Izvoz IT usluga po prvi put prešao milijardu evra, rast od 26% u odnosu na 2017. godinu

Narodna banka Srbije objavila je podatke o bilansu usluga u 2018, a IT industrija zabeležila je rekordni izvoz koji je po prvi put prešao jednu milijardu evra.

Narodna banka Srbije objavila je podatke o platnom bilansu Republike Srbije u 2018. godini. Kao što se i predviđalo, IT usluge su prošle godine dostigle novi rekord sa izvozom od 1,135 milijardi evra, čime je ostvaren rast od 26% u odnosu na 2017. godinu kada je izvoz iznosio 899 miliona evra.

Novi rekord je postavljen i kada je u pitanju trgovinski saldo (razlika izvoza i uvoza), koji je u 2018. dostigao 615 miliona evra (u odnosu na prošlogodišnjih 473 miliona) i koji je činio više od polovine ukupnog trgovinskog salda sektora usluga.

Za razliku od prethodnih godina kada su turizam i transport imali veći izvoz od IT sektora (mada značajno lošiji trgovinski saldo), ove godine je izvoz IT usluga bio veći nego u bilo kojoj drugoj grani industrije uključujući i robe i usluge.

Ukupan trgovinski izvoz je bio veći u pet delatnosti: motornih vozila (dve milijarde evra), osnovnih metala (1,7 milijardi evra); prehrambenih proizvoda (1,6 milijardi evra); električne opreme (1,3 milijardi evra); gume i plastike (1,2 milijarde evra). Međutim, IT je imao bolji trgovinski saldo od svih navedenih delatnosti.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Nevenka Rangelov

  • Wednesday, 27. February 2019.

    Hvala. Zanimljiv članak. Još bolje bi bilo kada biste dodali šta sve ulazi u uvoz i izvoz IT-ja. Npr, da li je hardver uvoz, koliki procenat čini uvoz softvera, usluga, hardvera, šta spada u izvoz: programerske usluge, call centri tehničke podrške, s kojim udelom.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu