Konačno: Od ovog trenutka Apple-ov App Store dostupan i u Srbiji

Iako je možda čudno slaviti nešto što bi trebalo da se podrazumeva, srpski App Store očigledno godinama nije bio podrazumevan, a očigledno je i koje razloge za slavlje imamo.

Petar Paunović
20/04/2020

Nakon nedavne najave da će korisnici Apple uređaja u Srbija, posle mnogo godina, dobiti mogućnost da u svoje Apple naloge stave da su zapravo iz Srbije, od danas to konačno mogu da učine.

Iako je ova promena bila najavljena pre skoro mesec dana, sve do danas to nije bilo moguće uraditi. Zbog odugovlačenja, mnogi korisnici su bili skeptični da li će se zaista i desiti. No, možemo da potvrdimo da se nas nekoliko uspešno prijavilo na Srbiju, te obavilo i kupovine kreditnim karticama izdatim u Srbiji.

Podsetimo, da su u ovom dugom procesu lobiranja kod tehnološkog giganta iz Silicijumske doline učestvovale brojne organizacije počev od Serbian Entrepreneursa, Inicijative Digitalna Srbija, Vlade Srbije i mnogih drugih. Ma koliko je suludo da je tek sada moguće imati srpski App Store, toliko je i važno da je ova stvar konačno zaista i rešena.

Svakako da je put bio dug, a nismo unapred mogli znati sve korake i prepreke na tom putu, kaže za Startit Dnevnik suosnivač Serbian Entrepreneursa, Tihomir Bajić.

Pošto su ovakve objave strogo povjerljive i poslovna tajna nije uvijek bilo lako dobiti povratnu informaciju o statusu ili zastojima u procesu, zato je ova objava još draža onima koji su aktivno pomogli da se ovo ostvari.

Dovođenje Apple App Store u Srbiju je bila jedna od osnovnih infrastrukturnih stvari (isto važi i za Google Play Store) za koje smo se interno aktivarali i potom zvanično objavili na Belgrade Venture Forumu 2017. Uprkos neizvesnom i dugom putu ovo je svakako vredno i dobrobiti će tokom godina rasti.

Zahvalan sam pre svega Brani Perkoviću na sprovođenu ove akcije i koordinaciji, kao i Lazaru Stojkoviću koji ju je inicirao. Tokom dve i po godine ovog projekta pomogle su još desetine članova Serbian Entrepreneurs, kabinet predsednice vlade i NBS, lokalne startap organizacije poput DSIa i Startita, i pojedinci koji su se odazvali na poziv za akciju.

Treba istaći da se bez naših ljudi u dijaspori i njihove poslovne mreže na pravim mestima ovaj projekat ne bi ostvario ovakvom dinamikom.

Branu Perkoviću, investitoru iz Silicijumske doline, koji je sproveo veliki deo akcije lobiranja i povezivanja radi postizanja ovog cilja, počev od prvog mejla iz novembra 2017, mnogo je drago što je Apple napokon prepoznao veliki potencijal Srbije kao ekosistema i tržišta i da je uložio trud da otvori AppStore sa celokupnom funkcionalnošću.

Važno je imati na umu da se ovo ne bi moglo desiti bez velike saradnje javnog i privatnog sektora u zemlji i organizacija kao što su DSI, mnogim srpskim kontaktima u Apple-u i šire u Silicijumskoj dolini, oko kojih smo maksimalno pomagali mi iz Serbian Entrepreneursa.

Startit Dnevnik je već pisao šta su do sada bili problemi kako za naše kreatore aplikacija, tako i za korisnike, a pored praktičnih,  kao jedna od najvećih prednosti za domaći ekosistem se navodi i to da će se konačno omogućiti i razvoj domaćeg tržišta za iOS aplikacije.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 20. April, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Milos

petak, 24. April, 2020.

Jos nema Youtube aplikacije na srpskom AppStoru :)

Aleksa

četvrtak, 23. April, 2020.

Pozdrav Mirjana, sto se tice tvog problema za taj leftover ballance, pozovite preko skajpa Apple, moze se naci njihov broj, u principu oni ne mogu da obrisu te pare, nego umesto toga daju 1 Film Rental koji se "vodi" kao 0.00USD, ja sam imao taj problem jer sam bio namesten na Svajcarsku i imao sam oko 0.20 CHF, i Apple Support koga sam zvao preko skajpa mi je pomogao da ga skinem i da predjem na US store a pre koji dan na Srpski App Store

Mirjana

utorak, 21. April, 2020.

moze mala pomoc? naime posto imam neki leftover balance od 0.08 UDS na US iTunes store-u ne mogu da promenim country/region u Srbija. Da bih to uradila moram da pisem app store/iTunes support da mi obrisu taj balance I da se prijavim na nas region. Ali -- Srbije nema nigde kada je u pitanju podrska, tj ne mogu da posaljem upit iTunes-u obzirom da u njihovom drop down menu-iju nema Srbije. Imate li mozda neki savet? Pretpostavljam da necu biti jedina.

Lazar

ponedeljak, 20. April, 2020.

Respect ljudi!!!