„Iako oni objavljuju anonimizovane podatke o našem kretanju, oni suštinski nisu anonimni”, objašnjava Snouden u intervjuu za Vice, osvrnuvši se na činjenicu su Google i Apple otvorili podatke o kretanju u pandemiji. Pritom, on smatra, da ti podaci postaju pospuno beskorisni, kada se prati na stotine hiljada kretanja ljudi, koji nisu dovoljno precizni da pokažu da li poštujemo mere o socijalnom distanciranju.  

Snouden je prilično razočaran činjenicom da su države toliko nespremno dočekale krizu, da su zdravstveni sistemi toliko krhki, s obzirom na to da je svima bilo jasno da će ovakva pandemija svakako doći. 

Obaveštajci su se spremali za pandemiju

„Ništa nije predvidivije po pitanju javnog zdravlja u svetu u kojem živimo jedni drugima na glavama u prepunim i zagađenim gradovima, nego što je pandemija. Svaki istraživač u ovoj oblasti je znao da ovo dolazi. Znali su i u obaveštanim agencijama, koje su se pripremale za pandemiju, jer su čitale izveštaje, to vam iz prve ruke tvrdim”, rekao je Snouden. 

On sumnja da su autokratski režimi, kakvi postoje u Kini, pokazali da se bolje snalaze u ovakvim situacijama od onih demokratskih. Teško je poverovati da ta zamlja daje objektivne podatke, s obzirom na to da tamošnja vlada uspešno radi na proterivanju zapadnih novinara u trenutku kada su nam potrebna nezavisna i verodostojna istraživanja. 

Država gradi arhitekturu ugnjetavanja

Kako je i ranije upozoravao nadzor koji se uvodi zbog pandemije, mogao bi da je nadživi. U trenucima vanredne situacije donose se mnogi zakoni i drugi akti kojima žrtvujemo sopstvena prava, a Snouden ukazuje da se time tupe i senzori koji pale naše alarme za odbranu ličnih prava i sloboda. Pita da li se sećamo koje su sve mere donete u međuvremenu? 

„Da li zaista verujete da (vlast) neće zadržati te mogućnosti. Da se baze podataka neće čuvati? Bez obzira na to kako se koristi, ono što se sada gradi jeste arhitektura ugnjentavanja.”