Kako da ne upadnemo u zamku rada od kuće?

Twitter i Square su zamolili zaposlene da rade od kuće kad god je to moguće, zbog korona virusa.

Tamara Milovanović
07/03/2020
rad od kuće

U poslednjih nekoliko nedelja broj ljudi koji radi od kuće je značajno porastao. Razlog je sprečavanje širenja korona virusa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju socijalno distanciranje kao jedan od načina na koji se širenje virusa može zaustaviti. Korona virus naterao organizatore tech konferencija da ih otkažu po prvi put, a kompanije poput Twitter–a i Square–a zamolile su zaposlene da rade od kuće kad god je to moguće. Mnogi drugi bi uskoro mogli da slede njihov primer. 

Rad od kuće svakako nije lak, ali uspostavljanjem nekih pravila može se ostati u dobrom fizičkom i mentalnom stanju. Pored mnogih prednosti koje rad od kuće nudi, tu su i stvari koje mogu loše da utiču na naše psihičko stanje poput izolacije, usamljenosti i lakog odvlačenja pažnje.

Obucite se

Ako ste u pidžami, biće teže da se vaš mozak zaista potpuno prebaci na posao. Ako se ne pripremite za radni dan, on nikada neće ni početi. Važno je da postavite granice ako radite od kuće na duži vremenski period i da se ponašate kao da ste zaista ušli u kancelariju. Pored toga, bićete pripremljeni ukoliko vas neko pozove na iznenadni sastanak.

Koristite namenski radni prostor

Nemojte raditi iz kreveta ili sa kauča. Izbegavajte mesta gde provodite većinu dana i gde se možete nasloniti, već koristite radni sto. Tako ćete ostati fokusirani na posao. Bitno je da definišete koji je to prostor u kući koji je namenjen za rad i veće su šanse da će te biti produktivniji, a takođe ćete se lakše odvojiti od posla kada niste u tom prostoru. 

Izađite napolje

Provedite nekoliko sati napolju kako biste udahnuli malo svežeg vazduha, ali i ostvarili neku komunikaciju i interakciju van Slack–a ili Zoom–a. Sedenje je loše za fizičko zdravlje, kao što i boravak u zatvorenom prostoru i gledanje u kompjuter čine da se mozak oseća umrtvljenim. Ukoliko imate kućnog ljubimca, to će biti jedan razlog više da izađete van kuće i prošetate. 

Budite opušteni sa kolegama

S obzirom na to da u kućnim uslovima nema sporednih razgovora sa kolegama i improvizovanih sastanaka, koristite Slack i ostale aplikacije za komunikaciju na poslu i u druge svrhe kako biste i dalje bili u kontaktu sa njima. Razmenjujte poruke, tvitove, klipove… to neće biti isto kao kada pijete kafu ili pivo posle posla, ali ćete podsetiti ljude da ste i dalje tu. 

Izbegnite TV

Sve što ne radite u kancelariji izbegavajte i kod kuće. Ovaj savet se takođe odnosi i na knjige i video igre. Sve osim muzike vam može odvući pažnju i bitno je da postavite sebi granice do kojih ćete biti fokusirani. 

Pripremite hranu unapred

Potrudite se da ne odvlačite pažnju i gubite vreme odlaskom do kuhinje i pripremom, kao i kupovinom hrane u toku radnog vremena. Savet je da pored sebe imate hranu i da unapred pripremate obroke za naredne dane.

Isključite se

U situaciji kada radite od kuće nije jednostavno da se odvojite fizički od posla, kao kada izađete iz kancelarije. Savet je da se isključite sa svih mreža nakon isteka radnog vremena i krenete na neku aktivnost nakon toga, koja će vas naterati da izađete iz kuće i završite radni dan.

Tamara Milovanović

Objavio/la članak.

subota, 7. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Hellion

četvrtak, 12. Mart, 2020.

kako da izadjemo napolje kad smo ostali namenski kod kuce zbog virusa?!?!