DaFED organizuje 56. po redu meetup posvećen deljenju znanja iz IT oblasti

Događaj počinje u 18 časova, 11. oktobra (utorak), u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu. Prijava je omogućena preko zvaničnog DaFED sajta.

Startit
06/10/2022

Nakon pandemijske pauze, novosadska neprofitna organizacija DaFED (Designers and Front End Developers), koja je posvećena umrežavanju i organizovanju edukativnih događaja za IT zajednicu, od oktobra nastavlja sa održavanjem svojih poznatih meetup-a.

Kako je najavljeno, nakon brojnih uspešno realizovanih događaja, pri čemu smo prvi put najavili neki davne 2013, u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu će biti održano 56. po redu DaFED okupljanje, i to u utorak, 11. oktobra, od 18 do 22h. Teme pomenutog događaja su iz oblasti dizajna i frontenda, a predavanja će održati Shuaiqi Sun iz Madrida i Novosađanin Predrag Novaković.

Mr. Buiscit: Build a Composable Design System in Figma

Shuaiqi Sun (poznatiji kao Mr.Biscuit), nezavisni Design System Architect, kreator je poznatog Ant Design Open source sistema, za koji je osvojio nagradu za najbolji Figma UI kit 2022; Acro Design Sistema i Element Plus Design Sistema. Kako se navodi, napisao je 29 Figma plagina, bio je govornik na Config konferenciji 2021, a takođe je full stack web developer.

Planirano je da Shuaiqi publici govori na temu Build a Composable Design System in Figma. Naime, on će sa prisutnima podeliti izazove pri kreiranju dizajn sistema, te govoriti o tome kako da umesto da se grade kompleksne komponente sa mnogobrojnijim varijantama (en. variants), dizajneri treba da koriste jednostavne, autonomne komponente koje omogućavaju korisnicima lakše i brže korišćenje raspoloživih elementa.

Predrag Novaković: Sinergija User interface dizajna i Frontenda

Prema dostupnim informacijama, drugo predavanje na temu Sinergija User interface dizajna i Frontenda, koje će održati Predrag Novaković, vezano je za opšte poznatu sveprisutnost sinergije u svetu oko nas, odnosno koliko je ona bitna i koliko su UI dizajn i frontend zapravo srodni, te kako dobar UI dizajn postaje dobar frontend kod i na koji način Figma sa svojim frontend orijentisanim funkcionalnostima pomaže i olakšava u kreiranju kvalitetnog UI dizajna. 

Inače, Predrag Novaković je Master Grafičkog inženjerstva i dizajna na FTN-u, UI dizajner i frontend developer, te ima, kako je istaknuto, decenijsko iskustvo, više desetina projekata i mnoštvo klijenata širom sveta. 

Povratak DaFED tradiciji

Nakon pomenutih predavanja, sledi DaFTER, odnosno networking tokom kojeg se u opuštenoj atmosferi umrežavaju prisutni, stvaraju konekcije i prijateljstva.

Podsećanja radi, prvi DaFED meetup održan je pre 10 godina, kada su ljudi iz sveta grafičkog i veb dizajna, veb developmenta i veb marketinga imali priliku da se spoje. 

„Davne 2012. godine imao sam raspravu sa tadašnjom koleginicom sa kojom nisam mogao da se složim oko izbora tehnologija i pristupa koji bismo koristili u radu. Odlučili smo da pozovemo prijatelje iz drugih IT firmi i čujemo njihova mišljenja i iskustva. To je bio prvi DaFED, održan u tadašnjoj kancelariji, kao neformalno druženje i razmena mišljenja nekih desetak ljudi”, nedavno je za Netokraciju otkrio Danilo Novaković, jedan od osnivača DaFED-a.

Kako kaže, ljudima se ideja dopala, te je neko predložio da se okupe opet, a vrlo brzo nakon toga je zvanično pokrenuta organizacija i ceo koncept uzdignut na viši nivo.

„Prvih nekoliko okupljanja je održano u kancelarijama različitih IT firmi, ali dobra reč se širila, pa je DaFED okupljanje vrlo brzo preraslo u najveći edukativni IT meetup, sa oko 150 posetilaca po događaju. Format događaja se takođe izmenio, pa je slobodna diskusija evoluirala u stručna predavanja + networking. Pored 55 okupljanja, održavanih jednom mesečno, organizovali smo i nekoliko kurseva i radionica kroz koje je obuku na teme programiranja i dizajna dobilo preko 200 ljudi. Pored mene i Stanislave (Stojanović Novoselac), sadašnji core organizacioni tim čine Marijana Balabanović i Dragana Grbić, koja strastveno pomaže na svim poljima”, dodao je za Netokraciju Novaković.

Prema rečima njegove koleginice, Stanislave Stojanović Novoselac, iako je DaFED edukativni događaj na kome je znanje podelio veliki broj i domaćih i stranih stručnjaka, suština je zapravo u networkingu.

„Znamo svi koliko je teško naći IT kadar, a nama je, zahvaljujući DaFED-u i konekcijama koje smo tim putem ostvarili, to nekako uvek bilo olakšano, jer u startu znamo koga da pitamo, ko koju vrstu posla radi, ko je zainteresovan za promenu kompanije i slično. Pored DaFED-a, mi svi ili imamo svoje ili radimo na vodećim pozicijama u IT firmama, pa nam je za naše timove to bio značajan benefit”, zaključila je i dodala za Netokraciju Stojanović Novoselac.

Prijava za gorepomenuti oktobarski meetup i dodatne informacije o ovom događaju, ali i prethodnim, dostupne su na sajtu DaFED-a.

Startit

Objavio/la članak.

četvrtak, 6. Oktobar, 2022.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