Ćao, maline — Izvoz softverskih usluga dostigao €740M, deseta godina stalnog rasta

Izvoz softvera u 2016. povećan je 21%, a trgovinski saldo je bio u plusu 407 miliona evra.

Prema podacima koje je Politika dobila od Narodne banke Srbije, IT se i tokom 2016. pokazao kao najzdravija privredna grana u zemlji sa izvozom u vrednosti od 740 miliona evra.

Prema podacima iz Politike izvoz je povećan za 21% u odnosu na 2015. godinu, dok je suficit 28,3% veći nego prethodne godine.

Izvoz softvera je skoro dostigao izvoz povrća i voća (755 miliona evra) i nadmašio izvoz žitarica (656 miliona evra) i pogonskih mašina i uređaja (628 miliona evra).

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija je u konstantnom rastu još od 2007. godine, a izvozni prihodi od ICT usluga su utrostručeni u periodu od 2008–2015.

Ono što je još važnije od samog izvoza, jeste odnos uvoza i izvoza, tj. trgovinski saldo koji je bitan pokazatelj zdravlja i doprinosa privredne grane celokupnoj industriji.  Trgovinski saldo je u IT sektoru za 2016. iznosio 407 miliona evra u plusu, što je značajno bolje od drugih privrednih grana koje, iako puno izvoze imaju i jako veliki uvoz.

Važno je naglasiti da su i druge grane privrede važne i vredne poštovanja, među njima i maline te generalno proizvodnja i izvoz voća i povrća, ali smatramo da je bitno da masovni mediji i državni službenici shvate da je veoma izazovno graditi zdravu ekonomiju na osnovu resursa, poput malina, već pre na osnovu domaćih proizvoda i usluga.

Uzevši u obzir značaj IT sektora za domaću privredu i njegov potencijal za još veći rast u narednom periodu, Startit je zajedno da domaćim IT kompanijama i organizacijama kreirao platformu tj. dokument u kome se iznose planovi za dalji napredak ovog sektora i buduće potrebe u ovoj oblasti.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Nevenka Rangelov

 • Thursday, 6. April 2017.

  Ако је прошле године извоз био 678,3 а ове године 740 милиона, како је то пораст од 21%?

  • Friday, 7. April 2017.

   Ćao Marko,

   Sva tri podatka dolaze od Narodne banke, ali očigledno postoji neko neslaganje tako da trenutno pokušavamo da vidimo o čemu se radi i gde je došlo do greške. :) Hvala što si nam skrenuo pažnju.

   Pozdrav

 • Tuesday, 11. April 2017.

  Hahaha. Bolje se nije ni moglo ocekivati od teskih amatera koji rade u drzavnom sektoru na svim pozicijama.

 • Sunday, 16. April 2017.

  Već sam se uplašio da vašim “manifestom” nepotrebno skrećete pažnju države na IT sektor, ali srećom, u celoj oblasti i dalje nema ničega što kleptokratija može da iskoristi u cilju svog daljeg bogaćenja. IT je uspešan u Srbiji upravo jer nema nikakvog mešanja državnih institucija i tako treba da ostane. Ne treba tražiti ništa od države, jer od nje ne može da se dobije ništa vredno. Radio sam u državnoj upravi više godina i znam o čemu pričam.

 • Monday, 17. April 2017.

  IT Sektor je bitan za Srbiju, kao direktor jedne Austriske firme mogu da potvrdim da je veoma interesantno saradjivati sa ljudima iz IT sektora. Najveci problem za nas je naci odgovarajucu kompaniju, koja nam moze da odradi posao koji nam je ptreban. Potencijal je ogroman, stim da se treba da dobro napravi izmena potreba kompanija i ponudjenih kompanija koji nude celokupan paket. Dali postoji negde platforma za izmenu potraznje i ponude za IT Projekte…to bi bilo perfektno.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu