podatke radi fakture koju su mi knjigovodje trazili svaki put, pa sam morao da idem na primanje uplata kao fizicko lice. U ERSTE i RF banci sam se raspitivao i oni su mi govorili da ne postoji mogucnost da kao firma primam pare od posrednika kao sto su Skrill i PayPal. Tek pre godinu dana sam saznao da moram sam i licno da podnosim zahtev kao freelancer drzavi da bi im platio porez na zaradu koju sam dobio kao fizicko lice. Vise iz nekog bunta i besa to do sada nisam uradio nijednom u tih godinu dana, jer sam bio besan sto mi nisu bili obezbedili koriscenje PayPal-a kao u svim normalnim drzavama sveta, sto nisu regulisali primanje para preko tih istih servisa kao firma, i sto nisu sposobni da sami naprave sistem da pri prilivu novca i potpisvanju Osnova Priliva (koji sam svaki put radio), sami, automatski uzmu za taj porez koji traze, vec ja kao obican gradjanin moram da razmisljam o nasoj ionako komplikovanoj birokratiji koja se menja kako kome dune. Interesuje me najvise, da li drzava moze da me tereti za ne placanje poreza na sve prilive kao fizicko lice od 2008 (unazad 7god) ? Takodje me interesuje, da li danas mogu da primam novac na firmin racun preko Skrill i PayPal (posto su moje knjigovodje neznalice u IT oblasti) ? I interesuje me, da li drzava ima uvid i moze vremenom da nas kazni ukoliko novac podizemo sa bankomata i ukoliko placamo sa stranim karticama poput Payoneer i Skrill ? Knjigovodje su mi takodje rekle da ja ne mogu da podignem pare sa svog racuna (osim kao platu) kao knjigas, tj. mogu ali ce mi banka naplatiti dosta veliku sumu za koriscenje te usluge. Interesuje me koliko je to % od sume koju podizem ? Zamisao je bila da kada otvorim firmu sve svedem na legalne tokove i da radim normalno kao firma sa stranim klijentima. Medjutim nemogucnost koriscenja PayPal i Skrill kao firma me je nateralo da nastavim sa primanjem para kao fizicko lice i sada vidim da to moze da me kosta. S postovanjem, Nemanja

Књишки мољац ФТ1П

ponedeljak, 15. Jun, 2015.

Savet je preduzetnik, ne možete biti paušalno oporezovani ali preduzetnik sa isplatom lične zarade je najbolje rešenje.

izabela

petak, 12. Jun, 2015.

treba mi mala pomoc kako je najisplatljivije otvoriti i registrovati agenciju za knjigovodstvene usluge , nova sam i prosto zelim da cujem vase misljenje

Књишки мољац ФТ1П

četvrtak, 4. Jun, 2015.

Naчин опорезивања бирате пред крај године за следећу годину најисплативији је начин када сами одређујете своју зараду (исплата личне зареде), наравно треба сагледати и трошкове тачне да може тачно да се каже шта је најисплативије. Што се тиче вођења трошкова подразумева и материјално књижење утрошака материјала.

tatajana vidosavljevic

četvrtak, 4. Jun, 2015.

Postovani, Moj supru ima zanatsku radnju koju je otvorio iz radnog odnosa.Pausalci smo i ne vodimo knjige. Doprinose placamo 15000 dinara mesecno aiko svake godine imamo sve manji promet. Sada je u Poreskoj upravi predao zahtev da mu vodjenje radnje bude osnovna delatnost posto je u firmi gde je bio u radnom odnosu dobio otkaz. Sada ce mu se obaveza povecati jer je biti u obavezi da placa i zdravstveno i nezaposlenost. Recite mi da li pametno preci na vodjenje knjiga i kakav nacin isplate zarada odabrati. Da li vodnjenje troskova podrazumeva i materijalno knjizenje sa utroscima materijala posto smo proizvodna radnja. Pozdrav. Tatjana

Књишки мољац ФТ1П

nedelja, 24. Maj, 2015.

Поштовани, Страница се бави ИТ али ћу Вам одгоооворити. Можете бити паушално опорезовани и ако можете то сами постићи не морате имати запосленог.

Zoltan

subota, 23. Maj, 2015.

Postovani Uz postojece radno mesto zelim da otvaram maloprodajni objekat za prodaju carape, gacice i decje garderobe.Kiosk se nalazi na teritoriji pijace. Posto jos ne zelim da ostavim sigurno radno mesto, u kakvom obliku mogu da poslujem? STR sa knjigom ili pausalno? Moram nekog da zaposlim ako zelim od 08-12.-00, i 16.00-19.30 da bude otvorena radnja? Hvala unapred

Књишки мољац ФТ1П

ponedeljak, 18. Maj, 2015.

Питања су јасна то што продајете закуп колико разумем је сасвим у реду, али то што продајете место за рекламу нажалост Вас избацује из паушала. Паушално није дозвољено да обављате делатности типа рекламирање и самим тим немате право на паушално опорезивање. Ово би по мени требало рећи пореској управи која ће одлучити да ли ће те са средином године прећи на вођење књига или од почетка следеће. Наравно уколико не изнајмљујете простор за рекламе не морате излазити из паушала. Можете ме слободно контактирати на е-пошту за додатно разјашњење како да поступите.

Rydez

ponedeljak, 18. Maj, 2015.

Pozdrav, Zelim da prosirim svoj biznis odnosno da ga preoblikujem u Saas. Proizvod ce uskoro biti gotov ali me brine sta bi bilo sa porezom pa su moja pitanja sledeca: 1. Da li to sto prodajem pristup svom alatu,subscription type business model je u pitanju, mene izbacuje iz pausala ? 1.1 Novac na moj racun ce slati jedna veca kompanija koja je zapravo re-seller mog proizvoda. Pare ce biti poslate jednom mesecno, svakog meseca, u evrima. Cisto da dodam jos malo informacija. 2. Planiramo i besplatan model gde bi prodavali mesta za reklame, da li mozete da podelite neko isustvo oko toga kako da ostanem u pausalu-ako je uopste moguce ? Nadam se da su pitanja jasna i hvala puno na odgovoru.

Књишки мољац ФТ1П

petak, 15. Maj, 2015.

Хвала на похвали овај део што сте написали "на руке" и "% другим предузетницима" избегавајте јавно да пишете. :Д Ако имате тако нередовне приходе тешко је тачно проценити можда због мањег обима папира је добро да будете паушалац, али ми се чини да предузетник који води књиге и сам себи одређује зараду (исплата личне зараде) би Вам био јефитинији. Корисните замрзавање када немате посла да у тим месецима не би сте плаћали порезе и доприносе.

Књишки мољац ФТ1П

petak, 15. Maj, 2015.

Мирославе оведе су Вам начине опорезовања предузетника Зоја Вам је дала линк за начин рачунања паушалног пореза, а код ово другог начина вођења књига зависи од добити и горе у тексту имате неке обрачуне и примере.

Zoja Kukić

petak, 15. Maj, 2015.

Miroslave, pogledajte ovaj tekst za odgovor na pitanje →

Milan

petak, 15. Maj, 2015.

Postovani, Prvo da Vas pohvalim na iscrpnim odgovorima, objasnjenjima. Do sada nisam nasao konkretniji portal o ovoj temi. Ovakav nacin komunikacije mnooogo pomaze preduzetnicima koji su u frci oko pravnih pitanja! Moje pitanje je sledece. Bavim se arhitekturom. Do sada neki klijenti su placali na "ruke" dok drugi su trazili da ide preko racuna. Obzirom da mi je dosadilo da jurim "preduzetnike" kojima bih davao odgovarajuci % da podignu novac, odlucio sam da otvorim firmu. Prihodi su neredovni, u proseku 500-700€/mes (npr. 2-3mes 0€, pa legne 2000€ ). Firmu sam otvorio na adresi stanovanja (Vracar), tj nemam dodatnih troskova. Prihodi nisu veliki, ali ovo je jedini nacin da zadrzim odredjene klijente. Da li da idem na pausal ili da vodim knjige? Veliko Hvala i samo ovako nastavite!

Miroslav

četvrtak, 14. Maj, 2015.

Na koji nacin se oporeziju preduzetnici,tj. od cega zavisi visina mesecnog poreza za preduzetnike?Hvala

Књишки мољац ФТ1П

četvrtak, 14. Maj, 2015.

Може се регулисати уговор о раду, делу, ауторским уговор али у том случају на Вас падају доприноси од око 65% од нето износа. Што се тиче да ли паушал или вођење књига ја бих Вам пре овако напамет препоручио паушалну фирму, требало би ми више података да бих могао тачно да Вам кажем са сигурношћу и наравно и више времена. Претпоставка да као услуга немате пуно трошкова (осим свог времена) у том случају паушал је исплативији.

Mima

četvrtak, 14. Maj, 2015.

Postovani, Da li je isplativije da kao preduzetnik sa mesecnim prihodima od oko 2.000 eura budem pausalac ili neki drugi vid preduzetnistva? Takodje me zanima s obzirom da radim sa klijentom iz inostranstva, samo jedan klijent je u pitanju da li je moguce regulisati medjusobnu saradnju i placanje na drugi nacin ili je neophodno postojanje firme preko koje se izdaje i mesecna faktura za usluge? Da li dolazi u obzir neki vid Ugovora kojim bi se ovaj nacin saradnje regulisao bez otvaranje firme? Hvala unapred Mima

Knjiski moljac

subota, 2. Maj, 2015.

Da se registrujete kao preduzetnik, zavisnomod prihoda birate izmedju pausal ili vojdenja knjiga.

Dejan

sreda, 29. April, 2015.

Postovani, u radnom sam odnosu ali pored toga posedujem i licencu za sudskog vestaka u ekonomsko fnansijskoj oblasti. Interesuje me da organizujem sopstveni biznis pored postojeceg radnog odnosa, te me interesuje koji bi bio najoptimalniji oblik organizovanja i koji bi najjeftiniji oblik/model organizovanja bio iz aspekta poreza i doprinosa.

Књишки мољац ФТ1П

četvrtak, 16. April, 2015.

Зависно од прихода и могућих расхода се бира пореска опција да ли паушално или не свакако ако не можете оправдати трошкове онда је боље да будете паушално опорезовани. Фискалну касу нисте у обавези да поседујете за сада пошто су најављене измене обавезе поседовања фискалне касе.

zoki

sreda, 15. April, 2015.

Postovani, nameravam da otvorim pokretni ugostiteljski objekat za prodaju brze hrane(prikolicu), pa me zanima da li je potrebno da imam fiskalnu kasu i da li je bolje da placam pausalni porez s obzirom da cu raditi sezonski 4-5 meseci godisnje i to po vasarima i manifestacijama? Da li bih placao pausalni porez i u mesecima kada ne bih radio? Hvala unapred.

Књишки мољац ФТ1П

ponedeljak, 13. April, 2015.

То што сте нашли на сајту је појам када физичко лице само пријављује свој приход и плаћа порез од 20% и све доприносе и то се не може избећи, а оно што сам ја писао што се исто зове самоопорезивање је систем опорезивања код предузетника који води књиге. Видите само да ли Вас се више исплати да буде физичко лице и овако плаћате порез или да се пријавите као правно лице. Што се тиче доприноса увек имате плаћање доприноса. Што се тиче Payoneera он није лагалан код нас пошто је везан рачун у иностраству Скрил јесте легалан, 2 чекаут или уплата на девизни је легална,а од октобра ћемо видети шта ће се још договодити пошто ће почети примена закона и омогућити још неке врсте плаћања надамо се. Што се тиче онога што сте реклим у распону зараде од 500 до 1000 евра исплативије је да буде паушално опорезовани уместо да као физичко лице плаћате порезе и доприносе.

Књишки мољац ФТ1П

ponedeljak, 13. April, 2015.

Код личне зараде сами бирате износ зараде и може бити било кој износ, а код самоопорезовања 10% од ваше добити је основица за обрачун доприноса. Што се тиче делатности може бити било која то је избор пореза и начину када водите књиге.

Ja

subota, 11. April, 2015.

Postovani, 1. na sajtu poreske uprave http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/aktuelnosti/Ostalo/935/obavestenje-o-obavezi-obracunavanja-i-placanja-ostvarenih-prihoda-samooporezivanjem-u-2014-godini.html pise da je procenat poreza za samooporezivanje 20% a vi ste naveli da je 10%, da li je doslo do nekih promena u medjuvremenu? 2. Takodje zanima je da li ako neko placa porez na ovaj nacin on ostaje fizicko lice ili mora da ima neku firmu tj da bude registrovan kao pravno lice? 3. Takodje zanima me da li se na ovaj nacin (ili bilo koji drugi) moze izbeci placanje doprinosta, samo porez da se placa? 4. Zanima me i kakvi bi dokumenti konkretno trebali za sistem samooporezivanja ukoliko je u pitanju freelancer koji radi na nekoj platformi za posredovanje s klijentima (stranim), koji nema ni jedan dokument za to i koji novac prima preko Payoneera? Da li mora da koristi devizni racun i sta ako nije u mogucnosti za to? Recimo klijent ili platforma za posredovanje placa samo preko Payoneer ili Skrill kartice? 5. Za konkretno, mesecnu zaradu od 500 do 1000 evra, da li je ovaj sistem preporucljiv ili je bolje pausalno oporezivanje? Molim za razjasnjenje ovih detalja, hvala.

Stefan Petrovic

subota, 11. April, 2015.

Mozete li reci nesto vise o tim sistemima,samooporezivanje i licna zarada.I da li se moze prijaviti na neku drugu slicnu delatnost?

Књишки мољац ФТ1П

petak, 10. April, 2015.

U том случају као предузетник немате могућност да будете паушално опорезовани, можете бити на систему самоопорезивање или на систему личне зараде. Нажалост делатност одржавање и проправка моторних возила 4520 је искључена из паушалног опорезивања мада Вам то можете бити и предност због нижиш пореза и једино што морате имати фискалну касу.

Stefan Petrovic

četvrtak, 9. April, 2015.

Postovani, Hteo bih da otvorim moto servis.Radionica se nalazi u dvoristu kuce.Nije velika nekih 20m2.Cilj mi je skroman,za pocetak da mogu sebi da napravim platicu od 200 do 300e. Koji vid oporezivanja je najpovoljniji za ovu delatnost,i kako registrovati firmu? Hvala unapred

Књишки мољац ФТ1П

četvrtak, 2. April, 2015.

Девизни рачун у том случају мора бити рачун фирме и на њега требају средства да лежу, а што се тиче додатних пореских обавеза поред оних што је прописано решење као паушалцу којису углавном око 20 хиљада месечно немате.

mina

utorak, 31. Mart, 2015.

Postovani, vidim da ovde ima puno korisnih informacija. Potreban mi je savet. Kao i Bozidar, imam u planu pocetak samostalne delatnosti na osnovu "freelance" usluga (dizajn). Ocekivana zarada oko 800e. Iz svega sto sam do sad procitala sam zakljucila da je najpovoljnija opcija da se registrujem kao pausalni preduzetnik. Takodje bih radila iz stana, dakle nema dodatnih troskova. Imam par konkretnih pitanja. Ako primam novac iz inostranstva koji se trenutno vodi kao honorar na devizni racun, da li taj racun pri prelasku na pausalce mora biti prijavljen kao racun firme? Da li placam dodatni porez za prijem novca iz inostranstva ili placanjem pausalnog poreza (to je nekih 20tak hiljada mesecno za moj slucaj) potpuno resavam sve svoje poreske obaveze? Hvala unapred

Књишки мољац ФТ1П

petak, 27. Mart, 2015.

Проверите са неким колико је паушал у Нишу ако је изнад 18.000 дин. Mој савет је да будете предузетник са исплатом личне зараде. Ако је испод 18.000 дин онда будите паушално опорезовани.

Божидар

petak, 27. Mart, 2015.

Поштовани, У плану имам почетак самосталне делатности пружања "online freelance" дизајнерских услуга (илустрације, лого, web, 3D моделирање итд.) путем специјализованих интернет сервиса / сајтова (Elance, Microstock итд.), искључиво са страним фирмама и клијентима. Место град Ниш, радио бих из стана, лични рачунар, бесплатан и opensource софтвер, циљана зарада (за почетак) нижа од €500. Молим за савет, која би од свих наведених опција била најповољнија за регистровање фирме са овом врстом делатности, односно који би систем опорезивања био најповољнији. Хвала унапред.

Књишки мољац ФТ1П

četvrtak, 19. Mart, 2015.

Фискална каса је потребна само за рад са физичким лицима. Када продајете правном лицу издајете рачун без обзира на вредност.

ivan

četvrtak, 19. Mart, 2015.

Dobar dan i hvala na tekstu. Imam pitanje, mogu li kupiti neku elektricnu opremu i prodati je drugoj firmi bez fiskalnog racuna? Ako moze, kako? sifra delatnosti mi je 3314. U pitanju je prilicno skupa elektricna oprema, ali u granicama do 3000000 rsd.

Књишки мољац ФТ1П

petak, 6. Mart, 2015.

Поштовани, да ли да се одлучите за паушал или не зависи од ваших месечних или годишњих прихода и од трошкова које можете правити, а да могу ићи преко фирме струја, вода, телефон, опремање простора, гориво... Паушалац располаже својим новцем како жели док онај који води књиге имам одређена ограничења.

Gagi

četvrtak, 5. Mart, 2015.

Poštovani, Želim da mi da te savet da li da idem na paušalno oporezivanje ili ne. Šifre delatnosti sa kojim želim da se bavim su 6201 ili 6312, još nisam siguran pod kojojm šifrom cu da budem pošto želim da se bavim veb dizajnom. Ako možete približno da mi kažete koliko bi mi paušalni porez bio? Da li je samooporezivanja moyda bolja opcija?

Књишки мољац ФТ1П

četvrtak, 5. Mart, 2015.

Што се тиче паушала зависи од места до места и одприлике углавном можете бити од 15.000-22.000 динара месечно. Што се тиче продаје резервних делова по мени можете то обављати у мањем обиму пошто није дозвољено паушално опорезивање малопродаје било које врсте, али се показало да у мањем обиму може бити не морате имати фискалну касу ако имате шифру делатност поправка и одржавање рачунара.

Nina

sreda, 4. Mart, 2015.

Poštovani, želim da otvorim servis za kompjutere, pa me interesuje koliki bi pušalni porez otprilike bio, i da li nove rezervne delove mogu uzimati preko računa pa ih prodavati u sklopu servisa. I još jedno pitanje da li će mi biti potrebna fiskalna kasa?

Књишки мољац ФТ1П

sreda, 25. Februar, 2015.

Наравно да можете то радити као предузетник не морате бити доо. Трговинска радња је делатност "фирме" и она може бити или доо или предузетник.

Vodeni

sreda, 25. Februar, 2015.

na početku da vas pohvalim za iscrpnie odgovore i da vam postavim pitanje. Nameravam da otvorim servis za ugradnju i održavanje uredjaja za filtriranje vode. Istovremeno sam planirao i da vršim prodaju kompletnih aparata i rezervnih delova. Da li kao preduzetnik - serviser imam pravo da samostalno uvozim kako gotove uredjaje tako i rezervne delove i da ih prometujem preko radnje ( zajedno sa uslugom ugradnje ) ili se moram registrovati i kao trgovinska radnja ili u još gorem slučaju kao d.o.o . ??? Naime u Zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju piše da se kao ''Domaće lice, u smislu ovog zakona je, pravno lice, ogranak domaćeg i stranog pravnog lica i preduzetnik koji imaju sedište, odnosno koji su registrovani u Republici Srbiji, kao i fizičko lice koje ima prebivalište u Republici Srbiji, osim fizičkog lica koje ima prebivalište, odnosno boravište van Republike Srbije duže od godinu dana. '' a opet s druge strane imam informacije da kao preduzetnik ne mogu ništa uvoziti nego da to mogu raditi samo '' pravna lica '' koja su registrovana za spoljnotrgovinski promet ... Hvala

Књишки мољац ФТ1П

ponedeljak, 23. Februar, 2015.

Имају основ морате пребацити у динаре и тек онда подићи новац и слободно можете располагати њиме. Наравно да можете пословати са иностранством.

v.

ponedeljak, 23. Februar, 2015.

Nigde da naidjem na ovu temu... Pausalac moze da prima uplate iz inostranstva i da raspolaze svojim novcem. Ipak, moja banka tvrdi da ne moze podici devize, vec mora da ih konvertuje u dinare ili da ih nekako pravda. Imaju li osnov da to rade?

Књишки мољац ФТ1П

sreda, 18. Februar, 2015.

Поштовани, Ово пре свега није место где би смо могли да попричамо о питањима из књиговодствене струке и о цени наших услуга. Мислим да имате велику грешку из претходног искуства да не постоји јефтин и добар књиговођа. Књиговођа треба да наплати свој рад и мислим да ако аутоматизујете процесе и временски Вас неко користи мало да могу бити како Ви кажете услуге "јефтине". Аутоматизујте све и можете имати те "јефтине" цене. Рад сам да ако имате желите да поразговарамо о нашој струци обратите ми се путем е-поште која је на страници Књишког мољца и можемо попити кафу и поразговара, а овде Вас молим да поделите своје вишегодишње искуство са свим предузетницима.

Maja

utorak, 17. Februar, 2015.

Poštovane, kolege knjigovođe moram da Vam skrenem pažnju na nekoliko elemenata sa kojima se ne bih složila po pitanju naše struke. Paušlno oporezovan obveznik koji ima zaposlene radnike subvencije ugovore o delu privremene i povremene poslove ugovore sa instranstvom sravnjenje kartica sa poreskom upravom (veliki problem) prijave i odjave radnika sa vašim elektronskim potpisom i odgovornošću ne bi trebalo da vodite za cenu od 20-30 eura a o knjigašima da i ne govorim. Dobar knjigovođa mora da je obrazovan u struci da se stalno edukuje (to zaista košta) i cena nikako pravom preduzetniku ne treba da bude prioritet. Velika većina naših preduzetnika je slabo edukavana po pitanju svog biznisa i najveći deo obaveza se prebaci na knjigovođe .JEFTIN A DOBAR KNJIGOVOĐA NE POSTOJI. POSTOJI JEFITN KNJIGOVOĐA koji zbog niske cene usluga nije u mogućnosti da ispuni zahteve klijenta . Verujte mi radim posao 15 godina i imam veliko iskustvo . Molim kolege da nam ne ponižavaju struku visinom usluge .

Zoran

četvrtak, 30. Oktobar, 2014.

Hvala na odgovoru.Pozdrav

Књишки мољац

sreda, 29. Oktobar, 2014.

Паушалац не мора да води пословне књиге овде у тексту су алтернативе паушалном начину опорезивања. Ви само као паушално опорезовани предузетник морате водити КПО књигу (Књигу паушалног опорезивање) где уписујете само Ваше приходе. Све то можете сами радити.

Zoran

sreda, 29. Oktobar, 2014.

Zdravo, U tekstu stoji da i pausalac mora da vodi knjige. Meni su u poreskom rekli da to nije obaveza,vec da mogu sam to da uradim. U pitanju je skola stranih jezika. Da li je tako?

Књишки мољац

petak, 24. Oktobar, 2014.

Предузетник предвиђа колика ће му бити добит и самим тим када предвиди добит мора месечно плаћати 10% порез од самосталне делатности без обзира да ли се одлучио за исплату личне зараде.

Mirjana

četvrtak, 23. Oktobar, 2014.

Poštovani, tekst je odličan, razumljiv i nama početnicima u poslu. Imam jedno pitanje: da li preduzetnik koji se opredeli za isplatu lične zarade plaća i porez na zaradu-10% i porez na prihod od samostalne delatnosti- 10% ili ne mora da plaća akontacije poreza na prihod, nego po završnom računu da plati porez na prihod od samostalne delatnosti? Hvala, unapred.

Ana

sreda, 22. Oktobar, 2014.

Hvala puno na brzom odgovoru i izvinite što sam postavila pitanje na dva mesta na sajtu! Veliki pozdrav! :)

Knjiski moljac

sreda, 22. Oktobar, 2014.

Не морају паушално опорезовани предузетници дa правдаjу новац који подигну са рачуна. Када бисте то питали у у Пореској управи исто би Вам рекли да питате књиговођу. ;Д

Ana

sreda, 22. Oktobar, 2014.

Ćao, htela bih da pitam da li preduzetnici koji se paušalno oporezuju moraju da čuvaju račune za troškove koje naprave preko Visa business kartice u inostranstvu. Znači ja prebacim pare na devizni visa business račun, i hoću u inostranstvu ili da ih podignem ili da platim nešto karticom - da li moram da čuvam račune za troškove? Pitala sam u banci, kažu mi da pitam knjigovođu! :) Hvala unapred.

Bambi

ponedeljak, 20. Oktobar, 2014.

Svrati malo i na www.aikb.net da das neke savete i pogledas probleme...

Knjiski moljac

četvrtak, 9. Oktobar, 2014.

Greska u kucanju :) 6.000.000 dinara se odnosi na kalendarsku godinu.

Коутеки

četvrtak, 9. Oktobar, 2014.

Претпостављам да мислиш на 6.000.000 а не на 6.000.00 :) И питање таман: Да ли се тих паушалних 6 милиона гледа за календарску годину или период од годину дана од момента отварања агенције?

Knjiski moljac

utorak, 30. Septembar, 2014.

Највећа предност паушалног опорезивање је подизање новца са рачуна без правдања. Одређене делатности су избачене из паушала, верујем да ће наставити са тиме и ту област сужавати. Промет који паушалац може да оствари је 6.000.00 динара на годишњем новоу преко тога мора водити књиге. Порески је паушал постао скупљи и зависно од посла може бити и скупљи облик опорезивања из тог разлога треба размишљати и о осталим алтернативама. Лоше искуство са књиговођама не значи да је тако увек. ДОО је најнеповољнија алтернатива од свих овде наведених.

novii

utorak, 30. Septembar, 2014.

Jedna od stvari koja je meni najbitnija jeste raspolaganjem novcem, što kao paušalno oporezovan preduzetnik mogu jednostavno da odradim. Odem u banku i podignem i tu je priči kraj. Svi doprinosi i porez su mi na mesečnom nivou blizu 23 000 mesečno, dalje ništa više od toga ne plaćam. Svaki drugi oblik podrazumeva da svaki dinar koji dignem, moram pravdati, sa tim da ako se odlučim za isplatu plate ona je fiksna i nije je moguće smanjiti ako nema posla ili povećati kad mi treba malo više novca kod kuće. To se može odraditi, ali treba vremena da se to završi, jer se sve mora pravdati papirima. Ukoliko dođe do nekog propusta ili greške, knjigovođa nije odgovoran nego preduzetnik ili D.O.O.. Znači može knjigovođa da vodi sve, ali za greške ne odgovara. ►► Iz tog razloga uzmite dobrog, a jeftinog knjigovođu. Na kraju se to više isplati.

Kursulla

utorak, 30. Septembar, 2014.

Nije li jedna od prednosti sto kao pausalno oporezovan entitet raspolazete novcem na racunu (mozes ga trositi po volji), dok se u DOO aranzmanu svaki trosak mora pravdati. Tako ako zelimo podici "kes", kod "pausalca" je to jednostavno, dok kod DOO vratolomija koja se dodatno oporezuje?

Knjiski moljac

utorak, 30. Septembar, 2014.

Имаћемо то у виду у следећим текстовима.

Nikola

utorak, 30. Septembar, 2014.

Bilo bi zanimljivo neko fiktivno poređenje troškova varijanti koje si naveo.

S.

utorak, 30. Septembar, 2014.

Pre svega, hvala na tekstu :) Sadrzi vise korisnih informacija od vise drugih (a duzih) koje sam citao. Imam par pitanja: -Da li ovaj rok sa 15.12. ima znacaja jedino kada se menja nacin oporezivanja? U slucaju registrovanja nove firme koja bi odmah imala oporezivanje "opcija 1" to nije od znacaja? -Da li vodjenje knjiga mora (po zakonu) raditi knjigovodja ili je moguce raditi samostalno? -Da li je opciju 1 (tj. uopste kao preduzetnik) moguce registrovati ako sam zaposlen u drugoj firmi i da li je tada potrebno placati doprinose, ako se vec placaju u toj prvoj firmi? Hvala.