Microsoft se vraća svojim korenima kupovinom Githuba?

Preuzimanjem GitHuba Microsoft bi dobio pristup resusu koji broji 27 miliona developera.

Sanja Vatić
04/06/2018

Pre nepunih 24 časa procurila je vest da Microsoft navodno preuzima GitHub, i da će dogovor verovatno biti objavljen danas.

O ovom potezu se govorilo poslednjih dana i kako tumači većina medija potpuno je u skladu s Microsoftovim dodvoravanjem developerima i udaljavanjem od potpune zavisnosti poslovanja od Windowsa na koje se Satja Nadela fokusira još od kada je 2014. godine došao na čelo kompanije iz Redmonda. Takođe, ističe se da se ovim preuzimanjem GitHuba kompanija vraća svojim počecima kada je bila okrenuta developerima i alatima za razvoj softvera (Bloomberg), ali i dobija pristup resusu koji broji 27 miliona developera (TechCrunch).

S druge strane, GitHub se već neko vreme muči da nađe zamenu svog CEO-a Krisa Vanstrata, beleži finansijske gubitke, a ranije ove godine je preživeo i najveći DDoS napad koji je do sada zabeležen na ovom sajtu.

Uz sve to, Microsoft je jedan od najvećih kontributora na GitHubu. Za njega su vezani razvoj Windowsa, SQL server za Linux, Visual Studio Code…

Ni Microsoft ni Guthub nisu izašli u javnost sa komentarima, a što se tiče developera, prema diskusiji na Hacker Newsu reklo bi se da nisu svi oduševljeni mogućim spajanjem.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 4. Jun, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije