Kako da podgrejete teorije zavere? Obeležite 5G objave oznakama za COVID-19, po uzoru na Twitter

Twitter se izvinio zbog pogrešnog i nelogičnog obeležavanja objava u nekoliko prethodnih nedelja.

Twitter je u prethodnim nedeljama „pobrkao lonce”. Bilo je mnogo reči o većoj učinkvitosti i boljem snalaženju u odnosu na konkurenciju, a rezultati su pokazali da dobro balansira između potpune i delimične cenzure spornih objava tokom trajanja pandemije i rasnih protesta u SAD-u. Međutim, nešto je u algoritmu koji koristi krenulo po zlu. 

Kako piše Business Insider, u prethodnom periodu Twitter je počeo da obeležava i 5G objave, pa čak i objave koje u sebi sadrže samo reč „kiseonik”, ili „frekvencija”. Ne samo da filter koji vrši odabir gotovo da ne postoji, već je zapanjujuće i koje oznake su nalepljene na označene objave: „Informišite se o COVID-19”.

Tako je došlo do situacije da duhovita objava ‒ „5G je nova vrsta kiseonika koja ubrzava rad mozga”, dobije oznaku „Informišite se o COVID-19”, a kada na nju kliknete dobijate objašnjenje da 5G ne širi koronavirus. No, tu nije kraj ovom apsurdu, jedan korisnik je primetio ovaj trend, te je objavio da je ovakvo obeležavanje „odličan način da se prošire teorije zavere”, a zauzvrat je dobio istu oznaku. Ona i dan-danas stoji, bez obzira što se kompanija oglasila sa izvinjenjem.

Greška koja privlači veću pažnju, ali i veće nepoverenje

Twitter priznaje i izvinjava se svojim korisnicima zbog propusta. Ipak, koje su posledice ovakvog trenda i da li je korisnik zapravo postavio smisleno pitanje? Šta ako se ovim prošire teorije zavere? Koliko novih poteškoća se stvara na već jako kompleksnom i osetljivom području?

Da bi ovim propustom moglo doći do nenamernog, ali značajnog privlačenja pažnje na teorije zavere, navodi i jedan od eksperata za BI. 

„Slučajne greške u obeležavanju mogle bi da ojačaju uverenja u teorije zavere, samo zato što ono što se dešava na Twitteru izgleda sumnjivo. Pogrešno obeležavanje neuvredljivih objava, pogrešnim oznakama, koje objašnjavaju da 5G i koronavirus nisu povezani, mogu nenamerno da privuku dodatnu pažnju i prodube konverzaciju o tim temama”.

Još jedan stručnjak primećuje za BI da se ovakve slučajnosti plaćaju većim nepoverenjem korisnika u platformu i njenu misiju da se bori protiv dezinformacija.

Iz Twittera navode da se radi na nadogradnji procesa obeležavanja i većoj preciznosti. Podsetimo se da je Twitter u prethodnim mesecima više puta objavio nove promene, među njima i „oživljavanje” plavog bedža i opciju ograničenog komentarisanja. A kada je reč o 5G teorijama, jedan od kulminirajućih događaja u prethodnom periodu bio je čuveni proces u Glastonberiju, gde je stopirano postavljanje infrastrukture za 5G mrežu ‒ dok britanska Vlada ne istraži njenu bezbednost.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu