Čekajući Godoa? Rešenje o porezu za paušalce kasni skoro 2 godine, bez naznaka dolaska

Šta se dešava sa rešenjima o porezu za paušalce kojih nema od 2014. godine i možemo li nešto da uradimo osim da čekamo? Za razliku od Godoa, ono će sigurno stići (na naplatu).

Milan Trbojević - 3. Oktobar, 2016.

Prošlo je skoro dve godine od kako nisu stigla rešenja za paušalno oporezovane preduzetnike, a još se ne zna kad se mogu tačno očekivati ili kolika će ona biti. Osim rešenja, neki mogu da nalete na problem i da shvate da nisu ni mogli da budu paušalno oporezovani (nije da se nije dešavalo usled kašnjenja sa podnošenjem zahteva, pogrešne delatnosti i sl.).

Trenutno većina preduzetnika plaća po starim poreskim rešenjima (iz 2014. godine), a kada stigne rešenje, rok za plaćanje doprinosa je svega 15 dana i u tom roku moraju da se izmire svi doprinosi koji se duguju (ako prethodno nisu plaćani onda ceo iznos, a ako su plaćani manje od obračunatog paušala treba da se plati razlika).

Dodatni problem imaju preduzetnici koji su osnovani 2015. godine i do sada ništa nisu plaćali, jer će morati da plate sve odjednom i to u prilično kratkom roku.

Preduzetnici sa dužim stažom od 2 godine, mogu da očekuju i dosta veliku razliku u godišnjem paušalnom oporezivanju, kao što smo i imali prethodnih negativnih iskustava kada su paušalna rešenja dosta uvećana 2014. godine.

Čemu kašnjenje?

Ovo nesvakidašnje kašnjenje prema nezvaničnim informacijama ne deluje da je blizu razrešenju. Identifikovali smo 3 potencijalna razloga za to:

Samim tim najveći problem je što ljudi posluju i ne znaju kolike su im obaveze prema državi, a zbog toga ne mogu uraditi neko predviđanje poslovanja.

Još uvek nemamo tačnu informaciju dokle će to trajati, ali nadamo se što skorijem dobijanju rešenja za paušalni porez. Ono što možemo da uradimo je da im svako od nas piše i pita, možda tako shvate da bi bilo vreme da nešto urade. Ako želite, mejl je: kabinet@purs.gov.rs.

Prvo predstavljanje Tesla Nationa