Microsoft ulaže milijardu dolara u AI kompaniju koju je osnovao Mask

Ove dve kompanije imaju istu viziju kada je veštačka inteligencija u pitanju

Aleksandar Krunić
23/07/2019

Microsoft je najavio da će proširiti svoje partnerstvo sa istraživačkom kompanijom OpenAI, koja se bavi razvojem veštačke inteligencije, kako bi zajedno radili na superkompjuterskim tehnologijama na Microsoft-ovoj platformi Azure AI. Ovo partnerstvo je i tehnološko, i finansijsko, s obzirom da Microsoft ulaže milijardu dolara u OpenAI.

OpenAI je  je pokrenuo  Elon Mask, sa Semom Altmanom iz Y Combinator-a, bivšim CTO Stripe-a, Gregom Brokmenom, kao i Google-ovim istraživačem Ilajom Sutskeverim, i to krajem 2015, kao neprofitnu organizaciju. Mask je osnovao OpenAI jer je navodno bio zabrinut zbog potencijalnih opasnosti AI, upoređujući AI sa “prizivanjem demona”. Kasnije je napustio upravni odbor ove kompanije, zbog sukoba interesa, jer je Tesla duboko zašla u AI polje.

Od kada je osnovana 2015. godine OpenAI stvorila je tehnologiju koja je pomogla kompjuterima da razumeju jezik, treniraju robote da obavljaju kućne poslove, pa čak i pobeđuju ljude u igri Dota 2.

Ranije ove godine Altman je postao CEO ove kompanije, koja se udajila od epiteta “neprofitna”, a partnerstvo sa Microsoft-om datira od 2016. godine. OpenAI koristi Microsoft-ovu cloud tehnologiju kao primarnu, dok Microsoft ima sve veći pristup ekspertima i tehnologijama koje razvija ova “kompanija koja najviše transformiše tehnologiju današnjice, i ima potencijal da reši brojne i sve veće izazove”, kako je opisao Satja Nedela, CEO Microsoft-a. U saopštenju se inače navodi da će ovo partnerstvo raditi na tome da AI tehnologija pomogne ljudima pri trenutno gorućim, multidisciplinarnim problemima kakvi su klimatske promene, ali i da učini korake ka boljem i personalizovanom zdravstvu i obrazovanju.

Ove dve kompanije imaju istu viziju kada je veštačka inteligencija u pitanju, dodaje se.

“Zajedno sa Open AI i novim Azure AI superkompjuterskim tehnologijama, naša ambicija je da demokratizujemo AI, držeći je sigurnom i svima dostupnom, kako bi svi imali koristi od nje”, tvrde u Microsoftu.

Aleksandar Krunić

Objavio/la članak.

utorak, 23. Jul, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije