Izvoz softverskih usluga dostigao 899 miliona evra, rast od 21% u odnosu na prošlu godinu

IT je i ove godine najzdravija privredna grana sa trgovinskim saldom od 426 miliona evra u plusu što je oko pola trgovinskog salda celokupnog sektora usluga.

Narodna banka Srbije danas je objavila podatke o platnom bilansu za 2017. godinu, gde se može videti da je izvoz softverskih usluga u prošloj godini dostigao 899 miliona evra. U odnosu na 2016. kada je izvoz iznosio 740 miliona evra, ostvaren je rast od 21%.

Kada je u pitanju izvoz ostalih usluga, od softvera se bolje rangiraju transport i turizam sa 1,187 odnosno 1,180 miliona evra vrednim izvozom. Međutim ono što ove dve grane industrije razlikuje od IT-a jeste značajno lošiji trgovinski saldo (odnos uvoza i izvoza), koji je bolji pokazatelj zdravlja određene privredne grane i njenog doprinosa celokupnoj industriji.

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija je u 2017. godini imao trgovinski saldo od 426 miliona evra u plusu što je 4,7% bolje nego 2016. godine i čini oko pola trgovinskog salda celokupnog sektora usluga. Izvoz transportne industrije bio je za 65 miliona evra veći od uvoza, dok je za turizam trgovinski saldo iznosio 35 miliona evra u minusu.

Što se izvoza robe tiče, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od IT-a su veći izvoz imali jedino električne mašine i aparati (1368 miliona evra) i drumska vozila (1250 miliona evra), dok je izvoz voća i povrća u prethodnoj godini iznosio 783 miliona evra. Sve tri grane su međutim imale lošiji trgovinski saldo od IT usluga.

IT sektor tako beleži neprekinuti rast još od 2007. godine, a ovo je već druga godina zaredom u kojoj ostvaruje rast od 21%.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Nevenka Rangelov

Unesite termine za pretragu