Vlada Srbije o subvenciji Continentalu: Svakoj zemlji je čast da ima razvojni centar takve kompanije

Odgovor Vlade Srbije na vest o subvenciji koja je dodeljena nemačkoj kompaniji Continental.

prenosimo
23/03/2018

Nakon informacije da je Ministarstvo privrede nemačkoj kompaniji Continental dodelilo subvenciju u iznosu od 9.500.000 evra za otvaranje razvojnog centra u Novom Sadu, Vlada Srbije izdala je dopis u kom objašnjava zašto smatra da ovaj potez neće biti štetan za domaću IT industriju. Ovde ga prenosimo u celosti.

Kompanija Continental jedna je od najpoznatijih automobilskih kompanija i jedna od najpoznatijih kompanija na svetu. Svakoj zemlji je čast da ima razvojni centar jedne takve kompanije što će svakako uticati na reputaciju Srbije u svetu i odlučivanje drugih kompanija da investiraju u našu zemlju.

Mi želimo da se naša privreda bazira na inovacijama i ova investicija je važan korak u tom pravcu, istovremeno se šalje signal drugim kompanijama koje razmišljaju gde da investiraju.

Treba imati u vidu da se razvojni centri u jednoj zemlji ne otvaraju zbog “jeftine” radne snage, i upravo ih je zato tako teško privući u jednu zemlju. Dolazak Continentala će imati i pozitivan efekat na promenu percepcije da smo zemlja jeftine radne snage. Što veći broj kompanija, kao što je Continental rezultiraće povećanjem zarada i većom prosečnom platom u zemlji.

Investicija države će se u budžet vratiti za manje od 2 godine, kroz plaćene poreze i doprinose.

Važno je napomenuti da će Razvojni centar Continentala značajno doprinositi budžetu Srbije u decenijama koje dolaze.

Samo na primeru susedne Rumunije, može se videti da je Continental najpre zaposlio par stotina inženjera, a danas zapošljava 19.700 ljudi.

IT industrija nema razloga za zabrinutost, jer Continental naglašava da zapošljava inženjere, i to one sa jedinstvenim spojem znanja vezanih za softver i hardver, a ne one koji rade na gaming ili web rešenjima i koji čine najveći broj trenutno zaposlenih u IT industriji.

Veliki broj inženjera su iz elektro i mašinske struke i tipično nisu konkurencija programerima koji već rade u IT industriji.

Continental takođe pretežno zapošljava mlade ljude i inženjere koji završavaju fakultet, i u njihovo obrazovanje intenzivno ulaže oko godinu dana, čime značajno doprinosi ukupnom fondu sofisticiranih znanja u Srbiji, kako inženjerskih tako i onih vezanih za poslovanje.

Sa takvim obrazovanjem, ovi inženjeri će kasnije moći da otvaraju svoje inovacione kompanije, čime će se stvarati poseban ekosistem obrazovanja, inovacija i domaćih kompanija.

Važno je reći da će se ovaj razvojni centar svakako mnogo oslanjati na domaće kompanije ukoliko bude potreban specifičan razvoj softvera ili nečeg sličnog.

Ova investicija je i od ključnog značaja za razvoj automobilske industrije u Srbiji, koja je i najveća izvozna grana Srbije. Otvaranjem ovakvih centara i dolaskom kompanija kao što je Continental će se mnogo više automobilskih komponenti proizvoditi u Srbiji, čime će se trgovinski bilans ove industrije značajno poboljšati.

Rad Continentalovog razvojnog centra će nam omogućiti da unapredimo i druge oblasti, kao na primer rad carinske službe koja će omogućiti brži prolaz prototipova i komponenti, što je dobro za celu industriju.

Oko velikih multinacionalnih kompanija kao što je Continental, a naročito u auto industriji, uvek se formira čitav ekosistem dobavljača sa ogromnim multiplikativnim efektom na celu ekonomiju zemlje.

prenosimo

Objavio/la članak.

petak, 23. Mart, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Marko

četvrtak, 29. Mart, 2018.

Problem je u tome sto ce C. moci da plati npr. 500E vecu platu (od naseg, budzetskog novca) i "prevuce" inzenjere iz postojecih (i domacih i stranih) kompanija. Kadar je vec deficitaran i ove kompanije ce tesko da nadoknade ovaj hendikep, da ne pominjem sto su vec ulozili u kompaniju, ljude, placali porez (od koga drzava finansira njihovu konkurenciju) itd. Ne govorim o fer/nije fer - kratkorocno, za inzenjere je dobro, jer plate potencijalno idu gore, ali dugorocno, ovakav poremecaj moze da pocne da gasi softverske firme u Srbiji. Zamislite da krene da se gasi 10-ne firmi, ostaje visak inzenjera na trzistu, plate idu dole, tako da se ponistava kratkorocni efekat. Prosto receno, za sta god se uhvati drzava da regulise (setite se i malinara), to mora da trpi i mozda propadne. Nista ne dirajte!

Ognjen

ponedeljak, 26. Mart, 2018.

@Petar ocigledno da nemas pojma koliko zaradjuju domaci ajtijevci.

Petar

subota, 24. Mart, 2018.

Vlasnici domacih firmica se pobunili sto vise nece moci da "nagradjuju" iskusan kadar nadoknadom nizom od one koju dobija nemacka cistacica. Platite ljudima adekvatne plate ili angazujte juniore za vase inovativne startap projekte.

MirkoF

petak, 23. Mart, 2018.

,,Ova investicija je i od ključnog značaja za razvoj automobilske industrije u Srbiji, koja je i najveća izvozna grana Srbije." Od kad je autoindustrija prešla maline i IT?

Aleksandar

petak, 23. Mart, 2018.

...много ће се ослањати на домаће компаније, ако им буде потребно...