Predstavljen državni program podrške startapima i celoj IT industriji — za startape grantovi do 25.000€

U Palati Srbija u Beogradu danas je predstavljen Program državne podrške IT sektoru i njegov tim predstavili predlog programa za podršku IT industriji u Srbiji. O ovom programu su zajedno sa 50-ak predstavnika IT firmi i organizacija pričali ministar Dinkić i njegovi savetnici. Program predviđa podršku u četiri osnovna segmenta — za startape, autsorsing firme,

Vukašin Stojkov
07/02/2013

U Palati Srbija u Beogradu danas je predstavljen Program državne podrške IT sektoru i njegov tim predstavili predlog programa za podršku IT industriji u Srbiji. O ovom programu su zajedno sa 50-ak predstavnika IT firmi i organizacija pričali ministar Dinkić i njegovi savetnici.

Program predviđa podršku u četiri osnovna segmenta — za startape, autsorsing firme, razvoj i izvoz originalnih proizvoda i razvojne centre multinacionalnih kompanija.

Podrška startapima

Kako se navodi u programu, cilj ove komponente je podrška uspostavljanju i jačanju startap ekosistema u Srbiji, što je svakako nešto što prija da se čuje.

Startapima će biti obezbeđena bespovratna sredstva kako bi dobili pristup početnom (seed) kapitalu za razvoj proizvoda i biznisa. Osobenost modela dodele ovih sredstava je ta da se ona dodeljuju ne direktno startapima već investitorima koji već ulažu u neki startap, a koji imaju kredibilitet i iskustvo u ulaganjima ovog tipa.

Startapima se uz ulaganje investitora može dati do 25.000€ a u nastavku možete videti celokupan tekst predloga:

U okviru ove komponente obezbeđuju se finansijski podsticaji investitorima, koji imaju uspešan istorijat investiranja u IT startap- ove, a u Srbiji žele da ulože početni (seed) kapital u mikro i mala preduzeća sa inovacijama/proizvodima velikog tržišnog potencijala.

Dodela podsticaja vrši se na osnovu javnog poziva, koji je otvoren tokom cele godine, odnosno dok se ne utroše sva sredstva predviđena za ovu komponentu.

Na javni poziv mogu da se jave domaći i inostrani investitori i mikro/mala preduzeća, uz podnošenje biznis plana i (pred)ugovora kojim se uređuju međusobni odnosi.

Odluke o dodeli podsticaja donosi ekspertska komisija, koju formira Vlada. Komisija ocenjuje da li investitori zadovoljavaju uslove javnog poziva, na osnovu unapred objavljenih kriterijuma i podnetih dokaza (reference/iskustvo/uspešnost investitora, sposobnost ulaganja u produženom periodu, tržišni potencijal projekta, sposobnost tima za realizaciju projekta itd).

Finansijski podsticaji koje dodeljuje Republika Srbija ne mogu biti veći od 50% ukupnog odobrenog budžeta projekta, a najviše do 25.000 evra, što znači da investitor obezbeđuje preostala sredstava za realizaciju projekta.

Finansiranje se vrši po principu refundacije opravdanih troškova (oprema, plate, obuka itd), a primalac sredstava ima obavezu da, najmanje 12 meseci po isplati celokupnog odobrenog iznosa, obavlja poslovnu delatnost u preduzeću registrovnom u Republici Srbiji.

Osim dodele finansijskih podsticaja za investitore, u okviru ove komponente predviđen je i poseban program obuke i umrežavanja, koji ima za cilj okupljanje i povezivanje IT preduzetnika, prenošenje znanja iz oblasti startap preduzetništva, mentorski rad i pripremu projekata za ulazak u program investiranja, predstavljanje razvojnih timova i projekata investitorima itd.

Za realizaciju ovog programa obezbeđuju se posebna sredstva, koja se dodeljuju putem javnog konkursa. Na konkurs mogu da se prijave inkubatori i druge organizacije sa razvijenim programima i iskustvom u organizovanju obuka u navedenim oblastima.

Pored bespovratnih sredstava za startape koji uspeju da zainteresuju nekog investitora, u sklopu podrške startapima će biti podržan i razvoj inkubatora za IT kompanije.

Celokupan program podrške

Pored podrške namenjene mladim startapima, u planu je i niz drugih mera za podršku IT industriji, uključujući poreske olakšice (uključujući oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje), podrška izvoznicima softverskih proizvoda i rešenja, unapređenje zakonskih okvira, unapređenje obrazovanja i promotivna kampanja odnosno promocija potencijala srpske IT industrije stranim partnerima.

U nastavku možete videti integralni tekst Predloga. NAPOMENA: ovo je radna verzija koja će biti dopunjena i koja će služiti za javnu raspravu o predlogu.

Priključite se javnoj raspravi

Ukoliko imate komentare na ovaj predlog, zamerke, primedbe ili predloge za njegovo poboljšanje, možete ih slati na sledeće adrese: [email protected] i [email protected]

 Rok za slanje komentara je 17. februar 2013.

Otvorenost: SEE ICT, organizacija koja upravlja Startitom, je učestvovala u konsultacijama sa autorima gore pominjanog programa podrške IT industriji Republike Srbije.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

četvrtak, 7. Februar, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Predrag Supurović

subota, 23. Februar, 2013.

A preduzeetnici po običaju dobiju mastan kolac da si samo nabiju... SVe ove "kombinacije" se prave da neko svojima napuni džepove. Uslovi su takvi da te podsticaje mogu da iskoriste samo oni koji već imaju razvijen biznis i dobre veze, kao i uvek. Oni koji počinju mogu samo da plaču i oštre kočeve...

Владимир Лjулин

ponedeljak, 11. Februar, 2013.

Ово jе одлична вест, желим да видим развоj у IT.

Sloba Marković

nedelja, 10. Februar, 2013.

@Ivan Nećeš administrativca u timu, hoćeš sam da se bakćeš sa birokratijom, ispostavlja se da te to smara... i zato život više nema smisla? ;)

Ivan Mojsilović

subota, 9. Februar, 2013.

@Ilija, 2. meni su investitori rekli da nije dobro ulaziti u takve dilove sa drzavom ako zelimo da prikupimo investicioni novac zbog strings attached koje si pomenuo. Jeste, na nama je da biramo sta cemo raditi i kako, ali hvaliti se na sva zvona da se nesto super radi a ispadne buckuris je postalo smorno. 4. Istina, ali prosto ima nas vrcana koji ne zelimo da placamo administrativnog radnika a ima nas 4 u timu :) Probao jednom sa drzavom u ovaka dil i nikad vise :) Ostalo je na mestu sto si rekao.

Aleksandar Vacić

petak, 8. Februar, 2013.

Od čitavog ovog predloga, jedini zanimljiv mi je 4. deo, o modernizaciji platnih usluga i prometa. Nadam se dobrim pomacima u tom smeru i to ću posebno pratiti. Ovo sve ostalo me slabo dotiče.

Aleksandar Vacić

petak, 8. Februar, 2013.

@mileusna Braća Coch bi bila oduševljena ovim merama.

Miloš Mileusnić

petak, 8. Februar, 2013.

Je li nekome jasna logika po kojoj će programer sa platom od 1500 EUR biti oslobođen dela poreza na platu dok kasirka u Maxiju na svojih 200 EUR plate plaća pun porez?

Ivan Mojsilovic

petak, 8. Februar, 2013.

Sto se tice smanjenja opterecenja na plate, sad za 1000 eur neto placate 1670 eur, a kad uvedu mere onda cete placati 1430 eur. Dakle 240 eur ustede. Zar oni stvarno misle da ce to da poveca plate ili da ce freelance firme (reg napolju) da se legalizuju? Smesni su do besvesti :) Ovo ce da koristi firmama od 50+, 100+ zaposlenih jer ce da ustede oko 20K eur mesecno. Blago njima :) Jedina ok stvar, ukoliko je izvedu kako treba, jeste elektronska razmena knjigovodstvenih dokumenata da nas ne samraju sa pecatima, potpisima i slicnim sranjima. Doduse ja ih odavno kuliram za te stvari :)

Ivan Mojsilovic

petak, 8. Februar, 2013.

@Dejan i @Nikole, nije dobra ideja. Kao prvo, uslov je da je investitor osoba/fond sa iskustvom i uspesnom istorijom. Koliko takvih u samoj Srbiji znate? Nijednog kojeg mozete naci javno. Drugo, investitori iz inostranstva gotovo svi od reda zahtevaju da firmu registrujete ili u njihovoj drzavi ili UK/US/EU. Ako nadjete ino investitora koji je spreman da rizikuje sa vama, moracete firmu da registrujete vani. Ima jako malo primera da se to nije desilo. Trece, refundacija je jedno veliko sranje. Dakle vi isplatite plate, kupite opremu i slicne gluposti i onda se zajebavate sa papirologijom oko refundiranja novca koji ste kao dobili. To samo donosi jedan ogroman birokratski posao koji nijedan startup ne moze da podnese jer prosto za tako nesto nema vremena. Bio probao nikad vise. Ta mera je toliko besmislena da ce biti super ako bude 10 startapa koji budu mogli da ispostuju uslove. Mogli su da vide kako to rade Bugarska, Austrija itd i da naprave posao kako valja. Ovako su samo ispali smesni kao i uvek do sada.

Dejan

petak, 8. Februar, 2013.

Mislim da je bolje da novac ide preko Investitora nego direktno start-upvima, ovako mi koji nesto hocemo da napravimo znamo da te pare sto drzava daje nece otici nekim partijskim drugovima, kao sto su se do sada stvari resavale po takvim pitanjima. Da je bilo kojekavih "projekata" na koje su ljudi aplicirali pa delili pare, a stvarnih projekata nije bilo. Ovo prosto smanjuje mogucnost korupcije. Ako investitor misli da tvoj projekat vredi utrcace i drzava sa kapitalom i superiska. Ako investitor misli da ti nemas sta da trazis, zasto da drzava uleti sa parama ako taj neko misli da ti nemas pojma sta radis. Da nece mozda partijski drugovi da kazu koji projekat treba da se financira a koji ne.

Ilija Studen

četvrtak, 7. Februar, 2013.

U načelu se slažem sa Nikolom Malovićem. Osvrt na ostale komentare: 1. Od Vas se očekuje da poslujete na belo kako biste dobili pomoć (od SIEPA npr). Tvrdnja da je to pravilo loše za startupe (komentar #3) skroz nije na mestu. Hoćete kaubojštinu? Ne očekujte onda pomoć od sistema već terajte kaubojski. Može se voditi profitabilan posao "na belo" (provereno). Sve ostalo je… Protivzakonito! ;) 2. Od Vas se očekuje da nađete investitora sa istorijom ulaganja kako biste dobili besporvatna sredstva bez davanja dela firme. Euro na euro investicije do sume od 25K EUR. Sve kristalno jasno. Ko hoće ozbiljno da se bavi (bilo kojim) poslom u ovome neće videti nikakav problem. Zahteva trud, zahteva posvećenost, ali nije neizvodljivo. Hoćete besplatan novac? Odradite domaći. 3. Očekivati od države da racionalnom odlučuje kome daje novac, a kome ne je precenjivanje njenih mogućnosti i siguran recept za lošu raspodelu sredstava. Neka tržište ideja (i investitori koji ulažu u iste) odluči gde će uložiti, a država onda neka prati. Ionako je budžet za ovu pomoć ograničen na 0.5M EUR, tako da je to najveća šteta koja će da se desi. Ta suma nije velika svota. Čak bih rekao da je dosta konzervativna, što je i dobro za početak. 4. Ko se ozbiljno bavi poslom nema velikih problema sa birokratijom. Čudo šta jedan "administrativni asistent" na normalnoj plati može da uradi za jednu firmu (provereno). Kukanje na birokratiju je detinjasto i uglavnom izgovor. Hoćeš da praviš nešto ili da kukaš? Ako je odgovor pod a. onda je birokratija nešto sa čime ćeš naučiti da izlaziš na kraj (čitaj, zaposlićeš nekog da rešava te stvari pre ili kasnije). 5. Firme koje su rezervisane da traže pomoć od "mafijaške države" ne treba istu ni da traže. Bootstrapping radi posao, pa lepo teraj rast iz sopstvenog profita. Radi posao, čak i iz Srbije, provereno. Firme koje opet žele da uđu u ovakve programe treba dobro da vagnu "strings attached", pa na osnovu toga donesu odluku. Naravno, i jedno i drugo spada u domen poslovne odluke. Što se cele priče tiče, cenim inicijativu za pomoć firmam koje se uspešno bave LEGALNIM izvozom softvera (plaćaju porez, vode knjige, plaćaju porez itd). Za sada je sve još mlado tako da ćemo tek vremenom videti da li ćemo koristiti neke od ponuđenih opcija. PS: Država je već ranije imala programe pomoći firmama koje rastu i ulažu. Razlika u odnosu na te programe je što je ovaj direktno fokusiran na IT, pa se čini kao da je prvi, što nije istina. Čisto da se zna… Postojali su programi i pre, a ovaj je samo jedan u nizu.

