Inženjer, fizičar i molekularni biolog izašli iz komisije za 5G, zatraženo mišljenje Vlade Velike Britanije

Na 40 kilometara od Bristola, u britanskom gradu Glastonberiju, digla se prašina oko postavljanja infrastukture za 5G mrežu.

Zračenje baznih stanica 5G mreže može da oslabi imuni sistem, prouzrokuje zaraze i ubija ptice… Ako preživimo sve te scenarije, sleduje nam ugradnja mikročipova čiji je cilj potpuna kontrola građana. Ne osporavajući kreativnost pristalica ovih teorija, pažnju nam je privukla i vest koja stiže iz Velike Britanije, a tiče se upravo uticaja onih koji veruju u teorije zavere na sistem lokalne samouprave.

Naime, u Glastonberiju je krajem prošle godine formirana savetodavna grupa koja se bavila temom bezbednosti 5G mreže. Nakon šest meseci od njenog formiranja, objavljen je izveštaj i jednoglasna odluka da će se grad suprotstaviti razvoju mobilne mreže nove generacije ukoliko britanska Vlada ne istraži njenu bezbednost. Prema pisanju BBC-ja, četiri člana napustila su grupu i prokomentarisala da iza izveštaja stoje protivnici 5G mreže i teoretičari zavera. 

Zanimljivo je da su odluku da se povuku iz rada grupe doneli volonteri koji su po struci inženjer elektrotehnike, diplomirani fizičar i molekularni biolog. Njima se pridružio i biznismen Dejvid Svejn koji je objasnio da je naučno mišljenje ignorisano zbog rekla-kazala priča i aktuelnih teorija zavere.

Fizičar Mark Svan objasnio je da je od početka rada grupa bila pristrasna: „Pridružio sam se s nadom da će postojati razuman razgovor o 5G mreži. Ipak se ispostavilo da je grupa beznadežan blef iza koje stoje teoretičari zavera i skeptici”.

Osim četiri pomenuta člana, ostali su ili imali izričito negativan stav prema 5G mreži, ili su pružali podršku protivljenju. Na ovoj strani, između ostalog, bili su i penzionisani profesor Martin Pal, koji je 2019. godine tvrdio da bežične mreže mogu da sterilišu čovečanstvo ukoliko se ne uklone za dve godine, dr Endrju Trisider, jedan od zastupnika ideje o „elektromagnetskom stresu” i Roj Prokter, duhovni iscelitelj.

Iako su društvene mreže bile usijane poslednjih meseci u vezi sa temama koje se klasifikuju kao teorije zavere, ne treba izgubiti iz vida da lična uverenja mogu značajno da utiču na procese donošenja odluka u lokalnim zajednicama, na šta upravo ukazuje i primer iz Glastonberija. Pomenuta savetodavna grupa je zatražila od Vlade Velike Britanije da ispita bezbednost 5G mreže i iskazala protivljenje postavljanju infrastrukture.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu