Farmia transformiše kupoprodaju stoke, seli industriju na web

Trgovina stokom je komplikovan i skup proces koji oduzima dosta vremena farmerima koji žele da je plasiraju na tržište. Problem imaju i proizvođači u mesnoj industriji, gde postoji konstantna potreba za kupovinom odgovarajuće stoke. Uočivši priliku da se ova industrija “disraptuje”, osnivač Farmije i polaznik prve Startap Akademije, Miloš Milić, i njegov ko-osnivač Srđan Stupar odlučili su da naprave veb

Ivan Kovačević
22/11/2013

Trgovina stokom je komplikovan i skup proces koji oduzima dosta vremena farmerima koji žele da je plasiraju na tržište. Problem imaju i proizvođači u mesnoj industriji, gde postoji konstantna potreba za kupovinom odgovarajuće stoke.

Uočivši priliku da se ova industrija “disraptuje”, osnivač Farmije i polaznik prve Startap AkademijeMiloš Milić, i njegov ko-osnivač Srđan Stupar odlučili su da naprave veb tržnicu koji bi trgovinu stokom učinio bržom, efikasnijom i jednostavnijom. Ukoliko je neko od vaših prijatelja ili poznanika uzgajivač stoke — pošaljite im ovaj članak.

Farmia želi da omogući da se celokupan proces kupoprodaje, organizacije transporta, kao i provera stanja i porekla životinja uradi onlajn. Putem oglasa i aukcija farmeri mogu da na jednostavan način prodaju stoku i postignu najbolje cene za svoje životinje, uz uštedu vremena i smanjenje troškova.

Sa druge strane, klanicama, mesarama i drugim kupcima kojima je stoka neophodna, Farmia omogućava da vrše pretragu životinja pomoću naprednog filtriranja po tipu stoke, rasi, uzrastu, geografskoj lokaciji, sertifikaciji i drugim filterima kako bi pronašli životinje koje odgovaraju njihovim potrebama.

Farmia-mockup-06-details

Ono što takođe olakšava muku svim kupcima jeste i činjenica da putem ovog servisa pronađu i obezbede odgovarajuću vrstu transporta, takođe putem aukcije i postavljajući uslove koji im u tom trenutku odgovaraju. Za kraj, ova platforma želi da njeni korisnici na brz i efikasan način pronađu i angažuju veterinara koji bi vršio pregled kupljenih životinja i pružio detaljan uvid u njihovo zdravstveno stanje.

Farmia-mockup-03

Ovom mladom timu iskustva i znanja ne manjka (preko 10 godina se bave različitom vrstom developmenta), te otuda ne čudi i pozivnica za Eleven Selection day direktno dobijena od Elevenovog skauta u Srbiji Vukašina Stojkova (SEE ICT/TruckTrack).

Punu podrška Milošu i Srđanu, na putu ka prvoj investiciji i akceleraciji pruža i njihov mentor Ivan Vesić, koosnivač VetCLoud-a, startapa o kome smo u više navrata pisali na Startitu (1, 2). Milošev i Srđanov plan je da  se akcelaracijom ubrza razvoj kako bi se već na prolećeobjavila prva verzija proizvoda.

Ako ste na bilo koji način povezani sa trgovinom stoke ili ste deo kanala distribucije, onda ne propustite da pratite startit.rs i Farmia.co za više informacija.

Ivan Kovačević

Objavio/la članak.

petak, 22. Novembar, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

dragec4009

nedelja, 24. Maj, 2015.

U svakom slučaju, ona stara: svaki komentar je koristan

Nemanja

četvrtak, 6. Februar, 2014.

Postovani, Mislim da bi trebali da odrzite seminare za poljoprivrednike, vezano za koriscenje interneta, koji bi im uveliko olaksao poslovanje i plasman. Ne znam da li su i dalje dostupni agronomi koji su obilazili sela. S'njima bi to moglo da se se organizuje...

petar

nedelja, 12. Januar, 2014.

@novii malo kasnim sa komentarom ali za pcelare je tu wobeek a po tvom komentaru mozda bi neka saas aplikacija za poljoprivrednike bila zanimljivo ulaganje, na primer analiza semena, tretiranje, mapa za njivama, vreme za setvu,zetvu bla bla ... Postoji li koja slicna aplkacija?

novii

subota, 23. Novembar, 2013.

Kao vlasnik poljoinfo foruma, prilikom uređivanja znam da trenutno imam oko 13 000 unikatnih poseta dnevno, od toga juče blizu 1000 sa mobilnim i malo preko 107 sa tabletima. Ovo je info čisto da se vidi koliko trenutno ljudi korsiti internet i kako, a da su vezani za poljoprivredu. Ako neko želi da proba, neka ode na SPOS-ov forum, to su pčelari i raspita se kakav bi njima program valajo za evidenciju, verujem da je to isplativa opcija. Ima ih još u poljoprivredi, ali da ne smaram dalje sa kometarom. Za ovaj projekat svaka čast, samo ako budu imali dosta informacija sa terena verujem da će uspeti.

carsedia

subota, 23. Novembar, 2013.

@Ivane mislio sam konkretno na situaciju kod nas, inace verujem da je "preko" situacija daleko bolja po tom pitanju (a i po svim ostalim pitanjima:) )... Takodje i kod nas farme bi mogle da koriste ovaj sistem ali pojedinacni uzgajivaci stoke naravno da ne, ni sad ni u skorijoj buducnosti... Inace ne znam dokle se stiglo sa Farmeronom, znam da je pokupio vecu investiciju ali da li je pridobio i farmere

Ivan Kovačević

subota, 23. Novembar, 2013.

@carsedia - da li u ovih 90% uzgajivaca ima stranaca ili su mahom iz ovih nasih predela? Ja bih rekao da su farmeri dosta tehnoloski potkovaniji preko, a posebno u Americi, za sta je dokaz i uspeh Osijeckog Farmerona...

Marko

petak, 22. Novembar, 2013.

Nisam siguran, gledoa sam na tv-u lika kod nas koji je ugradio Surveillance sistem u stalu za nadgledanje krava... :)

carsedia

petak, 22. Novembar, 2013.

Prednost: Tim, Mane: 1. 90% uzgajivaca stoke koje poznajem jedva da koriste i moblni telefon a kamoli internet SaaS resenje ali mozda gresim 2. Naracija zenskog robotskog glasa u video klipu ;)