Znate li koliko Facebook špijunira vaš telefon? Kako isključiti praćenje aplikacija koje otvarate, sajtova koje posećujete?

Da li znate za “Off-Facebook Activity” opciju na toj društvenoj mreži? 

Petar Paunović
26/04/2020

Odavno nije vest da društvene mreže raspolažu našim podacima, to je ono na šta smo pristali štikliranjem uslova i pravila korišćenja. Međutim, iako je često bilo priče o tome koliko nas Facebook špijunira, korisnici su bili u čudu, najblaže rečeno, kada su uspeli da vide šta sve o njima zna ova aplikacija na telefonu. Na Facebooku, ironično, postala je veoma populna objava jednog korisnika, u kojoj je pisao o toj mogućnosti. 

 

Naše pretrage po internetu, korišćenje drugih aplikacija, a u nekim slučajevima čak i nalozi za mobi banku, nalaze se u istoriji onoga što je Facebook o nama prikupio. Ti podaci se naravno koriste za bolje oglašavanje, kako bi kompanija postala još privlačnija i profitabilnija u nuđenju svojih marketinških usluga. 

Taj deo poslovne politike je jasan, ali sporan je onaj na relaciji Facebook-korisnik. Iako smo svesni da usluga nije besplatna, već da smo je platili svojim podacima, Facebook nije dovoljno pošten u onome što očekuje za uzvrat. Informacije o tome koje podatke prikuplja i kako raspolaže njima, brižljivo je skrio u ogromnom dokumentu. 

Dve godine posle najave dostupna opcija za koju ne znamo 

Na taj način je skrivena i nova opcija, koju je Mark Zakerberg najavio još 2018, kao još jednu alatku za zaštitu privatnosti. Ona je u avgustu prošle godine kao Off-Facebook Activity ispitivana u nekoliko zemalja, a krajem februara je postala dostupna svim korisnicima. 

Pročitaj i: 

Google i Apple otvaraju API za udruženi nadzor korisnika radi suzbijanja pandemije

No, dva meseca od lansiranja, veliki broj ljudi ne zna da opcija uopšte postoji, niti čemu služi. To i ne čudi, jer nas sama kompanija o tome nije obavestila, kako to čini kada uvodi neke druge pogodnosti, a potrebno je zaroniti u poseban deo da biste promenu uočili.  

Kako da vidite istoriju i iskučite praćenje?

Kako što ste mogli da vidite i u linkovanom postu, da biste do nje došli putem aplikacije na svom telefonu, potrebno je da ispratite naredne korake: 

Kada odete na opciju Manage your Off-Facebook Activity, možete da pogledate istoriju svega što je o vama ova aplikacija sačuvala. 

Pročitaj i: 

Snouden: Brinemo o sadašnjosti dok nam za budućnost prave “arhitekturu tlačenja”

Nastavkom lutanja kroz lavirint opcija (tri tačke u gornjem desnom uglu), dolazite do Manage Future Activity, preko koga možete da isključite mogućnost da Facebook uopšte prati vaše ostale aktivnosti na telefonu. 

Da li podaci o vama nestaju?

No, kako piše The Washington post, to što ste izbrisali istoriju, ne znači da će ona zaista zauvek nestati. To samo znači da ti podaci više neće biti povezivani s vama, odnosno da vam se na osnovu njih neće objavljivati ciljani oglasi. Takođe ne znači da će aplikacija prestati da prikuplja one informacije o vama koje može i na taj način ponudi oglašivačima kvalitetniju uslugu.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

nedelja, 26. April, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije