U Palati Srbija u Beogradu danas je predstavljen Program državne podrške IT sektoru i njegov tim predstavili predlog programa za podršku IT industriji u Srbiji. O ovom programu su zajedno sa 50-ak predstavnika IT firmi i organizacija pričali ministar Dinkić i njegovi savetnici.

Program predviđa podršku u četiri osnovna segmenta — za startape, autsorsing firme, razvoj i izvoz originalnih proizvoda i razvojne centre multinacionalnih kompanija.

Podrška startapima

Kako se navodi u programu, cilj ove komponente je podrška uspostavljanju i jačanju startap ekosistema u Srbiji, što je svakako nešto što prija da se čuje.

Startapima će biti obezbeđena bespovratna sredstva kako bi dobili pristup početnom (seed) kapitalu za razvoj proizvoda i biznisa. Osobenost modela dodele ovih sredstava je ta da se ona dodeljuju ne direktno startapima već investitorima koji već ulažu u neki startap, a koji imaju kredibilitet i iskustvo u ulaganjima ovog tipa.

Startapima se uz ulaganje investitora može dati do 25.000€ a u nastavku možete videti celokupan tekst predloga:

U okviru ove komponente obezbeđuju se finansijski podsticaji investitorima, koji imaju uspešan istorijat investiranja u IT startap- ove, a u Srbiji žele da ulože početni (seed) kapital u mikro i mala preduzeća sa inovacijama/proizvodima velikog tržišnog potencijala.

Dodela podsticaja vrši se na osnovu javnog poziva, koji je otvoren tokom cele godine, odnosno dok se ne utroše sva sredstva predviđena za ovu komponentu.

Na javni poziv mogu da se jave domaći i inostrani investitori i mikro/mala preduzeća, uz podnošenje biznis plana i (pred)ugovora kojim se uređuju međusobni odnosi.

Odluke o dodeli podsticaja donosi ekspertska komisija, koju formira Vlada. Komisija ocenjuje da li investitori zadovoljavaju uslove javnog poziva, na osnovu unapred objavljenih kriterijuma i podnetih dokaza (reference/iskustvo/uspešnost investitora, sposobnost ulaganja u produženom periodu, tržišni potencijal projekta, sposobnost tima za realizaciju projekta itd).

Finansijski podsticaji koje dodeljuje Republika Srbija ne mogu biti veći od 50% ukupnog odobrenog budžeta projekta, a najviše do 25.000 evra, što znači da investitor obezbeđuje preostala sredstava za realizaciju projekta.

Finansiranje se vrši po principu refundacije opravdanih troškova (oprema, plate, obuka itd), a primalac sredstava ima obavezu da, najmanje 12 meseci po isplati celokupnog odobrenog iznosa, obavlja poslovnu delatnost u preduzeću registrovnom u Republici Srbiji.

Osim dodele finansijskih podsticaja za investitore, u okviru ove komponente predviđen je i poseban program obuke i umrežavanja, koji ima za cilj okupljanje i povezivanje IT preduzetnika, prenošenje znanja iz oblasti startap preduzetništva, mentorski rad i pripremu projekata za ulazak u program investiranja, predstavljanje razvojnih timova i projekata investitorima itd.

Za realizaciju ovog programa obezbeđuju se posebna sredstva, koja se dodeljuju putem javnog konkursa. Na konkurs mogu da se prijave inkubatori i druge organizacije sa razvijenim programima i iskustvom u organizovanju obuka u navedenim oblastima.

Pored bespovratnih sredstava za startape koji uspeju da zainteresuju nekog investitora, u sklopu podrške startapima će biti podržan i razvoj inkubatora za IT kompanije.

Celokupan program podrške

Pored podrške namenjene mladim startapima, u planu je i niz drugih mera za podršku IT industriji, uključujući poreske olakšice (uključujući oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje), podrška izvoznicima softverskih proizvoda i rešenja, unapređenje zakonskih okvira, unapređenje obrazovanja i promotivna kampanja odnosno promocija potencijala srpske IT industrije stranim partnerima.

U nastavku možete videti integralni tekst Predloga. NAPOMENA: ovo je radna verzija koja će biti dopunjena i koja će služiti za javnu raspravu o predlogu.

Priključite se javnoj raspravi

Ukoliko imate komentare na ovaj predlog, zamerke, primedbe ili predloge za njegovo poboljšanje, možete ih slati na sledeće adrese: slobodan.markovic@siepa.gov.rs i tijana.stankovic@mfp.gov.rs

 Rok za slanje komentara je 17. februar 2013.

Otvorenost: SEE ICT, organizacija koja upravlja Startitom, je učestvovala u konsultacijama sa autorima gore pominjanog programa podrške IT industriji Republike Srbije.