Da će 80 odsto frilensera biti oslobođeno dugovanog poreza i doprinosa za pet godina unazad, to je plan države, saznaje Blic.

 „Kada je reč o preostalih 20 odsto frilensera, država će otpisati sve kamate i dati reprogram u trajanju od 10 godina. To u praksi znači da će osoba koja je imala prilive od 500 evra mesečno u trajanju od godinu dana, biti dužna da za te prihode plaća samo 7 evra”, kaže izvor Blica, a informacija je za b92 potvrđena i u Ministartvu finansija. 

Nije precizirano na koje se to frilensere tačno odnosi, ali će detalji biti poznati sutra, kada rešenje bude predstavljeno. Prema trenutnom predlogu, svi frilenseri bi morali da plaćaju namete, a koliko tačno, možete proveriti u frilenserskom kalkulatoru.

Iz Udruženja radnika na internetu, koje je učestvovalo u pregovorima s Vladom, još nema reakcije na ovu vest. Podsetimo i da je pre desetak dana šef države izašao s predlogom da se frilenserima ne naplaćuje ništa pre 15. oktobra 2020, odnosno pre nego što su saznali da treba da izmiruju poreze i doprinose.

Reakcija Udruženja radnika na internetu:

Pogačar: Ponuda Vlade frilenserima nije mnogo bolja, možda napustimo pregovore