Microsoft i OpenAI razvili veštačku inteligenciju koja programerima predlaže linije koda

GitHub Copilot sistem može da daje preporuke na gotovo bilo kom programskom jeziku, iako najbolje funkcioniše u JavaScript, Python i TypeScript programskim jezicima.

Nikola Momčilović
29/06/2021

Microsoft je danas saopštio da je u saradnji sa kompanijom OpenAI razvio sistem veštačke inteligencije koji bi trebalo znatno da olakša programiranje, davanjem predloga koda tokom samog programiranja, piše CNBC

Sistem, nazvan GitHub Copilot, zasniva se na izvornom kodu otpremljenom na GitHub-u, koji je Microsoft kupio 2018. godine. Microsoft i GitHub su ga razvili uz pomoć OpenAI-ja, istraživačke kompanije koja se bavi razvojem veštačke inteligencije. Microsoft je još 2019. godine uložio milijardu dolara u OpenAI kako bi zajedno radili na superkompjuterskim tehnologijama, o čemu je Startit Dnevnik već pisao.

Model u osnovi GitHub Copilot-a, nazvan Codex, potomak je GPT-3, moćnog modela obrade jezika koji je OpenAI obučio terabajtima izvornog koda koji je bio dostupan javno na internetu. Github Copilot funkcioniše tako što proučava postojeći kod i komentare u trenutnoj datoteci i nudi jednu ili više linija za dodavanje. Kako programeri prihvataju ili odbijaju sugestije, model vremenom uči i postaje sve sofisticiraniji.

Generalni direktor GitHub-a rekao je da novi sistem znatno ubrzava programiranje, i dodao da stotine programera u GitHub-u čitav dan koriste funkciju Copilot tokom programiranja, a većina njih prihvata sugestije i ne gasi tu opciju.

Istom prilikom dodao je da su se zaposleni u GitHub-u potrudili da Copilot generiše siguran, visokokvalitetan kod: „U Copilot smo ugradili brojne sigurnosne mehanizme za koje mislimo da su najmoderniji u pogledu smanjenja šansi za greške, ali sistem još uvek nije savršen”.

Istraživači kompanije Microsoft i drugih institucija decenijama pokušavaju da nauče računare da pišu kod. Koncept još uvek nije postao uobičajen, jer programi za pisanje programa nisu bili dovoljno svestrani. GitHub Copilot je značajan korak ka ostvarenju te ambicije, jer se oslanja na veliku količinu koda na mnogim programskim jezicima i snagu Microsoft Azure servisa za računarstvo u oblaku. 

GitHub Copilot će se prvo pojaviti u Microsoft-ovom Visual Studio Code-u, besplatnom proizvodu otvorenog koda, a Microsoft planira da ga u budućnosti uvrsti u komercijalni Visual Studio proizvod.

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

utorak, 29. Jun, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije