Kako su 6 startapa, 4 predavača i 400+ učesnika napravili Startup Standup "najboljom konferencijom regiona"

Startup Standup: Academy Edition je održan prošle subote u velikoj pozorišnoj sali UK Vuk. Prvi put su predstavljane ekipe Startap Akademije, 400+ učesnika su čuli četiri keynote predavanja, a događaj je od stranih gostiju ocjenjen i kao “najbolja startap konferencija ovog dijela Evrope.” Organizacija SEE ICT kojoj sam se skoro priključio važi za posvećenu ekipu,

Uglješa Erić
09/04/2013

Startup Standup: Academy Edition je održan prošle subote u velikoj pozorišnoj sali UK Vuk. Prvi put su predstavljane ekipe Startap Akademije, 400+ učesnika su čuli četiri keynote predavanja, a događaj je od stranih gostiju ocjenjen i kao “najbolja startap konferencija ovog dijela Evrope.”

Organizacija SEE ICT kojoj sam se skoro priključio važi za posvećenu ekipu, ali smo bez obzira bili prijatno iznenađeni sjajnim pohvalama koje smo dobili od svih učesnika.

Ako niste bili sa nama ove subote u Vuku možda se sada pitate — šta se to toliko specijalno vidjelo i čulo u subotu?

Fokus na edukaciju

Sve je počelo uvodnim predstavljanjem Startap Akademije, koja je trajala tri i po mjeseca, gdje su polaznicima o najboljim principima i praksama tehnološkog preduzetništva pričali iskusni preduzetnici, investitori i drugi stručnjaci.

Učesnici su tokom programa radili u svojim timovima i kreirali nove na licu mjesta, razvijali svoje koncepte i proizvode uz konsultacije sa mentorima i međusobno pomaganje. Koliko su bili uspješni govori činjenica da je na prvom mini Seedcampu u Srbiji polovina startapa koji su pozvani da se predstave investitorima bila upravo sa Akademije. Misija ispunjena.

Pored priče o Akademiji, na Startup Standupu su održana i četiri keynote predavanja koja su svim preduzetnicima u publici prenijela znanja vrijedna i korisna njihovim poduhvatima.

Pokrećeš startap? Trebaće ti plan

Prvo keynote predavanje je održao partner u Seedcampu, Karlos Eduardo Espinal, na temu planiranja razvoja startapa u ranim fazama, prilagođeno potrebama najvećeg dijela publike.

Praveći ovakve planove i izdvajajući ključne tačke (MVP, puštanje javne bete, lansiranje) uz odgovarajuće rokove, ne samo da sebi olakšavate rad na razvoju biznisa već ga činite i daleko interesantnijim potencijalnim investitorima.

Izdvojio bih par savjeta, iz odličnog predavanja:

Više o ovom predavanju možete videti u Karlosovom blogu na tu temu, a video snimak ćemo postaviti ovde čim postane dostupan.

Pitch: 6*3*5

Glavni deo konferencije je, naravno, bilo predstavljanje najboljih startapa sa Akademije. Oni su se na pozornici predstavljali 3-minutnim pitchevima publici i stručnom žiriju, koji je ocjenjivao svaku prezentaciju.

Za ovu priliku okupili smo grupu iskusnih investitora i preduzetnika: Carlos Eduardo (Seedcamp), Bal Balaji, Tomaž Štolfa, Dan Lupu (Earlybird) i Dilyan Dimitrov (Eleven). Šest najboljih startapa Akademije koji su pitchovali u subotu su bili, abecednim redosledom:

Arena — onlajn strategijski fudbal sa akcentom na zanimljivi game play. Ekipa je spojila fudbal menadžera sa šahom i Panzer Generalom. Djeluje bolje nego što to zvuči i ima gotov proizvod, za koji je prezenter Saša Šijak najavio da se lansira kroz mjesec dana.

DataMaid — aplikacija koja sakuplja sve (multi)medijalne sadržaje i informacije, koje onda organizuje u smislene cjeline, lake za kasnije pregledanje. Produktivni alat sa seksipilom koji je uz isti predstavljala Katarina Popović.

EarnCoupon — servis koji želi da pokrene revoluciju u onlajn marketingu omogućavajući generisanje “word of mouth” promocije za koju mušteriju dobijaju popuste kada podele tražene sadržaje na društvenim mrežama. Prezenter je bio CEO, poznati nam Rade Joksimović.

PubSonic — novi način pretrage publikacija o matičnim ćelijama. Ivana Gađanski je približila usko-stručan koncept i laicima, predstavivši probleme njenih kolega, pregled postojećih rešenja i veličinu tržišta. Ekipa sa možda najambicioznijom misijom.

Travelico — kao Airbnb samo brže i ti si u centru pažnje: kada postaviš zahtev stanodavci se nadmeću za to kod koga ćeš odsjesti nudeći različite (bolje) uslove. Ambiciozan ali realan projekat Ivana Kovačevića.

Warrantly — tvoj uređaj se pokvario, izgubio si garantni list, nemaš prava na popravku, počinješ da se nerviraš? Warrantly koji je pitchao Nikola Todorović želi da pomogne tebi i proizvođačima i prodavcima tako što će sve garancije biti digitalne i stvarati nove vrednosti svim stranama.

Nakon svake prezentacije članovi žirija su postavljali pitanja, davali komentare i predloge startapima, često korisnih i ako niste deo tima startapa koji je prezentovao.

Državni program podrške, i nije loš uopšte

Posle 90-minutne pauze za ručak i upoznavanja, na scenu je stupio Slobodan Marković, najposvećeniji aktivista u oblasti IKT industrije u Srbiji, kako bi ispred Ministarstva Finansija i Ekonomije predstavio program podrške IT-u. U kratkim crtama smo čuli glavne odredbe programa (koje smo objavili prvi u Srbiji) a zatim odgovarao na pitanja iz publike.

Stvar bitna za startape, program grantovanja do 25.000€ svakom timu koji obezbedi investiciju, je to da još uvek nije finalizovana lista kriterijuma za prihvatljive investitore. Očekuje se da će i ove specifikacije biti uskoro dostupne.

Markovićevo generalno mišljenje je da je značaj IT industrije prepoznat od strane državne uprave te da će izmjenama i dopunama zakona u bliskoj budućnosti bavljenje tehnološkim preduzetništvom biti bitno jednostavnije.

Bal Balađi: Čovjek-armija

“Ko je taj Bal?”, je bilo često pitanje svih onih koji nisu deo SEE ICT-a ili polaznici Startap Akademije.
Bal Balađi je serijski preduzetnik i investitor, koji je tokom svoje karijere prikupio 40 miliona evra investicija za svoje brojne poduhvate. Tokom 20 godina preduzetništva je izgradio mrežu kontakata i partnera, gotovo nezamislivu domaćim preduzetnicima.

Nakon mnogih putovanja i rada i života u različitim zemljama poput Švajcarske, Indije, Amerike i Britanije, svugde gradeći globalno uspješne biznise, što od skoro čini i u Srbiji.

Na početku svog predavanja Bal je istakao vrijednost dobre mreže kontakata koja startapima može biti i jedan od najvažnijih resursa. Samouvjerenost osnivača je takođe nešto što vidi kao ključnu stavku, pri čemu postoji i fina linija između samopouzdanja i arogancije.

Pitch je samo ulaznica za pregovore, iza njega mora da stoji dobro razrađen plan i odličan i samopouzdan tim. Ako zasnivate vašu prednost na tvrdnji “Mi smo bolji” propadate. Mjerljivi i jasni podaci su pokazatelj prednosti.

Jedan od Balovih ciljeva u Srbiji je, pored razvoja biznisa čija je prva faza softverska kuća BalLab, rad na razvoju lokalnog startap ekosistema. Na ovoj misiji Bal duže vreme sarađuje sa našim SEE ICT-om i pruža podršku projektima poput Startap Akademije.

Jednako bitno, Bal je otvoren da svoje iskustvo, znanja i konekcije podijeli sa perspektivnim startapima, ne bi li se razvoj domaće scene što više ubrzao i usmjerio ka uspjesima na globalnom tržištu.

Jedna od ključnih tačaka koje Bal vidi kao potrebne za uspješan razvoj ekosistema je i postojanje startap co-working prostora, jednog haba koji bi bio centralno mjesto okupljanja i interakcije članova startap zajednice.

Šta je Betahaus i kako da mi to ovde?

Na ovo se savršeno nadovezao poslednji keynote koji je održao Maximilian von der Ahé, jedan od ko-osnivača najznačajnijeg berlinskog startap haba i co-working prostora — Betahausa. Njihova priča počinje okupljanjem sasvim ‘običnih’ ljudi, koji su imali samo viziju i želju da je ostvare.

Definitivno je došlo vrijeme za sličnu stvar u Beogradu, u prilog čemu govori postojanje mnogobrojnih inicijativa samo u Beogradu. Max je publici ukazao na sve zamke na koje bi mogli da naiđu u tom procesu, da li iznajmljivati ili kupovati prostor, koliko vrijedi razvijati evropsku franšizu (ne mnogo)…

Snimak njegovog predavanja će biti dostupan uskoro, a Max je ponudio i da ga svi koje zanima pokretanje ovakvog nekog prostora slobodno kontaktiraju za savete i pomoć.

I, najbolji startap Akademije je…

DataMaid!

Ova veb i mobilna aplikacija će ponuditi način da, u vremenu kada su nam alati za digitalnu kreaciju svih vrsta i virtuelnu interakciju sa okolinom produženje ruke, sve te medije i interakcije organizujemo u pregledne i smislene grupe struktuiranih sadržaja.

Katarina Popović i njena ekipa su identifikovali realan problem koji žele da reše, i još se od prvih dana Startap Akademije videlo posebno interesovanje koje su posećujući investitori obraćali na njih.

Lansiranje beta verzije proizvoda se planira u narednih par mjeseci, a za informacije  možete da se prijavite na njihovom sajtu.

Ispred Akademije čestitamo od srca DataMaidu, ali i svim startapima koji su prešli dug put i za kratko vreme kreirali istinski impresivne koncepte i proizvode.

Pobjeda cijele scene

Kao učesnik u organizaciji događaja ne pretendujem da budem objektivan, ali sam svakako izuzetno srećan i ponosan na ono što smo postigli Startup Standupom.

Pozitivna atmosfera i energija kojom je UK Vuk napunilo 400 mladih preduzetnika, sjajna predavanja i to što se prikazalo 6 potpuno novih i dobrih startapa su ostavili izvanredan utisak na učesnike, koji su iste na skoro svakoj pauzi dijelili sa nama.

Donekle nam je ipak bio najznačajniji feedback stručnih gostiju iz inostranstva, deo čijeg posla je posjećivanje svih vrsta startap konferencija po Evropi, što čovjeku gradi visoke kriterijume.

A ipak je apsolutno svaki od međunarodnih gostiju podijelio sa organizacionim timom iskrene i entuzijastične pohvale na račun Startap Standupa — od organizacije i startapa do broja učesnika.

Predstavnici Elevena su ocjenili čak da je ovo bila i najbolja startap konferenciju u Jugoistočnoj Evropi. Predstavnici Seedcampa, Earlybirda, Launchhuba i drugi su bili jednako širokogrudi, a dobili smo i zahtjeve od investitora sa konferencije da ih povežemo sa startapima koji su se predstavljali ranije.

Čuti takve pohvale od gostiju svakako prija svakom organizatoru, mada jedna druga stvar prija još više. Naši startapi i prikazana zrelost cele scene su sigurno doprinjeli percepciji Srbije kao mjesta gdje vrijedi dolaziti i ubuduće, kao mjesta odakle dolaze dobri startapi.

Ako ste jedni od onih koji su bili sa nama na Startup Standupu voljeli bismo da čujemo i vaše utiske u komentarima.

Do narednog okupljanja, razradite vašu veliku ideju, upoznajte velike ljude, i ne zaboravite moto jednog od ljudi koji su promjenili Internet — “stay focused and keep shipping”.

Uglješa Erić

Objavio/la članak.

utorak, 9. April, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ

Darko K.

petak, 12. April, 2013.

Svaka cast! Da i Srbija procveta :)

Ivalex

sreda, 10. April, 2013.

Bilo je odlicno :)

Prokka

utorak, 9. April, 2013.

Startup Standup je bio jedno divno iskustvo i mnogo mi je drago što je ekipa koja vodi SEE ICT uspela da u periodu od par godina ovoliko izmeni domaću scenu da pokretanje novih projekata za koje će znati veliki svetski investitori i u njih uložiti više ne zvuči kao naučna fantastika. Skidam kapu ljudi!

Todorovic

utorak, 9. April, 2013.

Sad mi je žao što nisam prisustvovao, naradni put!

Ivana

utorak, 9. April, 2013.

Odlicna organizacija! Super ljudi i na bini i iza bine i u publici :D Total success :)

Milos

utorak, 9. April, 2013.

Svaka cast na promociji i ucestvovanju u kreiranju startup ekosistema u Srbiji!

Ivan Mojsilović

utorak, 9. April, 2013.

Sjajno!

Nenad

utorak, 9. April, 2013.

Bravo!