Milos Savanovic

četvrtak, 7. Februar, 2013.

Slazem se sa Ivanom Mojsilovicem i Nikolom. Drzava se previse uplice u samo poslovanje i unosi previse birokratije za realno veoma skromnu sumu kad je u pitanju IT industrija. Takodje ceo program je sastavljen od gomile opstih mesta i deo o startapima deluje kao da je prepravljan program za podsticaj zanatlijsih radnji ili tako nesto. IT nije kopanje kanala ili asfaltiranje puteva. Mora se razmisljati drugacije od toga.

Nikola

četvrtak, 7. Februar, 2013.

Ovo sto drzava ne daje direktno startapima sredstva je verovatno zato sto drzava nema dovoljno kredibilne institucije koje ce da skapiraju gde uloziti pare a gde ne, a i ako projekat propadne drzava ne snosi odgovornost verovatno. Opet se svodi na to da startapi zavise od vec postojecih investitora. To nije nuzno toliko lose, ali se nevidi tu neka konkretnija pomoc od drzave.

Nikola

četvrtak, 7. Februar, 2013.

Ko da nekome investitoru ili inkubatoru znaci nesto 25.000eur. Imaju svoj kapital, i hoce da naprave profit kroz rast startupa u nadolazecem periodu. Sto bi se sad tu jos ukljucivala i drzava. Na tv'u je pricao da ce drzava da ima udeo u tim kompanijama do 25% .. i sad imamo kompaniju koju dele founderi, drzava i investitor. Po meni je tu drzava visak. Mnogo bolje bi bilo da je drzava zapravo inkubator, i da te pare daje direktno timu koji pravi startup a ne investitoru. Pa nek onda uzme 10% ko eleven ili drugi inkubatori sto uzimaju. Pare trebaju startaupu a ne investitorima, njima nije problem kapital koliko sam ja do sada shvatio.

Nikola Malovic

četvrtak, 7. Februar, 2013.

Ja se ne slazem sa Ivanom - deo sa investitorima mi se bas najvise dopada jer izbacuje sistemsku korupciju I uvodi trzisne kriterijume. "Ubedi andjela da ti da 25K I mi ti damo 25K bespovratno" AKA "Ako ne mozes da ubedis andjela da investira, sto da mi investiramo u tebe?" Poreske I doprinosne olaksice navedene u dokumentu su takodje bitne. Prvi put za 36 godina zivota da vidim nesto sto nasi politicari odrade da mi se dopada Ja bi dodao samo mozda "drzavno finansiran akcelarator", ali I ovo sto je predlozeno je odlicno :)

Ivan Mojsilovic

četvrtak, 7. Februar, 2013.

Deo o investiranju je totalni promasaj. Kao prvo treba da nadjes investitora koji ce da ulozi sto je samo po sebi tesko. Kad nadjes takvog ovih 25K ti nece mnogo znaciti, pogotovo nece znaciti investitoru koji ce cak biti i protiv toga jer se mora raditi po plannu kojim je konkurisano a to cesto nije sluzaj sa startapima (pivotiranje). Drugo, opravdani troskovi su smejurija svoje vrste. Startapima trebaju pare za sve i svasta i ako moraju da pravdaju vise im se isplati da preskoce tu pomoc. Nazalost taj deo podrske je katastrofalan i nece doneti nikakve pozitivne efekte jer je opterecem birokratijom koja ne razume startup svet. Dalo se naslutiti da ce biti tako.

Borche

četvrtak, 7. Februar, 2013.

Interesantno,cujem juce da je seik Muhamed(itd) zainteresovan da napravi IT kompaniju Srbiji,i eto odmah Mladje sa idejom da pomogne :) IT sektoru Nemoj molim te Mladjo da pomazes IT sektor,da ne prodje kao neki drugi sektori koje si ranije pomagao.

Dejocar

četvrtak, 7. Februar, 2013.

Stvarno lepa vest, ali mora se biti mnogo pažljiv u poslovanju sa ovom mafijaškom državom.