Kada smo objavili članak o subvenciji Ministarstva privrede za zapošljavanje u IT industriji, nismo kontaktirali i pitali predstavnike firme koja ih je dobila, Endave, za komentar i njihovo viđenje situacije, što je važno kako bi članak bio objektivan.

Dosta radimo i dešava se da pogrešimo, i mislili smo da je jedino ispravno rešenje to da ponudimo ovoj kompaniji prostor za njihov komentar i izjavu povodom te teme. U nastavku vam u celosti prenosimo članak koji je u ime firme napisala direktorka Endava d.o.o. Beograd, Branka Radovanović.
— Startit

Mišljenje o podsticaju Republike Srbije za privlačenje ulaganja i proširenje postojeće delatnosti

Kompanija Endava ima 3400 stalno zaposlenih na nivou grupe i snažno CEE prisustvo u vidu 7 razvojnih centara u Rumuniji, Moldaviji, Makedoniji i Srbiji. U svim navedenim zemljama postoje različiti tipovi podsticaja za IT kompanije. Kako IT generiše značajnu dodatu vrednost, ekonomske politike naročito podstiču razvoj ovog sektora jer se za uzvrat dobija pozitivan uticaj na ostatak privrede i celokupnu ekonomiju zemlje.

Endava nudi zaposlenje kako iskusnim profesionalcima tako i tek svršenim diplomcima. U svim razvojnim centrima ulažemo u program praksi i program za diplomce. U prethodnoj finansijskoj godini u Rumuniji, Moldaviji, Makedoniji i Srbiji imali smo 260 učesnika od kojih je 180 (70%) dobilo zaposlenje u našoj kompaniji. Pored ovoga, investiramo u konstantnu obuku zaposlenih kroz interni “Endava univerzitet” i druge “leadership” treninge. Ostvarujemo tesnu saradnju sa lokalnim fakultetima.

U Beogradu, od 2012 godine naš tim je porastao od 135 do 380 zaposlenih. U toku istog perioda, stručnu praksu je prošlo 177 ljudi nakon čega je 144 (81%) dobilo stalni radni odnos u našoj kompaniji. Trenutno je u toku program za 39 diplomaca i očekujemio da će svima biti ponuđen radni odnos.

Na osnovu iskustva i pozitivne prakse smatramo da IT zajednica treba da se bori da što više kompanija (udruženih ukoliko su male) u ovom sektoru konkuriše i dobije svaki mogući podsticaj za razvoj. IT zajednica treba da radi na uvođenju novih podsticaja za strateški razvoj ove oblasti imajući u vidu da će sve ostvareno imati višestruki značaja za ukupan napredak zemlje (što između ostalog uključuje veći devizni priliv novca, angažovanje nezaposlenih lica kroz programe obuke i prekvalifikacije, povećanje priliva novca u budžet kroz uplate poreza, doprinosa i slično).

Ne slažemo se i ne pružamo podršku inicijativama da podsticaj koji postoji u ovoj zemlji bude ukinut  samo za IT sektor iz razloga “nepostojanja nezaposlenosti u ovoj oblasti” i dovoljnog broja obučenih kadrova koji bi zadovoljili trenutne zahteve tržišta ne vodeći računa o značaju i uticaju koji on ima na zemlju u celini. Na kraju, ne treba da zaboravimo da je najvažniji dugoročan cilj pre svega ulaganje u obrazovanje i školovanje novih IT stručnjaka, a za ostvarenje ovog cilja je potrebno angažovanje svih nas.