Izvoz IT usluga po prvi put prešao milijardu evra, rast od 26% u odnosu na 2017. godinu

Narodna banka Srbije objavila je podatke o bilansu usluga u 2018, a IT industrija zabeležila je rekordni izvoz koji je po prvi put prešao jednu milijardu evra.

Nevenka Rangelov
23/02/2019

Narodna banka Srbije objavila je podatke o platnom bilansu Republike Srbije u 2018. godini. Kao što se i predviđalo, IT usluge su prošle godine dostigle novi rekord sa izvozom od 1,135 milijardi evra, čime je ostvaren rast od 26% u odnosu na 2017. godinu kada je izvoz iznosio 899 miliona evra.

Novi rekord je postavljen i kada je u pitanju trgovinski saldo (razlika izvoza i uvoza), koji je u 2018. dostigao 615 miliona evra (u odnosu na prošlogodišnjih 473 miliona) i koji je činio više od polovine ukupnog trgovinskog salda sektora usluga.

Za razliku od prethodnih godina kada su turizam i transport imali veći izvoz od IT sektora (mada značajno lošiji trgovinski saldo), ove godine je izvoz IT usluga bio veći nego u bilo kojoj drugoj grani industrije uključujući i robe i usluge.

Ukupan trgovinski izvoz je bio veći u pet delatnosti: motornih vozila (dve milijarde evra), osnovnih metala (1,7 milijardi evra); prehrambenih proizvoda (1,6 milijardi evra); električne opreme (1,3 milijardi evra); gume i plastike (1,2 milijarde evra). Međutim, IT je imao bolji trgovinski saldo od svih navedenih delatnosti.

Nevenka Rangelov

Objavio/la članak.

subota, 23. Februar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Boško Pešić

sreda, 27. Februar, 2019.

Hvala. Zanimljiv članak. Još bolje bi bilo kada biste dodali šta sve ulazi u uvoz i izvoz IT-ja. Npr, da li je hardver uvoz, koliki procenat čini uvoz softvera, usluga, hardvera, šta spada u izvoz: programerske usluge, call centri tehničke podrške, s kojim udelom.