Kako da menadžeri rade s timovima od kuće?

Ukoliko vodite tim u jednoj od kompanija koja se opredelila na rad od kuće, u cilju smanjenja epidemije korona virusa, evo saveta za uspešano funkcionisanje.

Tamara Milovanović
12/03/2020
rad od kuće

Već smo se bavili time kako da ne upadnemo u zamku rada od kuće, a sada smo uz pomoć kompanije WorkPuls, koja razvija softvere za upravljanje vremenom i analizu produktivnosti upravo onih timova i zaposlenih koji rade na daljinu, napravili set saveta za menadžere.

Prednosti i mane rada od kuće su poznate i poslodavcima i zaposlenima, te svako odlučuje šta mu više odgovara. Zato nam je ovde fokus na onim kompanijama i timovima, koji inače rade u kancelarijama, ali su odlučili da zbog epidemije u narednim nedeljama njihovi zaposleni rade od kuće.

Mogu li svi zaposleni da rade od kuće?

Veliki broj timova ima mogućnost da radi od kuće. Međutim, ova opcija se prvo pojavila u IT sektoru, naročito kod zaposlenih koji su bili zaduženi za korisničku podršku. Nakon njih slede marketinški timovi, dizajneri, programeri, projektni menadžeri… U poslednje vreme sve više profesija usvaja ovakav način rada poput računovođa i konsultanata. S obzirom na količinu tehnoloških alata koji postoje u današnje vreme, ljudi iz ovih profesija imaju mogućnost da rade gde god se nalaze.

Osobe koje su dobre za ovakvu vrstu posla su pokretači, motivatori i izuzetno su samostalni i disciplinovani.

Može li tim funkcionisati ako nije na okupu?

Jedna od najvećih briga menadžera jeste da li je moguće održati tim iako nisu zajedno u kancelariji. Oni će se i dalje oslanjati na iste alate koje svi koriste, ali nekada je lakše prići kolegi i razgovarati o projektu nego pisati dugačke mejlove ili poruke na Slack–u. Ako koristite neke od alata za upravljanje projektima, obavezno ostavljajte komentare o svim promenama kako bi i ostali zaposleni bili i toku.

Slack je postao jedan od ključnih alata koje timovi koriste bilo da rade na daljinu ili ne. Ali njegova upotreba je donela i neke negativne strane. Svako obaveštenje prekida radni tok, a u velikom timu je neizbežan veliki broj obaveštenja. Kažite zaposlenima da je u redu da nekada imaju uključenu opciju Do not disturb, kako bi mogli da se fokusiraju na posao. Kada je potrebno hitno odgovoriti na neko pitanje, koristite poziv ili sms, kreirajte posebne kanale i uključite samo ljude koji su neophodni.

Takođe možete kreirati kanal koji je namenjen za neobavezno ćaskanje kolega. Na taj način ćete održavati dobar odnos u timu.

IBM pionir u ovakvom načinu rada

Kompanija je još 1979. godine testirala kako izgleda rad od kuće, a do 1983. godine je već 2.000 zaposlenih radilo na taj način. Do 2009. godine su objavili izveštaj u kom navode da 40 odsto njihovih zaposlenih radi od kuće, što je oko 368.000 ljudi. Ovim potezom su uspeli da uštede skoro dve milijarde dolara.

Ipak, oni su 2017. godine rešili da ukinu ovakav način rada i vratili su hiljade svojih zaposlenih u kancelarije.

Džudit Olson, ekspert za rad na daljinu smatra da su čelnici IBM–a uvideli da su zaposleni koji rade od kuće postali nevidljivi i da nisu sigurni na koji način oni rade svoj posao. Sa druge strane, zaposleni nisu znali šta rade menadžeri.

Ovo se može smanjiti održavanjem redovne i otvorene komunikacije sa timom koji radi od kuće. Neka slobodno dele sve probleme sa kojima se suočavaju, saslušajte ih, nemojte ih kritikovati i pronalazite potencijalna rešenja za njih.

Većina kompanija može planirati svoj način rada od kuće prateći sledeće korake:

Ovo će vam pokazati da li i dalje imate kontrolu nad onim što se dešava u timu i uočićete koje stvari treba poboljšati kako bi rad od kuće tekao neometano.

Tamara Milovanović

Objavio/la članak.

četvrtak, 12. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije