Posle 3 godine stižu poreska rešenja paušalcima — Vlada izmenila kriterijume

Rešenja o porezu za paušalce nema od 2014. godine. Međutim, danas je Vlada utvrdila kriterijume za paušalno oporezivanje preduzetnika koji donose preciznije kriterijume i ograničenja za izmene iz godine u godinu.

U saopštenju Vlade stoji da su na današnjoj sednici usvojene izmene i dopune Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti.

Iz Vlade smatraju da je ovom izmenom omogućeno je izdavanje poreskih rešanja za delatnosti takozvane pete grupe, u koju spadaju profesionalne delatnosti kao što su lekari, veterinari, prevodioci, inženjeri, ali i većina preduzetnika iz informacionog sektora. Izmenama se takođe preciziraju kriterijumi za određivanje visine paušalnog poreza.

Šta su promene?

Uvidom u tekst Uredbe, saznali smo da se promene odnose na preciziranju kriterijuma i merila prilikom određivanja paušalnog poreza, kao i ograničenja u menjanju poreske stope.

Konkretno, ako se preduzetnicima uvećava poreska osnovica za trenutnu godinu, ona ne može biti uvećana više od 10 odsto ako je bila uvećana i prethodne godine. Po zaposlenom radniku, polazna osnovica se uvećava za pet odsto, ali to uvećanje ne sme da bude manje od pet odsto njegove prosečne mesečne zarade, što se razlikuje od trenutnog rešenja u kom se i u ovom slučaju radi o povećanju od 10 odsto.

Pored toga, kriterijum “Poslovna reputacija preduzetnika”, koji je prilično neprecizan deo ostalih okolnosti se briše.

Podsećamo, kriterijumi za obračunavanje osnovice su:

 • Prosečna zarada na opštini sedišta paušalca
 • mesto sedišta
 • broj zaposlenih
 • tržišni uslovi
 • površina poslovnog prostora
 • starost i radna sposobnost obveznika
 • ostale okolnosti (vanredne okolnosti, vremenske nepogode, bolest preduzetnika, itd.)

Iako je korak u dobrom pravcu, u kontekstu preciziranja računice, bilo bi dobro poresku računicu učiniti još jasnijom — da preduzetnici mogu lako da planiraju svoje troškove i pre dobijanja prvog poreskog rešenja. Više detalja o trenutnom načinu obračuna istih, možete pročitati u jednom od naših prethodnih tekstova.

Sam tekst uredbe nalazi se na dnu ovog teksta.

3 godine čekanja na rešenja

Od 2014. godine pojedini paušalci nisu dobili svoja poreska rešenja, a najveći broj njih nalazi se baš u petoj grupi, u koju spadaju IT-evci.

Kada stignu rešenja po novoj formuli, primeniće se retroaktivno na sve godine i to uz rok od 15 dana za isplatu svih naknada.

Većina preduzetnika je plaćala porez po starim poreskim rešenjima (iz 2014. godine), pa ako sada budu viša, oni će u navedenom roku morati da izmire razliku. Ako prethodno nisu plaćali ništa (što je često kod novih preduzetnika), onda će morati ceo „dug” da izmire.

Nezvanične informacije koje su do preduzetnika dolazile od poreskih službenika je da se čekala nova uredba i da će ona poskupeti porez za preduzetnike iz ove grupe i za sada deluje da to nije slučaj — ova uredba bi trebalo da onemogući prethodne slučajeve iz 2014. godine gde su preduzeticima stizala duplo veća rešenja o doprinosima.

Predlog Uredbe by Startit on Scribd

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Sanja Vatić

 • Friday, 25. August 2017.

  Gde mozemo da vidimo te izmene i dopune koje je Vlada donela?

 • Friday, 25. August 2017.

  Kao da nisu dovoljno upetljana resenja o pausalnom oporezivanju i sad, divota.

 • Friday, 25. August 2017.

  Kako nije bilo resenja? Ja sam prosle godine dobio za 2015. i 2016. godinu. Jedino nema resenja za ovu godinu, ali sam jos pre nove godine dobio obavestenje da se menja grupa i da ce osnovica za ovu godinu biti oko 60% veca od prethodnih…

 • Saturday, 26. August 2017.

  Uredbom, ni starom ni novom, se ne definiše kojoj grupi pripadaju programeri.

 • Saturday, 26. August 2017.

  @Dragan, po komentaru bih rekao da si iz Novog Sada. U NSu su prosle godine posle dosta vremena stigla resenja za 2014/2015/2016, u kojoj su ITevci ostali u 4. grupi, a iznos poreza blago(prihvatljivo?) povecavan iz godine u godinu. Povecanje od 60% je zapravo posledica prebacivanja programera u Novom Sadu iz 4. u 5. kategoriju, tj. uskladjivanje “prakse” sa ostatkom Srbije, a otkud i povecanje osnovice 80% -> 120%.

  Mene iskreno vise zanima malo detaljnije objasnjenje komentara od strane Zarka Pticeka (IT prav(n)og superstara), jer i ja zapravo baratan vrlo nedefinisano pojmovima ITevac, programer… dok zapravo mislim na sifru delatnosti (koju, jelte, moze raditi svako). Takodje, da li jedna “sifra delatnosti” sprecava preduzetnicku agenciju da se bavi drugim delatnostima?

 • Monday, 28. August 2017.

  Ja čekam od novembra 2015 i naravno ni traga ni glasa. Bilo bi lepo da postoji mogućnost da se čovek raspita dokle mu je rešenje stiglo, ovako nas drže kao taoce. Kakav humor od države

 • Monday, 28. August 2017.

  Ovo je velika sramota naše države. Držva kao da želi da uništi samu sebe. I zbog greške države preduzetnici najviše ispaštaju. Zato će zbog ovakvih gluposti moja firma i dalje biti napolju i neću dati državi dinar dok se ne odazovu pameti. Zato ljudi moji, ako imate priliku da idete napolje ili da otvorite offshore firmu, uradite to. Nemojte žaliti našu državu zato što imamo nesposobne ljude kojima je cilj da ubiraju što veći porez i nisu u mogućnosti da reše najosnovnije probleme. Boli me to što ja volim svoju zemlju i što se ovakve stvari dešavaju kod nas.

 • Tuesday, 29. August 2017.

  80-120% retroaktivnog povecanja osnovice (citaj svih doprinosa i poreza znaci) u slucaju da ti proneme grupu? Pa to je udaranje po usima. Nije se poreznik stavio sam u tu grupu pa da sam iskija sad razliku retroaktivno.

 • Tuesday, 29. August 2017.

  Ja prošle godine dobih na Čukarici rešenje do avgusta 2016-te (šifra delatnosti 6201), uvećanje je bilo oko 2%. Ali osnovica je ostala 75% (to je valjda treća grupa). Ako 6201 prebace u grupu gde je osnovica 120% ili 140%, onda su stvoreni uslovi da se svake godine povećava iznos poreza za 5% ili 10% (nije mi baš jasno ovo iz uredbe).

 • Tuesday, 29. August 2017.

  @Marko radnja moze da se registruje za obavljanje vise delatnosti, s tim da postoji ‘pretezna’ delatnost (izguglaj definiciju). U svakom slucaju – imas pravo da se bavis i nekom drugom, sve dok to ne ugrozava ‘preteznost’ one registrovane.

 • Thursday, 30. November 2017.

  Placao sam pausalno porez (spadam u 5. grupu – racunarsko programiranje) po resenju iz 2014. Danas mi doslo resenje za 2015, ’16.,’17…za svaku po preko 100 000 e razlike moram da doplatim… Mašala stvarno za podsticanje preduzetnika!

 • Thursday, 30. November 2017.

  * din razlike naravno

 • Sunday, 6. May 2018.

  Ako ne izađemo mi mali radnici preduzetnici da protestujemo protiv ove uredbe dopustićemo da nas sopstvena držqva otera u bankrot i to sa kamato za koju nismo mi krivi.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu