Ministarstvo privrede daje 9.500.000€ subvenciju stranoj firmi — ugrožena obećavajuća novosadska IT industrija

Ponavlja se scenario dodele štetnih subvencija.

Nevenka Rangelov
22/03/2018

Danas smo od Ministarstva privrede dobili informaciju da je nemačkoj kompaniji Continental dodeljena subvencija u iznosu od 9.500.000 evra za otvaranje centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu.

Ovaj centar je zvanično otvoren početkom meseca, a u njemu će biti zaposleno 500 inženjera.

Od kompanije smo takođe dobili potvrdu da je subvencija dogovorena, ali i informaciju da ugovor još uvek nije finalizovan. Oko 40% zaposlenih u Continentalu činiće upravo softverski inženjeri, iz čega se može zaključiti da će 200 programerskih pozicija biti subvencionisano.

Država na ovaj način ponavlja scenario gušenja konkurencije u najprofitabilnijem sektoru u kom nema nezaposlenih, dajući prednost jednoj kompaniji u borbi za deficitaran IT kadar. Obećavajuća IT industrija u Novom Sadu na taj način biva ugrožena i to na račun strane kompanije.

Pozivamo Ministarstvo privrede da ne dodeli ovu subvenciju i da prekine sa politikom štetnih subvencija koje podrivaju najzdraviju privrednu granu u zemlji.

Continental: ugovor još nije potpisan

Još od kako je najavljen dolazak Continentala u Novi Sad, bilo je dosta spekulacija o tome da će kompaniji biti dodeljena sredstva za zapošljavanje programera. Nakon kontaktiranja kompanije Continental i Ministarstva privrede, danas smo dobili odgovor države.

Ministarstvo privrede je privrednom društvu ,,Continental Automotive d.o.o. Novi Sad” dodelilo sredstva podsticaja u iznosu od 9.500.000 evra radi finansijske podrške za realizaciju investiocionog projekta koji se odnosi na osnivanje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu.

Realizacijom navedenog investicionog projekta biće zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme.

Prema navodima generalnog menadžera Continentala za Srbiju, Saše Cioringe, ugovor još uvek nije potpisan, ali će biti javan i sve informacije će biti dostupne javnosti. Ono što je iz njegove izjave jasno jeste da je subvencija dogovorena i deluje da će biti upotrebljena za različite tipove inženjerskih pozicija.

Mi smo aktivni u automobilskoj industriji gde su kvalitativni zahtevi veoma visoki, veliki deo naših proizvoda ima veze sa bezbednošću, čistom energijom, inteligentnom vožnjom itd. Stoga je potrebno da inženjeri koji razvijaju naše proizvode imaju dug period obuke i specijalizacije dok ne budu u mogućnosti da rade u skladu sa našim standardima kvaliteta.

Naši proizvodi imaju mnogo komponenti: elektroniku, mehaničke delove, softver, i zahtevaju veoma kompleksan proces razvoja i testiranja pre nego što su spremni za proizvodnju. Mi u Srbiju donosimo inovativne tehnologije, prateći trendove automobilske industrije kao što je visoko automatizovana vožnja, električna mobilnost, digitalizacija/konektivnost itd.

U Srbiji će inženjeri raditi kompletan razvoj proizvoda, ne samo usluge za druge, isporučivaće inovativna rešenja koja će se koristiti direktno u automobilima i kamionima budućnosti, koje proizvode naši direktni klijenti.

Pre odluke da dođemo u Srbiju, bilo je mnogo lokacija i zemalja koje su uzete u obzir i većina njih je takođe nudila subvencije. Troškovi podizanja takvog razvojnog centra su veoma visoki i subvencije pomažu kako bi lokacija i dalje bila privlačna u smislu troškova dok inženjeri još uvek nisu u mogućnosti da rade u punom kapacitetu.

Investicije u opremu i specifične automobilske alate su veoma visoke.

Centar za istraživanje i razvoj može dovesti u Srbiju i druge investicione projekte Continentala. Ako pogledamo susednu zemlju, Rumuniju, počelo je tokom 2000tih sa nekoliko stotina inženjera, a danas ima 19.700 zaposlenih — kao najveća privatna kompanija u Rumuniji, od čega je 6.000 inženjera.

Na pitanje koje sve tipove inženjera zapošljava Continental, dobili smo odgovor da su to System Architects, System Engineers, Requirements managers, System project managers, System Test Engineers, Project Test Managers, Software Engineers, Software project managers, Electrical Engineers, HW Project managers, Mechanical Engineers, Mechanical Project Managers, Quality Assurance Engineers, Team leaders, Group Leaders, Project managers (leads R&D, Quality, production, sales etc).

Kada je pitanju procenat softverskih inženjera među njihovim zaposlenima, oni čine uglavnom oko 40%. 

Ono što je u svakom slučaju veoma pohvalno jeste što je kompanija Continental odlučila da bude transparentna po pitanju ovog dogovora.

Ugrožavanje domaćih firmi u najvećem srpskom IT gradu

Kao i u prethodnom slučaju, odluka o dodeli subvencije bi bila izuzetno štetna za razvoj IT sektora u Srbiji koji se već godinama bori sa nedovoljnim brojem softverskih inženjera.

Ukoliko država da prednost jednoj kompaniji na tržištu rada i nagradi je za zapošljavanje kadra kog ionako nema dovoljno da zadovolji sve potrebe industrije, ona neće uticati na smanjenje nezaposlenosti u ovoj oblasti.

Na taj način će domaćem IT-u biti naneta velika šteta jer će ostale kompanije biti onemogućene da ravnopravno učestvuju u borbi za talenat, koja je (i bez nefer konkurencije) trenutno najizazovniji deo njihovog poslovanja.

Novi Sad ima najviše programera i IT kompanija po glavi stanovnika što ga čini najvećim srpskim IT gradom koji, umesto da razvija, država spotiče svojim štetnim merama.

Iako će prema navodima generalnog menadžera Continentala ova kompanija u Srbiji razvijati vrlo inovativne tehnologije poput sistema za autonomna i električna vozila, to ne umanjuje štetnost ove subvencije, jer je činjenica da će na vrlo konkurentnom tržištu za zapošljavanje IT kadra biti narušena slobodna i fer konkurencija, i to u korist strane kompanije.

Novi Sad već ima značajan broj kompanija koje razvijaju veoma inovativne proizvode — 3Lateral, Alchemy, RenderedText i RTRK su samo neke od njih.

Juče smo posvedočili izuzetnom uspehu novosadskog 3Laterala koji je na najvećoj svetskoj konferenciji game developera u San Francisku predstavio tehnologiju kompletne digitalizacije ljudskog lika koju su razvili prvi u svetu.

Bilo bi pogubno da ove kompanije, ali i mnoge druge koje u Novom Sadu već godinama uspešno posluju, na ovaj način budu sputane od strane države kojoj na mnogo nivoa doprinose. 

mirko topalski eipixIzuzetno je teško za domaće kompanije da opstanu u uslovima u kojima država daje ogroman novac stranim, već izuzetno uspešnim kompanijama, a te kompanije preuzimaju već zaposlene ljude od domaće privrede, i u tom procesu istu uništavaju. Možda bi taj novac bilo bolje investirati u domaću privredu pa da i mi jednog dana imamo svoj Continental.

Mirko Topalski, Eipix

Pre svega je neverovatna potreba da jedan svetski gigant traži subvenciju, a još veći poraz je da se ta subvencija dodeljuje u gradu koji ima preko 70 malih i srednjih IT firmi koje su priznate i nagrađivane kako u zemlji tako i u svetu, za neke se predviđa da će postati globalni lideri u poljima svog delovanja a imaju 100% domaće vlasništvo, te iste firme godišnje naprave rast od oko 20%, a iskreno verujem da bi se sve složile da im subvencije nisu potrebne, te da bi iste bilo bolje uložiti u neke druge privredne grane i naravno u domaće male i srednje privrednike.

Danilo Novaković, DaFED

Mogu samo da kažem da sam potpuno zgrožen činjenicom da država poklanja naš poreski novac stranom entitetu. 

 

Nenad Milanović, COING

Vojvođanski IKT klaster nudi Continentalu dodatnih 9,5 miliona evra ukoliko tih 500 radnih mesta popune ljudima koji pre toga nisu radili u nekoj IT firmi. Jer, to je definicija “novog radnog mesta”, zar ne?

Da budemo sasvim nedvosmisleni: ovakav potez države je nož u leđa domaćim IT kompanijama koje uspešno posluju i generišu profit za sebe i za našu državu.

Milan Šolaja, Vojvodina ICT Cluster

Naša vlada pravi sa jedne strane povlašćenu poziciju za jednog učesnika na tržištu i time stavlja posebno domaće softverske firme u neravnopravan položaj i ugrožava razvoj a sa druge strane ne rešava nikakav problem na tržištu rada jer je potražnja za kvalitetnim radnicima tog profila mnogo veća od ponude.

Vreme će pokazati da li je ovaj potez samo glup ili i koruptivan u svojoj prirodi.

Dejan Nikolić, Content Insights

saša popović vegaAko sam dobro razumeo, Continental će dobiti subvenciju za zapošljavanje inženjera koji su već zaposleni u IT kompanijama koje su platile porez od kog potiče ta subvencija. Ako je tako, moj utisak je da će neto rezultat te cele operacije biti isti broj zaposlenih i nezaposlenih inženjera u Novom Sadu, da će kompanije čiji inženjeri budu preoteti biti oštećene i da će novac poreskih obveznika biti nepotrebno potrošen.

Osim toga, naša kompanija je domaća, profitabilna je već devet godina i na osnovu tog profita plaća porez na dobit. Ako inženjeri iz kompanija poput naše pređu u Continental, država ostaje bez poreza na dobit koji bi inače dobila da su ti isti ljudi ostali u kompaniji koja ostvaruje dobar profit. Takođe bi ukupan iznos novca koji u tom slučaju ulazi u državu bio manji zbog toga što kompanije koje posluju sa profitom najčešće imaju veće prihode po zaposlenom od onih koje su samo razvojni centri matičnih kompanija iz inostranstva.

Cela priča mi deluje kao zabijanje noža u leđa IT kompanijama koje ovde uspešno posluju i koje će na ovaj način trpeti ozbiljnu štetu.

Saša Popović, Vega IT Sourcing

IT industrija u Srbiji je jedna od retkih industrijskih grana u našoj zemlji koja cveta i beleži visok rast iz godine u godinu. Deficit radnog IT kadra je ozbiljan problem sa kojim se suočava čitav IT sektor u Srbiji, a pogotovo Novi Sad.

Smatram da je subvencionisanje firmi koje imaju delovanje u IT sektoru, pogotovo poput ovog u slučaju Continentala, pogubno za razvoj preduzetničke kulture.

Naša zemlja treba da neguje domaći preduzetnički potencijal, da poboljšava uslove za poslovanje, da investira u obrazovanje deficitarnih profila zanimanja kao i promovisanjem preduzetništva umesto da ugrožava postojeći ekosistem subvencionisanjem pojedinih firmi novcem koji potiče od poreza koji je međuostalom došao od samog tog ekosistema.

Goran Radulović, ActiveCollab

Pozivamo državu da obustavi ovu subvenciju

Pre godinu i po dana smo, zajedno sa još 3.500 predstavnika IT industrije, pozvali Ministarstvo privrede da prekine politiku štetnih subvencija. Nakon toga, doneta je Uredba o direktnim investicijama u kojoj je razvoj softvera isključen iz delatnosti kojima mogu biti dodeljene državne subvencije. Međutim, tada je ostavljena mogućnost da kompanije koje nisu u delatnosti razvoja softvera dobiju finansijski podsticaj za zapošljavanje programera.

Ministarstvo tehnički nije pogazilo ovu uredbu, ali samim tim što je ostavljen prostor da se subvencije i dalje dodeljuju u oblasti koja ima deficitaran kadar, vidimo da problem i dalje opstaje.

Industrija je jasno pokazala šta misli o tome. Sada je red na državu da pokaže da li zaista želi da razvija srpski IT ili će odlučiti da ga sabotira dodelom subvencije stranoj kompaniji.

Update: Saopštenje Vlade Srbije povodom subvencije

Nevenka Rangelov

Objavio/la članak.

četvrtak, 22. Mart, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Darko

ponedeljak, 2. April, 2018.

Prekinite da se zalite i kukate. Od peticija nema nista. Ako bi bili toliko hrabri da tuzite drzavu i firmu Continental svi vi koji ste ugrozeni jer se ocigledno radi o monopolistickom polozaju nekih kompanija i dovodjenje u bolju situaciju na trzistu. Bez tuzbe necete nista promeniti a sa tuzbom dobicete i vi i mi gradjani Srbijen. Ako ni ustavni sud ne odluci prema zakonu idite u Strazbur i dobicete parnicu sigurno. Jednostavno drzavi se mora stati na put jer je ovo jedan od nacina kako korupcijom daju sredstva strancima i deo trpaju u dzepove. Treba ih spreciti da to rade vise i proglasiti taj zakon neustavnim i nistavnim. Ako nece morace da placaju obestecenja svakoj domacoj firmi pojedinacno pa cemo da vidimo da li im se to vise isplati. Ovo je idealna prilika da ih zakopate i jednom za svagda obrisete taj nakaradni zakon.

Nikola

utorak, 27. Mart, 2018.

Da se razumemo, ja potpuno podrzavam dolazak novih firmi i zdravu konkurenciju, ali se ovde ne radi o zdravoj konkurenciji. Sa 9.5M evra bi 50 manjih kompanija moglo da dostigne znacajnije rezultate, a Continental bi mogao da dodje i bez subvencije i onako je radna snaga ovde jeftinija nego u Nemackoj. Oni ce svakako svoje zaposlene placati po trzisnim cenama u Srbiji, tako da se ne treba uzalud radovati. Podrzavam inicijativu Aleksandra da se uputi protestno pismo u kome domaci IT sektor trazi fer borbu. Glavno je pitanje koliko je realno delokalizovati kompaniju u Estoniju i zadrzati zaposlene u Srbiji? Ako je to moguce, to bi onda bio pravi potez - zaposleni imaju vise izbora, male firme placaju porez na dobit drzavi koja im nece zabosti noz u ledja umesto ovoj, a neka Continental ovde placa porez za sledecu suludu subvenciju.

Марко

nedelja, 25. Mart, 2018.

После објашњења из владе, мени се чини да ће само ембедед фирме из НС бити угрожене што се одласка радника тиче. Ембедед није више од 10% броја запослених програмера у Србији. Најугроженији ће свакако бити РТ-РК. Можда и није лоше, размрдаће гузицу и пажљивије третирати раднике. А свакако не подржавам давање 10 милиона евра било коме по било ком основу. Што их влада на други начин није привукла?

Ивица

subota, 24. Mart, 2018.

Посматрано из угла радника ово је одлична вест.

Marko

subota, 24. Mart, 2018.

Dragi Startit, zasto niste pitali i iskusne programere sta misle o ovome, vec samo vlasnike firmi? Kada kazemo da ce domace IT firme trpeti stetu, jedino vidim da ce vlasnici tih firmi trpeti stetu, ali ce se zato morati vise boriti za radnike, sto ce radnicima samo doneti dobro. Ovo nije prva IT firma koja ce doneti promene na trzistu, vidjali smo to do sada nekoliko puta u NS. Dovoljno je da jednoj firmi ode 3-4 vazna coveka i eto skoka plata, ne mora ni da se pojavi nova firma u gradu :)

Srle

petak, 23. Mart, 2018.

Konacno da se pojavi firma gde juniori mogu dobiti plate 2000+ EUR, kao sto obicno traze na intervjuima. Prebacujem se na Michelin :)

Andrej

petak, 23. Mart, 2018.

Dok su nas u RT-RK izrabljivali za male pare nije bilo vesti ni govora o subvencijama koje su domaće firme poput navedene dobijale. Sad kad je došla firma koja nas plaća i odnosi se prema nama kao prema živim bićima, sad je problem. Sad kad je neko razbio monopol RT-RKu, jer gotovo da i nije bilo druge embedded firme u NS-u, sad je problem. Domaći privrednici spustite loptu na zemlju i razmislite malo. Conti je zaposli veliki broj inženjera koji su tek završili faks i priuštio im plaćenu obuku u Rumuniji. U RT-RK, DMS-u i drugim domaćim firmama ljudi rade za 100e mesečno po pola godine i duže, jer su "neiskusni". Realno gospodo, postoje domaće firme koje su zaslužile subvenciju, poput VegeIT, ali ne radi svi .net programiranje pa da mogu da se bahate. Hvala

Marko

petak, 23. Mart, 2018.

Oni su konkurencija samo što se tiče radne snage, na isti način kao i sve druge firme i javna preduzeća što zapošljavaju programere, između ostalog. Neće se njihov proizvod takmičiti sa vašim.

Djordje

petak, 23. Mart, 2018.

Sve dok u IT industriji jedne zemlje DE FACTO ne postoji entry level pozicija ona ce biti samo prosecna. Posto to stranci svakako bolje razumeju onda je i dobro sto dolaze ovde pa makar i uz subvencije.

Александар

petak, 23. Mart, 2018.

Предлажем да сви упутимо Пореској управи писмо о намерама да планирамо да "затворимо" делатности. Ја стварно то и планирам, размишљам се о Естонији.

Jovan

petak, 23. Mart, 2018.

Imam dve stvari da kazem. Pozdravljam dolazak Continental-a, i kao programer, drago mi je sto ce i oni zaposljavati ljude ovde. Dolaskom jedne velike kompanije moc pregovaranja pomera se jos vise na stranu radnika koji su u ovoj industriji deficitaran kadar, tako da mi je drago sto postoji jos neko ko ce oko nas da se otima. Druga stvar koju moram da primetim jeste ona iz ugla domace IT kompanije. Porez koji one placaju direktno je iskoriscen da podupre novu firmu koja ce se s njima takmiciti za radnike. Jasna mi je frustracija izazvana time.

Nikola

petak, 23. Mart, 2018.

Mozemo svi da kukamo kao i inace, to nicemu ne sluzi. Pitanje je kako mozemo da uticemo na situaciju i da sprecimo ovakve stvari. IT sektor u Srbiji je dovoljno razvijen i uspesan da bi trebalo moze vrlo lako da utice na ovakve odluke. Ono sto je potrebno je inicijativa i sloga oko zajednickog interesa.

Bogdan

petak, 23. Mart, 2018.

Konkurencija je odlicna stvar. Subvencija u IT sektoru je najbolji pokazatelj koliko drzava ne razume IT biznis.

Nikola

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Imam predlog - napraviti peticiju da se umesto ovoga dodeli 100 puta po 95.000e mladima koji hoće da se bave poljoprivredom. Mislim da se IT zajednica (a i sire) može animirati za dovoljan broj potpisa...

Goran

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Odgovorno tvrdim, da ako Continental dobije ovu subvenciju, selim svoju firmu i sve zaposlene u Rumuniju ili Madjarsku. Ako ne mozemo da se borimo protiv vetrenjaca, treba svi da se pokupimo i da odemo. Time ce ostati bez icega. Ovo je sramota

Vladimir

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Najbolje bi bilo da je drzava taj novac izdvojila za poreske olaksice u IT sektoru. Prvo poraste namet za agencije retroaktivno 3 godine unazad za 50%, sad taman to sto su nakupili da daju Continental-u. Sta reci, tako to funkcionise u duboko korumpiranim drzavama. Zlocin s kojim se hvale po novinama i televizijama.

Mirko Marković

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Pa da ste meni dali 9.5 milki jura, ja bih zaposlio više od 500 ljudi i to u nekoj delatnosti gde je veća nezaposlenost. "Genijalaci", vi nas za***avate, prosto rečeno.

Dragan

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Hoće li i naše firme koje reše da zaposle 500 programera dobiti pomoć?

Željko

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Opet isto! Nije pitanje da li je domaća ili inostrana kompanija. Ne smeju se dodeljivati subvencije kompanijama u industriji koja nema nezaposlenih. To je elementarno kršenje Pravila o zaštiti konkurencije. To je otimanje kadrova postojećim IT kompanijama.

Petar

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Super je ovo smišljeno. Samo da nas upoznaju sa genijem koji je ovo smislio. Mi svi skupa punimo budžet RS i edukujemo i osposobljavamo ljude da bi onda došao Continental koji će taj budžet da isprazni i usput ošteti mnoge firme jer će im ''uzeti'' ljude. Divota, dogovor vredan genija. Uzgred budi rečeno, Continental, kao i mnogi drugi uostalom, ne dolazi ovamo jer nas ''voli'', nego zato što su sw inženjeri deficitarni i to je u stvari njegov ''dobitak'', stručna i kvalitetna ''radna snaga'' a mi još usput ''pomognemo'' sa 10m Eur-a. Pa zašto te subvenije nisu date firmama koje rade ovde 10 i više godina i koje su ''napravile'' te kadrove radi kojih Continental i dolazi- Nemojmo se zavaravati, sw stručnjak koji je tek izašao sa faktulteta mora da radi u firmi okvirno 3-5 godina da bi postigao nivo stručnosti koji je potreban za samostalno programiranje. Neverovatno, u najmanju ruku.

Sinisa

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Pa DMS je pre pet godina dobio subvenciju od 900.000 evra od vlade Bojana Pajtica. Tako da mogla bi se obraditi i ta tema.

Marko Nakovski

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Svaka cast na ozbiljnom pristupu ozbiljnom problemu. I za endavu ste postupili slicno i rezultiralo je pozitivno. Prosto je neverovatno da smo opet u istoj situaciji. Takodje, ne vezano za samu temu, zasto se medju najvece NS kompanije nikad ne ubraja DMS (ili sam ja nesto propustio?), koja ima svoj high-tech proizvod i ne radi outsource-ing (makar ne vecinski)? Bilo bi zanimljivo obraditi temu DMSa i istorije kompanije...

marko

četvrtak, 22. Mart, 2018.

KOLEGE molim vas - posla ima dovoljno i nema razloga da ukaljate svoju čast i ime time što ćete raditi za ove likove koji pokušavaju da munu 10 milki evra. Makar mi imamo izbor i zato BOJKOT BOJKOT BOJKOT BOJKOT

Svetozar

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Treba jos ovakvih investicija. Ne verujem da se zaposleni u RTRK bune jer im je posle ovoga porasla plata. Iste te kompanije koje pominjete da su ugrozene izrabljuju ljude za male pare, strane firme daju realnije plate. Tako da podrska za njih.

Vuk

četvrtak, 22. Mart, 2018.

Pokrenite ponovo peticiju da se zaustave ove budalastine