Postoji zavera koja promoviše teoriju zavere o povezanosti 5G i pandemije, navode istraživači

Nekoliko istraživača tvrdi da postoji „pojačan nivo neautentične aktivnosti”, neka vrsta zavere takoreći, na društvenim mrežama koja implicira zaveru po kojoj je 5G tehnologija povezana sa pandemijom.

5G teorije zavere su postale masovni fenomen na društvenim mrežama, uključujući poznate ličnosti kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. U prethodnoj nedelji YouTube i Facebook su na svojim platformama zabranili sadržaje koji komuniciraju na ovu temu, a kako navodi Bloomberg neki istraživači validnosti informacija na društvenim mrežama zaključuju da postoji koordinisana neautentična aktivnost” iz više nepoznatih izvora vezana za širenje ovih informacija. 

Prema nedavnom istraživanju jednog naučnika koji je analizirao 22.000 interakcija na društvenoj mreži Tviter, veliki broj analiziranih naloga pokazuje neautentičnu aktivnost” (po jednoj definiciji to je situacija kada grupa stranica ili ljudi koordinisano navodi korisnike na dezinformacije o sebi, svom radu i aktivnostima). 

Jedan Istraživač iz Katara ima pretpostavku da bi nalozi mogli biti deo strateškog dezinformisanja i da postoje specifičnosti koje ukazuju da je kampanja podržana od strane državnih činilaca i navodi da način sprovođenja liči na strategiju koja je postojala u toku izborne kampanje u SAD-u 2016. 

Slično istraživanje sprovela je i njujorška kompanija BlackBird.AI koja potvrđuje neautentične aktivnosti. Na osnovu analize jezika i šablona komunikacije, praćenja aktivnosti botova ukazuju da je dezinformisanje organizovano. Do istih zaključaka dolaze i istraživači neprofitne organizacije The Global Disinformation Index. 

Upitani za komentar sa njihove strane, PR predstavnici Tvitera navode da su posvećeni “očuvanju javnog dijaloga” i “prioritizaciji uklanjanja sadržaja koji u sebi sadrži poziv na aktivnosti koje mogu izazvati štetu ili povredu. . Prilikom dosadašnjeg angažmana pobornika 5G” teorije zavere demolirano je oko 20 predajnika provajdera 5G mreže, širom Velike Britanije, a teoriju zavere podržavaju i poznate ličnosti iz raznih sfera, među kojima  su i poznati holivudski glumci Vudi Harelson i Džon Kjuzak.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu