Dok se većina spremala za opraštanje od 2018. godine i dočekivanje 2019, od strane Nacionalne službe za zapošljavanje donesena je odluka da se obustavi postupak javne nabavke usluga izvođenja IT obuka nezaposlnih. Pri tome se odustalo od potrage za izvođačima 21 vrste obuka za nezaposlene, ali kako kažu iz Vlade, ne i od čitavog programa prekvalifikacija.

Reč je o programu koji ima dobre rezultate, koji neće biti obustavljen i koji se nastavlja. Ono što je trenutno obustavljeno, jeste javna nabavka koja se odnosi na ugovaranje škola koje bi realizovale deo programa prekvalifikacija za IT, a koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pomenuta odluka o prekidu potrage za firmama koje će izvoditi prekvalifikacije objavljena je 28. decembra, tri dana pred istek roka za završetak tendera, a kao obazloženje navedeni su rezultati prethodne obuke:

Na osnovu analize zapošljavanja polaznika iz prethodno sprovedene faze od 700 polaznika, utvrđeno je da je usled nižeg nivoa zapošljavanja junior programera koje iznosi 17% i koje je zaposleno na programerskim mestima, potrebno obustaviti postupak javne nabavke usluga izvođenja specijalističkih informatičkih obuka nezaposlenih lica za potrebe tržišta rada.

Ipak, iz Vlade sada navode da su prva dva kruga prekvalifikacija uspešno sprovedena i da su dala natprosečne rezultate.

Prva dva kruga IT prekvalifikacija, za 100 odnosno za 700 kandidata, koje je sprovela Kancelarija za IT i eUpravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uspešno su završeni i imaju konkretne rezultate na tržištu rada. Tako je procenat onih koji su se zaposlili iz prvog kruga u ovom trenutku čak 32%, što je iznad evropskog standarda.

Kada je reč o sveukupnim rezultatima programa IT prekvalifikacija i procentu zapošljavanja onih koji su program završili, do sada ostavareni rezultati su jako dobri. Ukupan procenat onih koji se zapošljava se povećava i u narednim mesecima očekujemo dodatno povećanje.

Odnosno, već započet treći krug prekvalifikacija za 700 nezaposlenih se nastavlja, a javna nabavka ugovaranja škola za obuku još 775 kandidata je obustavljena. Osim obuke za nezaposlene postoje prekvalifikacije za zaposlene koju vode Kancelarija za IT i eUpravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i ona će takođe će biti realizovana po planu. Kako je ranije najavljeno, do kraja januara oko 2.000 zainteresovanih će proći drugi krug testiranja posle čega će izabranih 411 krenuti na obuke čije vršenje je ugovoreno sa deset izvođača.

Međutim, zabunu unosi to što se radi o kontradiktornim informacijama o uspešnosti projekta iz dva izvora usko vezana za izvođenje obuka. Dodatna neusaglašenost nazire se i iz odgovora koje je Blic dobio od NSZ-a povodom odluke o prekidu javne nabavke, a koji glase da „odluku nisu doneli oni” i da su o celom slučaju „obavešteni iz medija”.

Problematični izvođači

Jedina potraga za izvođačima koja nije obustavljena odlukom koju je objavila NSZ tiče se obuke za PHP programiranje u Beogradu. Za ovu obuku je produžen rok za zainteresovane firme jer je PHP kurs prekinut početkom novembra prošle godine nakon što je NSZ raskinula ugovor sa izvođačem Code Academy-em uz obrazloženje da ova kompanija nije ispoštovala uslove tendera koji predviđaju da ukoliko dođe do zamene predavača on ili ona mora da ima iste ili više kvalifikacije od svog prethodnika. Nakon toga polznicima je obećan nastavak obuke po raspisivanju novog tendera.

Osim prekidanja PHP obuke, problematičan je bio i sam ishod javne nabavke pošto je jedna kompanija (Code Academy, koji je pod pokroviteljstvom Comtrade-a) dobila skoro sve obuke u okviru programa prekvalifikacija. U okviru javne nabavke uslovi konkursa su menjani nekoliko puta, ponuđene cene kurseva su bile i duplo niže od procenjenih vrednosti, a kriterijumi poput sadržine programa i broja časova bili su skrajnuti.