Google i Apple otvaraju API za udruženi nadzor korisnika radi suzbijanja pandemije

Trebalo je da bude gotov sredinom maja, ali programeri će za nekoliko dana već moći da koriste API, koji su zajedno razvili Google i Apple. 

Zajednički informacioni sistem koji razvijaju ove dve kompanije, već naredne nedelje bi trebalo da bude otvoren programerima, u vidu interfejsa za kreiranje aplikacija (API). Kako je član Evropske komisije rekao za Les Echos, API će biti dostupan od 28. aprila, programerima koji prave aplikacije za institucije koje se bave javnim zdravljem. 

To je prilično brzo, s obzirom na to da su se 10. aprila Google i Apple dogovorili da će napraviti sistem za praćenje kontakata, kako bi pomogli stručnjacima i donosiocima odluka u kreiranju mera u borbi protiv pandemije COVID-19. 

Dva koraka u uvođenju sistema

Uvođenje sistema za praćenje kontakata odvija se u dva dela. Prvi korak je upravo kreirani API, koji je trebalo da bude dostupan tek sredinom maja, ali su se kompanije izgleda ubrzale. 

Drugi korak se odnosi na same korisnike, u vidu obaveštavanja o potencijalno rizičnim kontaktima i uputstva za dalje korake, ali ona je prema ranijim najavama planirana tek za koji mesec. 

Ništa preterano novo, ali drugačije

Svakao sistemi za prađenje i nadzor već postoje i u mnogim državama su u upotrebi, ali prvi put dva ogromna mobilna operativna sistema sarađuju u ovakvoj akciji, pa su se logično postavljala brojna pitanja u vezi s njihovom saradnjom.  

Podsetimo i da Google već objavljuje podatke o kretanju radi borbe protiv pandemije, dok uzbunjivač Edvard Snouden upozorava da moramo biti obazrivi, jer mere koje vlade donose danas, a kojima se uskraćuju naša prava i slobode, mogu da ostanu i nakon pandemije. 

 

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu