Nordeus se približava APR-ovoj listi „100 najpreduzeća“ po dobiti

I pored činjenice da IT kompanije u Srbiji poslednjih godina beleže rast, razlog za odsustvo IT firmi sa APR-ove laskave liste ogleda se u tome što ove kompanije najčešće spadaju u mikro i mala preduzeća.

Marija Milutinović
09/09/2019

Agencija za privredne registre početkom septembra objavila je publikaciju STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji. Pomenuta publikacija se izrađuje i objavljuje počev od 2011. godine, a liste sto naj privrednih društava utvrđuju se rangiranjem svih privrednih društava u zemlji, i to sa aspekta uspešnosti poslovanja, odnosno prema poslovnim prihodima i neto dobitku, finansijskih kapaciteta, odnosno prema poslovnoj imovini i kapitalu, i prema neto i ukupnom gubitku.

U izveštaju za 2018. godinu još uvek se ne nalazi nijedna firma iz IT oblasti. Međutim, nije zanemarljivo to što joj se približava prva firma iz ovog sektora. Po neto dobitku, firma iz IT sektora koja stremi ka pomenutoj listi je Nordeus, koji je zauzeo 121. mesto na spisku srpskih preduzeća, pokazuju podaci APR-a.

S tim u vezi, prema podacima iz godišnjeg finansijskog izveštaja, neto dobit Nordeusa na kraju 2018. godine iznosila je oko pet miliona evra. Kompanija je imala 173 zaposlena na kraju prošle godine, piše Nova ekonomija.

Kao što je većini poznato, Nordeus je beogradska tehnološka kompanija, osnovana 2010. godine, koja se bavi razvojem igara. Autori su poznatog fudbalskog menadžera Top Eleven, a nedavno su pored još jedne fudbalske igrelansirali i Heroic — Magic Duel, igru iz oblasti epske fantastike.

U ovom kontekstu nije na odmet pomenuti i to da su prema podacima Narodne banke Srbije, IT usluge prošle godine dostigle novi rekord sa izvozom od 1.135 milijardi evra, čime je ostvaren rast od 26 odsto u odnosu na 2017. godinu kada je izvoz iznosio 899 miliona evra.

I pored činjenice da IT kompanije u Srbiji poslednjih godina beleže rast, razlog za odsustvo IT firmi sa APR-ove liste ogleda se u tome što ove kompanije najčešće spadaju u mikro i mala preduzeća. Na listama 100 najpreduzeća po uspešnosti i poslovanju preovlađuju veliki sistemi, pa je tako Naftna industrija Srbije najuspešnija kompanija u 2018. godini bez obzira što je treća po ostvarenom neto dobitku. Na drugom mestu našao se EPS koji je u 2018. godini imao najveće poslovne prihode u iznosu od oko 264 milijarde dinara, ali je neto dobit iznosila približno 1,6 milijardi dinara i smanjena je za 53,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 9. Septembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije