CaseTrek, domaći "Basecamp za advokate", je od pokretanja do investicije stigao za 2 meseca!

CaseTrek, startap koji su nedavno pokrenuli osnivači iz Niša i Novog Sada, primljen je u najnoviju klasu bugarskog akceleratora Eleven, u okviru koga dobijaju 25.000€ seed investicije uz 3-mesečni program rada u Sofiji. Proizvod ovog startapa je namenjen advokatima, i po osnivačima to će biti prvo savremeno softversko rešenje za ovu prilično interesantnu industriju. A

Vukašin Stojkov
20/03/2013

CaseTrek, startap koji su nedavno pokrenuli osnivači iz Niša i Novog Sada, primljen je u najnoviju klasu bugarskog akceleratora Eleven, u okviru koga dobijaju 25.000€ seed investicije uz 3-mesečni program rada u Sofiji.

Proizvod ovog startapa je namenjen advokatima, i po osnivačima to će biti prvo savremeno softversko rešenje za ovu prilično interesantnu industriju. A koliko je tačno interesantna govori i procena da će globalno tržište pravnih usluga uskoro vredeti 650 milijardi dolara.

Rekao bih da je CaseTrek na jako dobrom putu da bude jedan od uspešnih startapa o kome ćemo pričati i čitati na Startitu u narednom periodu, a u SEE ICT-u smo posebno srećni zbog činjenice da je nastao na događaju koji smo mi organizovali, te da smo ih preko reda ubacili na Elevenov dan selekcije.

Otvorenost: budući da poznajem, sarađujem sa i idem po svadbama osnivača CaseTreka, napominjem da delovi članka mogu biti subjektivni.

Od startap radionice do — startapa

Kao što verovatno znate, SEE ICT organizuje redovne (barem jednom mesečno) startap događaje. Naša nada je da ćemo, vremenom, ovako značajno doprineti pokretanju i razvoju što većeg broja globalno uspešnih tehnoloških kompanija.

Upravo na jednom od njih su se upoznali osnivači CaseTrekaIvan Rašić, pravnik i autor na Startitu, i Aleksandar Gvozden “Stena”, programer i preduzetnik iz Novog Sada.

Ivan je krajem prošle godine odustao od svog prethodnog startapa zbog problema sa timom, na nemalo zadovoljstvo dosadnog autora ovog članka koji je retko propuštao priliku da mu prebaci što radi na nečemu bez jasnog i izvesnog poslovnog modela.

Momci su zvanično krenuli da rade na startapu 2. januara, što znači da je — od trenutka kada su krenuli da rade do trenutka kada su primili informaciju o investiciji prošlo samo 68 dana!

Kako su uspeli u tome?

Tržište, problem, rešenje i tim

Kao praktikant u advokatskim kancelarijama Ivan je iz prilike da iz prve ruke vidi sve neefikasnosti tradicionalnih procedura kao i da osmišljava načine za njihovo optimizovanje. Ovo mu je postala i neka vrsta opsesije, odakle se rodila ideja za CaseTrek.

Prema nekim od istraživanja tržište pravnih usluga u SAD trenutno vredi 245 milijardi dolara na godišnjem nivou, dok se procenjuje da će na globalnom nivou dostići vrednost od 650 milijardi dolara po godini 2015. Potencijal tržišta je sigurno bio među glavnim razlozima zašto su dobili investiciju u ovako ranoj fazi.

Naime, trenutna rešenja su uglavnom klasični kolaborativni programi poput Basecampa ili activeCollaba samo sa nalepnicom “Za advokate!”, bez ključnih funkcionalnosti specifičnih za ovu vrstu posla.

 

Ivan i Aleksandar su odlučili da izradi rešenja priđu koristeći lean metodu:

Svaki korak koji smo pravili je logična posledica prethodnog, tako da ne dolazi do beskorisnog traćenja resursa.

Ono što bih dodao u pogledu customer developmenta je to da smo prijavljene testere, sprovodeći ih kroz našu “interaktivnu mvp turu” pitali pitanja koja se tiču njihovog biznisa (na primer koliko često proveravaju svoj dnevni raspored, i slično).

Na kraju smo ih otvoreno pitali koliko bi bili spremni da plate za ovakav proizvod. Od samog starta nismo ostavljali dilemu oko toga da li će za proizvod morati da se plaća.

Aleksandar Gvozden, koji ima preko 10 godina iskustva razvoja veb softvera, je već ostvario značajan uspeh kroz pokretanje i razvoj cu3era, prvog 3D slajdera na Internetu koj koji se koristi na 2 miliona sajtova uz 10000 prodaja.

Sa svoje strane, svako ko je video ili pričao sa Ivanom Rašićem je mogao da stekne osećaj za to koliko momak ima strasti i ekspertize za rešavanjem ovog problema u okviru globalno uspešnog biznisa.

Kako to kaže Maksim Gurvits, Associate VC u Elevenu, kada sam ga pitao zašto su investirali u njih:

To nije bila teška odluka. I tim i tržište imaju puno smisla. Aleksandar i Ivan imaju jaku zaleđinu svaki za sebe kao programer i startap guru, i njihovo iskustvo iz konkretne oblasti i razumevanje proizvoda su izuzetni.

Tržište nikako nije lako — sam sam zapravo probao bez uspeha da inoviram upravljanje slučajevima u mojoj prethodnoj kompaniji — ali verujemo da dosadašnje pozicioniranje CaseTreka i rana validacija mušterija postavljaju tim u sjajnu poziciju da konačno “ulube univerzum” advokata.

Šta je sledeće?

Tri meseca u Sofiji Ivan i Aleksandar će iskoristiti za učenje od Elevenove mentorske mreže, dalji customer development i razvoj proizvoda, kako bi na kraju imali i solidnu betu i inicijalnu bazu korisnika. Planiraju da traže i narednu investiciju za dalji razvoj.

Misija CaseTreka je da značajno pomogne advokatima i pravim timovima u njihovom svakodnevnom radu, štedeći im vreme i olakšavajući im posao. Kako kaže Ivan,

Vidimo CaseTrek kao standard za efikasnost i neizostavni deo svake advokatske kancelarije, kao što je to nekada bila pisaća mašina, ili računar.

Osim što će CaseTrek biti neuporedivo bolji, budući da planiramo konstantu optimizaciju i nova rešenja, na bazi korisničkog feedback-a.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

sreda, 20. Mart, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Ivan Rašić

petak, 22. Mart, 2013.

@Ivan R. hvala ti na ovom članku, vredi pogledati. Pozdrav!

Ivan Rečević

petak, 22. Mart, 2013.

Lepa ideja... Vredi se podsetiti šta se desilo pre mnogo godina sa sistemom za praćenje sudskih papira i predmeta. http://en.wikipedia.org/wiki/Prosecutor%27s_Management_Information_System

Ivan Mojsilović

četvrtak, 21. Mart, 2013.

@Dejo, cini mi se nisi mnogo video, no covek se uci dok je ziv :)

Gvozden

četvrtak, 21. Mart, 2013.

sasvim validno je praviti Startup za startupove, evo jednog zanimljivog sa Startup Live Zagreba http://www.startupality.com/

dejo

sreda, 20. Mart, 2013.

@Ivan yanado - starap o startapima?!?!?! a mislio sam da sam video sve...

Ivan Mojsilović

sreda, 20. Mart, 2013.

Neka vecera da se casti :)