Startit je prvi partner Stripe Atlasa u Srbiji — lakši pristup globalnom tržištu za domaće startape

Otvaranje firme u Americi je često bitna stavka za globalne biznise — Stripe Atlas to sada omogućava onlajn, a zreli tehnološki startapi iz Srbije nam se mogu javiti za preporuku za prijem.

Startit/SEE ICT je postao prvi partner Stripe Atlasa za Srbiju, čime mi kao organizacija dobijamo mogućnost da pomognemo (zrelim) domaćim startapima da pristupe ovom programu.

Atlas je proizvod američke kompanije Stripe koji omogućava startapima da na neverovatno lak način pokrenu poslovanje na američkom (i globalnom) tržištu.

U praksi se ovo realizuje kroz:

• otvaranje firme u SAD (u Delaveru)
• otvaranje američkog bankovnog računa (u Sillicon Valley Bank)
• dobijanja EIN-a (Employer Identification Number) za svakog od osnivača

Pored ovoga dobijate i, naravno, aktivan Stripe nalog za prijem uplata iz celog sveta, pri čemu je održavanje računa besplatno u prve 2 godine.

Pored svega ovoga, korisnici Atlasa dobijaju i 15.000$ kredita za AWS, besplatno poresko savetovanje od revizorske kuće PwC, te pravne savete od advokatske kancelarije Orrick. (Koliko je ova poslednja stavka vredna možemo da posvedočimo iz prve ruke, budući da je sat nekih od Orrickovih advokata koštao i 500€.)

Za one koje zanima kako proces funkcioniše iz prve ruke, pročitajte ovaj tekst.

Zašto je Atlas velika stvar

Građenje biznisa od nule je dovoljno izazovno i bez toga da morate da se dovijate sa naplatom iz inostranstva, sa zastarelom birokratijom i neprijateljski nastrojenim birokratama, nedorečenim ili neprimenjivim zakonima, nefunkcionalnim pravosuđem, itd… Pričamo, naravno i nažalost, o okolnostima za poslovanje iz Srbije.

Usled svega navedenog, veliki broj domaćih preduzetnika se dovija i osniva firme u inostranstvu. Iako je ovo potpuno legalno, i procedure su poznate, taj proces može biti naporan, dugotrajan i skup. Po pravilu zahteva lične posete tim državama, gubljenje vremena oko upoznavanja sa svim pravilima i propisima, plaćanje konsultanata i advokata, i generalno je prilično dosadno i naporno — umesto da razvijate biznis, bakćete se s papirima.

Ovo je posebno izraženo kada je u pitanju otvaranje firme u SAD, što vam vrlo lako može biti poslovni cilj jer su američke firme percipirane kao kredibilnije od inostranih kod mnogih tipova klijenata.

Jedan tip “klijenta” je i investitor. Malo koji investitor će pristati da investira u srpsku kompaniju. Ne zato što ne veruje srpskom pravnom sistemu, već zato što ne veruje nijednom drugom sem onoga koji dobro poznaje, što bi se u praksi moglo svesti na američki i britanski.

Jedna anegdota — najpoznatiji evropski akcelerator je na početku svog rada investirao u jednu francusku kompaniju. Stvari su krenule po zlu i morali su se angažovati advokati, i na kraju su ih pravni troškovi ispali 50.000€, isto onoliko koliko je bio iznos cele investicije u firmu. Nakon toga su oni odlučili da investiraju samo u kompanije iz SAD i UK.

Otvaranje kompanije u SAD bez fizičkog prisustva u toj zemlji je lako ukoliko, recimo, imate dobre advokate i investitore, koji će vam srediti sve papire i otvoriti firmu, te ubediti neku američku banku da vam otvori račun na lepe oči.

Naspram svega ovoga, odjednom i “obični” startapi imaju šansu da izuzetno lako i brzo reše sebi pravnu infrastrukturu za neometano globalno poslovanje. Međutim, nije sve baš tako roze — šanse za dobijanje pristupa Stripe Atlasu su u ovom trenutku, zbog ogromne potražnje, gotovo nikakve.

Više informacija o prednostima američke kompanije i prethodnim iskustvima domaćih preduzetnika možete pročitati ovde, a značaj otvaranja kompanije preko pokazuje i da je i investicioni fond koji je dosta aktivan na našem tržištu, Startlabs, postao partner Stripe Atlasa i time omogućio svojim kompanijama mnogo lakši pristup ovom programu.

Kakvi startapi se mogu prijavljivati na Atlas

U biti, Stripe dosta jasno definiše to za koga je, i za koga nije, ovaj program:

Vrste kompanija kojima Atlas može biti posebno koristan:

Full-time, posvećeni preduzetnici koji pokreću kompaniju u oblasti tehnologije. Pokretanje kompanije je pravi korak za preduzetnike koji grade ozbiljan biznis, ali ukoliko je to samo projekat sa strane može možda i nije najbolja opcija
• Kompanije koje traže sredstva od američkih ili globalnih investitora. Mnogi investitori preferiraju investiranje u delaverske korporacije, koje obezbeđuju stabilnost kroz jasna korporativna pravila i precedentno pravo
• Kompanije koje traže mušterije u SAD ili u svetu. Sa američkim Stripe nalogom kompanija može naplaćivati korisnicima širom sveta u 130+ valuta. Ako su svi korisnici kompanije van SAD, lokalni procesori plaćanja mogu biti bolja opcija.

Vrste kompanija za koje Atlas nema smisla:

• Bizinisi koji imaju modele zabranjene od strane naših partnerskih banki. Pogledajte listu nekih biznis modela sa kojima naše partnerske banke ne sarađuju.
• Biznisi koji posluju u zemljama koje sankcioniše United States Office of Foreign Assets Control (OFAC).
• Softverske konsalting kompanije i agencije za razvoj. Struktura Delaware C-Corporation generalno nema smisla za ovakve biznis modele i mi tražimo drugačija pravna lica koja bismo podržali. Ukoliko oni razvijaju novi proizvod ili kompaniju, onda im trenutna verzija Atlasa moće biti korisna.

Kako se možete prijaviti preko nas

Mi smo vrlo srećni što su Stripeovci odlučili da ponude opciju lakšeg pristupa programu srpskim startapima, i počastvovani što su nas izabrali za lokalnog partnera. U skladu s tim shvatamo našu ulogu u procesu dosta ozbiljno i odgovorno, što znači da ćemo preporučivati samo one kompanije i timove koji su posvećeni, ozbiljni i sposobni (dakle, zadovoljavaju gore navedene kriterijume).

Sama preporuka funkcioniše tako što vam damo posebno uputstvo za apliciranje za Atlas, tako da njihovi moderatori vide preporuku partnera i obrate posebnu pažnju na aplikaciju u moru drugih. Naša preporuka ne garantuje prijem u program, Stripe zadržava pravo da donese konačnu odluku, ali u daleko najvećem broju slučajeva veruju sudu partnera.

Ukoliko želite da vas preporučimo za Atlas, molimo vas da za početak dobro pročitate njihovu gore navedenu specifikaciju, i ako vaš startap odgovara Stripeovim uslovima, popunite ovaj formular ispod. Ako pre toga želite da vidite kako taj proces izgleda, pogledajte ovaj tekst sa iskustvima iz prve ruke.

Brza napomena — nemamo predstavu kolika će biti potražnja, a zbog velikog broja standardnih aktivnosti se može desiti da odgovor ne bude hitar. Nastojaćemo da se javimo što pre sa povratnim informacijama.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Vukašin Stojkov

Unesite termine za pretragu